accessibility
Avatar_add_reviewicon-login-arrow-symbolLogOutFull_Menuדפי זהבPointsAvatar_add_reviewAvatar_add_reviewFavoritesMessagesPeopleEdit_detailsHistory

היי אורח

accessibility
כתבות בנושא רופאי עיניים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

על קטרקט, גלאוקומה ומחלות עיניים - חשוב לדעת

העיניים הן חלון שדרכו אנו מתבוננים על העולם, ובאמצעותן יש ביכולתנו לקלוט מסרים ויזואליים של המתרחש סביבנו ולהגיב בהתאם. מה קורה כשתפקודן של העיניים שלנו נפגע מסיבה כלשהי? מתי נזק נחשב לבלתי הפיך, ומה עלינו לעשות כדי לשמור על בריאות העיניים? תשובות לשאלות אלה ועוד, בכתבה שלפניכם.

בכתבה זו:
מה הן בעיות העיניים הנפוצות ביותר בקרב האוכלוסייה? | תוכלי להסביר כיצד נוצרים קטרקט וגלאוקומה בעין? | כיצד מתבצע ניתוח קטרקט? | וכיצד נעשה ניתוח גלאוקומה?

צמד העיניים שלנו הן מהאיברים המופלאים ביותר בגוף האדם. העין היא איבר אשר תפקידו בעיקר לקלוט ולהעביר מסרים אל המוח בצורה מושלמת, צלולה וברורה. המסרים שקולטת העין הם כמובן מסרים ויזואליים שאיכותם מדהימה: כל מי שחזה אי פעם במרא?ה יוצא דופן וניסה לצלמו במצלמה, יסכים כי אין שום דרך לתעד מסר ויזואלי באותה רמה ובאותו עומק כפי שמצליחה להעביר העין האנושית. במילים אחרות: לעיניים שלנו אין תחליף.

עם זאת, העין המופלאה כל כך היא גם רגישה למדי, ועשויה - כמו כל איבר בגופנו - לאבד מכושרה התקין ולהיפגע. ישנם גורמים רבים אשר יש בהם כדי לפגוע בכושר הראייה, כאשר שניים מהם נחשבים לנפוצים מאוד בעיקר בגיל מבוגר: קטרקט (ירוד) וגלאוקומה (ברקית). כדי לבחון את הנושא בעין מקצועית, ולהבין בדיוק במה מדובר, ביקשנו מדר' אודרי קפלן-מסאס, מנהלת מרכז קטרקט וגלאוקומה ומנהלת שירות גלאוקומה בבית החולים אסף הרופא, אשר מבצעת באופן תדיר ניתוחים מתקדמים לטיפול בשתי המחלות, להסביר ולפרט.

מה הן בעיות העיניים הנפוצות ביותר בקרב האוכלוסייה?

"הבעיות הנפוצות הנוגעות לעיוורון כיום הן:
1. קטרקט - עיוורון הפיך (ניתן לריפוי מלא בעזרת ניתוח מתקדם שעליו נרחיב בהמשך). 
2. גלאוקומה - שנחשבת בלתי הפיכה, אך ניתן למנוע אותה על ידי אבחון מוקדם וטיפול המותאם לשלבי התקדמות המחלה.
3. סוכרת - פוגעת ברשתית בצורה חמורה, אך אפשר לטפל בה על ידי מעקב רפואי. 
4. ניוון רשתית - נגרם בדרך כלל בגילאים מתקדמים וגורם לאבדן ראייה. כיום ישנם טיפולים מתאימים גם לתופעה זו, אם היא מתגלה בזמן".
מדובר, בחלק מהמקרים, במחלות עיניים 'שקטות', אשר קשה לזהותן בשלב מוקדם, אפילו כאשר מדובר בחולה עצמו. כיצד את ממליצה לפעול, במטרה להגדיל את הסיכויים לגילוי מוקדם?
 
"ההמלצה לכל אדם בגיל 40 ומעלה להיבדק אחת לתקופה אצל רופא עיניים - לוודא לחץ תוך עיני תקין, לבדוק את מצב ראש עצב הראייה וכן את מצבה של הרשתית. מעל גיל 50, מומלץ לבצע את הבדיקה אחת לשנה או שנתיים. זוהי בדיקת עיניים יסודית, שאינה כואבת כלל".
 

תוכלי להסביר כיצד נוצרים קטרקט וגלאוקומה בעין?

"הקטרקט הוא תופעה בה עדשת העין אט-אט נעכרת. כך, גם מי שנהנה מראייה טובה (6:6) עלול לאבד בהדרגתיות מכושר הראייה שלו. בתחילה הצבעים מיטשטשים, לאחר מכן הוא מתקשה לקרוא או לצפות בבירור בטלוויזיה, ראייתו למרחוק נפגעת ובמקרים החמורים ביותר יכול להיגרם לו עיוורון. בגלל שזו מחלה כה נפוצה ויש מודעות אליה, היא תתגלה בדרך כלל בקרב אנשים מבוגרים, אשר מתחילים לראות לא טוב וניגשים לבדיקה פשוטה אצל רופא העיניים. חשוב לדעת כי אם לא ניתן לשפר את הראייה על ידי התאמת משקפיים, רק ניתוח יוכל לפתור את הבעיה.
 
גלאוקומה, לעומת זאת, פוגעת בשדה הראייה וגורמת לצמצומו. גם תהליך זה מתרחש בהדרגתיות, כאשר הפגיעה בתחילה היא בשדה ההיקפי, ולאט לאט 'זולגת' גם למרכז שדה הראייה. הבעיה היא שהמחלה, שמקורה בפגיעה בעצב הראייה, אינה מלווה בתסמינים נוספים כמו כאבים או אדמומיות וכך, החולה פשוט לא שם את לבו לעניין. כאן, כאמור, מדובר בנזק בלתי הפיך ולכן, האבחון המוקדם חשוב במיוחד".

כיצד מתבצע ניתוח קטרקט?

"ניתוח הקטרקט כולל ביצוע פתח מאוד קטן באזור השקוף של העין - הקרנית. העדשה העכורה והמקורית נשאבת החוצה, ומוחלפת בעדשה שקופה מחומר פלסטי מתקדם שבעצם תחזיר את הראייה למצבה בגיל צעיר. למעשה, ניתוח הקטרקט יכול לא רק לפתור את בעיית הקטרקט עצמה, אלא גם להוות תחליף לניתוחי תיקון המשקפיים. זהו ניתוח קצר של כחצי שעה ואף פחות מזה, לא כואב ונעשה באשפוז אמבולטורי, כלומר: המנותח משוחרר לביתו בדרך כלל עוד באותו היום. 
 
בשנה האחרונה נכנסו לשימוש בניתוחי הקטרקט שני פיתוחים: אחד הוא הלייזר, שנכנס לשימוש בשנה האחרונה, ובעזרתו ניתן לבצע את החלקים הראשונים של הניתוח - החתכים, הריסוק של העדשה המקורית ועוד. ניתוח זה נעשה בעזרת רובוט מיוחד שפעולותיו משודרות על גבי מסך, מה שמאפשר דיוק רב. 
 
פיתוח נוסף הוא הכנסת עדשה מלאכותית המוגדרת כמולטיפוקל - כזו אשר מאפשרת ראייה תקינה גם לטווח הקרוב וגם לטווח הרחוק, ומבטיחה את תיקון הראייה אותו הזכרתי קודם לכן: תיקון בעיות אופטיות של העין, כולל צילינדר (אסטיגמטיזם). ניתוח שנעשה בעזרת שני הפיתוחים הללו מאפשר לא רק שחזור של הראייה שנפגעה כתוצאה מהקטרקט, אלא גם שיפור באיכות החיים".

וכיצד נעשה ניתוח גלאוקומה?

"ראשית יש לציין כי גלאוקומה מטופלת גם בעזרת תרופות או בעזרת טיפול לייזר חדשני, שנעשה במרפאה ולא בחדר הניתוח. המטרה של שני תהליכים אלו הוא להפחית את הלחץ התוך עיני שגורם לפגיעה בעצב הראייה. אם שני צעדים אלו לא מביאים לשיפור, יוחלט לרוב על ניתוח גלאוקומה, שמטרתו לנקז את הלחץ התוך עיני באופן קבוע. 
 
כמו ניתוח הקטרקט, גם ניתוח גלאוקומה הוא ניתוח קצר, אמבולטורי, שזכה לאחרונה למספר חידושים. לאחר הניתוח, המטופל יישאר במעקב בכדי לבדוק אם שדה הראייה נפגע או לא. הניתוח אינו פותר את הבעיה לחלוטין, כמו ניתוח קטרקט, אלא מטפל בגורם הסיכון שמביא לצמצום של שדה הראייה".
לסיום, תוכלי לשתף אותנו בטיפים לשמירה על עיניים בריאות?
"אני ממליצה להרכיב משקפי שמש במהלך היום, במיוחד במדינה שלנו שבה יש כידוע חשיפה רבה לשמש. כמו כן, חשוב לאכול ירקות ופירות שיש בהם אנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) וכפי שציינתי - מומלץ מאוד להיבדק אחת לשנה אצל רופא עיניים, מגיל 50 ואילך".

המאמר נכתב על-ידי ד"ר אודרי קפלן-מסאס מנתחת בכירה, מומחית לגלאוקומה וניתוחי קטרקט, מנהלת תחום גלאוקומה במרכז הרפואי אסף הרופא לאתר האינטרנט: www.drkaplan.co.il
 

>> לאיתור מנתחי קטרקט בכל האזורים בארץ.
>> בואו לדבר על זה בפורום ניתוחי קטרקט בלייזר.


עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_infoSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist