כתבות בנושא עו"ד דיני משפחה וירושה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

לגמור את זה יפה: חשיבותו של הסכם ממון

לאהבה אין תעודת ביטוח וכך גם לנישואים, למרות שבהתחלה הכל נראה ורוד. לכן דווקא שם כדאי לעתים להניח לרגע את הרומנטיקה בצד ולערוך הסכם ממון, כדי להבטיח שגם אם זה ייגמר, לא תיקלעו למלחמה. כך תבטיחו שכל אחד ילך לדרכו עם מה שבאמת מגיע לו

בכתבה זו:
כואב, אבל פחות | של מי הדירה הזאת?

העלייה בשיעור הגירושים בישראל בעשורים האחרונים עקבית וחדה. כשליש מהזוגות הישראלים החילונים הנישאים בימים אלה צפויים להיפגש שוב ברבנות, לפי הנתונים המעודכנים נכון לסוף שנת 2012. גירושים, גם אם נועדו להוביל את בני הזוג אל פרק חדש וטוב יותר מבחינתם, אינם פיקניק: מדובר בשיאו של משבר הגורם לתחושות קשות ופוגע בכל המעורבים, לרבות ילדיהם של בני הזוג. חלק מהזוגות עוברים זאת בצורה סבירה ככל האפשר, עם מינימום פגיעות ומשקעים, אך רבים מוצאים עצמם מעורבים במאבק קשה ביותר, על סף מלחמה. העימותים בהליך הגירושים נוטים לפרוץ ולהחמיר כשהם עוסקים בשתי שאלות עיקריות - סוגיית המשמורת על הילדים וסוגיית ממון. חשוב לדעת שאת שאלת הממון ניתן להכריע מראש ובכך למנוע קרב מיותר.

כואב, אבל פחות

אחת הדרכים לפתור מבעוד מועד קונפליקטים סביב סוגיית חלוקת הרכוש של בני הזוג היא על ידי עריכת הסכם ממון. נכון, לא מדובר בצעד רומנטי ובוודאי שהזוג המאוהב שעומד בפני חתונה לא רוצה לעסוק בחישובים קטנוניים בתקופה הכי יפה שלו, אבל במקרים מסוימים המציאות מכתיבה להתעלם לרגע מהרומנטיקה, להתגבר על האגו ולחשוב על הדברים בטרם מעשה. הסכם ממון הוא חיוני מאין כמותו במקרים מסוימים ויכול לחסוך מאבק קשה, הרבה יצרים מכוערים וגם לא מעט כסף שהצדדים עלולים להוציא במסגרת המלחמה זה בזו.
 
הסכם ממון מבטיח למעשה פרידה עתידית שלווה, יחסית, במידה שיהיה צורך בכך. אולם לא כל אחד חייב "תעודת ביטוח" שכזו: מומלץ לערוך הסכם ממון רק במקרים מסוימים, ומכיוון שלא מדובר במקרים ברורים וחד משמעיים, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בענייני משפחה. ככלל, ניתן לומר כי בני זוג צעירים וחסרי כל שמתחילים את חייהם בנקודה כלכלית דומה האחד לשני, לא חייבים לנסח הסכם ממון, אבל כל היתר צריכים בהחלט לבדוק את עצמם.
 
ישנם מקרים רבים בהם כדאי לבחון נחיצות של הסכם ממון. כך למשל, כאשר לאחד מבני הזוג יש יותר רכוש, כשלאחד מבני הזוג יש דירה בה יגורו, כאשר הורי אחד מבני הזוג קונה דירה עבור השניים, כאשר למשפחתו של אחד מבני הזוג יש רכוש רב, כאשר לאחד מבני הזוג או לשניהם יש ילדים ממערכות יחסים קודמות או שאלה הם נישואיהם השניים, כשאחד מבני הזוג צפוי להכנסות גבוהות ביותר ועוד. 

של מי הדירה הזאת?

הסכם ממון קובע מראש איזה רכוש שייך למי מבני הזוג, ובמסגרתו נדרשים שני הצדדים להסכים מראש מה יעלה בגורלו, במקרה של פירוק החבילה. אם אין רכוש - אין מה לחלק ואם אין נכסים או ילדים מנישואים קודמים, הרי שאין סיבה אמיתית לטרוח ולנסח הסכם.
 
ישנם הסכמי ממון "קלאסיים" עם ניסוחים כלליים. מומלץ להימנע מחתימה על הסכמים אלה וחשוב מאוד להיעזר בעורך דין שיבחן את מצבם הכלכלי של שני בני הזוג ושל משפחותיהם וינסח הסכם מקיף, מותאם אישית ותפור לפי מידותיהם, צרכיהם והתנהלותם של השניים. הסכם הממון יכלול הסדרתם של יחסי הרכוש ויגדיר מראש את ההתנהלות במקרה של גירושים.
 
במרבית המקרים, הסכם ממון שנחתם כדין ואין כל פגם בחוקיותו ותוקפו, ייושם בעת הגירושים ועל בני הזוג יהיה לכבדו ולקיימו. הסכם ממון נחשב כחוזה לכל דבר ונהנה ממעמד גבוה, ואם אחד מבני הזוג ירצה להלחם בנאמר בו ולהתחמק מיישומו, הוא צפוי למפלה. בשל מעמדו של הסכם הממון וחשיבותו הרבה מומלץ לא להקל ראש, לא להתלבט ולא לעגל פינות בכל מה שקשור אליו. פנו לעורך דין מומחה, הציגו את התמונה המלאה על כל פרטיה והקפידו לכסות גם את כל הפרטים הקטנים. גם אם אינכם בטוחים שבמקרה שלכם יש צורך בהסכם ממון התייעצו עם עורך דין לפני שתחליטו שלא לערוך אחד.
 
אחד המקרים הנפוצים של חרטה בדיעבד על היעדר הסכם ממון הוא מקרה בו לאחד מבני הזוג הייתה דירה שנרכשה טרם הנישואין ובני הזוג גרו בה יחדיו. החוק קובע כי רכוש שהיה בידי אחד מבני הזוג לפני הנישואים ייחשב שלו בלבד, כלומר הדירה אמורה להיות בבעלות בן הזוג שהחזיק בה קודם לנישואים. עם זאת, בשנים האחרונות ישנה מגמה של בתי המשפט להכיר בדירה שהפכה למקום מגוריהם של בני הזוג כרכוש משותף, תוך התעלמות מלשון החוק. במקרה זה קיומו של הסכם ממון היה מונע מצב ביש זה.
 
לסיכום, אל תתנו לריח הרומנטיקה באוויר לעוור את עינכם. עם שיעור גירושים הולך ועולה, כדאי לחשוב גם על התסריט שלא עולה בקנה אחד עם האהבה. חישבו על מעשיכם היטב מראש, בטחו את עצמכם, וערכו הסכם ממון שימנע פגיעה אפשרית בזכויותיכם במסגרת מאבק גירושים עתידי, כזה שעלול במהרה להפוך מכוער.
 
>> בואו לדבר על זה בפורום הסכם ממון
>> בואו להתעניין במחירים במחירון בתחום דיני משפחה וירושה

                                                          

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist