כתבות בנושא עו"ד דיני משפחה וירושה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

גירושים עסקיים בצל הקורונה

מתגרשים או נפרדים בצל הקורונה? אם יש לכם עסק ששוויו הוערך בסכומי עתק וקרס בגלל הקורונה הכתבה הבאה עבורכם

גירושין עסקיים

מגפת הקורונה מזמנת לנו מצבים שמעולם לא התמודדנו איתם בעבר, וזה נכון גם כשמדובר בגירושין. אם אתם בעלים של עסק, ובמסגרת הליך הגירושין החלטתם לחתום על הסכם גירושין וממון והסכמתם כי איזון משאבים ייכלל בתוכו, חשוב שתדעו כי הערכת שווי העסק מבלי לקחת בחשבון את מה שעתיד לבוא היא טעות חמורה, שעלולה לעלות לכם הרבה מאוד כסף. אז איך נכון לעשות הסכם איזון משאבים בימי קורונה? הכל בכתבה שלפניכם

הסדר איזון המשאבים קובע את חלוקת הרכוש בין בני זוג נשואים שנישאו לאחר שנת 1974 עם פקיעת הנישואין (או עקב גירושין, או עקב הגשת תביעות או עקב פטירת מי מהצדדים). ככל ואין הסדר אחר בין הצדדים הרי שבית המשפט יחלק את הזכויות שנצברו במהלך הנישואין בחלקים שווים או בחלקים לא שוויוניים, אם בית המשפט ראה לנכון, כי לצורך שוויוניות ניתן לחלק באופן לא שווה.

ככל שהצדדים חתמו על הסכם ממון הרי שהרכוש יחולק בהתאם להוראות ההסכם.  שימו לב: חוק יחסי ממון הוא הסכם אלטרנטיבי שהמחוקק קבע עבורכם כך שככל ולא תערכו הסכם בית המשפט יאזן את המשאבים בהתאם לחוק.

ישנם נכסים או זכויות שלא יאוזנו במסגרת החוק, אך ככל ומי  מהצדדים יוכיח שיתוף גם בזכויות אלה, יכול ובית המשפט יקבע כי הזכויות משותפותנסיבות המצדיקות סטייה מחלוקה שוויונית.

על בני זוג שאינם נשואים יחול כלל הלכת השיתוף שהוא די דומה רק שנטל להוכיח שיתוף חזק יותר ומשהוכיח  יאוזנו המשאבים בין הצדדים בחלקים שווים או בהתאם להוראות בית המשפט – כל מקרה לגופו.

גירושים עסקיים : תמונה שאטרסטוק

מה מייחד הסכם איזון משאבים כשמדובר בבעלי עסקים?

באם ולאחד מבני הזוג יש עסק בבעלותו ואשר נפתח, צמח, הרוויח או הפסיד במהלך שנות הנישואין הרי שיש לבצע הערכת שווי לעסק במסגרת הסדר איזון משאבים. הערכת השווי לוקחת בחשבון גם את ההכנסות העתידיות שהעסק אמור להניב לבעליו. הנוהג הנהוג בפסיקה כי כאשר צד אחד לבדו מנהל את העסק וכל העסק מושתתת על ניסיונו והצלחותיו הרי שהוא יהיה זה שישלם את מחצית מהשווי לבן בת הזוג, ועל כן, הערכה לצורך מכירה תיקח בחשבון שצד אחד (הבעלים) ייאלץ להכניס את ידו לכיס ולשלם את מחצית השווי לצד האחר. וכך בעצם, שווי עסק בהחלט יכול לקחת בחשבון את המוניטין האישי של בעל העסק.

שלושה שלבים בטרם יעריך המומחה את שווי העסק:

שלב ראשון – ניתוח הסביבה העסקית של החברה. המומחה יבדוק את הנתונים כמותיים תוך שהוא משווה אותם לדוחות תהכספיים והביאורים במגמה למצוא מידע חריג או מהותי בכל הקשור לחברה.

שלב שני –  המומחה אמור לחזות על סמך הנתונים שבפניו תחזית תזרימי המזומנים הצפויה  בעתיד מהפעילות  עד מועד עריכת חוות הדעת. התחזית תתבסס על הנתונים שבפני האקטואר ובהתאם לדוחות רווח והפסד.

שלב שלישי – הערכת התשואה הנדרשת על פעילות החברה במגמה לבחון את רמת הסיכון של פעילות החברה ומבנה ההון שלה.    שלב זה הוא החשוב ביותר בימים אלה שכן לא נראה שמי מהאקטוארים בחנו את רמת הסיכון של פעילות החברות בזמן מגיפה כגון מגיפת הקורונה ועל כן אנו יכולים למצוא את עצמנו עם  חוות דעת שגויות אם עם פסקי דין והסכמים שגויים שלא לקחו בחשבון את הסיכון בגינו נפלו עסקים רבים.

אחת השאלות הקרדינליות בהקשר זה הוא מדד הסיכון שהמומחה מייחס לחברה ביחס למדד הסיכון העסקי הכללי  שכאמור לא נלקח בחשבון בימים אלה ואשר יכול להביא למצב שבו העיתוי לגירושין בטרם המגיפה או בסמוך לה גרם לאנשים להפסד כלכלי כפול – גם הנזק בעצם הישארות החברה בידם וגם הנזק שייקח להם הרבה מאוד שנים להמשיך ולשלם לצד האחר על עסק שאינו קיים.

כיצד המצב יכול להשפיע על היוון הסיכון?

ניקח לדוגמה אדם שבבעלותו מסעדה. האקטואר  עבד בהתאם לשלבים והגיע למסקנה בהסתמך על תזרים המזומנים של  300,000 ₪ לחודש כי י שווי המסעדה עולה ל- 3 מיליון ₪ תוך שהוא לוקח בהערכת השווי את הסיכונים של ירידה במספר לקוחות  בהתאם לעונות השנה למשל, הרי שבמקרה כזה על הבעל לשלם מתוך חלקו באיזון סך של 1,500,000  ₪. בסיטואציה כזו חוות הדעת שגויה, כי היא לא לקחה בחשבון מצב שלא היה בעבר- קורונה. לא מדובר כאן רק על חודשי הסגר בהם המסעדה לא פועלת, אלא גם את השנה הקרובה והשנים שיבואו. כרגע לא ניתן לדעת מתי יפתחו המסעדות, האם המסעדה המצליחה של אותו אדם תצליח בכלל להחזיק מעמד עד שיותר לפתוח מחדש? לכן, הערכת השווי הרלוונטית לימים כתיקונם, כלל לא רלוונטית בימים אלה. צריך בהחלט לקחת בחשבון את הסיכונים שיגיעו אחרי תקופת הסגר, תקופה של אי וודאות שלפי הערכות עלולה להיות תקופה של משבר כלכלי קשה

האם ניתן יהיה לפתוח הסכמים/פסקי דין או חוות דעת כאשר קיימים נתוני אמת השונים בתכלית השינוי עם הפסיקה אשר תגרום למוות כלכלי לאחד הצדדים?

נראה כי טרם ניתנה לכך התשובה, אך נראה כי ככל והדברים ייעשו בתום לב (לא מיד עם תום המשבר אלא באופן שהצד המפסיד (בעל העסק)  ימתין לראות האם  נתוני האמת אכן שונים באופן מהותי מחוות הדעת וכי אז כדאי לפנות לעורך דין ולא לחשוש. במקרה של הפסדים קשים נראה כי ככל והצדדים לא יגיעו להסכמות בדרכי שלום בית המשפט יצטרך להתמודד עם השאלה לעניין מקרים מסוג זה. בית המשפט יצטרך להחליט האם לפתוח את שעריו לצדדים אשר מקור פסק הדין שניתן הוא שגוי מהותית על סמך נתוני אמת שקרו ואשר לא נצפו בזמן עריכת חוות הדעת. בכל מקרה, ככל ואתם מצויים במצב שבו טרם  ניתנה חוות דעת, טרם ניתן פסק דין או כלל טרם חתמתם על הסכם עליכם לקחת בחשבון את הסיכון ולהעלותו כטענה באופן שלא יראו את מועד הקרע כמועד ערב  מגיפת הקורונה.

יחסים בצל קורונה : תמונה שאטרסטוק

לסיכום: משבר הקורונה מכה בעסקים רבים, המתקשים לשרוד כלכלית ולהמשיך לקיים את העסק. למצב מורכב זה יש השפעה מכרעת  על כל הסדר או כל משטר הקשור באיזון המשאבים הצופה פני עתיד ואשר התחזיות לו יכולות להיות שגויות.  לכן חשוב להיות מודעים לכך, ולהתנהל נכון בזמן אמת  באופן שתמנעו מהכרעה כלכלית גורלית לעתיד לבוא.

עו"ד רינה פוליטי מגשרת ועוסקת אך ורק בדיני משפחה וגירושין, צוואות וירושות, אפוטרופסות, גישור וייפוי כח מתמשך.

סייעה בהכנת הכתבה: רננה מור, כתבת Zap.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist