חמין וטעים: 5 מסעדות מזרח אירופיות מומלצות

אין מטבח חורפי טוב יותר מהמזרח אירופאי. מגפילטע פיש לכבד קצוץ, מהקרפלעך ועד הקישקע, הנה כמה מקומות מושלמים לאוכל של בית בשבת גשומה
כניסה לרשימת ספקים ובעלי מקצוע בסיווג מסעדות מזרח אירופאיות

מבחינת הישראלי הממוצע, כשאומרים ‘אוכל של בית', הדימיון מתכוונן לבישול מזרח אירופאי - חמין עם קישקע, מרק עוף, תבשילים מחממים וקומפוט לקינוח. המטבח הפולני-רוסי עונה היטב להגדרה 'אוכל מנחם', וגם אם לא צריך נחמה הוא מוכר, פשוט ועושה נעים בלב. בעבר היו בארץ מסעדות רבות שהגישו תפריט מזרח אירופאי, אך בשנים האחרונות הן מתמעטות והולכות, מעין דינוזאור שמתגמד לנוכח טרנדים. עם זאת עדיין נותרו מספר מקומות ששומרים על הגחלת ומתעקשים להשיב את כבודן האבוד של המנות האהובות.

 

סנדר

מסעדה ותיקה שקיימת משנת 1948 ומצליחה לשרוד בזכות אווירה ביתית ואוכל ביתי עוד יותר: גפילטע פיש, לשון ברוטב עם פירה, כבד קצוץ, קרפלעך ושאר אייקונים מהמטבח הפולני, כולם בעבודת יד ומוגשים באהבה ותשומת לב. חובבי ההארד קור יכולים למצוא כאן רגל קרושה, מנה שלא מרבה להופיע בתפריטי מסעדות בגלל ביקוש מועט מצד לקוחות (אבל אלה שמכירים ואוהבים לא יוותרו עליה).
 
בשעות הצהריים מוגש תפריטי עסקיות במספר רמות מחיר שלכולם מכנה משותף - פרוסות לחם שחור טרי וחמוצים מתוצרת בית, בדיוק מה שצריך כדי להרגיע את התיאבון עד לבוא העיקריות. בימי שישי מתכנסים אצל סנדר לקוחות קבועים למעין פרלמנט שמח שדן בעניינים ברומו של עולם על וודקה וצלחת מטיאס ובצל. 
 
 

פראג הקטנה

רשת של שלוש מסעדות ברחוב אלנבי בתל אביב, בטיילת בת ים ובאשדוד, שמתמחה דווקא במטבח צ'כי. צ'כיה הייתה במשך שנים רבות חלק מהאימפריה האוסטרו-הונגרית, וככזו ספג המטבח שלה טעמים והשפעות ממטבחים מעולים אלה. בנוסף, בצ'כיה יש מסורת ארוכה של בשר בכלל ובשר ציד בפרט, שבאה לידי ביטוי בתבשילים בבישול ארוך. חלק מהמנות זוכות לתוספת גבינה שמעמיקה עוד יותר את עושר הטעמים, ומוגשות בתוספת תפוחי אדמה מבושלים או שפצלה, מעין ניוקי שמקורו בדרום-מערב גרמניה. אם מחברים לכך את הבירה הצ'כית וליקרים מיוחדים על בסיס עשבים מקבלים ארוחה שמתאימה בול לימים קרים.
 
תפריט הרשת מגוון ופונה לכל העדפה ורמת רעב, ממנות פתיחה קטנות ונשנושים שהולכים טוב עם בירה, ועד שיפודים בגריל ושניצלים במגוון סגנונות. כדאי לשים לב במיוחד למחלקת המנות הצ'כיות המסורתיות, תבשילי בשר שמוגשים עם לחם צ'כי מאודה. עיצוב של בית מרזח מזרח אירופאי משלים את החוויה הנעימה והלא מאוד יקרה.
 
 

שמוליק כהן

מוסד בקנה מידה לא רק תל אביבי אלא גם ארצי, שפועל ברציפות מאז שנת 1936. המסעדה הוקמה על ידי רבקה כהן, אמו של שמוליק כהן, ובחלוף השנים עברה לניהולם של שמוליק ורעייתו כרמלה. כיום מי שמנהל אותה הוא תומר, הנכד, שעוסק בעיקר בשימור הקיים בלי לנסות לחדש יותר מדי, כי זה מה שהלקוחות אוהבים. 
 
המסעדה ממוקמת בקצה הפחות אטרקטיבי של רחוב הרצל, בין מוסכים וחנויות חלקי חילוף, אך מי שאוהב את האוכל מגיע. הקהל הטרוגני - אנשי צווארון כחול מהסביבה, אנשי עסקים שהתגעגעו לאוכל של אמא ואפילו חרדים, כיוון שהמסעדה כשרה למהדרין. כבד קצוץ עם לחם וחמוצים הוא מנת פתיחה קלאסית. אחריו אפשר להמשיך במרק עוף עם טריו של קרפלעך, קניידלעך ואטריות או לגשת ישר למנות הבשר. צ'ולנט וקישקע יש בשישי ולפעמים גם בשלישי, ואם נותר מקום בבטן אפשר לקנח בקוגל אטריות מתוק. על הקירות תלויים שרבוטים של אמנים ואנשי שם עם הקדשה אישית וביקורת (לרוב אוהדת) על האוכל, מעין מוזיאון מאולתר לתולדות ארץ ישראל.  
 

 

רוטשילד'ס

תחנת דלק סמוך ליוקנעם היא המקום האחרון לחפש בו מסעדה מזרח אירופאית, ולא סתם מסעדה אלא מסעדת שף. כבר מהשילוב של מפות לבנות ושולחנות ארוכים ערוכים אפשר להבין שהעיצוב מזכיר סלון פולני, ולא בכדי. תוספת סמוברים, צילומים ישנים וחפצים מימי אנו-באנו מעמיקים את החוויה היהודית-גלותית, שמתאימה בדיוק לסגנון האוכל המוגש כאן.
 
התפריט הוא פאן-מזרח אירופאי במובן הרחב של המילה: מנקניקיות פטרוצ'יאן רומניות דרך גולאש הונגרי ועד בורשט רוסי, עם קריצה לסגנון מעט יותר מודרני במנות כגון שוק אווז ברוטב תפוזים, פילה סלמון וספריבס ברוטב הבית. מקומן של קלאסיקות מזרח אירופאיות לא נפקד - הלזעלע (גרון ממולא), צ'ולנט, פיפקלעך (קורקבנים) וקיגל. מקום ששווה לעצור בו בדרך לצפון או בחזרה, כדי להתנסות במסע אל העבר בסטנדרט בישול והגשה של ימינו.  
 

 

קאבצ'וק

יחסית למסעדות בקטגוריה זו, קאבצ'וק נחשבת צעירונת וחדשה. המסעדה נפתחה לפני פחות משנה במתחם יד חרוצים על ידי משפחה של עולים ותיקים מלנינגרד, ומציעה מנות מהמטבח הרוסי הקלאסי: זאקוסקי - מזאטים רוסיים הכוללים נקניקים, דגים כבושים וסלטים על בסיס מיונז, סטרוגאנינה, פלמני, ורניקס ופירושקי ועוד. 
 
המטבח הרוסי מורכב למעשה ממטבחי אוקראינה, מולדביה והקווקז, ובתפריט יש ייצוג לכל אחד מהם, דבר שמאפשר גם למי שלא מכיר להתרשם מהעושר הקולינרי של האזור. באגף האלכוהול, חלק בלתי נפרד מכל ארוחה רוסית, בולט מגוון סוגי וודקה לצד יינות גרוזיניים וישראליים ויינות מבעבעים. המקום קטן, נעים וחמים ומתאים לא רק למשתה אלא גם לבילוי על כוסית וודקה ומנה קטנה או שתיים, אופציה קלילה יותר שמאפשרת להתוודע למטבח הרוסי צעד אחר צעד.
 
 


רשימה ממוקדת של מסעדות מזרח אירופאיות נוספות תוכלו למצוא כאן - באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת. בהצלחה.


 
חזרה לרשימת המאמרים בנושא מסעדות מזרח אירופאיות
האם המאמר עזר לך?