
פסיכולוגיה קלינית - מהי הכשרתו של פסיכולוג קליני, ובמה הוא מטפל?
אחד מכל עשרים ישראלים נעזר בטיפול פסיכולוגי, אולם לא כולם מטופלים אצל פסיכולוג קליני. לצדו פועלים במרחב הטיפול בנפש גם מטפלים באמנויות, עובדים סוציאליים קליניים ופסיכיאטרים. גם בתוך הפסיכולוגיה הקלינית יש מגוון פסיכולוגים ושיטות טיפול. עובדות אלה מקשות על הבחירה במסלול טיפולי מתאים. מהי, בעצם, פסיכולוגיה קלינית? מה ההבדל בין טיפול פסיכו-דינמי ובין טיפול התנהגותי-קוגניטיבי ויתר שיטות הטיפול? מי הולך לפסיכולוג קליני? איפה הוא מעניק טיפול, ומה ההבדל בין פסיכולוג קליני לפסיכותרפיסטים אחרים? המדריך לפסיכולוגיה קלינית.
פסיכולוגיה קלינית היא ענף בפסיכולוגיה המתמקד באישיותו של האדם ובניתוח ובפתרון בעיות הקשורות לנפש. פסיכולוג קליני מבצע אבחון, והערכה של בעיות נפשיות, ומעניק טיפול נפשי-רגשי, המכונה פסיכותרפיה. כדי לקבל הכשרה של פסיכולוג קליני בישראל יש לסיים לפחות תואר מוסמך בלימודי פסיכולוגיה קלינית, לבצע התמחות של שנתיים עד ארבע שנים במוסד המוכר על ידי משרד הבריאות ולעבור בחינת מומחיות. לאחר כל אלה נרשמים כפסיכולוגים מוכרים בפנקס הפסיכולוגים.
אילו שירותים נותן פסיכולוג קליני, ומה הוא בעצם עושה?
3. הערכה פסיכולוגית: פסיכולוג קליני גם מבצע אבחון והערכה פסיכולוגיים, שהם, למעשה, קביעת מאפייניו הנפשיים של האדם, קביעת מידת שפיותו, אבחון קיומן של הפרעות נפשיות או מחלות נפש וכדומה. לשם ביצוע הערכה פסיכולוגית, משתמש הפסיכולוג הקליני בתשאול המטופל ובסדרה של מבחנים פסיכולוגיים. שיטות ההערכה הפסיכולוגית כוללות מבחנים פסיכולוגיים רשמיים, ראיונות, סקירת רישומים ואבחונים קודמים, תצפיות קליניות, ובדיקות פיזיות, לרבות, מבחני אינטליגנציה, מבחני אישיות ומבחנים נוירו-פסיכולוגיים.
מי הולך לפסיכולוג קליני?
מהן שיטות הטיפול הנהוגות בענף הפסיכולוגיה הקלינית?
4. טיפול זוגי, משפחתי: בדומה לטיפול הפסיכו דינמי מתמקד הטיפול בפגישות ובשיחות, אך ההרכב שונה, ומול הפסיכולוג הקליני יושבים יותר ממטופל אחד - בני זוג, או בני משפחה.
5. טיפול קבוצתי: טיפול המתמקד ברתימת הקבוצה לטיפול בפרט, בהנחייתו ובתיווכו של המטפל שמנחה את כולם.
6. טיפול בילדים: פסיכולוגיה קלינית לילדים היא תחום המובחן מפסיכולוגיה קלינית למבוגרים, ואשר כולל טיפול בילדים בהתאם לגילם, ליכולות התקשורת שלהם ולקשיים שעמם הם מתמודדים. פעמים רבות טיפול פסיכולוגי קליני בילדים יכלול לא רק שיחות עם הילד, אלא גם מפגשים חווייתיים (משחק למשל), וכן הדרכות הורים ושיחות עמם ועם בני משפחה נוספים (אחים ואחיות, סבא סבתא).
על פסיכולוג קליני ומטפלים אחרים
אם אתם מעוניינים ללכת לטיפול פסיכולוגי, והתחלתם לרחרח בכיוון, ודאי הבנתם עד עכשיו שהאופציות הטיפוליות מרובות. לא רק שפסיכולוגים קליניים מטפלים בשיטות מגוונות, במתחם הטיפול בנפש יש גם מטפלים נוספים - מומחים רבים המציעים פסיכותרפיה - טיפול בנפש, וכולם מבטיחים לך שמה שהכי מתאים לך זה דווקא טיפול אצלם. לפני שתשתלב בטיפול נפשי, כדאי שתדע לא רק מיהו ומהו פסיכולוג קליני, אלא תפתור את הקושיה הנוגעת להבדלים בינו לבין מטפלים אחרים. לרוב אנשים מתבלבלים בין עובד סוציאלי, פסיכיאטר ופסיכותרפיסט לבין פסיכולוג קליני. אז מיהו המטפל, ומה באמת ההבדל ביניהם?
למציאת פסיכולוג קליני באזורכם השתמשו במערכת הסינונים ותוכלו לקבל המלצות וחוות דעת מגולשים.
מה ההבדל בין פסיכולוג קליני לפסיכותרפיסטים?
פסיכותרפיסטים הם הגדרה למומחים הרשאים להעניק טיפול נפשי-רגשי. בישראל מי שמורשה על פי חוק להעניק טיפול נפשי-רגשי הם: פסיכולוגים קליניים, עובדים סוציאליים קליניים, פסיכיאטרים, קרימינולוגים ומטפלים באמנויות, כגון: טיפול באמנות חזותית, ביבליותרפיה, טיפול בתנועה ובמחול, טיפול במוזיקה, טיפול בדרמה ופסיכודרמה ועוד.
מה ההבדל בין פסיכולוג קליני לפסיכיאטר?
הבלבול בין שני המקצועות רב, משום שהן פסיכולוג קליני הן פסיכיאטר הם מומחים בבריאות הנפש, אולם בפועל ההבדל ביניהם רב. פסיכיאטר הוא רופא, וככזה יטפל בהיבטים הרפואיים של נפש האדם, ולרוב יעניק טיפול תרופתי. חלק מהפסיכיאטרים גם עוסקים בפסיכותרפיה, רובם בשיטה הפסיכו-דינמית. לצד מתן תרופות, פסיכיאטר בוחן ומטפל בהיבטים פיזיים של הפרעות נפשיות, ויכול בין היתר לבצע בדיקות דם ובדיקות אבחון (כגון, MRI ,CT או PET). לעומת זאת, פסיכולוג קליני איננו רופא, והוא מתמקד רק בטיפול הרגשי-נפשי באמצעות קשר מילולי. פעמים רבות הטיפול האולטימטיבי והיעיל ביותר הוא זה המשלב בין פסיכותרפיה אצל פסיכולוג קליני לצד טיפול פסיכיאטרי תרופתי מלווה ותומך.
מה ההבדל בין פסיכולוג קליני ובין עובד סוציאלי המבצע פסיכותרפיה (עבודה סוציולוגית קלינית)?
החוק מאפשר גם לעובדים סוציאליים לספק שירותי ייעוץ והדרכה לאוכלוסיות הזקוקות לכך. פעמים רבות הטיפול של עובדים סוציאליים בפרטים באוכלוסייה כולל פסיכותרפיה הלכה למעשה. ההרשאה שלהם לפסיכותרפיה נשענת על סעיף בחוק העובדים הסוציאליים הקובע כי הם פועלים לשם "שיפור תפקודם האישי והחברתי של הפרט, המשפחה והקהילה בדרך של טיפול, שיקום, ייעוץ והדרכה". ההבחנה בין עובד סוציאלי לבין פסיכולוג קליני היא דקה, קשה ולא ברורה. יש הטוענים כי יש חפיפה בין סמכויותיהם, ואחרים שמדגישים כי פסיכולוגים קליניים מסייעים למטופל להתמודד עם עניינים ובעיות בתחום הנפשי, השכלי וההתנהגותי, בעוד שהעובדים הסוציאליים מתמקדים רק במתן ייעוץ וכלים שיסייעו לשיפור תפקודם האישי והחברתי של הפרט, המשפחה והקהילה. עובדים סוציאליים הממשיכים ללימודי תואר שני בעבודה סוציאלית קלינית, מקבלים יותר כלים מבוגרי תואר ראשון; כלים אשר מאפשרים להם לבצע טיפולים פסיכותרפיים יעילים. בוגרים אלה מכונים עובדים סוציאליים קליניים, ולעתים נתפסים כפסיכולוגים קליניים לכל דבר ועניין.
עוד בנושא מפורומים ברשת