
סקירה - ההבדלים בין חברות כוח אדם לבין חברות השמה
הן חברת כוח אדם הן חברת השמה, מתווכות בין מחפשי עבודה לבין מעסיקים פוטנציאליים. זהו המכנה המשותף העיקרי בין שני הגופים הללו. מלבד זאת, יש בין שני הגופים הללו לא מעט הבדלים, אך ספק אם רבים מבין מחפשי העבודה מבינים את ההבדל בין חברות אלה, ומבינים למי עליהם לפנות, כדי לקבל את השירותים המתאימים ביותר לצורכיהם ולמטרותיהם. כדי לעשות מעט סדר בתחום, מומלץ להיכנס לעובי הקורה, ולעמוד על ההבדלים ועל היתרונות והחסרונות שיש לחברות כוח אדם בהשוואה לחברות השמה
אם אתם נמנים על ציבור מחפשי העבודה, סביר להניח שאחת התחנות הראשונות שלכם תהיה חברת כוח אדם או חברת השמה. חברות אלה, המתמחות בניהול משאבי אנוש, מיישמות ידע הנוגע למשאב היקר ביותר במשק - הון אנושי, קרי, עובדים. ההבדל המרכזי והמהותי בין שני הגופים הללו, הוא שמערכת היחסים שלכם עם חברת ההשמה, מתחילה עם פנייתכם אליה, ומסתיימת עם שכירת שירותיכם על ידי המעסיק שבחר לקבל אתכם לעבודה. לעומת זאת, מול חברת כוח אדם מדובר ביחסים ארוכים ומורכבים יותר, שכוללים יחסי עובד-מעביד. הדברים עובדים באופן הבא - מועמד המחפש עבודה, פונה לחברת השמה. נציגי החברה בודקים את כישוריו, מאפיינים אותו ומתחילים לאתר משרות שבהן יוכל להשתלב. הם מפנים אותו למשרות הללו, ומתווכים בינו לבין מקומות התעסוקה. עיקר הפעילות של חברת ההשמה היא איתור של עובדים מתאימים, והפנייתם לארגונים המתאימים. המועמד מגיע לארגון, ועובר תהליכי קבלה שהארגון מקיים על פי שיקול דעתו ועל פי מדיניותו. לאחר מכן, אם המועמד מתקבל לעבודה, ההתקשרות שלו עם חברת ההשמה מסתיימת. העובד הופך להיות עובד מן המניין, מפתח יחסי עובד-מעביד עם הארגון שקיבל אותו לשירותיו וממנו זוכה לקבלת שכר וזכויות. גם היחסים בין מקום העבודה לבין חברת ההשמה הקשורים לאותו עובד, מסתיימים בשלב זה. על פי רוב, מקום העבודה ישלם לחברת ההשמה עבור מועמד שהתקבל לעבודה, ואשר נשלח על ידי חברת ההשמה, בחלוף תקופה מסוימת שבה העובד שרד במקום עבודתו החדש. עם חברת כוח אדם הדברים עובדים מעט אחרת. חברות כוח אדם מציעות למועמדים לעבודה משרות בארגונים מסוימים. הן שולחות את המועמד אל מקומות עבודה רלוונטיים, ושם, בסיום תהליך מיון וסינון, עשוי העובד להתקבל לעבודה. אם העובד זוכה במשרה המיוחלת, הוא משתלב כעובד בארגון, אולם המעסיקה שלו היא חברת כוח האדם. כלומר, אין יחסי עובד-מעביד בין הארגון שאליו התקבל לעבודה, ובין העובד. מערכת יחסים זו, מתקיימת בין חברת כוח האדם לבין העובד. העובד יעבוד בארגון תקופת זמן מסוימת, שבמהלכה יקבל שכר וזכויות עובדים מחברת כוח האדם ולא מהארגון. הארגון שבו משתלב העובד, מעביר את השכר לחברת כוח האדם. זו גוזרת "קופון" לעצמה, ומעבירה את היתרה לעובד. לרוב, תקופות ההעסקה של העובד בארגון מוגבלות וקצובות מראש, ובסיומן העובד נקלט בארגון באופן עצמאי, או נפלט שוב לשוק העבודה כשהוא יכול להיות מושם בארגון אחר על ידי חברת כוח האדם.
אז מה עדיף - חברת כוח אדם או חברת השמה?
אז מהם היתרונות של חברות ההשמה?
ומהם היתרונות של חברות כוח האדם?
לסיכום, עדיף לעובד להתקבל לעבודה דרך חברת השמה. בפועל רוב החברות העוסקות בתחום משאבי אנוש משמשות הן כחברות השמה הן כחברות כוח אדם, ומספקות את שני השירותים גם יחד. על כן, על מחפש העבודה להתקשר עם חברות שיכולות להציע לו קשת של שירותים, וכך ליהנות מהיתרונות של כל המסלולים למציאת עבודה.