
אלימות בהיבט משפטי: עבירות אלימות וחוק העונשין
מאת: עו"ד ערן זוהר | פורסם: 10.03.13
כמעט בכל יום אנו שומעים על עבירות אלימות - מקטטה סתמית בין נערים, דרך דקירות במועדונים ועד מעשי רצח מזוויעים במשפחה. מהם סוגי העבירות השונים, כיצד מבחין ביניהן החוק וכיצד נקבעים העונשים עליהן?
בכתבה זו:
האלימות הפכה למכת מדינה - זועקות כותרות העיתונים מעת לעת. אבל בואו נודה: ישראל אף פעם לא הייתה מדינה שלווה באמת. אולי זה הטמפרמנט, אולי זה אורח החיים המלחיץ, אבל כולנו שומעים באופן תדיר על אלימות כלפי אנשים מבוגרים, דקירות בין בני נוער, מכות "ככה סתם כי הגיע לו" וגם על מקרי רצח רבים בנסיבות כאלו ואחרות. אבל חוץ מהדיווחים בתקשורת, כמה אתם באמת יודעים על עבירות האלימות (ועל פלילים בכלל) מבחינה משפטית?
מבחן החבלה
החוק העיקרי שמגדיר את העבירות הפליליות במדינת ישראל הוא חוק העונשין (יש עבירות פליליות נוספות במסגרת חוקים אחרים). עבירות האלימות מופיעות בסעיפים שונים בחוק, כאשר מרבית אלו הנוגעות לאלימות נמצאות בפרק י' - "פגיעות בגוף". בחלק זה ניתן למצוא עבירות הכוללות הריגה, רצח, חבלה בדרגת שונות, פציעה, תקיפה ועוד. כמו כן, נכללות בפרק זה עבירות המין, עבירות כלפי קטינים וחסרי ישע וכדומה. לכל עבירה כזו ישנם רכיבים אשר קרויים בשפה המשפטית "רכיבי (או יסודות) העבירה", ואם אלמוני ביצע מעשה פלילי יש לבחון האם רכיבי העבירה הספציפית התקיימו במקרה הנדון. שאלה זו, הנוגעת להתקיימות רכיבי העבירה במקרה כזה או אחר היא שאלה משפטית מורכבת שנבחנת לאור נסיבות האירוע והעובדות הקשורות בו. לכן, כאשר לדוגמה אלמוני מואשם בעבירה כזו ולא אחרת, הרי זה מפני שהרשות התובעת (הפרקליטות או המשטרה) בדקה את התיק ומצאה שהמקרה שלו, על רכיביו השונים, מתאים לעבירה שנקבעה לגביו.
קיימות מספר עבירות אלימות עיקריות בחוק העונשין, כאשר הראשונה שבהן היא תקיפה. זוהי ככל הנראה העבירה הנפוצה והמוכרת לנו ביותר, והיא מופיעה באופנים שונים, במסגרת הגדרת החוק. ראשית קיימת "תקיפה סתם", כפי שהיא מוגדרת בשפה המשפטית: זהו מצב שבו אדם תוקף אדם אחר אך לא גורם לו לחבלה. צורה נוספת של תקיפה היא זו שגורמת לאדם המותקף חבלה או בלשון החוק - "תקיפה הגורמת חבלה ממשית".
עבירות מסוג נוסף הן אלו הגורמות למותו של אדם. בעבירות אלו ניתן למצוא את ההריגה, הרצח וגרימת מוות ברשלנות. ההבדל ביניהן הוא הבדל משפטי הנוגע לאחד מרכיבי העבירה הקרוי "היסוד הנפשי של מבצע העבירה", כלומר - מה חשב ומה הייתה כוונתו של מבצע העבירה בעת שביצע אותה. מדובר בסוגיה משפטית מורכבת מאוד אשר יש לה השלכה משמעותית על האישום שייוחס למי שביצע אותה, כשהעניין נתון כמובן לשיקול דעתה של הרשות התובעת הבודקת את התיק, הלוא היא הפרקליטות.
בפרק י' של חוק העונשין ניתן למצוא עבירות אלימות נוספות כגון: חבלה חמורה או פציעה וגם את עבירות המין השונות ובהן אונס, מעשה מגונה, עבירות מין במשפחה וכנגד חסרי ישע ועוד. ההכרעה באיזו עבירה להאשים את מי שנחשד בה היא מורכבת לעתים וכמובן תלויה בנסיבות.
(ראו גם מדריך נוסף בתחום הפלילי "כיצד לנהוג אם הוטרדתם מינית" באתר zap דפי זהב)
(ראו גם מדריך נוסף בתחום הפלילי "כיצד לנהוג אם הוטרדתם מינית" באתר zap דפי זהב)
ענישה בהתאם לעבירה
כמו במרבית המקרים הנוגעים לעולם פלילי, גם עבירות האלימות שצוינו כאן קובעות את מידת העונש שיוטל בגינן על אותו עבריין. כך לדוגמה, העונש על תקיפה סתם הוא עד שנתיים מאסר והעונש בגין תקיפה שגורמת חבלה הוא עד שלוש שנים. חשוב להדגיש שאם בחוק לא מצוין כי העונש הקבוע לעבירה כלשהי הוא העונש הבלעדי שיש להטיל עליה, רשאי בית המשפט להפעיל שיקול דעת בנוגע למספר שנות המאסר שיוטלו על הנאשם. כך למשל, החוק קובע שהעונש על רצח הוא מאסר עולם - ועונש זה בלבד. במקרה כזה, אם הנאשם הורשע על ידי בית המשפט בעבירה זו, אין לשופטים אפשרות "לשחק" עם העונש לכאן או לכאן.
בעבירת הריגה, לעומת זאת, מצוין במפורש בחוק כי העונש הוא עשרים שנות מאסר - משמע עד עשרים שנות מאסר, ולבית המשפט יש את האפשרות לקבוע האם בפועל ירצה הנאשם תקופה קצרה יותר. המשפט הפלילי הוא מורכב מאוד ועשויות להיות לו השלכות משמעתיות על חיים הנאשם. אם חס וחלילה נקלעתם למצב בו הנכם חשודים, מואשמים או מעורבים בדרך כזו או אחרת בעבירה פלילית של אלימות (או בכלל), פנו באופן מיידי לעורך דין מומחה לפלילים. באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת תוכלו למצוא כאן - רשימה ממוקדת של עורכי דין פלילי לעבירות אלימות. בהצלחה.
>> בואו לדבר על זה בפורום משפט פלילי.
>> בואו להתעניין במחירים בתחום במחירון שירותי משפט פלילי.