כתבות בנושא רופאים אנדוקרינולוגים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

מר כשמתוק לכם: על חשיבות אבחון מוקדם של סכרת

חודש שעבר ציינו את יום העלאת המודעות לסכרת, והשבוע אנו חוגגים את אחד החגים הכי מתוקים ומטוגנים שיש - בדיוק הזמן לתת מעט מידע על המחלה ואופן אבחונה, מידע שעשו להציל חיים.

בכתבה זו:
נקודת ההתחלה: סקירת סוגי הסוכרת | אבחון סוכרת באמצעות בדיקות דם | ויש גם סימנים פיזיים

"הרוצח השקט", "מגיפה בינלאומית", "המגיפה של המאה ה-21" או "שתן מתוק" (תרגום השם הלטיני) – כל אלה הם כינויים אפשריים לאותה מחלה, סוכרת (או סכרת. גם על זה יש מחלוקת). על פי הערכות משרד הבריאות כחצי מיליון ישראלים כיום סובלים מסוכרת, ולפי ארגון הבריאות העולמי, WHO, בשנת 2030 נגיע לכ-300,000 מיליון חולי סוכרת בעולם. לפחות. כנראה שיהיו הרבה יותר.
 
אבל יש תקווה. שיעורי התמותה בישראל מסוכרת – או למעשה מהנזקים העקיפים שהיא גורמת להם – נמצאים בשנים האחרונות במגמת ירידה. החדשה הטובה השנייה היא שישראל עומדת בראש טבלת איזון המחלה בעולם, וזאת מכיוון שמרבית החולים בארצנו מצליחים להתמודד איתה בשלביה הראשונים. ניתן לייחס זאת למודעות הגוברת לנושא הגורמת לאנשים לשים לב למצב הגוף שלהם, להיבדק ולמצוא פתרונות מוקדמים. לפני שנבין מהם אותם סימנים, חשוב להתחיל מההתחלה ולסקור את סוגי הסוכרת.
בדיקת סוכרת
חשיבות התפריט המאוזן - יש דבר כזה יותר מידי מתוק.

נקודת ההתחלה: סקירת סוגי הסוכרת

נהוג לחלק כיום את הסוכרת למספר סוגים עיקריים. הסוג הראשון הוא סוכרת סוג 1, הידועה בתור "סוכרת נעורים" או פשוט "סוכרת Type 1". זוהי סוכרת שנובעת מהרס תאים בלבלב ובעקבות כך נגרם חוסר ייצור של האינסולין, אשר בין תפקידיו אפשר למנות הכנסה של הגלוקוז לתאים ופירוקו. הבסיס למחלה הוא לרוב תורשתי והיא נפוצה בגילאים מוקדמים (עד גיל שלושים) והשכיחות היא כ-10% מכלל מקרי הסוכרת.
 
הסוג השני הוא, ניחשתם נכון, סוכרת סוג 2 (Type 2), כאשר המנחשים המוצלחים מביניכם יסיקו שמדובר ב"סוכרת מבוגרים". היא נפוצה הרבה יותר, כאשר כתשעה מבין עשרה מקרי סוכרת משתייכים לקבוצה זו. בסוג זה יש אינסולין בגוף  אך זיהויו על ידי התאים לוקה בחסר. זוהי סוכרת המתפתחת לרוב בצורה הדרגתית ומופיעה בגילאים מאוחרים. הסיבה לכך היא שהרגלי תזונה לא נכונה (מזונות עמוסים בסוכר, היעדר פעילות גופנית מספקת) או אפילו "סתם" תהליכים טבעיים, מביאים לכך שהתאים הופכים עמידים לאינסולין וכך הסוכר מצטבר בדם, אורב בשקט ומחכה להשפיע לרעה על מערכות הגוף השונות.
 
סוכרת הריון היא מקרה פרטי של סוכרת מהסוג השני, כשהסיבה לפעילות הלקויה של האינסולין במצב זה היא תהליכי ההריון. הדבר נובע מכיוון שהשינויים ההורמונליים בגוף גורמים לעומס אדיר על האינסולין, עומס שמקשה עליו לבצע את עבודתו. נשים שאובחנו בסוכרת הריון נמצאות בסיכון להתפתחות סוכרת בעתיד. 

אבחון סוכרת באמצעות בדיקות דם

אם אתם מודעים לבריאות שלכם, סביר להניח שאתם מנסים לאכול מאוזן, להימנע ממזונות מתוקים ולבצע פעילות גופנית סבירה. הבעיה היא שאחוז ניכר מבין הישראליים אינו מקיים לפחות תנאי אחד מאלה, וגם עבור אלה שמקפידים על כך לא מובטח דבר. במצב הדברים הזה, אתם צריכים להקפיד ולבצע בדיקות דם באופן תדיר, בייחוד בגילאים מאוחרים ועל אחת כה וכמה אם במשפחה שלכם יש היסטוריה של המחלה. בדיקת הדם תכלול בתוכה, מטבע הדברים, הרבה מאד מונחים באנגלית המתחזה לסינית. אתם צריכים להסתכל על שניים: הראשון הוא רמת הגלוקוז (Glucose). כאשר הבדיקה מתבצעת לאחר צום, הערך המספרי של הגלוקוז צריך להיות נמוך ככל האפשר מרף ה-130 מ''ג/ד''ל. ערך שהוא מעל רף זה עלול להצביע על סוכרת (יש צורך בבדיקות נוספות בכל מקרה). בכלל, גלוקוז בשיעור תלת ספרתי חורג מהנורמה וצריך להוביל לשינוי באורח החיים כדי למנוע עלייה נוספת שלו. 
 
המוגלובין A1C Hb הוא פרמטר מרכזי נוסף שצריך לשים אליו לב בבדיקת הדם. המונח מתאר את איזון הגלוקוז בדם בתקופה של שלושת החודשים האחרונים. כאן נורת האזהרה צריכה להידלק כאשר ערך ההמוגלובין מתקרב ל-6.5%, ביותר מבדיקה אחת. רמת הנורמה נעה בין 4% ל-5.7%.

ויש גם סימנים פיזיים

התסמינים הפיזיים של הסוכרת עלולים לתת את אותותיהם גם בשלבים מוקדמים, ולכן חשוב לשים אליהם לב. ראשית, חדירת הסוכר לשתן מביאה את הכליות להפריש מים במטרה להפחית את כמויות הגלוקוז. מכאן שאנשים שמתחילה להתפתח אצלם סוכרת עלולים לחוש דחיפות במתן שתן, להרגיש תחושת צמא תמידית או לחילופין תחושות רעב. 
 
ירידה במשקל היא לרוב צעד מבורך, אלא שאם זו מתרחשת מסיבה לא ברורה, ייתכן שמדובר בסוכרת. זאת מכיוון שאיבוד הקלוריות בשתן, כתוצאה מנזקי הסוכרת שתוארו מעלה, מביא לפירוק יתר של שומנים וחלבונים. סימני זיהוי אפשריים אחרים של המחלה הם עייפות מוגברת (וגם כאן לא תמיד מוסברת), בחילות, כאבי בטן, זיהומים בעור, גירוד באיברי המין, טשטוש בראייה, הפחתת הסיבולת בביצוע פעילות גופנית ועוד. כמובן שתסמינים אלה עלולים להצביע על אינספור בעיות אחרות בגוף, אך הופעה שלהם – ועל אחת כמה וכמה של יותר מסימפטום אחד – יכולה בהחלט להיות סיבה מצוינת לגשת לקופת החולים ולבצע בדיקת דם.
 
כעת יש לכם מספר כלים שיעזרו לכם לאתר סימנים להתפתחות של סוכרת ולפעול בהתאם. אל תחכו שיהיה מאוחר מדי - היו ערים לסימנים, בצעו את בדיקות הדם התקופתיות ונתחו אותן באמצעות רופא מומחה (ניתן לקבל רקע כללי גם מ"ד''ר גוגל"). זה יכול להציל חיים.

עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist