כתבות בנושא עורכי דין פלילי - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

מלחמה בבית: עבירת אלימות במשפחה

כאשר עבירות אלימות מתבצעות בין בני משפחה הן מקבלות משמעות שונה לא רק בעיני המתעלל והקורבן אלא גם בעיני הרשויות - רשויות החוק, רשויות האכיפה ורשויות המשפט. מה נחשב לעבירות אלימות במשפחה? מהי התנהלות הרשויות לגבי עבירות אלה ומתי יש חשש מענישה או סיכוי לשיקום? כל התשובות לפניך

בכתבה זו:
אלימות במעמד אחר | עבירות אלימות במשפחה - ענישה מחמירה או שיקום | על הנאשם בעבירת אלימות כלפי בן משפחה | דרוש עורך דין

התא המשפחתי אמור להיות מקום חם, בטוח ושופע אהבה ותחושת שותפות. למרבה הצער לא תמיד בני המשפחה מהווים עוגן עבור בני משפחה אחרים ודווקא בין כותלי הבית ובין בני המשפחה מתחוללים מעשים נוראים. המונח "אלימות במשפחה" מתייחס להיבטים שונים של מצבים בהם בני משפחה מסוימים פוגעים ו/או מבצעים עבירות כלפי בני משפחה אחרים. הכוונה היא לעבירות הכוללות אקטים של אלימות פיזית ו/או מינית ו/או מילולית. כל עוד אלה נעשו בין אנשים הקשורים זה לזה בקשרים משפחתיים - כתוצאה מקשרי דם, קשרי נישואין או קשרי זוגיות, הם ייחשבו ל"עבירות אלימות במשפחה".

אלימות במעמד אחר

המשפט הישראלי מתייחס באופן מיוחד לעבירות אלימות במשפחה, מטפל בהן ומסדיר אותן באופן אחר. בין אם הינך קורבן של אלימות במשפחה ובין אם הינך חשוד כמי שביצע עבירות אלימות במשפחה עליך להכיר את התחום הזה, עליך ללמוד מה נחשב לעבירות אלימות במשפחה, מה הדין לגביהן, ובכל מקרה מומלץ להצטייד בעורך דין מומחה בתחום אלימות במשפחה. באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת תוכלו למצוא כאן - רשימה ממוקדת של עורכי דין פלילי לעבירות אלימות במשפחה.
 
ההסדרים החוקיים והתנהלות הרשויות בנוגע לעבירות אלימות במשפחה קבועים בחוק למניעת אלימות במשפחה ובחוקים נוספים מדיני העונשין, במרכזם “חוק העונשין”. החוק למניעת אלימות במשפחה מתמקד בעיקר ביכולת להוציא צו הרחקה לבן משפחה אלים או מאיים. בנוסף לחוק זה, רוב נציגי הרשויות - פקידי סעד, שוטרים, אנשי חינוך ורווחה - נוקטים משנה זהירות בכל הנוגע לעבירות אלימות במשפחה. יש מעורבות גדולה של גורמים שונים במקרי אלימות במשפחה וניסיון למנוע אלימות ולהוציא בני משפחה החשופים לאלימות שכזו מהבית ולהרחיק מהמתעלל בשלב מוקדם ככל הניתן.

עבירות אלימות במשפחה - ענישה מחמירה או שיקום

חוק העונשין מתייחס למקרי האלימות הנפוצים בתוך המשפחה, ולרוב מטיל על מבצעיהן עונש חמור יותר. עבירות אלימות במשפחה הנפוצות ביותר הן עבירות הקשורות לאלימות פיזית שעיקרן פגיעה פיסית בקורבן. סעיף 382 לחוק העונשין שכותרתו "תקיפות בנסיבות מחמירות", קובע כי על מי שתוקף פיסית בן משפחה יוטל עונש כפול ממבצע תקיפה דומה כשהקורבן איננו בן משפחה.
 
סעיף 351 לחוק העונשין מתמקד באלימות מינית במשפחה, וקובע את ההסדרים והענישה כלפי מי שעובר עבירות מין ופוגע מינית בקרוב משפחה. הענישה במקרה של עבירות מין כשהקורבן הוא בן משפחה חמורה יותר מזו שמוטלת על מבצע תקיפה דומה כשהקורבן איננו בן משפחה.
 
עבירת אלימות במשפחה הנפוצה מאוד היא עבירה של איומים. סעיף 192 קובע, כי מי שמאיים על אדם בכל דרך שהיא בפגיעה שלא כדין בגופו, בחירותו, בנכסיו, בשמו הטוב או בפרנסתו, שלו או של אדם אחר, בכוונה להפחיד את האדם או להקניטו, דינו - מאסר שלוש שנים. אין התייחסות מיוחדת למקרים של איומים בתוך המשפחה, ולכן הסעיף תקף גם כשהאיומים הושמעו מפי בן משפחה אחד לאחר.
 

על הנאשם בעבירת אלימות כלפי בן משפחה

לצד החוק המחמיר עם מבצעי עבירות אלימות במשפחה, בתי המשפט נוטים לשקול בחיוב את האפשרות השיקומית. לרוב, נאשם שהוא אלים סדרתי ושחוזר על מעשיו ייענש בחומרה; ואילו נאשם שיראה לבית המשפט כי "מעד באופן חד פעמי" וזו לו העבירה הראשונה, יקבל הזדמנות לטיפול ושיקום לצד ענישה קלה. כאשר בית המשפט ישקול איזה עונש להטיל על הנאשם הוא יבחן בדרך כלל את עברו, אישיותו, אופיו והתנהגותו של הנאשם; את חומרת העבירה ומידת האלימות שהופעלה; את הסיכוי לשקם את המתעלל; את תוצאות מעשי האלימות ואת הצורך להגן על הקורבן ולשקמו.

כמובן שחלק מהשופטים גם יתחשב בצורך ליצור הרתעה לשם מניעת הפעלת אלימות ואת הצורך בגמול וענישה של מי שהזיק לאחר. אם בית המשפט ימצא כי יש נכונות לשיקום ויכולת אמתית לנסות אופציה זו, הוא לרוב יורה על שיקום ומעקב. ישנן מסגרות שיקומיות רבות בישראל אשר מציעות שיקום למתעלל ובדרכים רבות ומגוונות מצליחות לפטור אותו מנטיותיו האלימות ואף מובילות לשיקום התא המשפחתי.

דרוש עורך דין

אם הינך מעורב במקרי אלימות משפחתית - בין אם כקורבן ובין אם כחשוד או נאשם, צפויה לך התמודדות קשה ומומלץ לך להיעזר בשירותיו של עורך דין פלילי. אם אתה קורבן לעבירות אלימות, ייצוג של עורך דין יכול לסייע לך לקבל הסבר, ליווי ותמיכה בעת התמודדות עם מצב דברים קשה ומאתגר. אם אתה חשוד כמי שביצע עבירות של אלימות כלפי אחד מבני משפחתך כמובן שתזדקק להגנה, ליווי, ייעוץ וייצוג של עורך דין מומחה לפלילים. את ייצוג עורך הדין עליך לדרוש ולקבל מוקדם ככל הניתן ועוד בשלב של החקירה הראשונית נגדך.
 
לסיכום, עבירות אלימות במשפחה מקבלות יחס שונה מהמחוקק, מרשויות הרווחה, מרשויות האכיפה ומרשויות המשפט. חלק מעבירות האלימות במשפחה יובילו לניסיונות שיקום של המתעלל, ואחרות יובילו לענישה חמורה.
 
>> בואו לדבר על זה בפורום עבירות פליליות.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist