
כל מה שצריך לדעת על דו״ח רשם החברות
מי צריך להגיש דו"ח שנתי לרשם החברות ומהי הדרך היעילה לעשות את זה? יש לכם חברה – המדריך המלא לדו"ח השנתי
חוק החברות מציין כי כל חברה בע״מ חייבת להגיש דו״ח שנתי לרשם החברות. רשם החברות מאפשר לציבור, לכל אזרח ואזרחית במדינה, את החופש להתאגדות. רשם החברות הוא למעשה יחידה ברשות התאגידים, שעוסקת בכל הנוגע לרישום חברה בערבון מוגבל, חברות לתועלת הציבור ושותפויות. הוא מאפשר רישום חברות חדשות, שינוי שם של חברה ומטרות חברה, הוא מקיים את עקרון הפומביות של מידע הנוגע לחברות וכן בודק תקינות הליכים משפטיים כמו חיסול, שיעבוד ומיזוג חברות. רשם החברות הוא בעיקרו מי שקובע אם חברה מילאה את הדרישות הקבועות בחוק החברות, כמו דו״ח רשם החברות, אך הוא בעל סמכויות ומסוגל להפעיל סנקציות על חברות.
כל חברה פרטית שהתאגדה ורשומה בישראל חייבת על פי חוק החברות להגיש את דו״ח רשם החברות פעם בשנה. הדו״ח בדרך כלל יוגש לא יאוחר מ-14 יום לאחר מועד האסיפה השנתית בחברה. במקרה ואסיפה שנתית לא מתקיימת בחברה מסוימת, הדו״ח יוגש לא יאוחר מ-14 יום לאחר הגשת הדו״חות הפיננסיים של החברה לבעלי המניות בה.
עושים סדר בהוצאות. צילום: שאטרסטוק
הפרטים שיש למלא בדו״ח רשם החברות
דו״ח רשם החברות הוא למעשה דין וחשבון שנתי על החברה. ניתן להגיש את הדו״ח באמצעות טופס 5 או באופן מקוון באתר של רשם החברות. ההגשה המקוונת מתבצעת באמצעות הזדהות ממשלתית, או על ידי מי שנחשב כדירקטור בחברה, או על ידי מי שבבעלותו כרטיס חכם ומוסמך לדווח. בטופס 5 יש למלא:
- פרטים מזהים של החברה - שם החברה, מספר החברה, מען המשרד הרשום, פרטים ליצירת קשר.
- פרטים על האסיפה השנתית - תאריך האסיפה וכן התאריך שבו מעודכן הדו״ח.
- חלוקת הון מניות – סה״כ ההון הרשום של החברה, מניות וערכן הנקוב, סוג המניות, מספר המניות בהון הרשום, ערך המניות
- בעלי המניות והמניות שבבעלותם – שם בעל מניה, מספר תעודת זהות, מען, סוג מניות, מספר מניות
- פרטי הדירקטורים – פרטי הדירקטורים המכהנים כולל שם, מספר תעודת זהות מען ותאריך מינוי. פרטיהם של הדירקטורים שחדלו לכהן, כולל תאריך סיום כהונה. אין לספק תאריך סיום כהונה עתידי.
- פרטים נוספים כמו מינוי מוסמך בשם החברה יאפשרו לחברה למלא את הדו״ח באתר המקוון של רשם החברות וכן לעשות פעולות נוספות כמו הקצאת מניות, העברת מניות, הגדלתה והפחתה של הון רשום, מינוי והסרת דירקטורים, שינוי מען רשום של החברה.
- חתימות ואימות החתימות על ידי רואה חשבון או עורך דין.
חוק החברות מחייב גם תשלום אגרה שנתית
חובה נוספת המוטלת על כל חברה, מעבר להגשת דו״ח רשם החברות, היא תשלום אגרה לרשם החברות אחת לשנה. חברה חדשה המגישה לרשם החברות בקשה לרישומה תצרף את תשלום האגרה במעמד זה. סכום האגרות הנאספות מכלל החברות למעשה מממן את פעילות רשם החברות. רשם החברות יכול להטיל סנקציות בדמות קנס כספי על כל חברה שאינה עומדת בחובותיה לו, כמו תשלום האגרה בזמן, מילוי הדו״ח בזמן וכו׳.
חוק החברות שומר על עקרון הפומביות
רשם החברות מנהל מעין מאגר שהמידע שבו פתוח לציבור הרחב. מאגר זה מכיל את כל הפרטים המצויים על חברה שהגישה דו"ח רשם החברות. מאגר זה פתוח לציבור הרחב כחלק מעיקרון הפומביות והוא שומר על הליך מרשם החברות כהליך נקי, מהימן ועדכני, וכן מאפשר מעקב ותיקוף חוקי אחרי פעילויות חברות ושמירה על הליכים משפטיים הנוגעים לחברות כמו מיזוג, חיסול, שיעבוד של חברות כהליכים תקניים, סדירים וחוקיים.