כתבות בנושא פסיכולוגים קליניים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

פסיכולוגיה קלינית - שיטות נפוצות לטיפול נפשי

כשאדם שוקל להתחיל בטיפול נפשי, הוא מתלבט בין כמה אפשרויות טיפוליות העומדות לבחירתו, ולרוב הוא יפנה לטיפול אצל פסיכולוג קליני. גם לאחר שהחליט שזה מה שמתאים לו, ייאלץ להתלבט באיזה פסיכולוג קליני לבחור. פסיכולוגיה קלינית היא ענף בפסיכולוגיה שמהותו טיפול רגשי נפשי באמצעים שונים. פסיכולוגים קליניים, שסיימו תואר שני בפסיכולוגיה והתמחו בפסיכולוגיה קלינית, מוסמכים להעניק לאנשים טיפול נפשי-רגשי המכונה פסיכו-תרפיה. כל פסיכולוג קליני יתמקד בדרך כלל בשיטת טיפול המועדפת עליו מבין מגוון השיטות המקובלות. אילו שיטות טיפול נפוצות בקרב פסיכולוגים קליניים בישראל? מה ההבדל בין השיטות השונות? אילו אמצעים טיפוליים כוללת כל שיטה? למי היא מתאימה ומה הם היתרונות והחסרונות שלה?

בכתבה זו:
שיטת הטיפול הפסיכואנליטית | שיטת הטיפול הפסיכו-דינמית | שיטת הטיפול - טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT - Cognitive Behavioral Therapy ) | שיטת הטיפול - לוגותרפיה | שיטת הטיפול האקלקטית

שיטות הטיפול הנהוגות ומיושמות בקרב פסיכולוגים קליניים בישראל הן: השיטה הפסיכואנליטית, השיטה הפסיכו דינמית, טיפול התנהגותי קוגניטיבי, השיטה הלוגותרפית והשיטה האקלקטית. כדי להכיר את עקרונותיה של כל שיטה, ולהבין את משמעויות הטיפול ואת יתרונותיה וחסרונותיה של השיטה, להלן מדריך בסיסי למטופל.

שיטת הטיפול הפסיכואנליטית


הקשר היסטורי:
זוהי השיטה הטיפולית המסורתית שהגה ויישם זיגמונד פרויד, ואשר שימשה פסיכותרפיסטים שנים רבות מאוד. כיום היא איננה השיטה הנפוצה בישראל, אך יש לא מעט מטפלים המיישמים אותה, או לפחות מטפלים בהשראתה, קרי טיפול ברוח השיטה הפסיכואנליטית. 

מהות השיטה:
טיפול פסיכואנליטי מתמקד בתת מודע של האדם. במהלך הטיפול, הכולל שיחות עמוקות ואינטנסיביות וטכניקות טיפוליות נוספות, בוחנים המטפל והמטופל את תת המודע של האדם, ואת השפעותיו על התנהלותו, על רגשותיו, על אישיותו ועל תפקודו בהווה. כל שיטות הטיפול הפסיכואנליטיות מבוססות על ההנחה שלפיה לתודעה האנושית יש חלק לא מודע שמפעיל ומנהיג את האדם. לאחר בניית אמון בין המטפל למטופל, מתחיל להיחשף החלק הלא מודע בתודעתו של האדם, ולגילויים  מבוצעת אנליזה. הטיפול מציף דחפים, יצרים וקונפליקטים מהתת-מודע אל המודע. 

המפגש עם כל החומרים המודחקים מסייע לטיפול באופן הבא:
1. המטופל נפגש עם החלקים המודחקים בנפשו ומודע להם.
2. הצפת החומרים המודחקים, אוורורם והעברתם למודע, מנקה את התת-מודע. כך האדם שמונע מתוך חלקיו הבלתי מודעים פועל פחות מתוך חרדה ואי-נוחות שמסבים לו החומרים המודחקים (ניקוי ארובות).
3. החומרים המועברים למודע שואבים פחות אנרגייה מהאדם שמשתחרר מהשפעתם, וכאשר הוא מבין מהיכן הוא פועל, קל יותר להגיע לשיווי משקל ואיזון.


למעשה, לפי הפסיכואנליטיקאים לכל עובדה, זיכרון או תהליך שעברנו והדחקנו, יש ביטוי בהתנהגות היומיומית שלנו, וטיפול עם העבר המודחק מסייע לשיקום בזמן הווה. 

שיטת טיפול בפועל  - כיצד מיושם הטיפול?
אם תבחר לעבור טיפול אצל פסיכולוג קליני המטפל בשיטה הפסיכואנליטית, תוכל לבחור בין הפסיכואנליטים המחמירים לבין אלה שמאפשרים לשיטה רק להשפיע על אופן הטיפול. במתכונתו הקיצונית, טיפול פסיכואנליטי כולל מפגשים של ארבע פעמים בשבוע, בני שעה, ובמהלכם המטופל שוכב על ספה שלמראשותיה יושב המטפל. 

המטפל אינו יוצר קשר עין עם המטופל במשך הטיפול. במהלך השיחות אומר המטופל את שעל לבו ובתיווכו של המטפל, מציף ומנתח חומרים מהתת-מודע. טיפול זה לרוב נמשך שנים ארוכות. 

יתרונות וחסרונות:
יש המאמינים שרק בדרך זו אפשר להגיע לשחרור אמתי ולטיפול נפשי יעיל. אבל אם תקשיבו למטפלים שאינם חסידי השיטה,  הם ידגישו בפניכם שיעילותה איננה גוברת על יעילות שיטות אחרות. זו הסיבה לכך שהפופולאריות של שיטת טיפול זו בארץ ובעולם ירדה בשנים האחרונות. 

שורה תחתונה: 
אם יש לכם הרבה זמן פנוי והרבה כסף, ואתם רוצים לצאת למסע רציני לתוך עצמכם, זהו הטיפול בשבילכם. 

שיטת הטיפול הפסיכו-דינמית

הקשר היסטורי: 
רבים רואים בשיטה הפסיכו-דינמית התפתחות אבולוציונית של השיטה הפסיכואנליטית. בעשרות השנים האחרונות צוברת שיטה זו מעריצים רבים, והיא כיום השיטה הנפוצה ביותר בישראל. 

מהות השיטה: 
השיטה הפסיכו-דינמית מתמקדת בדינאמיקה הפנימית של האדם - בינו לבין עצמו - ובדינאמיקה החיצונית שלו - בינו לבין סובביו. בבסיס השיטה עומדת ההנחה שלפיה הפרעות נפשית ו/או רגשיות שחווה האדם, הן ביטויים להתרחשויות נפשיות עמוקות, על פי רוב בלתי מודעות, הקשורות בעברו. כדי לחשוף ההתרחשויות הללו, נבחנת מערכת היחסים בין החלקים המודעים והלא מודעים בנפש האדם, שמשפיעים אלה על אלה באופן הדדי, תוך בחינת מערכת היחסים שלו עם הסובבים אותו ועם המטפל. 

שיטת טיפול בפועל  - כיצד מיושם הטיפול?
אם תבחרו לעבור טיפול אצל פסיכולוג קליני המטפל בשיטה הפסיכו-דינמית, תגיעו לפגישה או שתיים בשבוע למשך כמה שנים, ובמהלכן תשבו מול המטפל ותנהלו שיחות בהדרכה ובתיווך של המטפל. 
יתרונות וחסרונות: 
הטיפול הפסיכו-דינמי נחשב יעיל, והוא גם דורש פחות משאבים של כסף וזמן בהשוואה לטיפול הפסיכואנליטי.
שורה תחתונה: 
זהו הטיפול שהכי מתאים לאדם מהיישוב שרוצה לטייל במעמקי הנפש ולקבל סיוע נפשי-רגשי.

 

שיטת הטיפול - טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT - Cognitive Behavioral Therapy )

הקשר היסטורי: 

טיפול מודרני חדשני שנולד באמריקה בשנות ה-80, ומאז זוכה ליישום נרחב ברחבי העולם המערבי. הטיפול נחשב יעיל במיוחד, ויש נתונים אמפיריים מבוססי מחקר המוכיחים את יעילותו.
מהות השיטה: 
מדובר בשיטה טיפולית ממוקדת וקצרת טווח, הכוללת כמה מפגשים שבמהלכם מתמקדים בשינוי פעיל של תודעה והתנהגות. מדובר בשיטה המאחדת בין שתי גישות טיפוליות - הגישה ההתנהגותית והגישה הקוגניטיבית, שבבסיסן ניצבת ההנחה  שהפרעות נפשיות אינן מחלות, אלא דפוסי התנהגות והרגלים לקויים שנלמדו במהלך החיים, ואשר נסמכים על מחשבות, על  הנחות ועל מסקנות. הן דפוסי התנהגות הן דפוסי חשיבה לקויים ניתנים לשינוי, ובשינוי זה מתמקד הטיפול שמערב את המטופל באופן פעיל. 

שיטת טיפול בפועל  - כיצד מיושם הטיפול?
הטיפול כולל כמה מפגשים שבהם מזהים את דפוסי ההתנהגות ואת תבניות החשיבה של המטופל, ומאתרים את אלה שיש לשנותם. השלב הבא הוא תיקון, למידה ונטישת ההתנהגויות ודפוסי החשיבה שגורמים למטופל ייאוש, חרדה, דיכאון, חוסר  נחת, חוסר ביטחון, חוסר ערך, חוסר סיפוק ומניעה ממיצוי עצמי. 
השינוי מושג באמצעים שונים שהבולטים ביניהם הם: 
1. למידה - המטופל לומד, בדרכים מגוונות, לשנות את דפוסי ההתנהגות  ואת מאגר התגובות שלו דרך למידה ו”יישור" דפוסי החשיבה הלקויים שפיתח ואשר מעוותים את תפיסת המציאות שלו,  ובמקומם מוקנים לו דפוסים יעילים ונכונים יותר. 
2. שיטות הרפיה. 
3. חשיפה מבוקרת לפחד. 
יתרונות וחסרונות:
טיפול קוגניטיבי התנהגותי נחשב והוכח כסופר יעיל בטיפול בהפרעות נפשיות מסוימות כגון: פוביות, התקפי חרדה ומגוון הפרעות הקשורות לחרדה כמו: חרדה חברתית, חרדת בחינות, חרדת נהיגה, חרדת טיסה וכן בהפרעות כפייתיות. החיסרון הבולט של השיטה הוא בהקשר של הפרעות נפשיות אחרות, וכן בכך שהוא איננו יורד לשורש הבעיה לדברי מתנגדיו.
בשורה התחתונה: 
למי שסובל מאחת ההפרעות שהטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מסייע להתמודדות עמן, מומלץ בהחלט להתנסות בטיפול CBT,  ובתוך כמה שבועות או כמה חודשים לבחון אם הוא חש שיפור ומאמץ טכניקות וכלים לשפר את חייו. CBT הופך יעיל במיוחד  כאשר משלבים בו טכניקות טיפוליות מעשיות נוספות, כגון: דמיון מודרך, פסיכודרמה,  EMDR ועוד.

 

שיטת הטיפול - לוגותרפיה

הקשר היסטורי: 

גישה טיפולית שפותחה על ידי הנוירולוג והפסיכיאטר ויקטור פראנקל, ואשר משלבת בין המילים "לוגוס" ו"תרפיה", שמשמעותן ביוונית טיפול באמצעות משמעות. טיפול זה פחות מקובל בישראל, אך בעולם המערבי יש מטפלים שממשיכים ליישם את הגישה שהייתה פופולארית במאה ה-19.
מהות השיטה: 
בבסיס שיטה זו ניצבת הנחה שלפיה אושרו של האדם ובריאותו הנפשית תלויים במציאת משמעות לחייו. פראנקל, אבי השיטה, שפיתח אותה לאחר ששהה במחנה השמדה נאצי, גרס כי יש לשלב את הטיפול הפסיכואנליטי עם טיפול הלוגותרפיה,  שיתמקד בחיפוש פשר ומשמעות במקביל לחקר נפש האדם. לשיטתו, הדחף העמוק ביותר של האדם, הוא הרצון והשאיפה למשמעות והבנה של החיים ושל העולם. כשהבנה זו היא שתיתן לו כוחות להתמודד עם מצוקה וסבל. איבוד התכלית והאמונה  בחיים המודרניים, הובילו לדבריו לריק קיומי שמוביל לשעמום, וגורר תופעות כגון דיכאון, תוקפנות והתמכרות, וגורם לבעיות נפשיות. על כן, הטיפול שואף למציאת משמעות חיצונית, לפיתוח תחושת אחריות קולקטיבית ומצפון נרחב שיעניקו לאדם עניין ויפתרו את בעיותיו. חשוב להדגיש כי אין הכוונה למשמעות החיים במובן הפילוסופי-כללי, אלא למשמעות הרגע הייחודית לכל אדם.

שיטת טיפול בפועל  - כיצד מיושם הטיפול?
במהלך טיפול  לוגו תרפי, המטפל (לוגותרפיסט) מסייע למטופל לגלות את המשמעות שהוא מוצא בחייו - משמעות ייחודית  שלמענה ירצה לחיות. את המשמעות אפשר לאתר באחד התחומים הבאים: עשייה (עבודה או תחביבים); סבל (לא להיכנע לסבל ולהבין את חשיבותו. למשל בלידה שגורמת סבל, הסבל “שווה” ומשמעותי בגלל שהוא הכרחי להולדת תינוק). הטיפול נעשה באמצעות פגישות שבהן מאותרים הגורמים המשמעותיים בחיי המטופל, והם נרתמים לשיפור הרגשתו ותפקודו ולהתמודדות עם הפרעותיו הנפשיות. בטיפול משולבות טכניקות ייחודיות שהעיקריות שבהן הן דה רפלקסיה והתנהגות פרדוקסאלית.
יתרונות וחסרונות: 
שיטה זו מרשימה מאד ממבחינה תיאורטית, אך מעשיותה מוטלת בעיני רבים בספק.
בשורה התחתונה: 
לוגותרפיה איננה מאוד נפוצה בישראל, והפופולאריות שלה דועכת עם השנים. למי שבחור להתנסות, מומלץ לאתר לוגותרפיסט מומחה, ולצאת למסע.

 

שיטת הטיפול האקלקטית

הקשר היסטורי:

שיטת טיפול שאפשר לכנות אותה "פרי סטייל", ואשר עם השנים יותר ויותר מטפלים בוחרים לאמצה. פסיכולוגים קליניים רבים מתאימים למטופל טיפול אישי שכולל טכניקות וכלים משיטות טיפוליות שונות, כדי ליצור התאמה למטופל ויעילות מרבית בטיפול. 
מהות השיטה: 
קשה לכנות את הטיפול הפסיכותרפי האקלקטי - "שיטה", משום שזוהי אינה אסכולה או שיטה מוגדרת. זוהי יותר גישה  שנוקטים בה יותר ויותר מטפלים. אין זה נדיר למצוא פסיכולוג קליני שהתעמק והתמחה בשיטה אחת, ואשר מאמץ טכניקות  טיפוליות משיטות אחרות. לרוב מדובר במטפלים פסיכו דינמיים, שמשאילים אמצעים טיפוליים מגישות מגוונות, ומשלבים אותן בטיפול לפי הצורך. 

שיטת טיפול בפועל  - כיצד מיושם הטיפול?
אם תבחרו לעבור טיפול אצל פסיכולוג קליני המטפל בשיטה האקלקטית, תגיעו לפגישה פעם עד פעמיים בשבוע, ותיהנו מטיפול שמותאם אישית.
יתרונות וחסרונות: 
אם הפסיכולוג חריף, טוב ומבין עניין, הוא יידע ליישם לגביכם את הטכניקות היעילות ביותר, ולתפור עבורכם טיפול מיטבי. ומה אם הוא לא? ובכן, זוהי בעיה.

שורה תחתונה: 
שווה לנסות. 

לסיכום, הרבה שיטות טיפול, הרבה פסיכולוגים קליניים והרבה התלבטות. מי שעומד בפני תחילתו של מסע מופלא לחקר האני שלו, יכול לבחור בכל אחת משיטות הטיפול הקיימות, ומשהוא מבין את ההבדלים ואת הניואנסים ביניהן, מלאכה זו בוודאי יותר קלה עבורו ולו במעט. 

 

עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist