
מדריך צמחי מרפא - בריאות מן הטבע
עם כל ההתקדמות הרבה בעולם הרפואה, והמעבר לתרופות בצורת סירופ או גלולה עבור כמעט כל סוג של כאב או מחלה, עדיין נשמר מקום של כבוד לתחום צמחי המרפא שידוע גם כשטח המומחיות של כל הסבתות בעולם. אז לא חייבים מרשם רופא בשביל ליהנות מסגולותיהם המיוחדים של צמחי מרפא שנמצאים ממש בהישג יד.
צמחים ברפואה של היום

תכשירים הומאופתים יכולים לעזור בריפוי מחלות שונות.
אילו צמחי מרפא הם המומלצים ביותר?
יש לא מעט צמחי מרפא שאפשר להשיג בקלות, וליהנות מההשפעה המיידית שלהם על הגוף - השפעה שיש בה כדי לסייע הרבה יותר מכל תרופה קיימת. חשוב לציין כי ככל שמשתמשים בצמחים אלו כשהם טריים, כך ההשפעה שלהם חזקה ואפקטיבית יותר. אלו כמה מהצמחים המובילים בתחום זה:
שום
השום ידוע מאוד כצמח בעל סגולות מדהימות שיש בהן כדי לשמור על המערכת החיסונית של האדם ולחזק אותו. השום מסייע לדברים רבים נוספים, החל מחיזוק מערכת הדם וכלי הדם שבה, דרך טיפול בסוכרת ועידוד ייצור האינסולין בגוף ועד טיפול בבעיות זקפה. עם זאת, חשוב לזכור שהשום קשה יחסית לעיכול, ולכן יש לצרוך אותו במינונים נכונים.
ג'ינג'ר (זנגוויל)
כל אדם זכה לפחות פעם אחת בחייו לשמוע את ההמלצה הזו: קח ג'ינג'ר כדי לטפל בכאב גרון. ההשפעה של הג'ינג'ר מבחינה זו מדהימה, והוא מקל כמעט מיידית על דלקות בגרון. מלבד זאת, הוא מסייע גם בהתמודדות עם שפעת, בעיות עיכול, בחילות ועוד. יש הטוענים שלג'ינג'ר אף סגולות שוות ערך למוצרים הקוסמטיים הנלחמים בהזדקנות העור. למרות כל זה, זכרו כי הג'ינג'ר אינו בריא למי שסובל מבעיות בלחץ הדם.
אכיניצאה (קיפודנית)
היא משמשת רבים כחליטה לתה, אבל היא לא רק טעימה - היא גם מסייעת בחיזוק הגוף והמערכת החיסונית. מי שרוצה להבטיח גוף חזק ובריא שייאבק בצורה טובה בכל מחלה, חייב לעצמו אכיניצאה.
זעתר (אזוב מצוי)
נפגוש אותו לרוב במאכלים ערביים ומזרחיים, אך לזעתר יש סגולות מדהימות שכדאי מאוד להכיר. הזעתר יעזור מצד אחד בבעיות עיכול, ומצד שני בטיפול בפטריות; הוא יסייע בהקלה על צינון, ואף ישמש כמשכך כאבים מידי; הוא יכול לעזור להרגעה ולשלווה, וגם לסייע לזרימת הדם. חשוב לציין כי הזעתר אינו בריא לתינוקות ולנשים בהריון.
סרפד
אותו צמח שיכול להסב לנו מטרד גדול אם רק ניגע בו, יכול לשמש כצמח רפואי נפלא במצבים רבים. למעשה, זו דוגמא נפלאה לצמח מרפא אשר יכול להוות תרופה הומאופתית נפלאה. הסרפד מסייע בחיזוק מערכת החיסון שלנו, בשיפור הזיכרון, בהקלה על דלקות פרקים, בזרימה טובה יותר של חלב האם מן השד, בשחרור שרירים תפוסים ועוד. כמובן שכדאי לעשות זאת בזהירות, בעיקר בקרב הרגישים אליו - ולא לתת אותו לעולם לחולי פרקינסון.
חליטת סרפד - לא צריך לפחד מהצריבה.
ציפורני חתול
נקרא גם 'אוניה דה גאטו' ונמצא בהמוניו בפרו ובדרום אמריקה כולה. צמח פשוט למראה, אבל הסגולות שלו נפלאות: הוא נחשב ככלי מצוין למאבק במחלות חורף כמו הצטננות ודלקת גרון, ומבטיח שלוש יכולות נפלאות שקשה למצוא בחומרים אחרים - אנטי בקטריאלי, אנטי דלקתי ואנטי ויראלי.
רוזמרין
מלבד הריח המשגע של הצמח הזה, הוא גם מסייע מאוד בשמירה על בריאותנו. במה עוזר הרוזמרין? בשלל דברים: הוא יכול להקל על הצטננויות, ממריץ את הגוף ולכן מסייע להתמודדות עם עייפות ואפילו דיכאון, מסייע בעיכול, מרגיע ואפילו יכול לסייע למי שרוצה להיפטר מכינים.
כורכום
התבלין הנפלא והצהוב משמש לצרכים בריאותיים רבים. זה מתחיל בענייני עיכול וכולסטרול, ממשיך לדלקות ואפילו לכאבי מחזור וממשיך עד פצעים של ממש - הכורכום משמש לעצירת זרימת הדם מפצע פתוח. נשים מיניקות או הריוניות צריכות להימנע מהשימוש בו.
אולמוס (בוקיצה)
מדובר בעץ שנחשב לבעל תכונות מרפאות רבות. השימוש הוא בחלק הפנימי של קליפת הגזע, אשר ידוע כמרגיע, משפר את תהליך ההחלמה של הגוף, מסייע בריפוי פצעים, מסייע להתמודדות עם מחלות בדרכי הנשימה ועוד.
אשחר
זהו שיח גבוה (או אם תרצו - עץ נמוך), אשר קליפת הגזע שלו ידועה גם היא כבעלת סגולות רפואיות, בעיקר לפתירת בעיות במעיים, עצירויות ועוד. היא גם תורמת לייצור מיצי המרה. בארץ, האשחר נפוץ מאוד ואפשר לפגוש אותו כמעט בכל חלקיה של הארץ, מבקעת ים המלח והנגב ועד לגולן והחרמון.
קמומיל (בבונג)
הבבונג מוכר לרוב כבסיס חליטה לתה, ולא לחינם: המים החמים ממצים ממנו את שלל תכונותיו הרפואיות המיוחדות, אשר מתחילות בסיוע לבעיות שינה ובטיפול בבעיות שרירים, וממשיכות עד חיטוי, טיפול בדלקות ואף הרגעת כאבי מפרקים.
גדילן מצוי
הגדילן המצוי הוא קוץ פרחוני שקצהו סגול, אותו אפשר לפגוש בישראל כמעט בכל מקום. מעבר להיותו קוץ יפה למראה, הוא ידוע כבעל סגולות רפואיות רבות, אשר מסייעות בהתמודדות עם דיכאון, דלקות, אלרגיות ואף הכשות נחש. מעל לכל, הגדילן מסייע בניקוי הכבד ובחיזוקו.
ג'ינסנג
זהו צמח אשר מוכר לנו בעיקר מתרבות המזרח הרחוק. מייחסים לו סגולות של סיוע למערכת העצבים והמערכת החיסונית, התמודדות עם לחץ נפשי, עזרה לחולי סוכרת, תרומה לפעולת הכבד, חיזוק יכולות הזיכרון, חיזוק האון הגברי ועוד. חשוב לזכור כי צריכה מוגברת של ג'ינסנג עלולה לגרום לנדודי שינה.
אלת המסטיק
שרף אלת המסטיק נחשב לחומר בעל סגולות רפואיות רבות. זהו מעין שיח גדול, אשר תרומתו לגופנו מסתכמת בחיטוי ובטיפול בזיהומים, במניעת דלקות רבות, פטריות ואף סוגי סרטן מסוימים. הוא מאזן את ערכי הדם מבחינת שומנים וסוכרים, מחזק את אברי הרבייה הנשיים ומסדיר את מופע הווסת ועוד.
זוטה לבנה
זהו צמח אשר תורם בצורה מדהימה לריח חליטת התה ולטעמו, אך מלבד זאת, יש בו כדי לתרום גם מבחינה רפואית. סגולותיו: הורדת לחץ דם, טיפול בכאבי בטן ובעיות עיכול שונות, סיוע במקרים של שיעול והקלה בצינון.
קורנית (טימין)
זהו אחד מהתבלינים המומלצים לכל בישול כמעט, אך יש בו גם כדי לסייע לנו מבחינה בריאותית. הקורנית מקלה על בעיות בדרכי הנשימה, אנטי-בקטריאלית (בעיקר כאשר מדובר בחיידקים מהמזון) ומדללת דם, בדומה לפעולתו של כדור האספירין המוכר.
לסיכום, אפשר לראות כי צמחי המרפא הטובים ביותר נמצאים ממש מתחת לאפנו. מומלץ להשתמש בהם כמה שיותר, ובייחוד כשהם טריים, באוכל, כחליטות, באידוי או על ידי הרתחתם במים חמים ושתיית המים בלבד.
לא כל צמח הוא צמח מרפא - ודאו שאתם יודעים מה אתם אוכלים.
עוד בנושא מפורומים ברשת