
הביטחון שבפרנסה: דמי אבטלה והבטחת הכנסה
מאת: נגוהה שפרלינג | פורסם: 21.08.12
כולנו מקווים שלא נזדקק להשתמש במושגים דמי אבטלה, הבטחת הכנסה, שירות תעסוקה או מוסד לביטוח לאומי. מה ההבדל בין האחד לשני ומה הפרוצדורה הנוגעת לכל אחד מהם? מה המשמעות של "לחתום בלשכה" ולכמה כסף זכאי מי שמובטל, אם בכלל? מכיוון שאף אחד מאיתנו אינו חסין, חשוב לדעת את התשובות לכל השאלות הללו
בכתבה זו:
המשבר הכלכלי הגלובלי אמנם הכה בישראל באופן קל ביחס למדינות רבות אחרות, אבל עבור אלו שאיבדו את עבודתם מדובר במכה אנושה. דיווחי החדשות על אחוזי האבטלה אמנם לא נוגעים לרבים מאיתנו, וקשה לפעמים לדמיין את האדם הפרטי מאחורי המספרים, זה שלא יכול לפרנס בכבוד את משפחתו, אבל מדובר במשבר אישי קשה. למרבה המזל, במדינת ישראל קיים מערך תמיכה במובטלים בדמות שירות התעסוקה והמוסד לביטוח לאומי, ששואפים לסייע באיתור עבודה ומשלמים גמלאות למחוסרי עבודה. הגמלאות הן דמי אבטלה והבטחת הכנסה, וחשוב לדעת מהם התנאים שצריכים להתקיים כדי שהזכאות לקבלן תתממש.
רבים נוטים לבלבל בין שירות התעסוקה למוסד לביטוח לאומי - שני גופים שמסייעים למובטל למצוא פרנסה ולקבל דמי אבטלה, המאפשרים להתקיים עד לרגע בו ישתלב בעבודה חדשה. אם חלילה פוטרת מעבודתך, וגם אם התפטרת, עליך להתייצב מוקדם ככל שניתן בלשכת התעסוקה הקרובה למקום מגוריך. בלשכה תירשם ותמסור מספר פרטים, ולאחר מכן תידרש להמשיך ולהתייצב שם פעם בשבוע עד למציאת עבודה מתאימה. ההתייצבות היא חובה והיעדרותך או חוסר שיתוף פעולה מצידך עלולים לגרום לדחיית תביעתך לדמי אבטלה. לאחר ההתייצבות בלשכה עליך להגיש תביעה לדמי אבטלה בסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריך.
דמי אבטלה - בתנאים
דמי האבטלה לא יגיעו אל חשבון הבנק שלך באותו יום בו ביקרת בלשכה. לאחר הגשת התביעה יש להמתין בסבלנות עד שתיבדק זכאותך לדמי אבטלה וכדי שתינתן זכאות זו עליך לעמוד במספר תנאים. תחילה, עליך להיות תושב ישראל או תושב ארעי עם אשרה, מעל גיל 18 ומתחת לגיל 67, ועובד שכיר אשר שולמו עבורו דמי ביטוח לאומי. אם פוטרת, תוכל להגיש את התביעה לדמי אבטלה מייד עם פיטוריך, אך במידה שהתפטרת עליך לעשות כן רק בחלוף 90 ימים מיום ההודעה על עזיבת מקום העבודה. אם אתה עובד עצמאי, חבר קיבוץ או שכיר בחברת מעטים וגם בעל השליטה בה - לא תהיה זכאי כלל לדמי אבטלה.
בנוסף לתנאים הללו יוודא המוסד לביטוח לאומי מהו משך הזמן בו עבדת לפני הפסקת העבודה. ראשית, עליך לעמוד ב"תקופת האכשרה הדרושה" - תקופה זו לעובד בשכר חודשי מונה 360 ימים מתוך 540 הימים שקדמו לתחילת תקופת האבטלה. לעובד בשכר יומי מונה התקופה 300 יום מתוך 540.
כחלק מהתנאים לקבלת דמי אבטלה נדרש ממך לשתף פעולה עם שירות התעסוקה, ולקבל כל עבודה שתוצע לך. אם תסרב להצעת עבודה או שלא תהיה מוכן לקחת חלק בהכשרה, השתלמות או הסבה מקצועית, ישולמו דמי האבטלה רק לאחר 90 ימים מהיום שבו סירבת ובנוסף יופחתו לך 30 ימים ממניין הימים המגיעים לך.
שאלת המפתח מבחינת המובטל היא כמה כסף יקבל ולאורך איזו תקופה. ובכן, כמובטל, שיעור דמי האבטלה תלוי בשכרך טרם פיטוריך או התפטרותך, בגילך, בהיקף המשרה שלך ובנפשות התלויות בך- בת (או בן) זוג וילדים. מספר ימי הזכאות, כלומר משך הזמן בו לא תעבוד ותקבל שכר, נע בין 50 לכל הפחות ל-175 לכל היותר. את ימי הזכאות המגיעים לך יחשב המוסד לביטוח לאומי וכן את החלק היחסי מממוצע השכר ששולם לך במקום עבודתך האחרון - בין 25 ל-80 אחוזים.
הכנסה במבחן
מה עושים כאשר מסתיימת תקופת הזכאות לקבלת דמי האבטלה? כאן כדאי לברר האם אתם זכאים כמובטלים לקבל דמי הבטחת הכנסה. זוהי למעשה גמלה שנותן המוסד לביטוח לאומי לחולים, לנכים, לנפגעי עבודה או למובטלים שאינם יכולים לעבוד, או למי שעובד אך הכנסתו מהעבודה החדשה קטנה מהסכום שנקבע לפי גילו, מצבו המשפחתי ומספר הנפשות במשפחתו. הבטחת הכנסה תשולם למי שיגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי, אולם היא מוגבלת בזמן ומשולמת לתקופות שונות, כאשר משכה ושיעורה תלוי במספר גורמים ביניהם גיל, מצב משפחתי והגורם למחסור בעבודה ו/או בהכנסה. שני תנאים בסיסיים לזכאות לגמלה הם – תושב ישראל במשך 24 חודשים רצופים לפחות, בן 20 ומעלה..
כדי לברר זכאותך לגמלת הבטחת הכנסה עליך להתייצב במדור להבטחת הכנסה שבשירות התעסוקה, שם תעבור "מבחן תעסוקה". במסגרת מבחן זה ייבדק אם הינך מובטל ושיתפת פעולה עם שירות התעסוקה אך לא נמצאה לך עבודה; אם דמי האבטלה שהינך זכאי להם נמוכים מסכום הבטחת ההכנסה; ואם אתה נמצא במסגרת תהליך של הכשרה מקצועית. במצבים מסויימים, כגון היותך אסיר משוחרר, תהיה זכאי לגמלת הבטחת הכנסה גם ללא עמידה במבחן התעסוקה. בנוסף, קיים גם מבחן הכנסה שמוודא כי הינך משתכר מתחת להכנסה מסוימת ובהתקיים תנאים מסויימים יאושר לך תשלום שישלים את הכנסתך- זוהי הגמלה.
חשוב לזכור, כי אם אינך עובד מסיבות מגוונות, סביר שהינך זכאי לדמי אבטלה ואולי אף להבטחת הכנסה. כדי לזכות בגמלאות אלו עליך לשתף פעולה עם המוסד לביטוח לאומי,לתבוע את המגיע לך באופן מסודר, ולפנות בהקדם לסניף הקרוב למקום מגוריך. התייעצות מוקדמת עם מקצוע עורך דין המתמחה בביטוח לאומי תוכל לסייע לך להפיק את המרב ולזכות בתשלום המגיע לך על פי חוק (רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים בדיני עבודה וביטוח לאומי תוכלו למצוא כאן - באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת).
אנשים שחיפשו עורכי דין לדיני ביטוח לאומי חיפשו גם
מצא עורכי דין לדיני ביטוח לאומי באזורך
עורכי דין לדיני ביטוח לאומי באזור ת"א והמרכז עורכי דין לדיני ביטוח לאומי באזור חיפה והקריות עורכי דין לדיני ביטוח לאומי בתל אביב עורכי דין לדיני ביטוח לאומי בירושלים
עורכי דין לדיני ביטוח לאומי בחיפה עורכי דין לדיני ביטוח לאומי בראשון לציון עורכי דין לדיני ביטוח לאומי בבאר שבע עורכי דין לדיני ביטוח לאומי בפתח תקווה