accessibility
Avatar_add_reviewicon-login-arrow-symbolLogOutFull_Menuדפי זהבPointsAvatar_add_reviewAvatar_add_reviewFavoritesMessagesPeopleEdit_detailsHistory

היי אורח

accessibility
כתבות בנושא עו"ד דיני נזיקין/תאונות דרכים/רשלנות רפואית - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

פיצוי עם ביטחון: הגדרת נכה ביטחוני וזכויותיו

אנשי כוחות הביטחון שתורמים ממרצם, מזמנם ומכוחם למדינה, מקבלים הכרה מיוחדת מהמחוקק אם חלילה נפגעו במהלך השירות. מהן ההטבות המיוחדות לנפגעי כוחות הביטחון, מי יוכר כ"נכה ביטחוני", כיצד מתבצעת ההכרה ומה מיוחד כל כך בהסדרים החוקיים הנבדלים הנוגעים לנפגעים אלה?

בכתבה זו:
לא לאחר את המועד | חשיבות העמידה במבחנים | נכה במעמד מיוחד

אזרח ישראלי שהפך לנכה במהלך שירותו הצבאי מוגדר כ"נכה צה"ל", אולם לא רק נכי צה"ל זכאים להכרה ולזכויות אם נפגעו במהלך שירותם או בעקבותיו. גם המשרתים בכוחות ביטחון נוספים כגון המוסד, שירות הביטחון הכללי, המשטרה, משמר הגבול, שירות בתי הסוהר, משמר הכנסת וכיתות כוננות, זכאים לקבל הכרה וזכויות אם נפגעו במסגרות אלו. זכויות אלה ניתנות גם לבני משפחתם של מי שנהרגו במהלך שירות באחד מהגופים הללו. את ההכרה ואת הזכויות מסדירים מספר חוקים - חוק הנכים (תגמולים ושיקום), חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), חוק תגמולים לחיילים ולבני משפחותיהם (חבלה שלא בעת מילוי תפקיד) וכן חוקים ייחודיים והוראות נוהל של משרד הביטחון.

לא לאחר את המועד

אם חלילה נפגעת במהלך שירותך בגוף ביטחוני וברצונך לקבל הכרה כנכה מערכת הביטחון, עליך להגיש תביעה נגד משרד הביטחון. קיימים חוקים ברורים המגדירים ומסדירים את הליך הגשת התביעה, את הקריטריונים לקבלת התביעה, את דרגות הנכות ואת זכויות הנכים. מומלץ למלא את טופס התביעה בקפידה ובפירוט ולצרף אליו מסמכים התומכים בה.
 
חשוב גם להקפיד להגיש את התביעה במועד הנכון שתלוי בדרגתך: אם הינך חייל בשירות חובה הגש את תביעתך סמוך למועד השחרור מצה"ל. אולם, אם הינך חייל בשירות קבע או כל נפגע אחר שחוק הנכים חל עליו, עדיף שתגיש את התביעה בסמוך למועד בו לקית בנכות, משום שאינך צריך כמו חייל סדיר להמתין לשחרורך מהשירות לשם דיון בבקשה.
 
מאוד לא מומלץ להתמהמה בהגשת התביעה, מכיוון שהזמן שחולף מהאירוע שגרם לנכות עלול להקשות על הוכחת התביעה. כמו כן, יש להיזהר מאוד מחלוף מועד ההתיישנות ולזכור שתקופת ההתיישנות קצרה משמעותית בהשוואה לתחומי משפט אחרים, והיא מוגדרת בתום שלוש שנים מיום שחרורו של הנכה משירותו הצבאי שבמהלכו אירע המקרה. הגשת התביעה באיחור עלולה לגרום לדחייתה על הסף וגם בתוך תקופת ההתיישנות יכולים להיות הבדלים בזכויות, בהתאם למועד ההגשה של התביעה.

חשיבות העמידה במבחנים

כשקצין התגמולים יקבל את תביעתך ויעיין בה ובחומר הרפואי המצורף אליה, הוא יבחן האם הצלחת להוכיח קשר בין השירות לפגיעה - קשר סיבתי בין תנאי השירות והנכות. אם נכשלת בהוכחת הקשר תביעתך תדחה ותוכל לערער על הדחייה בתוך 30 יום בפני ועדת ערעורים לפי חוק הנכים. בראש הוועדה יושב שופט, וחברים בה גם משפטן ורופא.
 
החוקים השונים העוסקים בנפגעי הגופים הביטחוניים בישראל קובעים מבחנים מחמירים שרק מי שיעמוד בהם יקבל הכרה כנכה ויזכה לזכויות, לתגמולים ולהטבות. עובדה זו מקימה את הצורך בליווי של עורך דין מומחה בתחום בעת הגשת התביעה, והוא זה שילווה אותך וישפר את סיכוייך לקבל הכרה כנכה מערכת הביטחון ולזכות בשלל הזכויות הרפואיות והכספיות המגיעות לך. רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים בתביעות ביטוח תוכלו למצוא כאן - באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת.

אם תביעתך תתקבל, לאחר בירורים ובדיקות של משרד הביטחון והתייעצות עם רופא יועץ, תוזמן לוועדה רפואית שתקבע את דרגת הנכות שלך בהתאם ל"תקנות הנכים" (מבחנים לקביעת דרגת נכות) המגדירים באחוזים את דרגת הנכות של כל פגיעה. לדרגת הנכות שתיקבע יש חשיבות עצומה משום שהיא משפיעה על הזכויות הכספיות, על הטיפול ועל ההטבות להם תזכה. כך, נכות בשיעור 0%-9% לא תזכה אותך בהטבות כלשהן; נכות בשיעור 10%-19% תזכה אותך במענק כספי חד פעמי שגובהו תלוי בשיעור הנכות. נכות בשיעור 20% ומעלה תזכה אותך בגמלה חודשית שגובהה תלוי באחוזי הנכות; הטבות ותגמולים שונים, כגון, הנחה בארנונה, פטור מאגרת טלוויזיה, גמול מחיה, הטבות ברכישת רכב ועוד. הטבות אלה ניתנות גם לנכים עם 10 אחוזי נכות ומעלה אם נכותם התהוותה לפני ינואר 1996, בנוסף לטיפול רפואי במסגרת אגף השיקום. 

נכה במעמד מיוחד

ההכרה והזכויות לנכי מערכות הביטחון מקיפות ומשמעותיות יותר וניתנות בהליך קצר יותר ומתגמלות יותר בהשוואה לאלה הניתנות ל"נכים אזרחיים". ברגע ש"נכה ביטחוני" מוכר ככזה הוא מקבל מעמד מיוחד ויוצר קשר שיימשך באופן קבוע עם אגף השיקום בצה"ל, שחרת על דגלו ליווי ותמיכה בנכים שסובלים מקשת של פגיעות בדרגות שונות, גם כשמדובר בפגיעה לא משמעותית. ההבדל המשמעותי בין חוק הנכים לחוקי נזיקין אחרים (העוסקים בנכי עבודה, נכים כלליים, נפגעי תאונות דרכים ועוד) נעוץ בעובדה שלאחר קביעת דרגת הנכות של נפגע ביטחוני שמורה לו הזכות לבקש בדיקה מחודשת, אם יחול שינוי לרעה במצבו, ואז תעודכן דרגת הנכות ותעודכנה זכויותיו. אגף השיקום משמש עבורו תמיד ככתובת לפניות בכל מקרה של שינוי לרעה במצב.
 
לסיכום, מי שנפגע תוך כדי השירות באחד מהגופים הביטחוניים בישראל, או בעקבות שירותו, זוכה בהכרה ובשלל זכויות רפואיות וכספיות. אם הינך עונה על הגדרה זו פנה לעורך דין מומחה לתביעות ביטוח שיבחן את סיכוייך לקבל הכרה כ"נכה ביטחוני" ויגיש עבורך תביעה במועד ובנוסח הנחוצים, בצירוף מסמכים ותוך ליוויך בוועדות הרפואיות.
 
>> בואו לדבר על זה בפורום תביעות ביטוח.
>> בואו לדבר על זה בפורום משרד הביטחון.

אנשים שחיפשו עו"ד דיני נזיקין/תאונות דרכים/רשלנות רפואית חיפשו גם

מצא עו"ד דיני נזיקין/תאונות דרכים/רשלנות רפואית באזורך

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_infoSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist