
הסכם גירושין - הסעיפים העיקריים
ההחלטה לפרק את הקן המשותף היא אולי הקשה בהחלטות שתקבלו בכל ימי חייכם. נורא קשה להיפרד מפיסת חיים, עבר משותף, זיכרונות ושותף לדרך, ולהתחיל לחלק את חייכם ולתכנן ביחד את הלחוד. התכנון הזה יהיה התוכן שתיצקו בסופו של תהליך ארוך ומייגע להסכם גירושין שעליו תחתמו. מהו הסכם גירושין? האם ניתן לנסחו לבד? האם יש לאשרו והיכן? מהן הסוגיות העיקריות בהסכם? כל כך הרבה שאלות ולכן ריכזנו במיוחד בשבילכם את התשובות עבורן.
מהו הסכם גירושין?
הסכם גירושין הוא הסכם שנחתם בין בני זוג נשואים או ידועים בציבור שמחליטים לפרק את החבילה - להתגרש או להיפרד. עצם הפירוד מעלה כמה סוגיות המחייבות הכרעה: הסכמה לגירושין, שאלת משמורת, שאלת מזונות, חלוקת רכוש, הסדרי ראיה - סוגיות רבות ומורכבות שצריכים להחליט כיצד לפתור אותן, כיצד יש לנהוג מעכשיו והלאה וכיצד יראו החיים של בני הזוג ושל ילדיהם המשותפים לאחר הפרידה.
הסכם גירושין שואף להסדיר מראש את כל תחומי המחלוקת בהווה או בעתיד, ולהסכים על דרך ההתמודדות עמן מראש ובאופן מובהר, מפורט וברור כדי למנוע בעיות ומשברים בעתיד הקרוב והרחוק. הסכם גירושין טוב הוא הדרך היחידה לאפשר לבני הזוג להתחיל בחיים חדשים ולהצליח לשמור על התא המשפחתי החדש שייווצר, תוך הבטחת יציבות סבירה למעורבים ולבני המשפחה ובעיקר לילדים.
אם בני הזוג לא יגיעו להסכמה ויבחרו לנהל מלחמה ארוכה ועקובה מכאב, בית המשפט יכריע בכל הסוגיות הכרוכות בגירושין ויקבע מהי ההתנהלות וההתנהגות שתידרש מכל אחד מרגע הגירושין בפועל. כדי לחסוך אנרגייה, זמן, כסף וכאב, עדיף שבני הזוג יגיעו בעצמם - בסיוע עו"ד גירושין של כל אחד מהצדדים כמובן ואולי אפילו להסתייע בשירותיו של מגשר מוסמך - לקרוי הסכם גירושין. הסכם כזה יכיל כללים, קודי התנהגות וקווים מנחים וברורים לגבי ההתנהלות העתידית של כל אחד מבני הזוג, מבלי בכלל להזדקק לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני.
מי מנסח הסכם גירושין?
בני הזוג מנסחים את הסכם הגירושין לרוב בעזרתם של עורכי דין בתחום הגירושין המתמחים בדיני משפחה, בעלי ותק, ניסיון וכלים. ביחד עם בני הזוג עצמם, הם מנסחים את ההסכם על סעיפיו השונים, ומרכזים את כל הסוגיות הדורשות הכרעה בהסכם זה, שמפרט גם כמובן את הדרכים לפתרונן.
מדוע צריך עו"ד גירושין בשביל הסכם גירושין?
כל אלה ומצבים רבים אחרים בלתי צפויים עלולים לחכות לכם מעבר לפינה מבלי שתראו אותם באים, ומבלי שניחשתם כי הם עלולים להגיע. אם אכן יקרה משהו כזה - טוב או רע - הדינמיקה ביניכם תשתנה, ואז חשוב שיהיה הסכם רציני ומקיף, ולא הסכמות כלליות שגיבשתם בשלב ירח הדבש של הגירושין (כן, יש לחלק מהזוגות שלב כזה, אבל הוא נדיר וחולף במהרה). יתרה מזאת, גם אם לא יהיו משברים רציניים או שינוי נסיבות קיצוני, סביר כי במרחק הזמן ותוך ההתפתחות של שניכם בנתיבים נפרדים בחייכם החדשים, תיפער ביניכם תהום וייווצר ריחוק שיגרמו לכם להסב את פניכם זה מזו ואפילו לשלוף ציפורניים (או סכינים, רובים וחרבות). על כן, גם אם אתם הכי מסתדרים עכשיו - הסכם גירושין ביניכם יהיה מתאים לסיטואציות שבהן תהיו משני צדי המתרס רק אם ינוסח על ידי עו"ד גירושין שיודע מה בדיוק עלול לצפון לכם העתיד.
רבים מעורכי הדין המתמחים בדיני משפחה בעלי כישורים של מגשרים, ועל כן יוכלו באמצעים העומדים לרשותם גם להרגיע את הרוחות ולתרגם את הסכסוכים, הרגשות והטענות המורכבות לסוגיות ברורות ומוגדרות הניתנות לפתרון. עו"ד גירושין של שני הצדדים יחזיק עבורכם את ההגה, ובמהלך המשא ומתן ליצירת ההסכם יסייעו לכם למצוא את מוקד הסכסוך, להבין מהו האינטרס הנקי והאמיתי שלכם כשהוא מנוטרל ממשקעים לא קשורים ולהציע את הפתרונות הטובים ביותר לסוגיות השונות אשר ייטיבו עם כל המעורבים.
עו"ד גירושין טוב ישכיל להוביל את הצדדים להסכם מיטבי - כזה שיוכלו לחיות אתו בשלום ולכבדו במשך זמן רב, ולא ייאלצו לחזור ולהתדיין עליו בערכאות. זו מלאכה קשה ולא פשוטה כלל שרק עו"ד גירושין טוב יוכל לעמוד בה.
אילו סוגיות יידונו בהסכם גירושין? מה הם הסעיפים העיקריים של הסכם גירושין?
אין דבר כזה "שבלונה של הסכם גירושין" או "הסכם גירושין סטנדרטי". כאמור - לכל זוג נחוצים סעיפי הסכם ספציפיים התואמים את הייחוד שלו, את הנסיבות הספציפיות ואת מצב הדברים הנתון. יחד עם זאת פרידה של בני זוג, במיוחד כשהם הורים לילדים משותפים, מעלה שאלות המשותפות לכל בני זוג במצב דומה לשלהם. יש בהחלט סוגיות שסביר שיידונו גם בהסכם הגירושין שלכם וגם בהסכם הגירושין של השכנים מלמעלה. זה לא אומר שאתם צריכים לרוץ ולשכפל, כי עדיין ההסכם שלכם יהיה שונה, אבל הסכם שלהם והסכמי גירושין אחרים יכולים לשפוך אור על הכיוון הכללי שאליו יילך ההסכם שלכם, ועל הסעיפים שסביר כי ייכללו בו.
זה המקום לבדל, לסמן ולבודד כמה סעיפים נפוצים בהסכמי גירושין, ולהגדיר מה הן הסוגיות שדורשות הכרעה בכל סכסוך משפחתי ומה חשוב שייכלל בכל הסכם גירושין. אז מה הם אותם סעיפים עיקריים בהסכמי גירושין?
סעיפי הסדרי הראיה בהסכם גירושין נוגעים לכללים, נסיבות והוראות לגבי מידת מעורבותו של ההורה שאיננו משמורן בחיי הילד. סעיפים אלה מגדירים מתי, היכן וכיצד יוכל ההורה שאיננו מחזיק בילדים להיפגש עמם. רוב הזוגות מאמצים הסדרי ראיה דומים - “רגילים" או "מורחבים". הסדרי הראיה הנפוצים הם אלה המאפשרים להורה שאיננו משמורן להיפגש עם ילדיו פעמיים בשבוע בשעות אחר הצהריים ובכל סוף שבוע שני. תקופות החגים והחופשים מחולקות שווה בשווה, תוך פרישתם על פני השנים. הסדרי ראיה מורחבים הם כאלה המאפשרים פגישות תכופות יותר ו/או תקופות לינה ארוכות יותר, סופי שבוע ארוכים ועוד.
כשמדברים על רכוש הכוונה היא לזכויות וחובות, לרבות: רכוש, נכסי נדל"ן, מיטלטלין, כספים, פיקדונות, ניירות-ערך, מניות, איגרות חוב, פיצויים, שילומים, תגמולים, קניין רוחני, הכנסות, חובות ו/או התחייבויות בגין שטרות הסכמים וחוזים, דמי נזק, פיצויים, הוצאות ועוד. רוב ההסכמים עוסקים בעיקר בחלוקת הזכויות - דירה משותפת, כלי רכב, תכולת הדירה, חסכונות, זכויות סוציאליות, כספים בחשבונות בנק ועוד, ובחלוקת החובות - משכנתאות, הלוואות וכו'. סעיף רכושי נוסף בהסכם הגירושין יעסוק גם במועד חלוקת הרכוש ובביצוע איזון המשאבים בפועל.
מה הוא התוקף של הסכם גירושין?
להסכם גירושין אין כל תוקף ללא אישור של בית המשפט. להבדיל מחוזה רגיל בין צדדים, חופש החוזים בתחום זה של הסכמי גירושין הוא מוגבל. החוק מאפשר לצדדים לחוזה להסכים כמעט על הכול, אך בגירושין, בשל המורכבות והרגישות של העניין ובשל ההשלכות על הסובבים - בני משפחה וילדים, ידו הארוכה של בית המשפט מגיעה גם לשם, והוא מתערב ומגביל את החופש שלכם. אתם יכולים להסכים למה שתרצו, ולסכם מה שבא לכם, אבל בית המשפט חייב לדעת ולאשר את ההסכמות שלכם כדי למנוע פגיעה בכם או בבני המשפחה ובעיקר בילדים.
מי מאשר הסכם גירושין?
על הסכם הגירושין חייבים לחתום שני בני הזוג ולהגישו לאישור של בית המשפט. לפי סעיף 2 (א) לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, ללא אישור בית משפט, להסכם גירושין אין כל תוקף. מבלי שאושר ההסכם, אין יכולת לאכפו באופן מעשי על בן הזוג, ורק לאחר אישורו הוא יקבל למעשה תוקף של פסק-דין, וניתן יהיה לאכפו הן בהוצאה לפועל, הן מול הביטוח הלאומי (בעניין מזונות).
את הבקשה לאישור ההסכם ניתן להגיש לבית משפט לענייני משפחה או לבית דין רבני. אולם, שימו לב - בית משפט לענייני משפחה לא יכול לאשר את כל חלקי ההסכם משום שרק לבית הדין הרבני סמכות להחליט על גירושין בין בני זוג יהודים בישראל. בית משפט אזרחי שאיננו רבני לא יכול לאשר את החלק העוסק בהסכמה ובמתן הגט. לכן פנייה לבית דין רבני לאישור ההסכם תאפשר דיון בכל חלקי ההסכם, ואישור של כולו, כולל הגירושים, ואילו פנייה לבית משפט לענייני משפחה תאפשר אישור של כל יתר הסוגיות, ובד בבד תקים צורך בפנייה נפרדת לבית הדין הרבני בענייני הגירושים עצמם.
האם יש סיכוי שהסכם גירושין לא יאושר על ידי בית המשפט?
בהחלט. עו"ד גירושין לרוב יתחשב מלכתחילה בעת ניסוח ההסכם בדרישותיו ובאמות המידה של בית המשפט, ולא יבקש אישור להסכם שסביר שייפסל. אולם אם הצדדים יכללו בהסכם סעיפים בעייתיים שנוגדים את ערכי בית המשפט בניגוד לעצתם של עורכי הדין, או שינסחו הסכם לבד בלי ייעוץ משפטי, וההסכם יהיה מנוגד לסטנדרטים המקובלים או שיהיה בו כדי לפגוע באחד מהצדדים ו/או בילדים, אז ההסכם לא יאושר.
בית המשפט תמיד ידאג ויוודא שמשמורת הילדים תוטל על ההורה "העדיף" מבחינת הילד, ויקבע או יאשר הסדרי ראיה באור האינטרסים, הזכויות והצרכים של הילדים. הילד יהיה תחת אחריותו המרכזית של ההורה שיימצא יציב, ראוי, מתאים ובעל מסוגלות הורית גבוהה יותר, כשההורה השני ייקח חלק בחייו ובגידולו בכפוף להסדרי ראייה שינוסחו באופן שיבטיח את טובת הילד.
לרוב הסדרי הראיה והמשמורת מכובדים ומאושרים ולכן אל תיבהלו - כל זוג הורים יוכל לנסח הסדרי ראיה כראות עיניו, והם ייבחנו על ידי בית המשפט ויאושרו רק אם אין בהם כדי לפגוע או להזיק לילד. גם על הפרק העוסק בהורות ובחינוך הילדים בית המשפט ישים דגש מיוחד, ויוודא שטובת הילדים הובטחה ושהדאגה לצורכיהם ולזכויותיהם עוגנה כראוי ובאופן מיטבי בהסכם.
לסיכום, עריכת הסכם גירושין מהווה מלאכת מחשבת מורכבת השואפת לאזן בין אינטרסים מנוגדים ולאפשר חיים משותפים בנפרד. גם לאחר הפרידה - בוודאי אם יש לכם ילדים משותפים, אתם תצטרכו לחיות יחד וזה לא יהיה קל. כדי לממש את הפרידה תהיו חייבים לנסח הסכם גירושין שמכריע בסוגיות הכרוכות בפרידה; ואם לא תעשו זאת יכריעו עבורכם את הסוגיות השונות ערכאות משפטיות. לכן רצוי שתשתדלו בכל הכוח, ולמרות כל הקשיים, להגיע להסכמות שינוסחו על ידי עו"ד גירושין ותיק ומנוסה לכדי הסכם גירושין מקיף, איכותי וממצה, שיעסוק בכל ההיבטים, ההשלכות והסוגיות של החיים החדשים שאתם ניצבים בראשיתם.
למידע נוסף והתייעצות אנא פנו לפורום דיני משפחה וירושה