כתבות בנושא בתי מרקחת - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

תרופה עם מרשם תרופה ללא מרשם - מה ההבדל ביניהן ולמה חשוב לשים לב?

על המדף בבית המרקחת וברשתות הפארם מונחות הרבה מאוד תרופות, אך לא תמיד אנחנו מודעים להבדלים ביניהן. אז מהי תרופת מרשם, ומהי תרופה ללא מרשם?

בכתבה זו:
ההגדרה וסוגי התרופות ? תרופה ללא מרשם ותרופה עם מרשם | מדוע יש צורך לסווג כך את התרופות? בעיקר בגלל אופי השימוש | תרופות ללא מרשם ועדיין: מומלץ מאוד שלא ליטול תרופות ללא התייעצות

בית המרקחת הוא מקום שאליו רובינו נגיע לפחות פעם אחת בחיינו (ובואו נאמר את האמת: כנראה הרבה יותר מזה). כאשר אנחנו מגיעים לבית המרקחת, אנחנו פוגשים לא מעט תרופות – תעשיית התרופות היא כיום מהגדולות ביותר בעולם. לא נלאה אתכם בכל סוגי התרופות ומה שהן אומרות, אך נתמקד בדבר אחד חשוב מאוד, שרלוונטי בעצם לכל אחד מאיתנו: מה הן תרופות מרשם ומה הן תרופות ללא מרשם, מה הסוגים שלהן ומה כדאי לדעת עליהן? מגוון רחב של תרופות - בתי מרקחת
תרופות ללא מרשם ותרופות עם מרשם

ההגדרה וסוגי התרופות ? תרופה ללא מרשם ותרופה עם מרשם

תרופות מרשם הן תרופות אשר ניתנות רק בהסתמך על מרשם רופא – כלומר לא ניתן להגיע לבית המרקחת ולבקש אותן, חייבים להגיע עם טופס מתאים אשר מהווה מעין אישור רפואי לכך שמותר לכם לצרוך את התרופה. תרופות כאלו נקראות גם תרופות POM - Prescription Only Medicine, והמשמעות מבחינה זו זהה.

ישנם כמה סוגים של תרופות מרשם:

תרופות מרשם רגילות
תרופות מרשם פסיכוטרופיות – אשר מיועדות לשימוש במקרים של מחלות הקשורות בנפש
תרופות הנכללות תחת ההגדרה 'סם מסוכן' – כמו מורפיום (מורפין)
תרופות טוקסיקה – כאלו שחשוב להיזהר במינון שלהן, שכן חריגה ממנו עשויה להפוך אותן לרעילות לגוף.

תרופות ללא מרשם, כפי שניתן כבר להבין, הן תרופות שאינן דורשות מרשם רופא: אפשר להגיע לבית המרקחת ולרכוש אותן ללא אותו טופס מדובר. תרופות אלו נקראות גם תרופות תל"ם או תרופות OTC – Over The Counter, כלומר 'מעל לדלפק' בתרגום חופשי. ישנם שני סוגים עיקריים של תרופות ללא מרשם:

תרופות הנמכרות על ידי הרוקח בלבד ומסומנות באות P (Pharmacist). תרופה נפוצה כזאת היא אופטלגין
תרופות שנמכרות במכירה חופשית, כמו כל מוצר באשר הוא, ונקראת גם GSL – General Sale List. תרופות כאלו יכולות להימצא גם 'על המדף' וגם ברשות הרוקח.

יש לציין כי עד לשנת 1994 נושא התרופות ללא מרשם בישראל היה לא מסודר, ורק תיקון בחוק פקודת הרוקחים אפשר למכור תרופות ללא מרשם בבתי המרקחת. זאת ועוד: עד לשנת 2005 ניתן היה לרכוש תרופות ללא מרשם רק דרך הרוקח, ותרופות 'על המדף' לא היו קיימות אז. גם היום מספרן מצומצם, והוא עומד על כ-200 סוגי תרופות בלבד.

  תרופות ללא מרשם : תמונה שאטרסטוק

מדוע יש צורך לסווג כך את התרופות? בעיקר בגלל אופי השימוש

האם בזמן קריאת הכתבה התעכבתם, ולו לכמה רגעים, על רשימת התרופות במרשם? אם לא, נמליץ לכם לעשות זאת עכשיו. אחרי שקראתם את הרשימה בתשומת לב רבה, אתם בוודאי שואלים את עצמכם: מדוע התרופות המחייבות מרשם נשמעות כה מפחידות? האם הן באמת עשויות להזיק לנו?
התשובה לכך היא: הכול תלוי במינון. כמו כל אדם שנטל תרופות בחייו, בין אם באופן נקודתי ובין אם באופן קבוע, יודע שלכל תרופה יש תופעות לוואי שונות. להן גם אותו 'עלון לצרכן' מפורט המצורף לכל אחת מהן. התרופות הללו, כל אחת ואחת מהן, יכולה לסייע לנו מאוד ואף להציל את חיינו, אך אם יילקחו במינון לא מתאים, הן עשויות לגרום לאפקט ההפוך ולפגוע בנו. לכן הן נמצאות תחת ההגדרה 'עם מרשם' – מאחר שנטילתן ללא קבלת ידע מספיק (מהרופא שלכם) עשויה להיות מזיקה מאוד.

נוכל לפשט זאת עוד יותר ולומר, אם נתקוף את העניין מהכיוון השני, שתרופות ללא מרשם הן בעצם תרופות שמאושרות לשימוש עצמי: תרופות שהרפואה המודרנית הגדירה ככאלו שאדם יכול לקחת בעצמו ללא פיקוח, ומבלי להסתכן בכך שיגרום לעצמו נזק. מסיבה זו ישנם מקרים רבים שבהם תרופת מרשם 'הופכת' לתרופה ללא מרשם – כשהשימוש בה, לאורך השנים, התברר ככזה שאינו מזיק גם ללא פיקוח. תרופות מרשם ותרופות ללא מרשם - בית מרקחת

תרופות ללא מרשם ועדיין: מומלץ מאוד שלא ליטול תרופות ללא התייעצות

המצב שתיארנו עכשיו יכול להביא רבים למסקנה הפשוטה (והנכונה): תרופות ללא מרשם, בייחוד תרופות המדף, הן כאלו שאפשר לצרוך כמה שנרצה, מבלי להתייעץ ומבלי לתת דין וחשבון להשלכות שבנטילתן.

זה הזמן להגיד באופן ברור: גם תרופות ללא מרשם הן כאלו שכדאי ללמוד ולקרוא עליהן. כאשר אתם רוכשים תרופה בפעם הראשונה, רכשו אותה 'מהדלפק', כלומר מהרוקח בבית המרקחת, ובקשו ממנו להדריך אתכם לגביה. אם זה לא מתאפשר, לכל הפחות קראו את העלון לצרכן שנמצא באריזת התרופה. כמו כן, בדקו מהו תאריך התפוגה שלה.
כל תרופה עשויה לגרום לתופעות לוואי, וחשוב לדעת איך להשתמש בה. אחרת, עלול להיגרם לכם נזק – וחבל.
לסיכום, לפני שאתם נוטלים תרופות ללא מרשם, אנא בדקו וקראו את כל האותיות הקטנות. לפעמים התייעצות עם רופא משפחה או עם רוקח עלולה למנוע מכם עוגמת נפש. 

>> לצפייה ברשימת עסקים בית מרקחת תורן 
>> לצפייה ברשימת סניפי בית מרקחת 24 שעות
scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist