כתבות בנושא פסיכולוגים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

בריאות הנפש: איזה פסיכולוג מתאים לכם?

מחפשים פסיכולוג? כדאי שתכירו את תחומי ההתמחות של הפסיכולוגים כדי שתוכלו להתאים לעצמכם את האדם הנכון לייעוץ או טיפול. ד"ר אודי בונשטיין עושה סדר

בכתבה זו:
מיהו פסיכולוג? | מסלול ההכשרה של הפסיכולוג | תחומי ההתמחות בפסיכולוגיה | מי רשאי לטפל?

אם חשבתם שפסיכולוג הוא אדם שיושב על הספה ומאזין לסיפור חייכם – המאמר הזה בשבילכם. אכן ישנם פסיכולוגים שמקבלים מטופלים לשיחות, אך ישנם פסיכולוגים אחרים שתפקידם ,למשל, לייעץ במסגרות חינוכיות, לזהות בעיות התפתחותיות אצל ילדים או לשקם אנשים שנפגעו ממחלות או תאונות.

אם המליצו לכם או שאתם מעוניינים בטיפול או בשירותיו של פסיכולוג, חשוב שתכירו בכך שלא כל הפסיכולוגים זהים, וכי ישנן תחומים שונים בהם הם מתמחים. כשם שאין רק רופא אחד לטיפול בכל התחלואים, כך גם כשמדובר בבריאות הנפש.

במאמר זה נביא בפניכם את סוגי הפסיכולוגים הקיימים כך שתוכלו להבין בעזרתו לאיזה סוג של פסיכולוג כדאי לכם לפנות כדי שיתאים לצרכים שלכם. 

מיהו פסיכולוג?

על פי חוק הפסיכולוגים בישראל, פסיכולוג הוא מי שמחזיק בתואר מוסמך  MAבפסיכולוגיה (תואר שני) ומעלה ממוסד אקדמי מוכר ורשום בפנקס הפסיכולוגים שמנהל משרד הבריאות, או שהוא בעל היתר זמני לעסוק בפסיכולוגיה.

פסיכולוג מוסמך בעל תואר שני יכול לבחור להתמחות באחד ממסלולי ההתמחות המוכרים, וכאשר יסיים את לימודיו הוא ייקרא פסיכולוג מומחה.

מסלול ההכשרה של הפסיכולוג

השלב הראשון בלימודי הפסיכולוגיה הוא התואר הראשון – BA. לאחר מכן ממשיך הסטודנט ללימודי תואר שני – MA בשילוב עם התמחות מעשית. את שני השלבים הללו עוברים הסטודנטים באקדמיה, כאשר המוסדות המובילים ללימודי פסיכולוגיה בישראל הם אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת בן גוריון ועוד וכן גם מכללות כמו המכללה למנהל, האקדמית ת"א – יפו, מכללת רמת גן ועוד.

כפי שצוין, במהלך לימודי התואר השני ועל מנת לקבל את הזכות לאבחן ולטפל באופן עצמאי, הפסיכולוג ממשיך אל שלב ההתמחות שאורך כארבע שנים. שלב זה הוא עבודה מעשית לכל דבר שנמצאת תחת הדרכה ופיקוח של פסיכולוג בעל הסמכת מדריך. בסוף תהליך ההתמחות נערכת בחינת מומחיות ולאחריה יהיה יהיה זכאי לשאת בתואר פסיכולוג מומחה.

 

טיפול פסיכולוגי. צילום: shutterstock

תחומי ההתמחות בפסיכולוגיה

בפסיכולוגיה יש כמה שטחי התמחויות: קלינית, חינוכיתהתפתחותית, רפואית, שיקומית וחברתית-תעסוקתית. בנוסף לתחומי מומחיות אלו ישנן קטגוריות מחקריות אשר אינן דורשות התמחות.

הפסיכולוג הקליני מתמחה בפסיכופתולוגיה, אבחון פסיכולוגי וייעוץ למטופלים במגוון בעיות, החל בבעיות של יומיום, כגון מצבי לחץ, חרדה ודיכאון; המשך בהפרעות אישיות, טראומות והפרעות הסתגלות; וכלה בטיפול באנשים בעלי מחלות נפשיות כגון סכיזופרניה, הפרעות דלוזיוניות ואחרות. עבודתו של הפסיכולוג הקליני כוללת אבחון פסיכודיאגנוסטי המתמקד בהערכה אישיותית (קוגניטיבית ורגשית) וטיפול במגוון שיטות פסיכותרפויטיות.

הפסיכולוג החינוכי מתמחה בייעוץ לתלמידים, הורים ומורים במערכת החינוך מהגיל הרך ועד לגיל התיכון בכל מסגרות הלימוד. הפסיכולוג החינוכי מעריך את בשלות התלמיד, בדגש על בקיאות באבחון ליקויי למידה, ואת הצרכים מיוחדים של ילדי חינוך מיוחד. הפסיכולוג החינוכי עוסק גם בליווי והערכת קבוצות תהליכים ,מייעץ למנהלו לצוותים חינוכיים ומשתתף בצוותים רב מקצועיים.

התערבויותיו הטיפוליות כוללות שימוש בטכניקות להתערבות פסיכולוגית פרטנית ומערכתית בשעת חירום אישית, משפחתית, מקומית או לאומית.

הפסיכולוג ההתפתחותי מתמחה באבחון, ייעוץ וטיפול בבעיות הנוגעות להתפתחות הילד, החל מגיל הינקות ועד גילאי שנות בית הספר הראשונות, ובתמיכה והכוונה של הוריו. הוא בעל ידיעה מעמיקה והבנה של יחסי הגומלין בין תהליכים גופניים, נפשיים וחברתיים והקשר ביניהם להפרעות התפתחותיות.

הפסיכולוג הרפואי מתמחה בהבנת יחסי הגומלין בין תהליכים גופניים, נפשיים וחברתיים בהתייחס להתפתחות ומהלך מחלות והפרעות גופניות. הוא עוסק בייעוץ וטיפול בחולים ובבני משפחותיהם לקראת ניתוחים וטיפולים רפואיים, ולאחריהם בתקופת ההחלמה. כמו כן, הוא משמש כמנחה ומייעץ לצוות הרפואי.

הפסיכולוג השיקומי )מכונה לעתים גם "נוירופסיכולוג שיקומי") מתמחה בטיפול באנשים שנפגעו ממחלות או תאונות. הוא משתמש בכלי הערכה ואבחון פסיכולוגיים לקביעת פוטנציאל שיקומי והתוויות שיטות טיפוליות, וכן מייעץ ומטפל בהכוונה למסגרות השיקום והתעסוקה המתאימים.

הפסיכולוג החברתי-תעסוקתי-ארגוני מתמחה בייעוץ לעסקים וארגונים בנוגע להשתלבות הפרט בארגון והתייעלות ארגונית. בכלל זה ייעוץ בנושאי קידום ההתפתחות המקצועית של הפרט, תוך שימוש בכלים אבחוניים לצורך הכוונה זו. שיטות וכלים פסיכולוגיים שונים משמשים להערכת היכולות, דפוסי ההתמודדות והנטיות התעסוקתיות של הפרט, מתוך היכרות עם מאפייניהם של עיסוקים, מקצועות ומסגרות הכשרה ולימוד שונות.

מי רשאי לטפל?

עד לאחרונה התיר חוק הפסיכולוגים רק למומחים בפסיכולוגיה קלינית לעסוק בטיפול נפשי, לאבחן התנהגויות פסיכופתולוגיות ולהעניק טיפול באמצעות פסיכותרפיה.  סעיף זה שונה בחוק הפסיכולוגים ונקבע בו כי "לא ייתן פסיכולוג טיפול פסיכותרפויטי אלא אם הוא פסיכולוג מומחה". נוסח זה קובע למעשה שכל פסיכולוג מומחה רשאי עתה לתת טיפול נפשי בתחום התמחותו.

לסיכום, בבואכם לבחור פסיכולוג, מכל תחום שהוא, עליכם לוודא כי הוא רשום בפנקס הפסיכולוגים הנמצא באתר משרד הבריאות באינטרנט. לאחר מכן, בחרו את סוג המומחיות הנדרשת לכם, אותה תוכלו לראות באותו פנקס.


ד"ר אודי בונשטיין, פסיכולוג קליני בכיר; פסיכולוג ראשי בביה"ח לגליל המערבי, נהריה; ראש התכנית התלת שנתית לפסיכותרפיה, צפת; ומנהל פורום פסיכולוגיה קלינית באתרdoctors .

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist