כתבות בנושא רופא אף אוזן גרון - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

הכה את המומחה

פרופסור יצחק ברוורמן, מנהל פורום טיפול בנחירות ודום נשימה בשינה, עונה על השאלות הבוערות של החודש

בכתבה זו:
מהו דום נשימה בשינה | רגע לפני טיפול | דורש טיפול? על נחירות חזקות, כפתורים ולחץ דם

מהו דום נשימה בשינה

טיפול בדום נשימה בשינה
ש: מהם הדרכים המקובלות כיום לטיפול בדום נשימה בשינה? 
ת: הטיפול בדום נשימה בשינה נחלק לטיפול רפואי שמרני ולטיפול כירורגי. הטיפול הרפואי כולל מסיכת CPAP, התקן דנטלי והפחתת משקל בדיאטה, בעוד הטיפול הכירורגי יכול לכלול בדיקת אנדוסקופיה בשינה לקביעת מקום החסימה וכמובן ניתוחים, בהתאם לתוצאות. 
סוגים של דום נשימה
ש: נתקלתי בספרות בשני מושגים של דום נשימה שלא ממש הבנתי מה ההבדל ביניהם: דום נשימה מרכזי ודום נשימה חסימתי. תוכל להבהיר בבקשה את ההבדלים? 
ת: דום נשימה חסימתי נובע מבעיה חסימתית אנטומית הגורמת לחסימה והפסקות נשימה בשינה, וזאת עקב שקדים גדולים לדוגמא, חיך נמוך ונפול, ענבל מדולדל ועוד. לעומת זאת, דום נשימה מרכזי נובע מבעיה מרכזית במוח, על רקע נוירולוגי למשל, הגורמת להפרעת נשימה בשינה. 
הפסקות נשימה מסוכנות?
ש: האם הפסקות נשימה הן מסוכנות ומחייבות טיפול? הרי אם אנחנו מפסיקים לנשום במהלך השינה, אנחנו מתעוררים, לא?
ת: הסיכון בהפסקות נשימה תלוי בחומרה ובעוצמת הבעיה. ידוע כי דום נשימה במבוגרים קשור בתחלואה כמו יתר לחץ דם, מחלות לב ואף שבץ מוחי. בזמן שינה, כשיש הפסקת נשימה היא מסתיימת לרוב בהתעוררות קלה ושוב הרדמות עד ההפסקה הבאה. לא מדובר בהפסקות נשימה שמהן לא מתעוררים חס וחלילה, אלא בבעיה כרונית של הפרעת שינה הגורמת לבעיות בהמשך. לכן, הסיכון הוא לא מיידי.
טיפול בנחירות ובדום נשימה בשינה
אל תשלימו עם העייפות.

רגע לפני טיפול

סימנים מקדימים
ש: בעלי נוחר בשנתו. האם הוא בהכרח סובל מדום נשימה בשינה? אילו סימנים מעידים על דום נשימה בשינה?
ת: נחירה היא קצה קרחון היכול להעיד על הפרעות נשימה בשינה. סימנים נוספים כוללים: עייפות יומית, עצירות נשימה רגעיות במהלך השינה ושינה לא רגועה. במידה והוא נוחר קלות ואין כל סימנים נוספים, אין צורך להעמיק בבדיקה. אולם, אם יש נחירה חזקה במיוחד ועצירות נשימה ועייפות, כדאי לבדוק.
האם הפסקת נשימה בשינה היא גנטית?
ש: לבעלי יש הפסקות נשימה בשינה מזה מס' חודשים, והיום הוא ישן עם מסיכה. אנחנו רוצים להיכנס להיריון ורציתי לדעת האם מדובר בבעיה שהיא תורשתית וגם התינוק או התינוקת עלולים לסבול מתופעה זו?
ת: על פי הידע הקיים, לא ידוע שדום נשימה בשינה הוא תורשתי. בילדים, עיקר הסיבות המוכרות לדום נשימה בשינה הן שקדים ושקד שלישי מוגדלים. במבוגרים, דום נשימה חסימתי נגרם לרוב עקב מבנה של חיך היפרטרופי, בסיס לשון גדול ועוד.
אף סתום בהריון
ש: אני בשבוע 26 להריון ומתחילתו אני סובלת מאף סתום. אותו הדבר קרה לי גם בהריון הראשון. האף גדוש רוב שעות היממה, וכשאני ישנה הוא סתום וכנראה בגלל זה אני נוחרת מאוד. איזה טיפול ניתן לתת למישהי במצבי אם בכלל?
ת: בד"כ בהריון קיימים שינויים הורמונליים בגוף היכולים לגרום לגודש באף והרגשת אף סתום. לרוב, לא מומלץ לקחת תרופות בהריון, אך ניתן לרסס באף תרסיסים של מי מלח פיסיולוגיים שיכולים להקל על המצב. אם הבעיה משמעותית, ניתן להיבדק אצל מומחה אף אוזן גרון ואולי לקבל תרסיס סטרואידלי שיקל על המצב.
אישה בהריון נוחרת
לא חסרות סיבות לחוסר שינה בתקופת ההריון.

דורש טיפול? על נחירות חזקות, כפתורים ולחץ דם

נחירות חזקות
ש: אודה לך על עצתך מה לעשות כנגד נחירות חזקות מתוך שינה (שלי). אני בשנות הארבעים.
ת: נחירות ודום נשימה בשינה הן תופעה שכיחה יחסית שמתבטאת בעייפות יומית, הפסקות נשימה בשינה וכן שינה לא יעילה. הנחירה יכולה להוות סימן למחלות חמורות יותר כמו סיכון גבוה יותר ליתר לחץ דם ולמחלות לב, בעיקר אם הנחירה כוללת גם דום נשימה בשינה. הנחירות יכולות להיות מטרד רציני, אך הן שכיחות יותר בקרב גברים ומגיעות ויכולות להגיע לעוצמות גבוהות המפריע לבן\בת הזוג בשינה. הנחירה מצביעה על מאמץ ועבודה בזמן נשימה, ולעיתים היא גורמת להפרעות שינה. במקרים חמורים של תנגודת גבוהה בנתיב האוויר, הנשימה יכולה להיחסם באופן משמעותי, מצב הקרוי דום נשימה בשינה. לכן, חשוב קודם כל לבצע הערכה נכונה של הבעיה לפני ששוקלים טיפול כירורגי כלשהו. לשם כך, רצוי לעבור בדיקת אף אוזן גרון, מעבדת שינה וכן, SLEEP ENDOSCOPY, לברור מיקום וצורת החסימה וצורת הטיפול המתאימה.
ילדה נוחרת
ש: הבת שלי בת 6 נוחרת חזק. האם זה נורמלי שזה קורה אצל ילדה בגילה?
ת: בד"כ ילדים לא צריכים לנחור. יתכן ויש לה שקד שלישי מוגדל. שווה לגשת לבדיקה אצל רופא אף אוזן גרון.
שקד שלישי - כפתורים
ש: בני תינוק בן שנה ושמונה חודשים, תקופה ארוכה שהוא סובל מנזלת כרונית (בחורף זה היה חמור יותר), והתחלנו תהליך של בדיקות. באוזניים נמצא שיש לו מעט מים (לא היו לו דלקות חוזרות) הגורמים לו לירידה בשמיעה עקב כך. בבדיקה עם סיב אופטי ראו שיש לו שקד שלישי מוגדל שגורם לחסימה חלקית של אויר. גם בבדיקת שינה שביצענו אבחנו שהוא סובל מהפרעת נשימה קלה. שאלתי האם הברירה היחידה היא ניתוח כולל של שקד שלישי + כפתורים או שקיים טיפול אלטרנטיבי מומלץ? האם יכול להיות שמצב זה פוגע בהתפתחות בני? 
ת: לבנך נמצאו באוזניים מעט נוזלים (לא היו לו דלקות חוזרות), נמצא שיש לו ירידה בשמיעה עקב כך והשאלה באיזו מידה. לגבי ניתוח, זה תלוי במצב הקליני. צריך לבחון את תוצאות בדיקת השמיעה ואת הילד. קשה להמליץ ללא בדיקה. לשאלתך, אם יש ליקוי שמיעה משמעותי הוא בהחלט יכול להשפיע על התפתחות השפה.
לחץ דם גבוה
ש: בעלי סובל מלחץ דם גבוה, ובנוסף הוא נוחר חזק מאוד ומתעורר בבוקר עייף מאוד ועם כאבי ראש. הוא לא רוצה ללכת לרופא מכיוון שהוא מאמין שכל התופעות קשורות ללחץ הדם הגבוה. האם הוא צודק? האם כאשר ירד לחץ הדם הוא יפסיק לנחור וייפסקו גם כאבי הראש?
ת: ידוע בספרות כי יש קשר בין דום נשימה בשינה ויתר לחץ דם וכן, שחולים הסובלים מדום נשימה בשינה יכולים לפתח ירידת לחץ דם. לכן, אני ממליץ לבעלך לעבור בדיקה במעבדת שינה עקב העייפות והנחירות בחשד לדום נשימה בשינה. בהמשך יש לבצע גם בדיקת אף אוזן גרון. ייתכן והבעיה מתחילה דווקא בשינה. 
נחירות חזקות
הידעת?! קול הנחירה דומה בעוצמתו לקול ניסור במסור.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist