כתבות בנושא חוגים לתינוקות - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

עיסוי תינוקות - איך לעסות, ומה חשוב לעשות?

מערכת השרירים היא אחת המערכות החשובות ביותר בגוף האדם וכמוה כמכונה משומנת הפועלת כמעט ללא הרף. יחד עם זאת, חשוב מפעם לפעם לתת מרגוע לשרירי הגוף, ולהעניק להם טיפול מפנק ומקל. גם תינוקות רכים, שעדיין אינם פעילים פיזית זקוקים לעיסוי ולמגע כדי להפעיל את שרירי הגוף ולהמריץ את מחזור הדם. דגשים על חשיבותו של עיסוי תינוקות, ועל חשיבותה של הכוונה מקצועית לפני שאתם מעסים בעצמכם.

בכתבה זו:
המאפיינים העיקריים של עיסוי לתינוקות | כל היתרונות שבעיסוי תינוקות | דגשים בדרך לעיסוי הבטוח | כך לומדים לעסות

עיסוי הגוף משפיע לטובה על הגוף ועל הנפש. הוא משלב יתרונות רבים ומעניק תחושות שחרור והנאה. עבור תינוקות שאינם זוחלים, קופצים, הולכים ורצים, חשיבותו של העיסוי רבה אף יותר, בשל היותם פאסיביים ועדינים כל כך. לא בכדי הפך עיסוי תינוקות לטרנד של ממש בשנים האחרונות. יותר ויותר הורים לילדים נחשפים לצדדים החיוביים שנלווים לטיפול זה, ונרשמים לקורס עיסוי לתינוקות כדי ללמוד איך לעשות זאת נכון. היות ויש מגוון רחב של שיטות וטכניקות שצריכות להיות מותאמות לאזור הגוף ולמצבו של התינוק, חשוב להכיר היטב את הדגשים החשובים בתחום זה.

המאפיינים העיקריים של עיסוי לתינוקות

עיסוי תינוקות הוא טכניקה מוכרת מאוד, שהובאה לארצות הברית מהודו בשנות ה-70 של המאה הקודמת, ובמרוצת השנים הגיעה גם לישראל. הנקודה הראשונה שחשוב להדגיש היא שיש אינספור הבדלים בין עיסוי למבוגרים ובין זה המיועד לתינוקות, אפילו במטרה העיקרית של העיסוי. אם בעיסוי מבוגרים המטרה היא להרפות את הגוף ולשחרר כאבים או מתחים, בעיסוי תינוקות הדגש הוא על לקיחת תפקיד מהותי במשוואה ההתפתחותית של התינוק, והקלה במצבים מורכבים שמהם הוא עלול לסבול, כפי שנראה בהמשך.
 
עיקר העיסוי, הן עבור תינוקות הן עבור מבוגרים, מבוצע באמצעות תנועות ידיים, ובעיקר באמצעות כפות הידיים או האצבעות. במקרה של תינוקות, עם זאת, הן חייבות להיות הרכות והעדינות ביותר שניתן להעלות על הדעת, וזאת בשל הרכות והעדינות של גוף התינוק עצמו.  כל פעולת עיסוי משתנה בהתאם לאזור הגוף ולשלב ההתפתחותי שבו נמצא הילד, והיא עשויה לנוע בין דקות בודדות, לבין פרק זמן של כעשרים דקות.

תנועת העיסוי הספציפית משתנה בהתאם לאזור המדובר, כאשר מרבית הפעולות מבוססות על תנועת חליבה כזו או אחרת. כמו-כן, השימוש בשמן במהלך העיסוי הוא כמעט מובן מאליו, כאשר בעיקר מומלצים שמן שקדים או זרעי ענבים, ופחות שמנים "מעובדים", דוגמת שמן מינרלי או שמן תינוקות.
 
על מנת שהעיסוי יתבצע באופן יעיל, וכדי למנוע הסחות דעת של התינוק, מומלץ לעשות זאת בסביבה שקטה, על משטח רך ככל האפשר. מבחינת האווירה, כדאי להקפיד על אורות מעומעמים, על כיבוי מכשירי חשמל מיותרים ועל ליווי של מוזיקה מרגיעה ונעימה.

כל היתרונות שבעיסוי תינוקות

החדשות הטובות הן שעיסוי לתינוקות כולל בתוכו תמורות חיוביות במיוחד עבור התינוק, ולכן תופס מקום של כבוד ברשימת הפעולות המומלצות שאפשר לבצע עבורו. את הטענה שעיסוי תינוקות תורם להתפתחות הילד ומשפר את ההרגשה הכללית שלו, אפשר לחלק לכמה  היבטים. מבחינה פיזיולוגית, המצדדים בגישה גורסים, כשהם מגובים בלא מעט מחקרים, כי העיסוי מסייע להמרצת מחזור הדם של התינוק, מחזק את המערכת החיסונית שלו, משפר את תפקוד מערכת הנשימה ואת תפקוד מערכת העיכול (דגש על פעילות המעיים) ובכלל, מאפשר לו להכיר בצורה טובה הרבה יותר את הגוף שלו.

העיסוי תורם מאוד להרגעתו של התינוק, ואף גורם לו לחוש מטופל ומוגן, מה שתורם גם כן לשיפור השקט שלו. עיסוי מומלץ במיוחד גם לתינוקות ששנתם אינה רגועה. מבחינת ההקלה על התינוק, סוגים מסוימים של עיסויים יכולים אף לסייע להקל בכאבי בטן או בכאבי שיניים למשל.
 
מבחינה רפואית, על אף שאסור שהעיסוי יבוא על חשבון פתרונות רפואיים קונבנציונליים, בהחלט אפשר לראות כיצד הוא מסייע לתינוקות. ילדים הסובלים מטונוס שרירים נמוך, או מרגישות יתר של החושים, עשויים להיעזר בו במידה ניכרת. גם עבור תינוקות פגים, או כאלה שנולדו בניתוח קיסרי, העיסוי מומלץ במיוחד. 

דגשים בדרך לעיסוי הבטוח

מן  העבר השני של המשוואה, אין להתעלם מכך שעיסוי תינוקות, כשהוא נעשה שלא על פי הספר, עלול לכלול בתוכו סכנות מסוימות עבור התינוק. עיסוי של עמוד השדרה הוא מסוכן בקרב תינוקות בחודשים הראשונים של חייהם, וכן עיסוי באזור איברי המין (גם לתינוקות בוגרים יותר) עלול לגרום לנזק ויש להימנע מכך. בכל אחד מהמקרים, אין לעסות את התינוק כשהוא סובל מחום, משלשולים או מהקאות, או לחילופין כאשר הוא בוכה או ישן. כדי שהתינוק יהיה שקט, רצוי מאוד שלא לעשות זאת בשעות שבהן ניכר שהוא עייף או רעב.  אם העיסוי נעשה באמצעות שמן, יש להמתין פרק זמן ראוי עד למקלחת הבאה שלו. 
 
בכלל, רבים ימליצו, ובצדק גמור, על הכנסת העיסוי לשגרת החיים של התינוק באופן ראוי. אפשר בהחלט לבצע את העיסוי בשעות קבועות, מדי יום. בכך, נוצרת מעין ציפייה של התינוק לעיסוי. הוא לומד להיערך לקראתו, ומקבל אותו באופן חיובי הרבה יותר. המעוניינים לתפוס את כל הביצים בסל אחד, יכולים לבחור לבצע את העיסוי לאחר המקלחת או לקראת השינה - מצבים שבהם רצוי שהתינוק יהיה רגוע ככל האפשר.

כך לומדים לעסות

את עיסוי התינוקות רצוי מאוד שתבצע האם בעצמה, וזאת למרות שיש בוודאי בנמצא לא מעט אנשי מקצוע שיוכלו לעשות זאת טוב יותר. הסיבה המרכזית לכך היא שעיסוי מאפשר להגדיל את הקרבה בין ההורה לתינוק, ואף משפר את תחושת הביטחון של התינוק בו. מסיבה זו, ובאופן כמעט טבעי, העיסוי משלב בתוכו דיבור אל התינוק, שירת שירים וכן הלאה. כל אלה תורמים לשיפור הקשר ולהרגעת התינוק עוד יותר. האם, בהמשך לכך, צריכה אף להבין מתי העיסוי אכן מפנק את התינוק, ומתי הוא מפריע לו, או אפילו כואב לו.
 
גם אם ברמה הכללית יש אימהות שיוכלו לבצע תנועות עיסוי מסוימות הודות ל"חוש האימהי", הפתרון המקיף יותר מצריך הכרה של טכניקות מגוונות בתחום, מכל אותן מסורות שהפכו את העיסוי לאומנות של ממש. וכאן בדיוק מבינים מדוע יש צורך בהכשרה ובהכוונה מקצועית. זה מתחיל במדריכים אינטרנטיים, או אפילו בסרטוני הדרכה, המדגימים בקווים כלליים את תורת עיסוי התינוקות, ואפשר בהחלט להיעזר בכך כנקודות התחלה.
 
הורים רבים, מצד שני, מעוניינים בהכשרה מקיפה, שתועבר על ידי בעלי מקצוע, ולא תשאיר ולו מקום אחד לטעויות. כתוצאה מכך, מספר האמהות הנרשמות, בשנים האחרונות, לחוג או לסדנה לעיסוי תינוקות נמצא בכיוון אחד: כלפי מעלה. ברוב המקרים, יהיה הלימוד במתכונת של חוג או של סדנא בעלת מספר מפגשים מצומצם, שנמשך כל אחד כשעה.

הלימודים מועברים על ידי מדריכים מקצועיים בתחום, דוגמת מדריכות עיסוי, מנחות סדנאות הורים או מדריכות קבוצות אימהות ותינוקות, ובקבוצות קטנות של הורים. מחיר סדנא ממוצעת עומד על כמה מאות שקלים. מבחינת תכנים, ברוב המקרים המדובר הוא בסדנה כללית, המאגדת בתוכה את כל הטכניקות, השיטות ואזורי הגוף, ואשר שמה דגש ניכר על ההיבט החווייתי  של הפעילות (משחקים, מוזיקה וכן הלאה). עם זאת, יש בנמצא גם הדרכות מצומצמות יותר, המתמקדות בסוגים מסוימים של עיסוי, או באזורים מסוימים בגוף. 
 
מבחינת קהל היעד, ראוי לצמצם את התמונה במקצת, ולציין כי אין המדובר הוא בכלל ההורים, אלא בעיקר בהורים לתינוקות מגיל חודש ועד לשלב הזחילה של התינוק. זאת ועוד, בשלבים מאוחרים יותר התינוק הופך לפעלתני יותר, ולשקט פחות, כך שקשה לבצע בו את העיסוי באופן יעיל.

למידע נוסף ופרטים על עיסוי לתינוקות.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist