כתבות בנושא טיפולי פוריות - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

הפריה חוץ גופית בעזרת תרומת ביצית

מטרתה של הפריה חוץ גופית היא הגדלת הסיכויים להריון בקרב בני זוג שסובלים מבעיות פריון. כאשר ההליך הזה מתבצע באמצעות תרומת ביצית, גדלים הסיכויים להרות עד כדי 50% - מה שנחשב לשיעור הגבוה ביותר מבין כל דרכי ההפריה הקיימות כיום. אם כן, מתי יש צורך בתרומה כזו, מה היא דורשת וכיצד היא מתבצעת בפועל?

בכתבה זו:
שלב מקדים להפריה חוץ גופית | הסיבות העיקריות המובילות להפריה חוץ גופית | תרומת ביצית כפתרון לבעיית פוריות נשית | קריטריונים לקבלת תרומת ביצית | הפחתת לחץ נפשי תורמת להגדלת אחוזי ההצלחה בטיפולי פוריות

הפריה חוץ גופית מיועדת לזוגות אשר מתקשים להיכנס להריון בדרך הטבע. בין אם הבעיה היא במערכת הרבייה של הגבר, ובין אם במערכת הרבייה של האישה, המטרה של ההליך היא אחת: להגדיל את הסיכויים להיכנס להריון ולסיימו בלידה שגרתית ומוצלחת.

שלב מקדים להפריה חוץ גופית

בתחילתו של ההליך, מקבלת האישה 'קוקטייל' של תרופות אשר תפקידו לעודד היווצרות של מספר ביציות בשחלה. בשגרה, נוצרת בשחלה מדי חודש ביצית אחת בלבד, ומאחר ואצל בני האדם לא כל הביציות מביאות להיווצרות עוברים בריאים, הסיכוי להיכנס להריון הוא קטן יחסית. על ידי היווצרות של מספר ביציות בו זמנית, בעזרת אותו קוקטייל, גדל משמעותית הסיכוי להפריית הביצית ולכניסה להריון.
 
לאחר היווצרות ביציות בכמות מספיקה, הן נשאבות לאינקובטור מיוחד, בתנאי מעבדה. שם מפגישים אותן עם תאי הזרע של הגבר אשר אמורים להפרות אותן. במידת הצורך, גם תהליך ההפריה זוכה ל'עזרה' מצד הצוות הרפואי, כדי להבטיח קליטה מלאה של תאי הזרע בכל ביצית. לאחר ההפריה המוצלחת, הביציות מוחזקות למשך מספר ימים באינקובטור,  ובתקופה זו הן למעשה מתחילות בהתפתחות הראשונית של העובר, מה שבהמשך יוביל להיווצרות ההריון.
 
ההתפתחות הראשונית של הביציות מאפשרת לרופאים להבחין ולאתר את אלו בעלות הסיכוי הגבוה ביותר להשתרש ברחם, כלומר - להיקלט בו ולהתפתח להריון תקין. לאחר הבחירה, אותם עוברים מוחדרים לרחם בחזרה, שם הם ימשיכו לגדול, במה שיהפוך תוך זמן קצר, אם לא יהיו תקלות, להריון נורמלי. חשוב לציין כי לא כל הביציות שהופרו בתנאי מעבדה מוחזרות לרחם, בכדי למנוע הריון מרובה עוברים.

הסיבות העיקריות המובילות להפריה חוץ גופית

הדרך שבה תתבצע ההפריה החוץ גופית נקבעת, בין השאר, בהתאם לבעיית הפוריות שאתה מתמודדים בני הזוג - וכפי שצוין, בהליך זה ניתן להתגבר על בעיות שמקורן בגבר או באישה (ואף בשניהם). במקרים שבהם מקור הבעיה הוא באישה, תידרש לעתים תרומת ביצית, כאשר הסיבות לכך יכולות להיות:
  1. בעיה בייצור הביציות בשחלות
  2. הפרעה כרומוזומלית מסוימת
  3. גיל מבוגר
  4. ביציות לא איכותיות

תרומת ביצית כפתרון לבעיית פוריות נשית

למעשה, תרומת ביצית תתבצע כאשר מדובר בבעיית פוריות נשית שאינה ניתנת לפתרון בשום דרך אחרת. כך, למעשה, התרומה 'עוקפת' את אותו מחסום שמונע הריון.
הדרך שבה מאותרת התורמת המתאימה, דומה לתהליך החיפוש אחר תרומת זרע, אם כי עד היום לא ניתן כאן בישראל אישור להקמת בנק ביציות (זאת למרות שהטכנולוגיה הדרושה להקפאת ביציות כבר קיימת). מצב זה מקשה מאוד על מציאת התרומה המתאימה, מביא לכך שאת הביציות ניתן לקבל רק דרך תרומה טרייה ויוצר מצב שכיום יש מחסור חמור בביציות בישראל. הדרך היחידה כמעט להתגבר על המחסור, היא פנייה מטעם היחידות להפריה חוץ גופית בארץ אל יחידות מקבילות מחו"ל שמהן מתקבלות תרומות נוספות של ביציות.

קריטריונים לקבלת תרומת ביצית

כך או כך, כל תרומה (מהארץ או מחו"ל) מתקבלת מנשים צעירות ובריאות בלבד. מקובל לגייס תורמות מגיל 20 עד 35 בלבד, משום שיש קורלציה ברורה בין כמות הביציות לבין גיל האישה: אצל נשים צעירות, יש יותר ביציות בריאות, וכך ניתן להבטיח סיכוי גדול יותר להיווצרות הריון תקין בהמשך התהליך.
 
תרומת הביציות תאושר רק בתום סדרת בדיקות קפדנית שכוללות את בדיקת הסיפור המשפחתי, שלילת נשאות של מחלות זיהומיות, בדיקות סקר גנטיות שמוכיחות שהתורמות אינן נשאיות של מוטציות אשר יש בהן סיכון בריאותי ליילוד ועוד.
 
בנוסף לקריטריונים אלו, עומדים לנגד עיני הצוות הרפואי גם נתוניהם האישיים של בני הזוג,  וכן הקריטריונים לגבי זהות התורמת שאותם מציינת האישה אשר זוכה לתרומת הביציות  בטופס המתאים. כך, על אף שמדובר בביצית אשר נושאת גנים זרים, ניתן להבטיח כי היילוד יהיה דומה כמה שיותר להוריו. 

הפחתת לחץ נפשי תורמת להגדלת אחוזי ההצלחה בטיפולי פוריות

כידוע, הטיפולים בהפריה חוץ גופית מלווים בהרבה מתח נפשי, וזה לא משתנה יתר על המידה כאשר מדובר בהפריה אשר כוללת תרומת ביצית. גם כאן, חשוב כמובן שהתהליך יבוצע על ידי רופא מומחה לפוריות ולהפריה חוץ גופית, ומומלץ מאוד לברר כמה שיותר על התהליך ועל הרופא עצמו, עוד לפני תחילת הטיפולים.
 
למרות המתח והלחצים הרבים, כדאי לזכור כי סיכויי ההצלחה של הפריה חוץ גופית בעזרת תרומת ביצית עומדים על 50% - השיעור הגבוה ביותר בתחום זה. זהו נתון שיכול להיות מעודד מאוד עבור הזוג, וסיבה טובה להיות אופטימיים.
 
ככלל, חשיבה חיובית יכולה מאוד לעזור, כמו בכל נושא שמעורב בו לחץ ועומס נפשי גדול. עם זאת, מדובר בעניין אינדיבידואלי מאוד, ולכן כל אחד צריך למצוא מה מקל עליו מבחינה אישית. אני מאמין מאוד בשימוש בהומור, שהוכח לא פעם ככלי יעיל להתמודדות עם לחץ וחרדה, אך אני לא חושב שיש תרופה אחת או פתרון קסם למצב. כל אישה תדע, מניסיון החיים שלה, מה הכי מתאים לה, וכיצד תוכל להתמודד עם המצב בצורה הטובה ביותר.

לנושאים נוספים והתייעצות עם מומחה טיפולי פוריות, כנסו לפורום הפריה חוץ גופית באתר zap דפי זהב.
 

עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist