כתבות בנושא גני ילדים, משפחתון, מעונות - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

מחפשים משפחתון - מה כדאי לבדוק לפני הרישום

כמעט כל הורה מכיר את השלב הקשה ורווי החששות שבו מפקידים את היקר מכול בידי מטפלת או במשפחתון. הרשמה למשפחתון טומנת בחובה יתרונות של פיקוח צמוד, סדר יום מתוכנן ומגוון וכן אינטראקציה חברתית, אך יש לבדוק היטב את כל ההיבטים לפני שבוחרים את המשפחתון המתאים.

בכתבה זו:
האם המשפחתון תחת פיקוח? | הפעילויות המוצעות במשפחתון | ההתרשמות מהמטפלת | בחינה פיזית של המקום | חשיבותו של מיקום | ואיך אפשר בלי ההסכם?

תמיד אמרתם לעצמכם שתעניקו לילדכם את הטוב ביותר. כעת, משהגיע הרגע לרשום אותו למשפחתון, יהיה זה אך טבעי אם תבקשו לבחון את המשפחתון ולוודא שאכן אתם בוחרים בטוב ביותר עבורו. בחירת המשפחתון האידיאלי עבור הילד שלכם, מבין מאות שעשויים להימצא בכל עיר, אינה עניין פשוט כלל וכלל. כדי לסייע לכם לקבל החלטה טובה, ריכזנו עבורכם את הנקודות החשובות שעליהן יש להתעכב לפני קבלת ההחלטה.

האם המשפחתון תחת פיקוח?

אין צורך להכביר מילים על האחריות הכבדה המוטלת על כח האדם הפועל בכל משפחתון. כדי שתוכלו לשלוח את הילדים שלכם אליו בראש שקט, חשוב שתבדקו את טיבו.

כאשר המדובר הוא במשפחתונים ציבוריים, הרי שהם יפעלו תחת אחריותו ותחת פיקוחו של אגף מעונות היום והמשפחתונים מטעם משרד התמ''ת, ובהנחיה של רכזת המשפחתונים של הרשות המקומית האמורה. משפחתונים בפיקוח מחויבים למלא חובות מסוימות: למשל, מתכונת הפעלה של חמישה ימי פעילות לפחות בשבוע בשעות מוגדרות, או עמידה בלוח החופשות המפורסם על ידי משרד התמ''ת. המטפלות במשפחתונים אלה חייבות לעבור הכשרה מתאימה.
 
במקרה של משפחתונים פרטיים, המצב מעט מורכב יותר. לראיה, משפחתונים פרטיים שבהם מספר הילדים מתחת לגיל שנתיים קטן מ-11 אינם חייבים לעמוד תחת פיקוח. הדבר מעלה לא מעט סימני שאלה ביחס לתפקוד שלהם, היות שעל פי הנחיה זו, כל אדם יכול למעשה לפתוח משפחתון. גם אפשרות הדיווח, במקרה של התנהלות בעייתית של צוות המשפחתון, אינה ברורה. בעוד שיש הורים ששוללים מראש משפחתונים פרטיים עקב סיבות אלה, אחרים מעדיפים לבחון אותם בכל זאת (או לחילופין, אינם מודעים להיעדר הפיקוח).

במצב הזה, מומלץ לבחון היטב את רמת הבטיחות, את ההכשרה של המטפלות, את  הפעילויות המוצעות וכן שאר היבטים תפעוליים, כפי שנראה מיד. נכון, יש להתייחס לאלה גם במשפחתונים שבפיקוח, כמובן, אך במשפחתונים פרטיים החשיבות שהם צריכים לקבל מכרעת הרבה יותר.

הפעילויות המוצעות במשפחתון

סל השירותים של כל משפחתון שונה מזה של חברו. אבחנה ראשונה היא ביחס להיקף הפעילות. רוב המשפחתונים בישראל פועלים במתכונת יומית, אך ישנם כאלה, בייחוד עבור ילדים בסיכון או כאלה המגיעים ממשפחות מצוקה, שמציעים גם לינה. רוב ההורים שבוחרים לשכן את תינוקם במשפחתון בוחרים באופציה הראשונה, ולו מכיוון שהיא מספקת מענה ראוי לצורך שלהם למצוא פתרון למספר שעות מדי יום עבור הילדים שלהם. 
 
בעת בירור על משפחתון, חשוב לשים לב לסדר היום שלו, כאשר השאיפה הברורה היא למגוון רחב ככל האפשר של פעילויות שיעשירו את עולמם של התינוקות: במשפחתונים שבפיקוח, חובה שסדר היום יהיה מובנה ויפורסם בלוח ההורים, ולכן, גם במקרה של משפחתונים פרטיים מומלץ לבקש את התוכנית הספציפית לכל יום. בנוסף על כך, מומלץ לבדוק האם הפעילויות נערכות באופן יחידני, או קבוצתי. לרוב, השילוב בין אלה הוא האידיאלי עבור הילד.
 
הפעילויות המוצעות במשפחתון צריכות להיות מותאמות לכל אחד מהתחומים ההתפתחותיים החשובים של הילד, ובכלל זה מוטוריקה גסה או עדינה, שפה, עצמאות וחשיבה וכו'. נדרש כמובן שהספרים, המשחקים והצעצועים יתאימו לטווח הגילים של התינוקות, כך שלא תמצאו את הילד שלכם נמצא שם חסר מעש - אין לשכוח שההתפתחות שלו עלולה להיפגע מכך בצורה משמעותית. מומלץ לבדוק האם הפריטים האלה תקינים, שלמים ומצויים בכמות מספקת.
משפחתון, כפי שניתן להסיק משמו, אמור להיות מוסד אינטימי, המדמה משפחה גרעינית. בהתאם לכך, כאשר המשפחתון עומד בתנאים הנדרשים, אסור שמספר הילדים בו יעלה על חמישה ילדים למטפלת, כשטווח הגילים של הילדים נע בין חצי שנה לשלוש שנים. דגש נוסף מושם על גילי הילדים, וחל איסור על קבלת יותר משני ילדים שגילם פחות משנה למשפחתון. הטרוגניות בגילים במשפחתון, כפי שניתן להסיק, היא אחת ממילות המפתח.
 
כהורים, התפקיד שלכם, הוא לבחון בדיוק את מספר הילדים שיכול להיות במשפחתון. על פי המלצות משרד התמ''ת, יש להתאים את מספר הילדים המקסימלי לגיל הילד, כאשר ככל שהתינוק צעיר יותר, כך רצוי שהקבוצה תהיה קטנה יותר. עבור תינוקות עד גיל 15 חודשים,  למשל, ההמלצה היא למשפחתון הכולל עד שלושה ילדים בלבד.

ההתרשמות מהמטפלת

הצוות המרכיב את המשפחתון חייב להיות מקצועי, אין בכך ספק. בחנו מהו הניסיון של המטפלות (ההכשרה הרלוונטית היא "סוג 1" מטעם משרד התמ''ת), ואיזה מענה הן יכולות להעניק לכל אחד מהצרכים. שאלו, למשל, מהי ההתנהלות בעת מקרה חירום רפואי, ומהן פתרונות ההסעדה שמוצעות במשפחתון. לא רק התשובות הספציפיות צריכות לעניין אתכם, אלא גם הבעות הפנים, טון הדיבור וכיוצא בזה. לא תאמינו עד כמה אלה ישפיעו על ילדיכם.
 
כשאתם משוחחים עם הצוות המקצועי, בחנו לא רק את יחסי האנוש, אלא גם את הגישה שלהם בכל הנוגע לטיפול בילדים. כך, למשל, מומלץ לברר לגבי מדיניות הענישה הקיימת במשפחתון, אם קיימת כזו, או לחילופין מהי ההתנהלות במקרים של מריבות בין הילדים השונים. נסו לחשוב האם נראה שניתן לסמוך על המטפלת בכל מאת האחוזים: אפילו אחוז אחד של ספק עלול להיות בעייתי.

בחינה פיזית של המקום

משפחתון לא בוחרים דרך הטלפון, וגם לא (רק) באמצעות האינטרנט. ניתן להתכוונן באמצעות חוות דעת לגבי המשפחתונים הטובים יותר, כמובן, אלא שיש לבצע רישום למשפחתונים רק לאחר שמבקרים בהם באופן ישיר. כך ניתן להתרשם מהאווירה במקום,  שחייבת להיות רגועה, ומהיחס שמקבלים התינוקות. משפחתונים הנמצאים במקום שאינו נעים, למשל, עלולים להשפיע לרעה על התינוקות. מומלץ, בהמשך לכך, לבחור במשפחתון שבו יש גינה, אליה יכולה המטפלת להוציא את הילדים: על הגינה להיות מגודרת, ויש לוודא שהמתקנים בה שלמים ובטוחים. וכן, היות ומדובר במדינת ישראל החמימה, רצוי לבדוק שיש מספיק פינות מוצלות.
 
כאשר אתם סוקרים את המשפחתון, עליכם לבחון גם את ההיבטים הבטיחותיים של השהות בו. משפחתון שבו ניכר שהבלגן חוגג, שבו שקעי החשמל חשופים ושבו פריטים מסוכנים (אפילו חומרי ניקיון) נמצאים בהישג ידם של הילדים, אינו זה שבו תרצו שהילד שלכם יעביר את שעות היום. מצד שני, משפחתון ובו מרחב מוגן, מכשיר כיבוי אש או תיק עזרה ראשונה צריך בהחלט לקבל עדיפות.

חשיבותו של מיקום

בהמשך לסעיף הקודם, מומלץ לא רק שהמשפחתון יהיה ממוקם במקום הנעים ביותר, אלא רצוי שהוא יהיה סמוך לבית שבו אתם מתגוררים. כך, ניתן יהיה לבקר או לבוא לקחת את הילד, אפילו ללא רכב. זו גם הסיבה, אגב, שמשפחות רבות מתחילות את החיפוש שלהן מהמשפחתונים הקרובים יחסית, ומתרחקות מהשכונה רק כאשר לא נמצא בה פתרון ראוי. רצוי לוודא, בהמשך לסוגיית המיקום, שהמשפחתון נגיש מבחינת תחבורה ציבורית, ושיש לידו חניה מספקת.
על מנת שלא תלכו לאיבוד בין שלל האפשרויות, אנחנו ממליצים לצמצם מראש את הבחירה למספר משפחתונים הרלוונטיים מבחינת הצוות המקצועי, הפעילויות, המיקום וכן הלאה, ולתת להרגשה האישית שלכם לקבוע איזה משפחתון מביניהם יקבל את הילד שלכם.

ואיך אפשר בלי ההסכם?

בחרתם משפחתון? יפה מאוד. הדבר העיקרי שנדרש מכם לעשות כעת הוא לבחון את ההסכם, שבוודאי עומד מולכם. בהסכם יפורטו כל הנהלים, החל מלוח הזמנים ואופן הפעילות, דרך המדיניות במקרים שבהם מעוניינים להחליף משפחתון במהלך השנה ועד לתחלופה של המטפלת, כאשר נבצר ממנה להגיע ביום מסוים. לא צריך עורך דין על מנת לחתום על הסכם רישום למשפחתון, אך בהחלט חשוב לבחון את ההסכם לעומק, ולסמוך, פעם נוספת, על האינטואיציה שלכם בתור הורים. 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist