כתבות בנושא טיפולי פוריות - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

טיפולי פוריות - מהזרעה ועד הפריה חוץ גופית

למרבה השמחה, טיפולי פוריות בישראל, ובכלל בעולם, הם כיום מתקדמים מאוד, ומאפשרים לזוגות רבים שמתקשים להיכנס להיריון, לממש את הרצון להביא ילדים לעולם. המונח הפריה מלאכותית הוא אולי המוכר ביותר בכל הנוגע לטיפולי פוריות, אך למעשה האפשרויות מגוונות וכוללות כמה שיטות. סקירה קצרה זו מסייעת להבין מהו התהליך שעוברים זוגות עם בעיות פוריות, ומהי הטכניקה לטיפול בבעיות מסוגים שונים.

בכתבה זו:
תרומת ביצית - מתי ומדוע? | למי מתאים טיפול תרומת ביצית? | הפריה חוץ גופית (IVF / הפריית מבחנה) | למי מתאים טיפול בהפריה חוץ גופית? | הזרעה תוך רחמית (IUI) | למי מתאים טיפול הזרעה תוך רחמית? | השבחת זרע - אצל הגבר | השבחת זרע למי מתאים? | השראת ביוץ - לנשים בלבד | הקפאה - כל האפשרויות אצל אישה | עלות טיפולי פוריות המחירים הממוצעים: | טיפולי פוריות טבעיים | ומה הסטטיסטיקה אומרת?

טיפולי פוריות הם שלב מתקדם בתהליך שעוברים זוגות המנסים להיכנס להיריון במשך זמן רב ללא  הצלחה. לפני הכול, חשוב לעבור בדיקות שמזהות באופן ברור את מקור בעיית הפוריות. זהו למעשה השלב הראשון שמנחה את המומחים לפוריות ואתכם כזוג, להבין אילו טיפולים יהיו היעילים והמתאימים ביותר עבורכם. אם יהיו ממצאים ברורים וחד משמעיים, תותאם שיטת הטיפול המתאימה ביותר באופן מידי, ובמקרים שבהם הממצאים לא יעידו על בעיה כלשהי, או שלא יהיו חד-משמעיים, ייתכנו ניסיונות שונים בשיטות שונות. לעתים יספיק טיפול בכדורים, ולעתים יהיה צורך בהליך מורכב וארוך יותר.
 
בין טיפולי הפוריות המוכרים, הפריה חוץ גופית (IVF), הזרעה תוך רחמית (IUI), השבחת זרע,  תרומת ביצית, ועוד.

תרומת ביצית - מתי ומדוע?

תרומת ביצית היא הליך רפואי שנעשה, על פי רוב, לנשים בעלות איכות ביציות ירודה. במקרה זה, שואבים ביציות מתורמת (אנונימית), ומפרים אותן בזרע הגבר. כעבור כמה ימים, מחדירים את הביצית המופרית לרחם האישה. חשוב לציין כי התורמת עוברת סדרת בדיקות גנטיות ובדיקות לזיהוי מחלות זיהומיות שונות, וכן בדיקות נפשיות וסקירת מצבה הרפואי ומאפייניה החיצוניים, טרם תרומתה. בתהליך תרומת ביציות, על האישה (הנתרמת) לצרוך כדורים הורמונליים לשם עיבוי רירית הרחם לקליטת הביצית המופרית.

למי מתאים טיפול תרומת ביצית?

  1. נשים שאיכות הביציות שלהן נמוכה
  2. נשים עם בעיה בייצור ביציות
  3. נשים מעל גיל 45

הפריה חוץ גופית (IVF / הפריית מבחנה)

הפריית מבחנה היא תהליך שבו מבצעים הפריה של תא ביצית עם תא זרע מחוץ לרחם, בתנאי מעבדה, ולאחר ההפריה, מוחדרת הביצית המופרית לרחם, כאשר במקביל ניתן לאישה טיפול הורמונאלי. בתחילתו של תהליך הפריה חוץ גופית, נוטלת האישה תרופות הורמונאליות שמעודדות את הבשלתם של זקיקים בשחלה אשר מתפתחים לביציות בשלות. את הביציות שואבים מגוף האישה, ובמקביל נלקח זרע מן הגבר, אשר עובר תהליך שיפור. את הזרע והביצית, כאמור, מפרים בתנאי מעבדה, וכאשר מתרחשת הפריה והביצית מתחלקת, מוחדרת הביצית המופרית לגוף האישה. את הביציות הנותרות מעבירים לתהליך הקפאת ביצית לשימוש עתידי אפשרי. זהו טיפול הפריה שנחשב פולשני ויקר, ולפיכך מוצע כאופצייה אחרונה ולאחר ניסוי טיפולים אחרים.

למי מתאים טיפול בהפריה חוץ גופית?

  1. כאשר שום טיפול פוריות אחר לא צלח
  2. במקרים שבהם האישה סובלת מהידבקויות סביב השחלות והחצוצרות
  3. במקרים של עקרות לא מוסברת
  4. במקרים של מיעוט זרע

הזרעה תוך רחמית (IUI)

הזרעה תוך רחמית הוא אחד מן הטיפולים הנפוצים שבהם מוזרקת לרחם האישה דגימה איכותית של תאי זרע. את תאי הזרע בוררים היטב טרם ההזרעה, וממקסמים את ריכוז תאי הזרע. השימוש בשיטה זו נפוץ בעיקר כאשר יש בעיית פוריות בלתי מוסברת, או כאשר בעיית הפוריות אינה קשה. את ההזרעה מבצעים במועד הביוץ, והשיטה נחשבת כפשוטה ומהירה.

למי מתאים טיפול הזרעה תוך רחמית?

  1. איכות ביצית נמוכה אצל האישה
  2. איכות זרע ירודה אצל הגבר

השבחת זרע - אצל הגבר

תהליך השבחת זרע נעשה לאחר בדיקת זרע באמצעות לקיחת דגימת זרע הגבר. את הדגימה שוטפים, ומפרידים בין תאי הזרע לנוזל הזרע. אחר כך מוכנסים תאי הזרע למדיום (נוזל), וכך מגלים את תאי הזרע הטובים ביותר (בעלי התנועתיות הטובה ביותר). תאים אלו נאספים לשם הזרעה ברחם האישה.

השבחת זרע למי מתאים?

  1. גבר בעל ספירת זרע נמוכה
  2. גבר עם בעיה במבנה הזרע
  3. גבר עם בעיה בתנועתיות תאי הזרע

השראת ביוץ - לנשים בלבד

השראת ביוץ הוא תהליך שנערך לנשים עם הפרעות ביוץ. הטיפול מגביר את הסיכוי לביוץ תקין. במהלך טיפול הפוריות נוטלת האישה כדורי איקקלומין. הביוץ אמור להתרחש עד שבוע לאחר מכן. 

הקפאה - כל האפשרויות אצל אישה

הקפאת עוברים - לאחר שהביצית מופרית בתנאי מעבדה עם הזרע, מתפתחים עוברים שאותם אפשר להקפיא למשך שנים רבות, ולהחזירם לרחם.
הקפאת רקמת השחלה - הקפאת מעטה חיצוני של שחלת האישה, המיועדת למקרים שבהם עליה לעבור טיפולים כימותרפיים. לאחר החלמת האישה, הרקמה מופשרת ומושתלת באגן, ויכולה לחזור לתפקוד מלא.

עלות טיפולי פוריות המחירים הממוצעים:

  1. טיפול הורמונאלי - 850 ש''ח לחודש
  2. תרומת זרע - 400 ש''ח למנה
  3. שטיפה והשבחת זרע-  300 ש''ח

טיפולי פוריות טבעיים

טיפולי פוריות ללא הורמונים אינם מתאימים לכל אחת. טיפול מסוג זה אורך זמן ממושך יותר, אך אינו כולל הזרקת הורמונים. בטיפול טבעי האישה תזדקק למעקב זקיקים אינטנסיבי יותר מאשר בתהליך הפריה חוץ גופית סטנדרטי. כשהביצית בשלה, שואבים אותה ומפרים אותה במעבדה, ולאחר כמה ימים מחזירים אותה וממתינים לקליטה המיוחלת. היתרון הבולט של שיטה זו היא שאין תופעות לוואי, ולא מוחדרים הורמונים לגוף האישה. עם זאת, חשוב לציין כי התהליך ארוך יותר, ולכן לא תמיד מתאים. טיפולי פוריות טבעיים לא אפשריים כשלאישה אין את הזמן לביצוע מחזורים טבעיים.

למי לא מתאים?

  1. נשים שאינן מבייצות
  2. נשים מבוגרות

ומה הסטטיסטיקה אומרת?

טיפולי הפריה חוץ גופית, כאמור, הם טיפולי הפריה נפוצים. על פי נתוני הסטטיסטיקה של מדינת ישראל, מחזורי טיפולי ההפריה החוץ גופית, עולים כל שנה. על פי מידע שמפרסמת האגודה הישראלית לחקר הפוריות (איל"ה), עולה כי אחוז אי הפריון של נשים עולה ביחס ישיר לעליית גיל נישואי האישה. גיל 20-24 עומד על 6%, גיל 30-34 עומד על 15%, גיל 40-44 עומד על 64%.
הפריה חוץ גופית אחוזי הצלחה - סיכויי הצלחה של התהליך נקבעים באופן אינדיבידואלי לגמרי, ובכל זאת אפשר לומר כי ממחקרים עולה שאחוזי ההצלחה של מחזור IVF הם כ-25%. הגורמים העיקריים שמשפיעים על הצלחת טיפולי הפרייה הם: גיל האישה, האיזון ההורמונאלי של האישה, הגורם לאי הפוריות ותגובת גוף האישה לתרופות ההורמונליות. 
 
חשוב לדעת:
  1. גיל האישה משפיע רבות על הצלחת טיפולי הפוריות. עד גיל 35 זה אידיאלי, בין גיל 35-40 מתחיל תהליך דעיכה מהיר והחל מגיל 40 הצלחת הטיפולים נמוכה.
  2. חוק טיפולי פוריות בישראל בנושא 'אישה עובדת', קובע כי עובדת רשאית להיעדר מעבודתה לשם טיפולי פוריות, כולל הפריה חוץ גופית, ובתנאי שיש בידה אישור רפואי שקובע שטיפול הפוריות מחייב את ההיעדרות, והעובדת מודיעה מראש על היעדרותה למעסיק.
  3. הזכאות לטיפולי פוריות, על פי חוק, ניתנת לאישה שאין לה שני ילדים מבן זוגה, לנשים רווקות ולחד מיניות. מספר הטיפולים המותר בשנה הוא עד 6 טיפולים.

עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist