כתבות בנושא עורכי דין לדיני ביטוח לאומי - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

הפרת בידוד – זה עלול לעלות לכם ביוקר

על רקע העלייה במספר הנדבקים וכניסתם של אלפי ישראלים לבידוד מדי יום, עסקה לאחרונה התקשורת במספר מקרים של הפרת בידוד. בין אם מדובר במעשה מכוון או באי הבנה של תנאי הבידוד, להפרת הבידוד ישנן השלכות אותן חשוב להכיר

בכתבה זו:
תנאי הבידוד הביתי – בואו נעשה קצת סדר

בשבועות האחרונים התפרסמו בתקשורת ידיעות רבות העוסקות במפרי בידוד. "חולי קורונה הפרו בידוד וחגגו במגדל היוקרה בתל אביב", "איש העסקים הפר בידוד ויגורש מהארץ", "הדוגמנית נצפתה מפרה בידוד" – אלו הן רק חלק מאותן כותרות, אליהן הצטרף לאחרונה סיפורה של גננת מפתח תקווה שנפטרה מקורונה שבועיים אחרי שהתריעה כי הורים לילדים בגן הפרו את תנאי הבידוד.

מלבד השאלה המוסרית העומדת מאחורי הפרת תנאי הבידוד והסיכון הפוטנציאלי של הסביבה בכלל ושל קבוצות הסיכון בפרט, להפרת הבידוד ישנן גם משמעויות משפטיות אשר עלולות להסתכם בקנס ואפילו בעונש מאסר. מדוע, אם כך, מתגלים עוד ועוד מקרים של הפרת בידוד?

מציאות בלתי אפשרית

אין זה סוד שהרוחות בציבור הישראלי סוערות והזעם הולך וגובר. בעוד שבגל הראשון של המגפה נטה רוב הציבור לציית להנחיות גם כשהן היו קשות וכואבות, נדמה שהגל השני שפוקד אותנו כיום מביא עמו תמונת מצב מורכבת הרבה יותר.

המשבר הכלכלי, אולי הגדול בתולדות המדינה, תחושת אי הוודאות הכללית ומעל לכל התנהלות מבולבלת ומבלבלת של ההנהגה הישראלית, הובילו חלק גדול מהאוכלוסייה לתחושת התרופפות כללית, לכעס גדול ולאי אמון בנבחרים ובדרך בה הם בוחרים לנהל את המגפה. תחושה זו רק מועצמת לאור כמות המידע האדירה שמציפה אותנו, חלקה הגדול מופרך לחלוטין, ולאור הקולות המקטינים את חומרת המחלה או מכחישים את קיומה.

למרבה הצער, מסיבות אלו או אחרות, חלק מהאנשים מפרים את תנאי הבידוד במודע ובכוונה תחילה. לעומתם, רוב אזרחי ישראל שומרים על תנאי הבידוד וחלקם אף מגדילים ראש ומכניסים את עצמם לבידוד גם ללא הנחיה מפורשת מהרשויות; אך מול חקירות אפידמיולוגיות שמתעכבות ולאור הנחיות סותרות, מבלבלות וחסרות - גם זו מתבררת כמשימה לא פשוטה שמעוררת זעם ודאגה רבים בציבור.

מדוע מתגלים עוד ועוד מקרים של הפרת בידוד? תמונה: שאטרסטוק

הציבור הוא שותף מלא למניעת התפרצות המחלה

הנחיות משרד הבריאות קובעות כי הציבור כולו, ובפרט מי שנדרש להיכנס לבידוד ביתי, הוא שותף מלא למניעת התפרצות המחלה. אדם שנדרש להיכנס לבידוד ביתי הוא אדם שקיים חשד כי נדבק בעצמו בנגיף ועלול להדביק את בני משפחתו, חבריו וכל סביבתו. מניעת ההתפרצות הכללית באוכלוסייה ושמירה על אוכלוסיית הסיכון הכוללת אנשים מבוגרים, חולים וחלשים, תושג רק באמצעות התגייסות וערבות הדדית של כלל האזרחים.

מלבד תחושת האחריות והחשש לפגוע בבריאותם של אחרים, להפרת הבידוד ישנן גם השלכות משפטיות. ברמה המיידית, כל אדם שנכנס לבידוד חייב לדווח על כך באמצעות טופס מיוחד שנמצא באתר משרד הבריאות, בו יפרט את הכתובת בה יעביר את הבידוד הביתי ופרטים נוספים כגון מספר הנפשות שנמצאות איתו בבית, מספר החדרים וכדומה. תוך 24 שעות יועברו פרטיו לרשימת חייבי הבידוד הנמצאת בידי המשטרה לטובת פיקוח ואכיפה.

לרשימת עורכי דין בתחום הפלילי >>>>

אי דיווח על כניסה לבידוד הוא עבירה פלילית שהעונש המיידי עליה הוא קנס של 3000 שקלים.

הפרת תנאי בידוד היא עבירה פלילית שהעונש המיידי עליה הוא קנס של 5000 שקלים.

מעבר לקנסות, הפרת צו בידוד נחשבת על פי סעיף 218 לחוק העונשין כ"מעשה העלול להפיץ מחלה" ובנוסף מהווה גם "הפרת הוראה חוקית" על פי סעיף 287 לחוק. לפיכך, עשויה הפרת הבידוד להגיע לכדי הגשת אישום פלילי ועונש מאסר:

הפרת בידוד מתוך התרשלות - עד 3 שנות מאסר.

הפרת בידוד במזיד - עד 7 שנות מאסר.

תנאי הבידוד הביתי – בואו נעשה קצת סדר

כדי לשמור על תנאי הבידוד כמו שצריך, כדאי לדעת מה בדיוק הם כוללים. אספנו עבורכם את השאלות הבולטות ביותר בכל הקשור לתנאי הבידוד הביתי:

ש: מי נדרש להיכנס לבידוד?

ת: אדם שבא במגע עם חולה מאומת (כלומר שהה בקרבת חולה מאומת במרחק של פחות מ-2 מטרים במשך 15 דקות לפחות) או אדם שחזר מחו"ל – יהיה חייב להשלים בידוד של 14 ימים מיום החשיפה לחולה או מיום החזרה לארץ, זאת גם אם תוצאת בדיקת הקורונה שביצע בעצמו תהיה שלילית. אדם שנמצא כחולה קורונה ונשלח לבידוד ביתי יידרש להישאר בבידוד ובמעקב עד שיחלים מהמחלה.

אדם שלא נחשף לחולה מאומת ולא חזר מחו"ל,  אך מפתח חום של 38 מעלות ומעלה ותסמינים נשימתיים כמו שיעול או קשיי נשימה, יידרש להישאר בבית יומיים אחרי ירידת החום ולצמצם מגע עם שאר דיירי הבית. במקרה זה, הדבר אינו מוגדר כבידוד ביתי אלא כאמצעי זהירות חשוב. ניתן לפנות בכל שאלה למוקדי קופות החולים או משרד הבריאות.

ש: איך תוכל לדעת שנחשפת לחולה מאומת?

ת: המדינה משתמשת באיכוני השב"כ על מנת לבצע חקירות אפידמיולוגיות וליידע אנשים ששהו בקרבת חולה מאומת. עם זאת, ייתכנו טעויות ולא כל האנשים שנחשפו לחולים יאותרו על ידי המערכת. מומלץ לעקוב אחר מיקומי החולים המתפרסמים באתר משרד הבריאות (אשר ממליץ גם על הורדת אפליקציית "המגן) ובכל חשיפה לחולה – להיכנס עצמאית לבידוד.

במקרה של הודעה על כניסה לבידוד שלדעתכם היא שגויה, ניתן לפנות למוקד של משרד הבריאות. עד לבדיקת העניין וקבלת התשובה יש להישאר בבידוד מלא.

ש: מהם תנאי הבידוד הביתי?

ת: במהלך הבידוד הביתי יש לשמור על הכללים הבאים:

  • אסורה כל יציאה מהבית.
  • אסורה כניסת מבקרים.
  • יש להקפיד על ניקיון תכוף של משטחים (ידיות, מתגי חשמל, רהיטים, מקלחת ושירותים וכדומה), להחליף מצעים פעמיים בשבוע ולשטוף כלים במדיח או במים חמים.
  • אם יש אנשים נוספים בבית, יש לשהות בחדר נפרד וסגור אך מאוורר. יציאה מהחדר תהיה עם מכסה על הפה והאף ורק לפעולות הכרחיות וקצרות כגון מקלחת/ שירותים. יש לחטא את כל המשטחים הנמצאים באזורים המשותפים לאחר כל יציאה של המבודד ולהימנע משימוש בחפצים משותפים. בנוסף יש להקפיד על פעולות שוטפות נוספות כגון: אוורור של האזורים המשותפים, שטיפת ידיים תכופה, הפרת כלי האוכל של המבודד מאלו של שאר בני הבית ועוד.
  • אם כלל דיירי הבית נדרשים להיות בבידוד, ניתן להיות בכל חלקי הבית אך עדיין להימנע ממגע פיזי ככל האפשר, לא להשתמש בחפצים משותפים ולהקפיד על היגיינה אישית ועל ניקיון משטחים.

פירוט מלא ותשובות לשאלות נוספות ניתן למצוא באתר משרד הבריאות.

 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist