
עצמאי בשטח: התנהלות בעל עסק עצמאי מול המוסד לביטוח לאומי
כל החיים חלמת לפתוח עסק משלך: להיות אדון לעצמך, לנהל את העניינים כפי שאתה מוצא לנכון, ולקצור את הפירות שטיפחת. כדי שגם תעשה את כל זה באופן חוקי ומסודר, חשוב לדעת על הקשר שלך כעצמאי מול המוסד לביטוח לאומי ומהם החובות, הזכויות והקצבאות הכרוכים בכך
פתיחת עסק עצמאי דורשת השקעה רבה, ולא רק בהיבט הכלכלי: בנוסף להון עצמי, תעוזה, תקווה, אופטימיות וניסיון בתחום, צריך לגייס עבור צעד כזה גם הרבה אחריות הנוגעת לעניינים רבים, לרבות התנהלות חוקית, מסודרת ונכונה מול הרשויות. אם פתחתם עסק משלכם, ברוב המקרים לפני שתתחילו ליהנות מרווחים, תתמודדו בעיקר עם חובות: חובות לספקים, חובות ללקוחות, חובות לרשויות המס וחובות דיווח ותשלום. גם ההתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי כרוכה במילוי חובות רבים ולא כל עצמאי יודע זאת, אבל יש לשמור על קשר הדוק עם גוף זה, לדווח על פתיחת העסק, לשלם דמי ביטוח לאומי ואולי אף להיות זכאי לקצבאות.
אם היית שכיר בעבר וכעת אתה עובד עצמאי, תופתע לגלות שאת הקשר עם הביטוח הלאומי אתה צריך לנהל בעצמך. סביר מאד שעד כה לא הבחנת בהפרשות דמי הביטוח הלאומי ממשכורתך כשכיר, אך בתור עובד עצמאי רצוי שתבחין בהם ושתדע מהי ההתנהלות הצפויה ממך. החובות השונים למוסד לביטוח לאומי, חשוב לציין, קבועים בחוק.
שאלה של גיל והכנסה
לא כל מי שעובד בלי בוס מעליו נחשב לבעל עסק עצמאי שחייב לשמור על קשר עם המוסד לביטוח לאומי. חוק הביטוח הלאומי חל רק על עובד עצמאי שעוסק במשלח ידו 20 שעות בשבוע בממוצע לפחות; על מי שהכנסתו החודשית הממוצעת ממשלח ידו עולה על מחצית מהשכר הממוצע; או על מי שעוסק במשלח ידו 12 שעות בשבוע והכנסתו עולה על 15 אחוזים מהשכר הממוצע.
אם בכוונתך להקים עסק ולתפקד כעובד עצמאי עליך להירשם - עוד לפני פתיחת העסק - בסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריך. בעצם הרישום ומילוי הטפסים שיימסרו לידיך בסניף אתה ממלא את חובת הדיווח המוטלת עליך. לצד זאת יש גם חובת תשלום: כל אדם בישראל חייב בתשלום חודשי של דמי ביטוח לאומי. את רוב התשלומים של השכירים דואגים מעסיקיהם להעביר אולם מכיוון שהינך עובד עצמאי תידרש לעשות זאת בעצמך.
אז כמה תיאלץ לשלם בכל חודש? מהם שיעורם של דמי הביטוח הלאומי החודשיים? ובכן, הכל תלוי בגילך ובהכנסה שלך. עצמאי שגילו מעל 18 אך איננו בגיל פנסיה ואשר הכנסתו אינה עולה על60 אחוזים מהשכר הממוצע, ישלם כ-6.72% דמי ביטוח לאומי וכ-3.10% דמי ביטוח בריאות. עצמאי באותו גיל שהכנסתו היא מעל 60 אחוזים מהשכר הממוצע ועד למקסימום ההכנסה החייבת בדמי ביטוח, ישלם כ-11.23% דמי ביטוח לאומי וכ-5% דמי ביטוח בריאות. אם הכנסתו של העצמאי איננה עולה על 60 אחוזים מהשכר הממוצע הוא ישלם שיעור מופחת של דמי ביטוח לאומי.
לא רק חובות
לצד החובות, ייתכן שבמקרים מסוימים תעמוד לך הזכות, כמבוטח במוסד לביטוח לאומי, לקבל דמי קצבאות. עובד עצמאי עשוי להיות זכאי לקצבאות הבאות מהמוסד לביטוח לאומי: קצבת אמהות, קצבת ילדים, קצבת מזונות, קצבת שאירים, הבטחת הכנסה, קצבת נכות, קצבת פגיעה בעבודה, קצבת נפגעי תאונות, קצבת מילואים, קצבת בני משפחה של נפטר בפעולות איבה, קצבת נפגעי גזזת, קצבת נפגעי עירוי דם (איידס), קצבת בני משפחה של נפטר מתאונת עבודה או במסגרת התנדבות, קצבת פגיעה בזמן התנדבות, קצבת זקנה, קצבת נפגעי פעולות איבה, קצבת שירותים מיוחדים לנכים קשים וקצבת ניידות.
קיימים מקרים בהם לא תחויב בתשלום דמי ביטוח לאומי, ואלו הם: אם אתה עובד עצמאי אך עדיין לא מלאו לך 18 שנה; או שאינך תושב ישראל; או שהינך נכה בעל דרגת נכות יציבה של 75% לפחות ומקבל קצבה לפי חוק ביטוח נכות, או דרגת נכות כללית זמנית של 75%, שנה לפחות, או דרגת נכות יציבה של 100% ומקבל קצבה לפי חוק ביטוח נפגעי עבודה.
לסיכום, אם הינך בעל עסק עצמאי, סביר להניח כי אתה נחשב עובד עצמאי וחלות עליך חובת הדיווח על פתיחת העסק למוסד לביטוח לאומי וכן חובת תשלום של דמי ביטוח לאומי חודשיים. על מנת לדווח על פתיחת העסק שלך ועל מנת להסדיר את תהליך תשלום דמי הביטוח החודשיים, כמו גם לקבוע את שיעורם, נמליץ לך לפנות לסניף המוסד הביטוח לאומי הסמוך למקום מגוריך מוקדם ככל האפשר. אם לא תעמוד בחובותיך אלה, תעבור למעשה על החוק, עם כל המשתמע מכך. חשוב להיעזר בעורך דין וברואה חשבון שילווה את ניהול החשבונות בעסק העצמאי שלך, והוא גם יוכל לנהל בשמך את כל ההתקשרות מול המוסד לביטוח לאומי.
תוכלו כאן להשתמש במערכת סינונים מתוחכמת לאיתור עורכי דין ביטוח לאומי.