
לשחרר את הלחץ: המדריך המלא לפסיכולוגים חינוכיים
הפסיכולוג החינוכי מאבחן ומטפל בבעיות בהן נתקל הילד במסגרות לימודיות. אבחון מוקדם ומדוייק יכול לעשות את כל ההבדל. הנה מה שצריך לדעת על התחום הקריטי הזה
פסיכולוגיה חינוכית היא אחת מששת ענפי המומחיות המוכרים בארץ בפסיכולוגיה (לצד המומחיות הקלינית, ההתפתחותית, החברתית-תעסוקתית-ארגונית, השיקומית והרפואית), והיא מתמקדת באבחון, טיפול והתערבויות פסיכולוגיות במערכות חינוכיות. רוב הפסיכולוגים החינוכיים מועסקים במסגרת משרד החינוך, באמצעות השירות הפסיכולוגי הייעוצי (שפ"י) ברשויות המקומיות (במסגרת השפח"ים: שירות פסיכולוגי חינוכי).
הפסיכולוגים החינוכיים מוקצים למערכות החינוך המקומיות (גנים ובתי ספר), לרוב באופן הבא: כאשר מדובר בחינוך הרגיל - מגילאי גן החובה ועד חטיבת הביניים (גילאי 5-15 שנים); ובמסגרת החינוך המיוחד - בכל טווח הגילאים (3-21 שנים). למרות שרוב הפסיכולוגים החינוכיים מועסקים במסגרת משרד החינוך, ניתן למצוא פסיכולוגים חינוכיים המועסקים גם במשרדים ממשלתיים וציבוריים אחרים (כמשרד הרווחה, הסוכנות וכדומה), וכמובן, גם במסגרת פרטית.
אז מיהו הפסיכולוג החינוכי?
ככל פסיכולוג מומחה, הפסיכולוג החינוכי הוא בוגר תואר שני שעבר תקופת התמחות (הנמשכת לרוב ארבע שנים), בסיומה עמד בהצלחה בבחינת מומחיות. שלוש דרגות המומחיות הקיימות בפסיכולוגיה הן: מתמחה (החייב בליווי והדרכה של פסיכולוג מומחה-מדריך על עבודתו), מומחה ומומחה-מדריך (החייב בתקופת הכשרה נוספת על מנת לקבל רישיון לכך).
ומה הוא עושה?
אז כיצד בוחרים פסיכולוג חינוכי?
לרוב נפגוש אותו במסגרת החינוכית. לאלו המעוניינים באיתור ופניה אל פסיכולוג באופן עצמאי (למשל, לצורך אבחון בשלות לכיתה א' או לצורך אבחון לקויות למידה) מומלץ:
א. לעיין תחילה במדריך לבחירת פסיכולוג.
ב. לקבל המלצה מיועצת ביה"ס על פסיכולוג עליו היא סומכת, או להיעזר בהמלצות של מכרים היכולים להסתמך על ניסיונם. ניתן להיעזר במנוע החיפוש של הסתדרות הפסיכולוגים (הפ"י) המאפשר לאתר פסיכולוגים החברים בארגון על פי מספר קריטריונים (כולל מומחיות, שפת טיפול ומיקום), ולוודא את רישומם ומומחיותם בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות. ניתן כמובן לחפש בגוגל וללמוד מעט יותר על הפסיכולוג.
ג. בשיחת טלפון מומלץ לוודא את התאמתו של הפסיכולוג לטיפול בבעיה הנתונה, לברר מחיר ולקבל התרשמות ראשונית. לכימיה, לתחושת האמון ולאינטואיציה (תחושת הבטן) חשיבות רבה. לאחר שקלול מכלול הנתונים, בחרו בפסיכולוג המתאים וקבעו את המפגש הראשון.
ד"ר אודי בונשטיין, פסיכולוג קליני מומחה-מדריך ופסיכולוג רפואי מומחה; פסיכולוג ראשי של ביה"ח לגליל המערבי, נהריה; ראש התכנית לפסיכותרפיה, בצפת.
הקליקו על מערכת סינונים מתוחכמת המציגה רשימה ממוקדת של פסיכולוגים חינוכיים, על פי תחום הטיפול שלהם.
הערה: מטעמי נוחות נכתבו הדברים בלשון זכר. בכל מקום שמופיעים הדברים בלשון זכר, הכוונה היא לגברים ולנשים כאחת.
עוד בנושא מפורומים ברשת