כתבות בנושא יועצי השקעות - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

כשרוצים להשיג תשואות נאות - איך בוחרים יועץ השקעות?

הדרך לשוק ההון מתחילה בייעוץ השקעות. כמעט כל מי ששואף להשקיע בשוק ההון, לא עושה זאת לבד, אלא נעזר ביועץ השקעות. אם גם אתה נמצא בשלב כזה, ואתה מנסה לאתר יועץ השקעות איכותי, חשוב שתדע שליועץ ההשקעות תפקיד משמעותי בפעילות הכלכלית שלך, ואין להקל ראש בבחירתו. הייעוץ שייתן לך והבחירות שתקבל בסיועו, יעשו את ההבדל בין השקעה מניבה להפסד. אז מה הן האופציות? לאילו יועצי השקעות אפשר וכדאי לפנות? מה עדיף - יועץ השקעות פרטי או יועץ השקעות בבנק, ואיך קשור לזה מנהל תיקי השקעות? כל התשובות בדרך לבחירה החכמה שתניב לך תשואה משתלמת

בכתבה זו:
מיהו יועץ השקעות? | מה זה יועץ השקעות בבנק? | מה זה יועץ השקעות פרטי? | מה עדיף - יועץ השקעות פרטי או יועץ השקעות בבנק? | ואיך קשור לכל זה מנהל תיקי השקעות? | אז מה המסקנה?

מיהו יועץ השקעות?

יועץ השקעות הוא אדם שקיבל רישיון מהרשות לניירות ערך לעסוק בייעוץ השקעות. אופן הסמכתו של יועץ השקעות קבועה בחוק, וכוללת כמה מבחנים. פעילותו של יועץ השקעות מפוקחת על ידי גורמים שונים, והוא כפוף לכללי אתיקה נוקשים שאמורים להגן על מי שמקבל ממנו ייעוץ. יועצי השקעות מעניקים ללקוחותיהם ייעוץ בכל הקשור לשוק ההון ולכל הפעילות בבורסה לניירות ערך. הם אלה שמלווים אדם המעוניין להשקיע בשוק ההון, וממליצים לו איך להתנהל - איפה להשקיע, מה לקנות, מה למכור והאם להסתכן.

יועצי השקעות לרוב עובדים בבנקים או בבתי השקעות פרטיים. חלק מיועצי ההשקעות הפרטיים הם עצמאים לחלוטין. 
לייעוץ השקעות חשיבות עצומה, ורבים לא יוכלו ליהנות ממיצוי האפשרויות הגלומות במסחר בשוק ההון ללא ייעוץ מקצועי שכזה. ליועץ השקעות יש כלים, ידע ומיומנויות שמאפשרים לו לייעץ ללקוח להתנהל באופן האופטימאלי עבורו, בהתחשב בנתונים הבסיסיים, בצרכיו ובנטיותיו. יועץ השקעות מסייע ללקוח להבין כמה הוא יוכל להשקיע; היכן כדאי לו להשקיע בהתאם להון שלו ובהתאם לרצון שלו להסתכן או ללכת על בטוח; לאתר הזדמנויות השקעה מתאימות; לנתח באופן מעמיק ניירות ערך  ומגמות בשוק ההון ולבנות תיק השקעות אידיאלי.

מה זה יועץ השקעות בבנק?

כמעט כל בנק מעמיד לרשות לקוחותיו יועצי השקעות שמסייעים ללקוח לנהל את נכסיו ולהשקיע בשוק ההון. 

מה זה יועץ השקעות פרטי?

יועץ השקעות פרטי הוא יועץ שעובד בבית השקעות פרטי ולא בבנק, או כזה שעובד באופן עצמאי לחלוטין.

מה עדיף - יועץ השקעות פרטי או יועץ השקעות בבנק?

לקבלת ייעוץ מיועץ השקעות פרטי יתרונות ברורים על פני ייעוץ השקעות מיועץ השקעות בבנק. היתרונות הם:

  1. ייעוץ השקעות בלתי תלוי ואובייקטיבי: כל יועץ השקעות מחויב על פי חוק להגן על האינטרסים של הלקוח שלו, ולפעול רק לטובתו. אולם, בפועל, למרבה הצער, במקרים רבים יועץ משכנתאות בבנק - אחרי הכול הוא עובד בנק, ויש לו אינטרס להיטיב עם הבנק - לא אובייקטיבי לגמרי. רבים מהמכשירים הפיננסיים (קרנות נאמנות למשל) שבהם אפשר  להשקיע, הם מוצרים שהבנק מוכר ומעוניין לקדם, והיועץ עשוי לכוון את הלקוח לרכוש מוצרים של הבנק, ולאו דווקא  להשקיע באפיקים הכדאיים יותר עבורו. חשש זה איננו מופרך לאור העובדות המצערות שנחשפו לאחרונה: 90%  מלקוחות הבנקים הגדולים רכשו מוצרים של הבנק. סביר כי בחלק מהמקרים אם הייתה הצדקה לרכוש מוצרים של  גוף מתחרה (בנק אחר, או בית השקעות פרטי אחר), הלקוח לא קיבל ייעוץ לעשות כן, והייעוץ שקיבל איננו הוגן. חשש  זה פחות בולט כשמדובר ביועץ השקעות פרטי. 
  2. מקצועיות: פעמים רבות יועצי השקעות בבנקים אינם מקצועיים, ואין להם הידע הדרוש לתת ייעוץ יעיל וטוב. אי אפשר לפסול כך את כל יועצי ההשקעות בבנקים, אבל בהחלט מומלץ לא ללכת לכל פקיד רק כי הוא במקרה עובד בסניף שאליו חשבונותיך משויכים, אלא לבחור במישהו שזכה להמלצות, וששמו כיועץ השקעות מקצועי הולך לפניו. 
  3. חיסכון בכסף: אין הוצאות על עמלות בנקאיות, והעמלות עבור ייעוץ השקעות פרטי הן קטנות יותר.
למרבה הצער אין הרבה בתי השקעות בישראל שאינם חלק מהמערכת הבנקאית. יועצי השקעות בבנק הם זמינים יותר, נמצאים בכל רחבי הארץ והנגישות אליהם הופכת אותם לאופצייה המועדפת על ידי משקיעים רבים.

ואיך קשור לכל זה מנהל תיקי השקעות?

מנהל תיקים מסייע ללקוח בניהול כספיו ובמציאת אפיקי השקעה אופטימאליים עבורו. גם הוא, בדיוק כמו יועץ השקעות, בונה עבור הלקוח תיק השקעות. ההבדל העיקרי הוא שמנהל התיק עובר בחינה נוספת; עובר התמחות יותר ארוכה ומורשה לעסוק  בניהול תיקי השקעות. ככלל, בחירה במנהל תיקי השקעות היא עדיפה, משום שגובה שכר הטרחה של מנהל התיק תלוי ברווח של הלקוח. שכר הטרחה הוא 2% מהרווח של הלקוח, מה שיוצר אינטרס למנהל התיק להגדיל את הרווח של הלקוח, כדי  שהרווח שלו עצמו יגדל. לכן, הוא עושה הכול למען שיפור הצלחותיהן של השקעות הלקוח. הבעיה היחידה היא שמנהל תיקי  השקעות עובד רק עם לקוחות בעלי הון רב (מעל 150,000 ש"ח בדרך כלל), ולכן אינו זמין לכולכם. 

אז מה המסקנה?

השורה התחתונה היא כזו:
אם יש בידיך הון רב, מעל 150,000 ?, רצוי שתפנה למנהל השקעות.
אם בידיך הון קטן יותר, מומלץ שתפנה ליועץ השקעות פרטי.
אם בכל זאת תבחר ביועץ השקעות בבנק – ובכלל, מול כל יועץ שבו תבחר - עליך להתנהל עמו בחכמה וביעילות, ולא לעצום עיניים. יועץ ההשקעות הוא לא הבוס, ואתה לא ה"יס-מן" שלו. זה הכסף שלך והאחריות שלך. לכן, תגיע לפגישות עמו מוכן ומזומן; תבין במה מדובר; תכיר את ה"מטריה" ואת המושגים הבסיסיים; תתעניין ותלמד; תבדוק את צעדיו ותפגין שליטה מוחלטת בנעשה. כך, תקטין את הסיכוי שהיועץ יפעל בניגוד לאינטרסים שלך. ההתנהלות הזו פחות מסובכת ממה שהיא נראית. היא דורשת ממך מעט מאמץ והקפדה על הכללים הבאים:
  1. העדף בנק קטן: גם אם החשבונות שלך מנוהלים בבנק גדול, ההשקעות שלך יכולות להיות מנוהלות על ידי יועץ השקעות מבנק קטן. שם אין הרבה מוצרים של הבנק, מה שמאפשר ליועצים להיות אובייקטיביים יותר.
  2. אל תתפשר על מקצועיות: ודא כי יועץ ההשקעות מקצועי, וכי עבר הכשרה מתאימה והוא בעל ידע, כלים ומיומנויות מתאימים. אל תתבייש לעשות לו כמה בחני פתע, ולשאול על דברים שבהם אתה שולט כדי להתרשם מידיעותיו. 
  3. עיין בעיתונות הכלכלית והתרשם מהמצב בשוק: מגמות, מוצרים חדשים, המלצות, ייעוצים וטבלאות של תשואות (למשל של קרנות נאמנות).
  4. אל תתבייש לשאול: על כל ייעוץ ועל כל המלצה; על כל שיווק ועל כל מוצר שמוצע - שאל, ברר, רחרח, בדוק עם היועץ מדוע מוצר זה ולא אחר, האם אין מוצרים אלטרנטיביים שווים יותר ועוד. תמיד תזכור שלבנק יש אינטרס למכור לך את המוצרים שלו (ליועץ יש אינטרס למכור כמה שיותר קרנות נאמנות של הבנק שזוכה בדמי ניהול של 3%-1% בכל שנה בזכות המכירה), ולכן עליך לנקוט משנה זהירות לגבי כל עצה. כמו-כן, עליך להפגין ידע ומעורבות, ולא להירדם בשמירה. ברר מה היועץ עושה בשבילך באופן שוטף, וכמובן בחן כל עצה שלו בשבע עיניים.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist