כתבות בנושא פסיכולוגים רפואיים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

יד על הכתף: המדריך המלא לפסיכולוג רפואיים

פסיכולוגים רפואיים יכולים לפעמים להציל את נפשו של אדם המתמודד עם מחלה, וגם של בני משפחתו. אל תתביישו להיעזר בהם, מדובר במלאכים

בכתבה זו:
אז מיהו הפסיכולוג הרפואי? | ומי זקוק לו? | אז מה בעצם עושה הפסיכולוג הרפואי? | ואיך בוחרים אותו?

הפסיכולוגיה הרפואית היא הצעירה מבין תחומי המומחיות בפסיכולוגיה והוכרה על ידי משרד הבריאות כמומחיות נפרדת בשנת 2001. היא עוסקת בטיפול באנשים שמתמודדים עם מצוקה גופנית, מחלה כרונית ועומדים לפני הצורך בהתערבות רפואית כלשהי.

אז מיהו הפסיכולוג הרפואי?

הפסיכולוג הרפואי הוא בוגר תואר שני (MA) במסלול פסיכולוגיה רפואית, הרשום בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות, ואשר התמחה (התמחות הנמשכת בדרך כלל ארבע שנים) בבית חולים ועמד בבחינת מומחיות. כבכל תחומי הפסיכולוגיה, גם בפסיכולוגיה הרפואית ישנן שלוש דרגות מומחיות: מתמחה (החייב בליווי והדרכה של פסיכולוג מומחה-מדריך על עבודתו), פסיכולוג מומחה ומומחה-מדריך (החייב בתקופת הכשרה נוספת על מנת לקבל רישיון לכך). לפירוט נוסף  בנושא 'מיהו פסיכולוג' לחצו כאן.
 

ומי זקוק לו?

ככלל, מתמחה הפסיכולוג הרפואי בכל מה שקשור להתמודדות הנפשית עם בריאות הגוף ועם חולי. ההתקדמות המדעית הביאה לעליה בתוחלת החיים, שכתוצאה ממנה רבים הם החיים עם מחלות כרוניות לאורך שנים רבות. מאחר שלחיים עם מחלה כרונית נלווים קשיים פיזיים ונפשיים, ונדרשים לא פעם שינויים משמעותיים באורח החיים, נודעת חשיבות רבה ליכולת להיעזר בטיפול פסיכולוגי. בין אלו היכולים להפיק תועלת ולהיעזר בשירותיו של הפסיכולוג הרפואי ניתן למנות את:

  • המתמודדים עם חולי: אלה הסובלים ממחלות כרונית הדורשות טיפול מתיש הפוגע בתפקוד היומיומי.
     
    המתמודדים עם גילוי מחלה: הגילוי שהוא חולה במחלה כרונית יכול לגרום לאדם להגיב בהלם, חרדה, דיכאון או הכחשה. כל אחד מאופני תגובה אלה עלולים להחמיר את הצלחת ההתמודדות עם המחלה.
     
    המתמודדים עם מחלות אוטואימוניות ומחלות גוף-נפש (שהוכח לגביהן שסיוע פסיכולוגי יכול להקל על סימני המחלה): מחלות עור, מחלות מעי דלקתיות (IBD) תסמונת המעי הרגיש (IBS) וכדומה.
     
    המתמודדים עם פרוצדורות רפואיות: סיוע בהכנה לפרוצדורות כמו בדיקת MRI, פוביית מחטים, צנתור, ניתוחים וכדומה, וליווי תהליכים כטיפולי פוריות, כימותרפיה, או הצורך להיעזר במכשירים רפואיים מגבילים.
     
    בני המשפחה של חולים: לאור מחלות קרוביהם, נזקקים קרובי המשפחה לעזרה ביכולת להתמודד עם המצב החדש. 

אז מה בעצם עושה הפסיכולוג הרפואי?

מאחר שהטיפול הפסיכולוגי רפואי מניח כי ישנם קשרים הדוקים בין המערכת הנפשית למערכת הגופנית ושקיימות השפעות הדדיות (מצוקה פיזית מעוררת מצוקה נפשית ולהיפך), יש שימוש (בנוסף לשיחות טיפוליות) בשיטות טיפול פסיכופיזיולוגיות כגון היפנוזה רפואית וביופידבק.
במישור האבחוני בודק הפסיכולוג הרפואי האם קיימת בעיה (על ידי ראיון החולה ובני משפחתו ושימוש בכלים פסיכולוגיים). היה ונמצאו בעיות פסיכולוגיות, הוא פונה להליך הטיפולי (שיחות אישיות, שיחות קבוצתיות, הרפיה, הדמיה, טיפול היפנוטי וכדומה). הנושאים בהם הוא עוסק מגוונים, ויכולים לכלול, למשל, הגברת ההיענות של המטופל לטיפול הרפואי, התמודדות עם כאב ומחלות כרוניות, התמודדות עם רגשות לחץ ודחק, התמודדות עם דיכאון, עבודה עם בני משפחתו של החולה והתמודדות של חולה סופני (וקרוביו) עם המוות המתקרב.

לעבודתו של הפסיכולוג הרפואי גם היבטים מערכתיים, למשל - שיפור המערכת והמדיניות הרפואית, ושיפור איכות התקשורת בין הרופא לחולה. בעבודת הייעוץ לצוות הרפואי, יכול הוא למשל, לסייע רבות בהתמודדות עם הקושי והשחיקה הנובעים מהמפגש היומיומי עם חולי ועם מוות.
לבסוף, לפסיכולוג הרפואי תפקיד בשמירה וחיזוק אורח חיים בריא: הגברת התנהגויות התורמות לשמירה על הבריאות (למשל, הקפדה על כושר גופני) ושינוי הרגלים מזיקים, כהימנעות מעישון (העברת סדנאות לגמילה מעישון). היות ואנו יודעים כי רגשות מסויימים מחמירים ואף יוצרים מחלות (דחק, למשל, גורם להפרשת קורטיזול, שברמות גבוהות ולאורך זמן יכול להזיק) ולחילופין - רגשות אחרים יכולים לסייע לתהליך ההחלמה (למשל, תקווה), הרי שגם כאן יש חשיבות ליישומה של 'פסיכולוגיית בריאות'.

ואיך בוחרים אותו?

  • אם הטיפול הרפואי ניתן בבית חולים - יש לבקש (בהנחה ששירות זה לא ניתן ביוזמתו של הצוות) התערבות של פסיכולוג רפואי.
  • ניתן לאסוף המלצות מהצוות הרפואי או מחולים שנעזרו בשירותיו של פסיכולוג (או פסיכולוגית) מסוים.
  • אפשר להיעזר במנוע החיפוש של הסתדרות הפסיכולוגים (הפ"י) המציג את חברי הארגון  על פי מספר קריטריונים (כולל מומחיות, מקום מגורים, שפת טיפול ורישיון להיפנוזה) או במדריכים מסווגים כ"zap דפי זהב".
  •  
לאחר שמצאתם מספר שמות, יש לוודא שהפסיכולוג רשום בפנקס הפסיכולוגים, ובעל מומחיות מתאימה.
ניתן לחפש מידע נוסף באינטרנט, למשל, על ידי הכנסת שם הפסיכולוג לגוגל. לעתים מתגלה מידע רלוונטי.
ליזום שיחה טלפונית, להתרשם ולקבל מידע ראשוני (כולל מחיר השירות).
לאחר שקלול הנתונים וקבלת החלטה, מומלצת פגישת היכרות, בה - מעבר להגדרת המטרה הטיפולית - תוכלו להתרשם מהמפגש פנים אל פנים ולשים לב לתחושת הבטן: האם הפסיכולוג מעורר אמון? האם אתם חשים שהוא או היא מבינים אתכם?

***
 
ד"ר אודי בונשטיין, פסיכולוג קליני מומחה-מדריך ופסיכולוג רפואי מומחה; פסיכולוג ראשי של ביה"ח לגליל המערבי, נהריה; ראש התכנית לפסיכותרפיה, בצפת.
 
הקליקו על מערכת סינונים מתוחכמת המציגה רשימה ממוקדת של פסיכולוגים רפואיים, על פי תחום הטיפול שלהם.
הערה: מטעמי נוחות נכתבו הדברים בלשון זכר. בכל מקום שמופיעים הדברים בלשון זכר, הכוונה היא לגברים ולנשים כאחת.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist