כתבות בנושא ביקורת מבנים - בדק בית - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

אל תהיו פראיירים! לא קונים לפני שבודקים

ישנו תחום אחד בישראל שבו אנו פשוט לא מסוגלים להגיד "רגע אולי כדאי לנו לבדוק טוב יותר את מה שאנחנו קונים?" לתחום הזה קוראים נדל"ן, ובתחום הזה להיות פראייר עולה הרבה מאוד כסף. מדוע מה שהפך כתנאי לחתימה על חוזה בארצות הברית ובעולם, עדיין מדשדש בישראל?

בכתבה זו:
אם כך מהי בדיקת בדק הבית? | אילו תקלות יכולות להתעורר בבית? | אז מי רשאי להזמין את הבדיקה, הקונה או המוכר? (למי זה משתלם?) | כמה זה עולה?

המונח "תקופת הבדק" שהוא חלק מחוק המכר בישראל קובע כי בעת מסירת דירה חדשה על ידי הקבלן, ישנה תקופה הנמשכת בין שנה ל 7 שנים ( תלוי בתקלה ) בה הוא מחויב לתקן את הליקויים המתקיימים בבית ואינם נכללים תחת אחריות הרוכש. בתום שנה מיום הכניסה לדירה על הקונה להוכיח בכוחות עצמו כי הליקוי אכן קשור ישירות לקבלן והוא איננו תוצאה של שימוש לא ראוי או הזנחה. 
תקופת אחריות זו הולידה את בדיקת "בדק בית" – בדיקה שנועדה למנוע מן הקונה מצבים כאלו מול הקבלן אבל לא רק. רבים בישראל אינם מודעים לעובדה כי בדיקת "בדק בית" נדרשת בכל עסקת נדל"ן. דמיינו מכונית שאתם מעוניינים לקנות, מדוע בעסקה של כמה עשרות אלפי שקלים אתם בודקים במכונים מורשים, אבל בעסקה הגדולה ביותר בחייכם אתם פשוט חותמים ודי?
על מנת לנסות ולהבין מדוע דווקא אנחנו הישראלים פשוט מתעקשים להיות פראיירים! החלטנו לראיין את מאיר לוזון בעליה של חברת לוזון המרכז הישראלי לנזקי מים בע"מ המבצעת בדיקות בדק בית לפני קנייה ללקוחות רבים ברחבי הארץ.

אם כך מהי בדיקת בדק הבית?

"בדק הבית היא בדיקה מקיפה שנועדה לאתר ליקויים במבנה ובמערכותיו המרכזיות כגון: שלד, מעטפת חיצונית ופנימית, חשמל ובעיקר מערכות המים והאינסטלציה. אם בעבר הבדיקה הייתה נעשית על סמך עינו החדה של קונסטרקטור/מהנדס, כיום ישנה הבנה כי הבדיקה צריכה להיעשות על ידי מומחים בעלי ציוד מתאים. בדיקת בדק הבית יכולה להיעשות כפי שצוין בזמן "תקופת הבדק" של בית חדש אך בעיקר נדרשת בעת קנייה/מכירה של נכס מיד שנייה."

מתווך דירה
אל תסמכו רק על "המילה" של המתווך או המוכר. תנו לאיש מקצוע אובייקטיבי להחליט

אילו תקלות יכולות להתעורר בבית?

"לצערנו הרב הנושא של נזקי מים הוא נושא שכיח, 34% מן התביעות בנושאי רכישת דירה, המגיעות לפתחי בית המשפט הן תביעות מים ונזקיהם העקיפים, רק לשם ההשוואה תביעות חשמל מהוות רק 2% מסך התביעות. הבעיה הגדולה היא שאנשים נתקלים בבעיות ונזקי מים רק בדיעבד, מתוך שימוש במערכת או בעקבות חורף גשום. חשוב להדגיש כי נזקי מים יכולים לגרום לנזק כפול גם בבית השכנים, כך שבעלי הדירה הנוכחיים חשופים לתביעות." 
לדבריו של לוזון: "בדיקת בדק הבית כוללת בדיקה המערכות הביתיות בהם עוברים מים:
צנרת מי הקולחין  
צנרת מי השתייה – בעגה המקצועית "מים חיים"
מערכת ניקוז מי גשמים
חימום תת רצפתי ועוד...
 
עוד טוען לוזון כי "כשל בכל אחת מן המערכות הללו (נזילה, פיצוץ צנרת וכדומה) יכול ליצור נזק בלתי הפיך בבית ונזקים כמו טחב, עובש בקירות אך חמור מכך רטיבות של החול ( "מצע") תחת הריצוף ואז מתחילה תופעה של רטיבות קפילארית או חלחול מטה אל השכנים בבניינים משותפים. מקרים קשים של נזקי צנרת יכול להסתכם בעשרות אלפי שקלים ויותר כיוון שתיקונם דורש שבירה של קירות, הרמה של ריצוף ובכלל מצב לא נעים לכלל דיירי הבית. "
עובד בדירה
אל תגידו "לי זה לא יקרה"

אז מי רשאי להזמין את הבדיקה, הקונה או המוכר? (למי זה משתלם?)

נדמה כי בדיקת בדק הבית מיטיבה עם קהל רוכשי הנדל"ן בלבד? אין ספק כי בדיקת מומחה, עוזרת לקבל החלטת קנייה מושכלת ובייחוד שמדובר במוצר היקר ביותר שתרכשו בחייכם. האם הבדיקה מתאימה גם למוכרים? לדבריו של לוזון: "בוודאי שהבדיקה מתאימה גם לקהל מוכרי הדירות ואפילו אם ישנם אז גם למתווכים בעסקה. באמצעות הבדיקה המוכר יודע מה מצב הנכס שלו, הוא יכול לקבוע מחיר ריאלי בהתאם ולא להתפשר עליו כי הבדיקה משמשת לו כאסמכתא. במקרה של ליקויים הנמצאים בדירה, המוכר יכול לקבוע מחיר בניכוי הליקויים ולא להיות חשוף לפשרות במחיר מול הקונים שכמובן ירצו לקבל מחיר נמוך יותר. בנוסף, "בדיקת בדק בית מגנה גם על המוכר מפני תביעות עתידיות, כיוון שהקונה היה מודע לתקינותו של הנכס עוד לפני החתימה על החוזה." לוזון מוסיף וטוען כי "גם המתווך מרוויח מעסקה שכללה בדק בית כי גם המוכר וכמובן הקונה, לא מופתעים, לא מרגישים מרומים והמחיר הסופי של העסקה מקובל על כולם.     
חשוב לציין כי חלה חובה על בעלי דירה להסכים לביצוע בדיקת בדק בית מצד הקונה, אם לא, סימן שיש שהם כבר מודעים לבעיה המתחבאת אצלם בדירה."
קניית דירה
בדק בית - תעשו את זה פשוט

כמה זה עולה?

"בדיקת בדק הבית אינה מהווה אפילו חצי אחוז מסך העסקה והיא מסתכמת בכמה אלפי שקלים בודדים בלבד", לעומת הסכום שהיא חוסכת נוסף לשקט הנפשי שהיא מספקת, זו בדיקת חובה לפני קניית נכס".
בדיקת בדק הבית היא בדיקת חובה שסובלת מחוסר מודעות בישראל, אולי זה אינטרס של הקבלנים להצניע את האפשרות כדי לא להתרוצץ בין אתרי בנייה ולספק את ההתחייבות כלפי הקונים? אולי בכלל מוכרי נדל"ן נמנעים מקיום הבדיקה ומונעים קונים פוטנציאלים ופשוט סומכים על הביקוש הרב בשוק שיספק להם קונים "קצת יותר נוחים"? בכל אופן בדיקת בדק בית היא תנאי חובה בכל עסקה הנחתמת בארה"ב ובאירופה ואם שם עובד אז הגיע הזמן ליישם אותה גם פה בישראל!  עומדים לפני מכירה/קניית נכס? מעוניינים בבדיקת בדק בית? התקשרו ללוזון המרכז הישראלי לנזקי מים בע"מ  1700-701-151.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist