שלב ראשון - איתור עו"ד תאונת עבודה:
השוק רווי בעורכי דין וההיצע של מומחים מלומדים שיסייעו לך בעת מימוש זכויותיך הוא עצום. היצע זה הוא מבורך אך גם עשוי לבלבל. בשלב זה עליך לאתר רק עו"ד תאונת עבודה מומחה ובעל ניסיון מוכח בתחום, וכזה שיש לו ותק של שנים. עו"ד מומחה לתאונות עבודה יכול לעשות את ההבדל בין מימוש חלק קטן מזכויותיך לבין מימוש כולל, שלם ורב היקף כפי שראוי שיהיה. תחום הנזיקין הקשור לתאונות עבודה הוא מורכב וסבוך. מונחים רבים, מושגים עמומים, מבחנים לא פשוטים, תהליכים ביורוקרטיים, גופים ציבוריים, בתי משפט, רופאים מומחים, ועדות רפואיות, המוסד לביטוח לאומי וקביעת דרגת נכות - כל אלה גלומים ושלובים בהליך של תביעת פיצויים עקב תאונת עבודה. ההתנהלות המורכבת, הגופים הרבים המעורבים, ההגדרות המשפטיות המורכבות והתהליכים המורכבים והרב-שלביים המתנהלים במקביל מחייבים סיוע. ללא עזרה של עו"ד במקרה של תאונת עבודה, תתקשה להבין מה עליך לעשות וכיצד עליך לנהוג, ולא תצליח לממש את זכויותיך.
בנוסף למורכבות העניין יש שתי סיבות עיקריות נוספות המקימות צורך ואפילו מחייבות
פנייה לעו"ד מומחה לתאונות עבודה - קודם כל, אתה פצוע או חולה ורוב זמנך יושקע בהחלמה. סביר כי לאחר פציעתך או בעת מחלתך קשה יהיה לך להתרוצץ ולטפל בכל הנוגע לתביעה בעצמך. דבר שני ולא פחות חשוב הוא העובדה שמי שאמור לפצות אותך - המוסד לביטוח לאומי, המעסיק ו/או חברת הביטוח של המעסיק - יעשו הכול כדי להימנע מלשלם לך. הם מחזיקים באנשי מקצוע מיומנים ומנוסים, ומולם חייב לפעול עו”ד תאונת עבודה מומחה ומוצלח לא פחות. על כן השלב הראשון בתביעת פיצויים עקב תאונת עבודה הוא ללא ספק פנייה לעורך דין מומחה לתאונות עבודה שישפר פלאים את הסיכויים לקבלת תביעותיך.
שלב שני - תיעוד ואיסוף חומרים, מידע ומסמכים:
כל מה שקורה לך מרגע שחלית או נפצעת חייב להיות מתועד. קח קלסר או שמרדף ושמור כל פיסת נייר - מסמכים רפואיים, מרשמים, הפניות, סיכומי ביקור, קבלות על תשלומים למונית, כרטיסי נסיעה באוטובוס, טיפולים שונים ובקיצור הכול, הכול, הכול. כל מסמך חשוב ביותר. כמובן שאת הרוב הגדול של המסמכים עורך הדין שלך יוכל להשיג ולשחזר, אבל תמיד רצוי שהכול יהיה אצלך מתויק ושמור.
שלב שלישי - המבחן. האם זו אכן תאונת עבודה?
לאחר שתתייצב אצל עו"ד תאונת עבודה מיומן ומנוסה ותספר את קורותיך ותציג המסמכים שבידיך, תתחיל הבחינה המשמעותית ביותר שתכריע את הכף - השאלה האם האירוע המדובר הוא אכן תאונת עבודה. תאונת עבודה היא תאונה תוך כדי עבודה או עקב עבודה. גם מקרה שבו נגרמו לעובד פציעה ו/או נזק כשהיה בדרכו לעבודה או ממנה, ייחשבו לתאונת עבודה; וכך גם מחלה שנגרמה לו עקב עבודתו ואשר מכונה “מחלת מקצוע” או מחלת תעסוקה” - מחלה שחלית בשל עבודתך או בשל תנאי העבודה עקב חשיפה ממושכת לגורמים מזיקים שהובילו להתפרצותה.
לכאורה הגדרה זו קלה וברורה, אך בפועל רק עו"ד מומחה לתאונות עבודה יוכל לקבוע בקלות האם אכן מדובר בתאונת עבודה או לא. במקרים פשוטים יחסית, כמו למשל, פציעה בעת שימוש בכלי עבודה במפעל, ההצלחה במבחן תהיה ברורה, אך מה הדין במקרים קצת פחות ברורים - למשל, כאשר קוסמטיקאית תתלונן על מחלת עור? או מזכירה תסבול מכאבי גב? ומה אם חלילה עברת שבץ מוחי או התקף לב בזמן העבודה - ובכן, במקרה כזה המקרה ייחשב לתאונת עבודה רק אם עורך הדין שלך יצליח להוכיח שהיה קשר בין התקף הלב או אותו שבץ מוחי לבין תנאי העבודה.
הקביעה שלפיה אכן מדובר בתאונת עבודה היא קריטית ומשמעותית ביותר. ההתנהלות לגבי תאונות עבודה היא אחרת ושונה ועצם הגדרתך כנפגע עבודה - מי שניזוק (נפצע או חלה) בתאונת עבודה - מזכה אותך בשלל זכויות ואפשרויות לפיצוי הן מהמעסיק והן מהמדינה שלא יוענקו לך אם ההגדרה של תאונת עבודה לא תוכח בפועל.
שלב רביעי - דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי:
זכותך לפיצויים לאחר תאונת עבודה מתחילה עוד בטרם תגיש תביעה לפיצויים או לגמלת נכות עקב תאונת עבודה. בתקופה המידית שלאחר הפגיעה, בזמן שבו אתה מתאושש, מחלים ומקבל טיפול רפואי, אתה זכאי לקבל מהמדינה טיפול רפואי חינם וגם דמי פגיעה. את דמי הפגיעה אתה תקבל מהמוסד לביטוח לאומי. על פי חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה- 1995, מבוטח שנפגע מתאונת עבודה או
ממחלת מקצוע והוא אינו מסוגל לעבוד, יהיה זכאי לקבל דמי פגיעה כפיצוי על אובדן שכר או הכנסה. בשלב הזה יבדוק עורך הדין ששכרת האם הנך זכאי לתשלום דמי פגיעה. ככלל אם אתה מבוטח בביטוח נפגעי עבודה, ומסמכים רפואיים מעידים על כך שאינך יכול לעבוד בעבודה שלך או בעבודה אחרת, תהיה זכאי לדמי פגיעה.
בשלב זה הטיפולים הרפואיים שיינתנו לך והמלצות הרופאים יהיו במרפאה לתאונות עבודה בקופת החולים שאליה אתה שייך. מרפאה זו נותנת מענה כולל לנפגעי עבודה, והרופאים המומחים המשתייכים אליה ממליצים על התקופה שבה אינך כשר לעבוד וזכאי לדמי פגיעה. כדי לממש את הזכות לדמי פגיעה, עליך להגיש תביעה לדמי פגיעה בסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריך. עו"ד תאונת עבודה ידריך אותך בעת מילוי הטופס וינחה אותך לגבי המסמכים שיש לצרף. לאחר שתביעתך תתקבל, ישולמו לך דמי פגיעה בעד פרק הזמן שבו לא עבדת. משך התקופה מוגבל בזמן - לא תקבל תשלום עבור יותר מ-13 שבועות, שהם 91 ימים כולל שבתות וחגים, החל ממחרת יום הפגיעה. גובה דמי הפגיעה תלוי בהכנסתך, ועורך הדין יסייע לך לחשבם.
שלב חמישי - קצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי
אם בעקבות תאונת העבודה - הפציעה או המחלה - נפגע כושרך לעבוד באופן זמני או לצמיתות, ואינך מסוגל לעשות עבודה שהיית מסוגל לעשותה ללא הפגיעה, יש לך יכולת
לתבוע גמלת נכות מהמוסד לביטוח לאומי. תביעה זו, אם תתקבל, תכיר בך כנכה עבודה ועשויה לזכות אותך בקצבת נכות או במענק נכות. את התביעה יש להגיש רק לאחר שהוגשה תביעה לדמי פגיעה כפי שמפורט בשלב הקודם, ואם במסגרת הדיון בה הפגיעה שלך הוכרה כפגיעת עבודה. את התביעה לקצבת נכות כתוצאה מתאונת עבודה ניתן להגיש בתקופה של שנים עשר חודשים מיום התאונה.
הרעיון שבבסיס התביעה הוא להעניק לך פיצוי על הנכות שנגרמה לך, ולהעניק לך גמלה או מענק בגינה. חשוב לציין כי בשונה מהתביעה לדמי פגיעה, בתביעה לגמלת נכות מעבודה אין כל קשר בין עבודתך לבין הזכות לגמלה - גם אם חזרת לעבוד בתום פרק הזמן ששולמו לך דמי פגיעה, אתה עדיין רשאי להגיש תביעה לקצבת נכות מעבודה. הזכאות לגמלת נכות מעבודה מתחילה מסיום התקופה שעבורה שולמו דמי הפגיעה. כדי לממש את זכותך לקבלת קצבת נכות או מענק נכות, פעל בעצה אחת עם עו"ד תאונות עבודה מומחה ומיומן. בסיועו עליך להגיש טופס תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה ולתשלום קצבת נכות מעבודה, ולצרף מסמכים מבוקשים. את הטופס יש להגיש בסניף המוסד לביטוח לאומי הסמוך למקום מגוריך.
בחלוף זמן מה מהגשת התביעה אתה תוזמן למוסד לביטוח לאומי להופיע בפני ועדה רפואית. בוועדה יושבים רופא או שני רופאים מומחים בתחום הפגיעה שלך. רופאים אלה בוחנים את מצבך הרפואי בהתבסס על מסמכים רפואיים מגוונים, וכן על תשאול ובדיקה שלך, והם אף עשויים להפנות אותך לבדיקות נוספות. הוועדה אחראית לקבוע שלושה דברים מרכזיים - האם אתה סובל מנכות כלשהי, האם הנכות נגרמה לך עקב הפגיעה בעבודה ומהי דרגת הנכות שלך. דרגת הנכות נקבעת באחוזים בהתאם לרשימת ליקויים רפואיים המופיעה בתקנות הביטוח הלאומי. רשימה זו מפרטת ליקוי ולצדו מצוינים אחוזי הנכות שייקבעו למי שסובל ממנו.
קביעתה של הוועדה חשובה ביותר. היא זו שתכריע מהו סכום הגמלה שתקבל - סכום המחושב בהתאם לדרגת הנכות שקבעה לך הוועדה. על ההחלטה של הוועדה הרפואית ניתן לערער במסגרת ערר מנומק שאותו יכין עורך הדין שלך, ויגישו בשמך לוועדה הרפואית לעררים תוך 30 יום ממועד קבלת ההודעה על החלטת הוועדה הרפואית. בעניין החישובים של סכום הגמלה המושפע מסכום ההשתכרות שלך בשלושת החודשים שקדמו לתאונה ומאחוזי הנכות שנקבעו לך, והשאלה האם תקבל גמלה או מענק, יסייע לך עו"ד תאונות עבודה בעל ניסיון בתחום. ככלל, על פי החוק - אם תיקבע לך נכות לצמיתות גבוהה מ-9% אך נמוכה מ19% תקבל מענק נכות חד פעמי. אולם אם נקבעה לך נכות של 20% ומעלה לצמיתות, תקבל לפי החוק קצבת נכות חודשית. את קצבת הנכות הזו תקבל כל חודש לכל אורך חייך - סכום זה יועבר אליך לחשבון הבנק שאת פרטיו מסרת למוסד לביטוח לאומי, ולאחר שתגיע לגיל 65, תקוזז ממנה קצבת זקנה המגיעה לך בכל מקרה.
חשוב שתדע, קביעת אחוזי נכות והענקת מלגת נכות מעבודה אינן סוף פסוק - אם מצבך הרפואי הוחמר או השתפר; אם גובה ההכנסות שלך מעבודה השתנה לאחר שנקבעה לך גמלה חודשית או אם השתנו נסיבות כלשהן, ייערך דיון מחודש בעניינך וגובה הגמלה יעודכן בהתאם. מידע נוסף בנושא
זכויות ופיצויים בעקבות אובדן כושר עבודה.
שלב שישי - תביעת המעסיק בגין רשלנות
עד כה התמקד מיצוי זכויותיך במה שהמדינה - בדמות המוסד לביטוח לאומי - מעניקה למי שנפגע בעבודה. כעת הגיע הזמן להפנות מבטך לאחריות של המעביד שלך. ברבים ממקרי תאונות העבודה ניתן להוכיח כי רשלנותו של המעסיק שלא הקפיד על תנאי עבודה ראויים ועל דרגת בטיחות נאותה היא שגרמה לתאונת העבודה. מלאכת הוכחה זו היא מורכבת ונגזרת מדיני הנזיקין.
בשלב זה סיוע של עו"ד תאונת עבודה מקבל משנה חשיבות, ואין כל דרך לוותר על ייעוץ וליווי שלו. התביעה שתגיש הפעם היא נגד המעסיק ו/או חברת הביטוח שלו במידה והוא מבוטח. מטרת התביעה היא להוכיח רשלנות של המעסיק כדי לקבל פיצויים בגין הנזקים שנגרמו לך, ללא כל קשר לתביעה לדמי פגיעה ו/או גמלת נכות מהמוסד לביטוח לאומי. מעבר להיות מלאכת ההוכחה והתביעה של המעסיק בגין רשלנות מורכבת, נכון לעורך הדין שלך קרב לא פשוט - ברוב הגדול של המקרים, עורכי הדין של חברות הביטוח של המעסיקים עורמים שלל קשיים ומכשולים בדרך למיצוי הזכויות של עובד שנפגע עד לקבלת פיצוי. עו"ד תאונות עבודה בעל ידע, כלים ומיומנויות יוכל להילחם כמו שצריך ולנצח בכל קרב - קשה ככל שיהיה - כדי שאתה תקבל את המגיע לך. את התביעה כנגד המעביד ו/או חברת הביטוח יגיש עורך הדין בשמך לבית המשפט.
התביעה תסתמך על סעיפים מפקודת הנזיקין (נוסח חדש), תשכ"ח- 1968 בטענה כי בהתנהגות או במחדל שלו גרם לך המעסיק נזק באופן שמולאו מרכיבי אחת משתי עוולות מסגרת המנויות בפקודה זו - "הפרת חובה חקוקה" (סעיף 63 לפקודת הנזיקין), ו/או עוולת ה"רשלנות" (סעיף 35 לפקודת הנזיקין), או אפילו שתיהן. בתביעתך תפרט ותוכיח את הנסיבות שמוכיחות כי המעביד הפר חובות שקבועות בחוק לגבי ההתנהגות הנדרשת ממנו כמעביד (למשל, הפרת פקודת בטיחות בעבודה), וכי נהג שלא כפי שמעסיק סביר היה נוהג, ולא מילא את חובת הזהירות כלפיך כעובד שלו. תהליך התביעה לרוב ארוך, מורכב ורב שלבי, אך בסופו יזכה אותך בסכום פיצויים נכבד אם תביעתך תתקבל. לסיכום, פגיעה בעבודה - בין אם מדובר בפציעה או במחלה - עשויה לזכות אותך בסיוע ובפיצוי בגין נזקיך, הן מהמדינה הן מהמעסיק או מחברת הביטוח שלו. התהליך למיצוי זכויותיך הוא ארוך ומורכב, ועל כן ייעוץ של עו"ד תאונת עבודה מומחה ובעל ניסיון וידע חשוב לאין ערוך.