כתבות בנושא פיזיותרפיה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

לחץ פיזי מתון - מדוע פיזיותרפיה יכולה להיות התשובה

כאב גב? פריצת דיסק? אולי יש צורך בטיפול. בין תרופות ופעולות פולשניות לבין פתרונות פלא כוזבים, שוכנת הפיזיותרפיה - הגישה המדעית לטיפול בכאב גב והתמודדות עמו

בכתבה זו:
דרך הגב | אילו בעיות ניתן להפנות לפיזיותרפיסט?

עם ההתבגרות, מתחוללים בגופנו שינויים רבים - העצמות מאבדות נפח ומתעוותות, הרצועות נחלשות, מתארכות ונקרעות, השרירים מתקצרים או נחלשים, הדיסקים מאבדים נוזלים ונפח, העצבים מאטים ונשחקים. שינויים אלה הם טבעיים ומתחילים אצל כולנו בגיל צעיר אך לא ניתן להגדירם כמחלה כשם שלא ניתן להגדיר "לחיות" ו"להתבגר" כמחלה.
 
אולם, כאב גב מהווה את אחת התופעות השכיחות והמעיקות ביותר בעולם המודרני. אחד מכל ארבעה אנשים סובל בשלב זה או אחר בחייו מכאב גב והמרדף אחר מזור מבלבל וגורם לתסכול כאשר לא נמצא פתרון. ברור כי התמודדות עם כאב כזה מלווה גם בהפרעה ממשית לשגרת החיים, שינויים במצב הרוח וסבל נפשי ופיזי משמעותי.

דרך הגב

כאמור, כאבי גב עשויים להיות תוצאה של מגוון רחב של בעיות ולעתים, אף תופעה עצמאית שאינה סימפטום של בעיה כלשהיא. כך לדוגמה, במצבים כרוניים ארוכי שנים. ההבחנה בין מקורות הכאב השונים ושלילת מצבים מסוכנים הדורשים התערבות כירורגית או רפואית דחופה, הינם השלב הראשון בטיפול המקצועי בכאבי גב. מצבים כאלה, יופנו כמובן באופן מידי לרופא המתמחה בתחום להמשך טיפול.
 
יש לציין שלמעט מקרים בודדים וקשים במיוחד, צילומים, תרופות וניתוחים אינם מהווים את הפתרון הנכון ועלולים אף לגרום יותר נזק מתועלת. כך, בהעדר "דגלים אדומים" וסימנים המעידים על מצבים מסוכנים, נקודות המפתח בגישה הנכונה והבריאה לכאבי גב כוללות פעילות גופנית, תזונה נכונה ומאוזנת, הפחתת חשיפה לחומרים מחמצנים כמו סיגריות, קפה ואלכוהול, הימנעות משכיבה או ישיבה ממושכת ואימוץ אורח חיים פעיל ובריא. למזלנו, ברוב המוחלט של המקרים, מדובר בפציעות בעלות יכולת החלמה הניתנות לריפוי או שיפור.
 
אם כן, מהי הפיזיותרפיה? פיזיותרפיה היא גישה נכונה, בריאה, מקצועית ומבוססת מחקר, שבארגז הכלים שלה ניתן למצוא מגוון רחב של מתודות מתקדמות לטיפול. בין אלה: טיפול בחשמל ואולטרסאונד, חבישות מיוחדות, טיפולים מנואלים שונים דוגמת עיסוי רקמות, מניפולציות מפרקים ודיקור יבש, אימון ותרגול ספציפי ופונקציונלי, ואולי החשוב מכל - הסבר וחינוך בנוגע לבעיה, צורת הטיפול וההתמודדות האופטימלית עבורכם.
 
כמעט 90% מכאבי הגב נופלים בקטגוריה הנקראת "כאב גב לא ספציפי" ואלו בדיוק המקרים בהם ניתן לפנות לפיזיותרפיסט מנוסה. פיזיותרפיסט הוא אומנם לא רופא אך הוא מטפל מיומן שעבר הכשרה אקדמית בת 4 שנים לפחות (לימודי תואר ראשון BPT או תארים מתקדמים MPT ו DPT), עבר הכשרות קליניות במוסדות רפואיים מגוונים ומבחנים ממשלתיים, עובד תחת חוק מקצועות הרפואה והינו מוסמך ומורשה מטעם משרד הבריאות לעסוק בתחום. בהתאם לעקרונות הרפואה המערבית, כל תחום הפיזיותרפיה וכל שיטת טיפול וכלי בו משתמש הפיזיותרפיסט חייבים להיות מבוססי מחקר ובעלי ערך ממשי ויעילות מוכחת. בנוסף, ההבנה הרפואית המעמיקה והקשרים הרב-כיווניים בין הפיזיותרפיסטים לרופאים וגורמים נוספים במערכת הבריאות, מאפשרת התייעצות מקצועית והפניה, במידת הצורך, לרופא המתאים על ידי הפיזיותרפיסט.

אילו בעיות ניתן להפנות לפיזיותרפיסט?

1. פציעות רקמה רכה – כגון מתיחת שריר, תפיסה, קריעה או התכווצות, קרע ברצועות ופציעות גידים. 
2. פציעות טראומתיות – כגון תאונת דרכים או נפילה מגובה העלולים לגרום לשברים בעצמות, קרעים משמעותיים ברקמה רכה ופגיעה בחוט השדרה. 
3. פריצות דיסק – ובמקרים מעטים תופעות נוירולוגיות נוספות, כגון הקרנת כאב לאורך מסלול העצב, שינויים בתחושה, נמלולים ועקצוצים וירידה בכוח שרירים עד שיתוקם המוחלט. 
בעוד ש"פריצת דיסק", "בלט דיסק", "מחלת דיסק ניוונית" ובכלל "שינויים ניווניים", מהווים אחוז נכבד מאבחנות כאבי הגב, אנו יודעים כיום שרובם המכריע של כאבי הגב נובעים מבעיה ברקמה רכה ולא, כפי שמקובל לחשוב, תולדה של מחלות דיסק שונות ומבנה עצמות. מדוע, אם כן, אנחנו רואים אבחנות אלה שוב ושוב? מכיוון שכולנו עוברים שינויים ניווניים כאלה מגיל צעיר, ואם נצלם את הגב ברנטגן, נמצא אותם בשכיחות גבוה מאד. להסיק מכאן שזהו הגורם לכאב הינה הנחה שגויה, שכן כמעט בכל המקרים מדובר בתופעה טבעית נטולת סימפטומים משמעותיים. לפיכך, בדומה לבעיות שריר-שלד מגוונות, רצוי להיוועץ עם פיזיותרפיסט מוסמך שיאבחן את הבעיה ויחליט אם ניתן לטפל בה בכלי הפיזיותרפיה או שיש להפנות לברור והתייעצות עם רופא. רפואה שלמה!

 

גבע אנטופולסקי, BPT, הינו פיזיותרפיסט מוסמך, מנהל מרפאת גבע בריאות ויועץ מקצועי של חברת "דין דיאגנוסטיקה". 

עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist