כתבות בנושא פסיכולוגים קליניים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

פסיכולוגיה קלינית - מהי הכשרתו של פסיכולוג קליני, ובמה הוא מטפל?

אחד מכל עשרים ישראלים נעזר בטיפול פסיכולוגי, אולם לא כולם מטופלים אצל פסיכולוג קליני. לצדו פועלים במרחב הטיפול בנפש גם מטפלים באמנויות, עובדים סוציאליים קליניים ופסיכיאטרים. גם בתוך הפסיכולוגיה הקלינית יש מגוון פסיכולוגים ושיטות טיפול. עובדות אלה מקשות על הבחירה במסלול טיפולי מתאים. מהי, בעצם, פסיכולוגיה קלינית? מה ההבדל בין טיפול פסיכו-דינמי ובין טיפול התנהגותי-קוגניטיבי ויתר שיטות הטיפול? מי הולך לפסיכולוג קליני? איפה הוא מעניק טיפול, ומה ההבדל בין פסיכולוג קליני לפסיכותרפיסטים אחרים? המדריך לפסיכולוגיה קלינית.

בכתבה זו:
אילו שירותים נותן פסיכולוג קליני, ומה הוא בעצם עושה? | מי הולך לפסיכולוג קליני? | מהן שיטות הטיפול הנהוגות בענף הפסיכולוגיה הקלינית? | על פסיכולוג קליני ומטפלים אחרים | מה ההבדל בין פסיכולוג קליני לפסיכותרפיסטים? | מה ההבדל בין פסיכולוג קליני לפסיכיאטר? | מה ההבדל בין פסיכולוג קליני ובין עובד סוציאלי המבצע פסיכותרפיה (עבודה סוציולוגית קלינית)?

פסיכולוגיה קלינית היא ענף בפסיכולוגיה המתמקד באישיותו של האדם ובניתוח ובפתרון בעיות הקשורות לנפש. פסיכולוג קליני מבצע אבחון, והערכה של בעיות נפשיות, ומעניק טיפול נפשי-רגשי, המכונה פסיכותרפיה. כדי לקבל הכשרה של פסיכולוג קליני בישראל יש לסיים לפחות תואר מוסמך בלימודי פסיכולוגיה קלינית, לבצע התמחות של שנתיים עד ארבע שנים במוסד המוכר על ידי משרד הבריאות ולעבור בחינת מומחיות.‏‏‏ לאחר כל אלה נרשמים כפסיכולוגים מוכרים בפנקס הפסיכולוגים.

אילו שירותים נותן פסיכולוג קליני, ומה הוא בעצם עושה?

1. מחקר: חלק מהפסיכולוגים הקליניים עורכים מחקר בתחומי פסיכולוגיה.
 
2. פסיכותרפיה: משמעות המילה פסיכותרפיה היא טיפול בנפש (פסיכו=נפש ביוונית ותרפיה=טיפול). עיסוק מרכזי של פסיכולוג קליני הוא אבחון של בעיות נפשיות ומאפייני אישיות, וכמובן מתן טיפול נפשי או טיפול רגשי. פסיכותרפיה המבוססת על פסיכולוגיה קלינית, שואפת לסייע לאדם להכיר את עצמו, את עולמו, את מניעיו, את דחפיו ואת שלל מרכיביו, המודעים והבלתי מודעים, בשאיפה לשפר את חייו, את תפקודו ואת הרגשתו. טיפול פסיכולוגי קליני מתמקד בנפש האדם, וחוקר את הדחפים הלא מודעים שלו המניעים אותו לפעולה - את דפוסי היחסים בינו לבין הוריו ומשפחתו, המשפיעים על יחסיו עם הסובבים אותו בהווה; את הקונפליקטים הלא מודעים הקיימים בתוכו, ואשר משפיעים על תפיסות העולם שלו ועל התנהלותו. האדם המתמודד עם זיכרונות, פחדים ותחושות, מנתח בתיווך  המטפל סיטואציות זכורות ו/או מודחקות, מצמצם את האנרגייה המושקעת בלא מודע ומשתחרר מההשפעה של דברים רבים שהדחיק. באמצעות תהליכים מורכבים הוא מבין דברים בצורה אחרת, משנה את אופן חשיבתו ומתנהל באופן חיובי יותר. טיפול נפשי מוצלח מסייע לאדם לחיות בהרמוניה עם עצמו וסביבתו, לתפקד בצורה טובה יותר ולהגיע לתחושה טובה יותר בחייו.

3. הערכה פסיכולוגית: פסיכולוג קליני גם מבצע אבחון והערכה פסיכולוגיים, שהם, למעשה, קביעת מאפייניו הנפשיים של האדם, קביעת מידת שפיותו, אבחון קיומן של הפרעות נפשיות או מחלות נפש וכדומה. לשם ביצוע הערכה פסיכולוגית, משתמש הפסיכולוג הקליני בתשאול המטופל ובסדרה של מבחנים פסיכולוגיים. שיטות ההערכה הפסיכולוגית כוללות מבחנים פסיכולוגיים רשמיים, ראיונות, סקירת רישומים ואבחונים קודמים, תצפיות קליניות, ובדיקות פיזיות, לרבות, מבחני אינטליגנציה, מבחני אישיות ומבחנים נוירו-פסיכולוגיים.
האמצעי המרכזי שבו משתמש פסיכולוג קליני בפסיכותרפיה הוא דיבור, והקשר בין המטפל למטופל הוא קשר מילולי. 

מי הולך לפסיכולוג קליני?

כל אדם שחש שהוא צריך הבנה, סיוע, הדרכה או טיפול בתחום רגשי, חברתי, נפשי, התנהגותי וכדומה.
בין הנעזרים בפסיכולוגיה הקלינית בולטים:
 
1. אנשים הסובלים ממצוקה על רקע אישי-נפשי כגון דיכאון, חרדה, שינויים במצבי רוח, אובדנות, חוסר סיפוק וכדומה.  
2. אנשים הסובלים מבעיות נפשיות, מצוקות והפרעות ו/או מקשיים רגשיים, התפתחותיים וחברתיים.
3. אנשים הסובלים ממחלות נפש, כגון, דיכאון קליני, סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה וכדומה. 
4. אנשים המתמודדים עם משבר גדול בחייהם, למשל, אובדן אדם קרוב, תקיפה, תאונה מחלה וכדומה.
5. אנשים הסובלים מהפרעות אישיות - מאפיינים אישיותיים הפוגעים בתפקוד האדם, אך אינם נחשבים למחלת נפש.
7. אנשים הזקוקים לשיפור הערך העצמי, לשיפור תחושת הביטחון והאמונה בעצמם, ואשר זקוקים לסיוע במיצוי יכולות, בהבנת חייהם ואישיותם, בלמידת מניעיהם, בגיוס יכולותיהם לשם התקדמות וסיפוק אישיים ועוד.
8. בני משפחה בעיצומו של משבר משפחתי. 
9. ילדים הנתקלים בקשיים רגשיים, התנהגותיים, חברתיים. בילדים מטפל פסיכולוג קליני לילדים, שמסייע להורים ולילדים להתמודד עם בעיות וקשיים נפשיים-רגשיים במצבים שונים כגון: כשהילד מתקשה חברתית; כשהילד מוצף בחרדות; כשהילד מגלה חוסר חשק או דיכאון; כשהילד סובל מחרדות; כשהילד נמנע מעשייה; כשהילד מסתגר ונמנע מתקשורת; כשהילד לא מקבל סמכות הורית; כשהילד סובל מבעיות התנהגות ומהתפרצויות זעם; כשהילד סובל מהפרעות אכילה; כשהילד סובל מהרטבת לילה; כשהילד סובל מקשיים תפקודיים; כשהילד מתקשה בלימודים  ועוד. 

מהן שיטות הטיפול הנהוגות בענף הפסיכולוגיה הקלינית?

יש כמה שיטות טיפול מרכזיות שבהן משתמשים פסיכולוגים קליניים:
 
1. טיפול בפסיכואנליזה: זהו הטיפול הפסיכולוגי המסורתי שפיתח פרויד, ואשר כולל שכיבה על ספת הפסיכולוג מבלי ליצור קשר עין עם המטפל הניטראלי שיושב למראשות הספה. טיפול זה מתבצע באמצעות מפגשי שיחה תכופים של כמה פעמים בשבוע. בעבר שיטת טיפול זו הייתה הפופולארית ביותר, אך כיום רוב המטפלים ורוב המטופלים מעדיפים את השיטה הפסיכו-דינמית. 
 
2. טיפול פסיכו-דינמי: זוהי שיטת הטיפול הנפוצה כיום בישראל. הטיפול הפסיכו-דינמי נשען על טיפול הפסיכואנליזה, ויש הרואים בו תולדה מרוככת של שיטה זו. במסגרת טיפול פסיכו דינמי נפגשים המטפל והמטופל פעם או פעמיים בשבוע, ויושבים לשיחה פרונטאלית המנתחת את היחסים של האדם עם סביבתו, ואת מערכת הגומלין בין המודע והלא מודע שלו, תוך רתימת הניתוחים והתובנות לשיפור תפקודו והרגשתו של האדם.
 
3. טיפול התנהגותי קוגניטיבי: זהו טיפול נפוץ מאוד בישראל ובעולם המערבי, הנחשב סופר יעיל (יעילות הטיפול הוכחה במחקרים אמפיריים), במיוחד במקרים של הפרעות דיכאון וחרדה. הטיפול הוא לרוב קצר טווח ומועד שכולל מספר פגישות, וכן השתתפות פעילה של המטופל בתוך הטיפול ומחוצה לו. הטיפול מתמקד בשינוי הרגלים ודפוסי חשיבה, מה שמוביל לשחרור מחרדות ופחדים, לשיפור התחושות ולשחרור ממצבי רוח בלתי רצויים. הטיפול כולל בין היתר התניות וחיזוקים (הצד ההתנהגותי), ושינוי הנחות ותפיסות עולם - שינוי האופן שבו המטופל תופס את עצמו ואת העולם (קוגניטיבי). ההנחה הבסיסית היא שאדם שמרגיש לא טוב - חרד או מדוכא - חושב בצורה שלילית, ואם ישנה  את מחשבתו, התנהגותו ותחושותיו ישתנו בהתאם. הטיפול שואף לשנות דפוסי חשיבה נוקשים ועיוותים קוגניטיביים,  והמטופל מקבל כלים לבטלם, ולחשוב במקומם מחשבות אלטרנטיביות.

4. טיפול זוגי, משפחתי: בדומה לטיפול הפסיכו דינמי מתמקד הטיפול בפגישות ובשיחות, אך ההרכב שונה, ומול הפסיכולוג הקליני יושבים יותר ממטופל אחד - בני זוג, או בני משפחה. 

5. טיפול קבוצתי: טיפול המתמקד ברתימת הקבוצה לטיפול בפרט, בהנחייתו ובתיווכו של המטפל שמנחה את כולם.

6. טיפול בילדים: פסיכולוגיה קלינית לילדים היא תחום המובחן מפסיכולוגיה קלינית למבוגרים, ואשר כולל טיפול בילדים בהתאם לגילם, ליכולות התקשורת שלהם ולקשיים שעמם הם מתמודדים. פעמים רבות טיפול פסיכולוגי קליני בילדים יכלול לא רק שיחות עם הילד, אלא גם מפגשים חווייתיים (משחק למשל), וכן הדרכות הורים ושיחות עמם ועם בני משפחה נוספים (אחים ואחיות, סבא סבתא).
בנוסף לאלה, יש גם שיטות טיפול נוספות, פחות נפוצות בישראל, כגון: לוגותרפיה, טיפול במשחק, טיפול בדמיון (הגישה היונגיאנית) טיפול המתמקד במטופל ועוד. 

על פסיכולוג קליני ומטפלים אחרים

אם אתם מעוניינים ללכת לטיפול פסיכולוגי, והתחלתם לרחרח בכיוון, ודאי הבנתם עד עכשיו שהאופציות הטיפוליות מרובות. לא רק שפסיכולוגים קליניים מטפלים בשיטות מגוונות, במתחם הטיפול בנפש יש גם מטפלים נוספים - מומחים רבים המציעים פסיכותרפיה - טיפול בנפש, וכולם מבטיחים לך שמה שהכי מתאים לך זה דווקא טיפול אצלם. לפני שתשתלב בטיפול נפשי,  כדאי שתדע לא רק מיהו ומהו פסיכולוג קליני, אלא תפתור את הקושיה הנוגעת להבדלים בינו לבין מטפלים אחרים. לרוב אנשים מתבלבלים בין עובד סוציאלי, פסיכיאטר ופסיכותרפיסט לבין פסיכולוג קליני. אז מיהו המטפל, ומה באמת ההבדל ביניהם?

למציאת פסיכולוג קליני באזורכם השתמשו במערכת הסינונים ותוכלו לקבל המלצות וחוות דעת מגולשים.

מה ההבדל בין פסיכולוג קליני לפסיכותרפיסטים?

פסיכותרפיסטים הם הגדרה למומחים הרשאים להעניק טיפול נפשי-רגשי. בישראל מי שמורשה על פי חוק להעניק טיפול נפשי-רגשי הם: פסיכולוגים קליניים, עובדים סוציאליים קליניים, פסיכיאטרים, קרימינולוגים ומטפלים באמנויות, כגון: טיפול באמנות חזותית, ביבליותרפיה, טיפול בתנועה ובמחול, טיפול במוזיקה, טיפול בדרמה ופסיכודרמה ועוד.

מה ההבדל בין פסיכולוג קליני לפסיכיאטר?

הבלבול בין שני המקצועות רב, משום שהן פסיכולוג קליני הן פסיכיאטר הם מומחים בבריאות הנפש, אולם בפועל ההבדל ביניהם רב. פסיכיאטר הוא רופא, וככזה יטפל בהיבטים הרפואיים של נפש האדם, ולרוב יעניק טיפול תרופתי. חלק מהפסיכיאטרים גם עוסקים בפסיכותרפיה, רובם בשיטה הפסיכו-דינמית. לצד מתן תרופות, פסיכיאטר בוחן ומטפל בהיבטים פיזיים של הפרעות נפשיות, ויכול בין היתר לבצע בדיקות דם ובדיקות אבחון (כגון, MRI ,CT‏ או PET). לעומת זאת, פסיכולוג קליני איננו רופא, והוא מתמקד רק בטיפול הרגשי-נפשי באמצעות קשר מילולי. פעמים רבות הטיפול האולטימטיבי והיעיל ביותר הוא זה המשלב בין פסיכותרפיה אצל פסיכולוג קליני לצד טיפול פסיכיאטרי תרופתי מלווה ותומך.

מה ההבדל בין פסיכולוג קליני ובין עובד סוציאלי המבצע פסיכותרפיה (עבודה סוציולוגית קלינית)?

החוק מאפשר גם לעובדים סוציאליים לספק שירותי ייעוץ והדרכה לאוכלוסיות הזקוקות לכך. פעמים רבות הטיפול של עובדים סוציאליים בפרטים באוכלוסייה כולל פסיכותרפיה הלכה למעשה. ההרשאה שלהם לפסיכותרפיה נשענת על סעיף בחוק העובדים הסוציאליים הקובע כי הם פועלים לשם "שיפור תפקודם האישי והחברתי של הפרט, המשפחה והקהילה בדרך של טיפול, שיקום, ייעוץ והדרכה".‏‏‏‏‏ ההבחנה בין עובד סוציאלי לבין פסיכולוג קליני היא דקה, קשה ולא ברורה. יש הטוענים כי יש חפיפה בין סמכויותיהם, ואחרים שמדגישים כי פסיכולוגים קליניים מסייעים למטופל להתמודד עם עניינים ובעיות בתחום הנפשי, השכלי וההתנהגותי, בעוד שהעובדים הסוציאליים מתמקדים רק במתן ייעוץ וכלים שיסייעו לשיפור תפקודם האישי והחברתי של הפרט, המשפחה והקהילה. עובדים סוציאליים הממשיכים ללימודי תואר שני בעבודה סוציאלית קלינית, מקבלים יותר כלים מבוגרי תואר ראשון; כלים אשר מאפשרים להם לבצע טיפולים פסיכותרפיים יעילים. בוגרים אלה מכונים עובדים סוציאליים קליניים, ולעתים נתפסים כפסיכולוגים קליניים לכל דבר ועניין. 

עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.


scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist