accessibility
Avatar_add_reviewicon-login-arrow-symbolLogOutFull_Menuדפי זהבPointsAvatar_add_reviewAvatar_add_reviewFavoritesMessagesPeopleEdit_detailsHistory

היי אורח

accessibility
כתבות בנושא רואי חשבון - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

דו"ח רווח והפסד שנתי – איך ניגשים אליו?

מהו דו"ח רווח והפסד שנתי, מהי הדרך הנכונה לערוך את הדו"ח ומדוע חשוב להתייחס למידע שמופיע בו בעירבון מוגבל? כל הפרטים בכתבה שלפניכם

דו"ח רווח והפסד שנתי הוא דו"ח כספי שמאפשר לבעלי עסקים לקבל תמונת מצב עדכנית בנוגע לתוצאות הכספיות שלהם במהלך השנה החולפת. הדו"ח כולל מספר סעיפים, כשבשורה הסופית מופיע הרווח הנקי של העסק. בכתבה שלפניכם נפרט אודות הסעיפים השונים שמופיעים בדו"ח ונרחיב אודות הסיבות בגינן יש להתייחס למידע המופיע בו בזהירות רבה.

כיצד עורכים את הדו"ח?

בשלב הראשון והבסיסי ביותר, יש לסכום את כל ההוצאות השנתיות ממתן שירותים או הכנסות ממכירות ולהפחית את כל ההנחות או הזיכויים שהענקתם במהלך השנה החולפת. בשלב הבא יש להפחית מהסכום שהתקבל את כל ההוצאות השנתיות ששימשו לייצור המוצרים או לרכישת המוצרים וכך נקבל את הרווח הגולמי של העסק. הרווח הגולמי הוא למעשה ההפרש שבין ההכנסה השנתית כתוצאה ממכירות לבין העלות של המכירות.

בשלב הבא יש להפחית מהרווח הגולמי שהתקבל את כל ההוצאות השוטפות של העסק ובכלל זה הוצאות שיווק, שכר עובדים, הוצאות פרסום וכיו"ב. בתום השלב הזה נקבל את הרווח התפעולי, כלומר את הסכום שנשאר לנו ביד לאחר שניכינו מהרווח הגולמי את העלויות שכרוכות בניהול השוטף של העסק.

אך כל בעל עסק יודע שישנן עוד לא מעט הוצאות שיש להתייחס אליהן. לכן לאחר שחישבנו את הרווח התפעולי, יש להמשיך לשלב הבא ולחשב את הוצאות המימון (הכוונה היא למשל לריביות שגובים הבנקים כנגד הלוואות עסקיות). לאלו האחרונות יש להוסיף הוצאות כאלו ואחרות שאינן קשורות להתנהלות השוטפת של העסק, כשבעיקר מדובר בהוצאות חד-פעמיות כמו רכישה של ציוד חדש למשרד או מכונת ייצור חדשה למפעל לצורך העניין. יש לציין שיתכן כי בסעיף הזה יופיעו גם הכנסות חד-פעמיות ולא רק הוצאות.

את ההוצאות וההכנסות החד-פעמיות והוצאות המימון יש להפחית מהרווח התפעולי ובתום השלב הזה נדע מהו הרווח של העסק לפני מס הכנסה. לאחר שנחסר את המס ששולם בשנה החולפת, נוכל לקבל את הנתון שמסכם את הדו"ח, כלומר הרווח הנקי של העסק.

דוח רווח והספד: תמונה שאטרסטוק

מה ניתן ללמוד מהדו"ח?

כאשר אוספים ומרכזים את הנתונים לקראת דו"ח רווח והפסד שנתי, עומדת לנו האפשרות ללמוד לא מעט על ההתנהלות העסקית שלנו. מדובר ביופי של הזדמנות להבין כיצד השקענו את הכסף שלנו בשנה החולפת ובמקרים רבים תמונת המצב הרחבה מאפשרת לנו להסיק מסקנות, להפיק לקחים ולהבין האם ישנן דרכים שיאפשרו לנו לייעל את ההתנהלות העסקית שלנו בשנה הבאה.

כך לדוגמה, כאשר מפרידים את הוצאות המימון מההוצאות הכרוכות בתפעול השוטף של העסק, ניתן להבין האם ישתלם לנו יותר למצוא מקורות מימון אחרים כמו הון עצמי לדוגמה מאשר להשתמש בשירותי הבנק. כמו כן ניתן לראות כיצד ההוצאות התפעוליות משפיעות על הרווח הנקי בראייה שנתית. במקרים רבים בעלי עסקים שבוחנים את הדו"ח השנתי, מנסים להבין כיצד באפשרותם להפחית את ההוצאות הגבוהות אם על ידי איתור ספקים שמציעים מחירים אטרקטיביים יותר ואם על ידי מו"מ מול הספקים הנוכחים.

מהן המגבלות של דו"ח רווח והפסד שנתי?

כפי שציינו בפתח הדברים, חשוב מאוד להתייחס לנתונים שמופיעים בדו"ח בזהירות רבה. זאת כיוון שהם לא מגיעים לרזולוציות שמאפשרות להם לשקף בצורה מושלמת את ההתנהלות הפיננסית של העסק. כך לדוגמה, כשמדובר בדו"ח רווח והפסד של עוסק מורשה, בדרך כלל מתייחסים לרווח בתור השכר שמקבל בעל העסק. אך האמת היא שבעל העסק אמור להביא הביתה משכורת חודשית שבאופן עקרוני יש להפחית מהרווח של העסק מן הסתם.

תופעה זו קיימת גם במקרה של חברות בע"מ. אמנם במקרה של חברה בע"מ יש התייחסות למשכורת של בעל העסק בדו"ח, אך בעלי עסקים רבים נוהגים לקחת סכומים נמוכים מאוד ובעקבות זאת שורת הרווח תציג נתון גבוה יותר מזה שאכן משקף את המצב האמיתי בשטח.

דוגמה נוספת לתמונת המצב המעוותת שמופיעה בדו"ח, באה לידי ביטוי בהלוואות שנוטלים בעלי עסקים. כפי שציינו, בדו"ח רווח והפסד שנתי, יש להתייחס לריביות ששולמו בגין הלוואות. אך האשראי וההלוואות עצמם לעומת זאת, אינם מוזכרים בדו"ח. לכן יתכן בהחלט מצב שבו הדו"ח יציג תמונה בהירה של המציאות, בזמן שבפועל העסק מתקשה לשרוד.

מדוע מומלץ להפקיד את המלאכה בידיהם של המקצוענים?

חשוב להבין שישנן דוגמאות רבות נוספות לאופן שבו דו"ח רווח והפסד שנתי מעוות את המציאות ומספק תמונה שאינה משקפת את מצבו האמיתי של העסק. כך למשל, כיוון שמדובר בדו"ח שנתי, הוא לא מאפשר לנו להבין כיצד תזרים המזומנים משתנה לאורך השנה. עובדה זו רלוונטית במיוחד כשמדובר בעסקים הפועלים בתחומים עם תנודתיות גבוהה כמו מסעדות, תיירות וכיו"ב.

אם לא די בכך, במקרים רבים מספור הדו"ח לוקה בחסר. יתכן למשל שחלק מהנתונים לא יופיעו בו, יתכן שהנתונים שיופיעו בו יהיו שגויים וכן הלאה והלאה. לאור כל זה, על מנת שלא לקחת סיכונים וכדי שתוכלו להבין מהן המשמעויות האמיתיות של הנתונים המופיעים בדו"ח, ההמלצה הטובה ביותר היא להפקיד את מלאכת הפקת הדו"ח בידיהם של המקצוענים.

הכנסו לרשימת רואי החשבון של הפי זהב ובחרו רואה חשבון הקרוב אליכם>>>

הכוונה היא לרואה חשבון או יועץ עסקי בעל הכשרה בתחום החשבונאות, שיוכל להפיק עבורכם דו"ח מסודר ומפורט, להסביר לכם מהן המשמעויות של הדו"ח ולייעץ לכם כיצד לפעול על מנת שבשנה הבאה, הדו"ח יציג תמונה מוצלחת יותר. בהצלחה!

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_infoSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist