בישול בשטח

שפים על הדרך: 5 טיפים לשדרוג ארוחות השטח שלכם

זה לא תמיד קל להרשים את הסועדים כשמבשלים בתנאי שדה. אך עם תכנון מוקדם, התבלינים הנכונים, הציוד המתאים והעיתוי המושלם, התשואות מובטחות

אין ספק שארוחה שנאכלת בשטח, בחיק הטבע ומתחת לכיפת השמיים, לנצח תהיה מענגות וטעימה יותר מארוחה זהה שתאכל בתנאים ביתיים. הסיבה לכך נעוצה בין היתר בכך שהפעילות המאומצת לאורך היום מגבירה את התיאבון והרי ידוע זה מכבר שתיאבון הוא התבלין הטוב מכולם. מעבר לכך, יש משהו קסום ובלתי שגרתי בארוחה שבמהלכה אפשר באמת להתרכז באוכל, הרחק מהבלי היומיום ובלי הסחות דעות אלקטרוניות כאלו ואחרות.

ולמרות זאת, בעוד שישנם תרמילאים שעבורם הפסקות האוכל הן בין השאר מה שהופך את הטיול לחוויה מרגשת ומופלאה, לא חסרים גם כאלו שעבורם הבישול והאכילה בשטח הם לא פחות מסיוט קטן שצריך לעבור ותו לא. בין כך ובין כך, כולנו צריכים לאכול, גם כשאנחנו נמצאים בעיצומו של טראק בן שבועיים, על הר גבוה בקצה העולם. במדריך שלפניכם תמצאו מספר טיפים חשובים בנושא, שיעזרו לכם להימנע מטעויות של מתחילים. 

סוף ארוחה בתכנון תחילה

כשנמצאים בשטח, אין בנמצא שכן חביב שניתן לדפוק לו בדלת ולשאול אם אפשר לקבל קצת סוכר ואין חנויות נוחות במרחק נגיעה שאפשר להשלים בהן מצרכים שתמיד נזכרים בהם ברגע האחרון. לכן גם אם אתם אוהבים לתת דרור ליצירתיות, נוהגים לבשל בהתאם למצאי ולרוב לא מתכננים יותר מדי, כשזה מגיע לבישול בשטח, מוטב לשנות מעט את הגישה.

במילים פשוטות מומלץ מאוד לערוך רשימה מסודרת ולציין בה את המנות שתאכלו בכל אחת מהארוחות לאורך הדרך. לאחר מכן, התעכבו על כל מנה וציינו לצד שמה, את המצרכים הדרושים להכנתה, עד לרמת התבלין. בשלב הבא, כשתהיה לכם רשימה מפורטת של חומרי גלם, מנות וארוחות, תוכלו להבין האם מדובר בתכנית ריאלית ותמזערו את הסיכוי לתקלות עגומות.  

מובן שלא תמיד ניתן לנטרל הפתעות לא נעימות ושלא תמיד הכול מתנהל לפי התכנית. אך ככול שתכנון הארוחות יהיה קפדני יותר, כך הסיכוי לתקלות, יהיה נמוך יותר בהתאם. את הרשימה יש להתחיל לערוך בשלב כמה שיותר מוקדם ומובן שמומלץ גם לשתף את כל השותפים בטיול בהחלטות השונות הנוגעות לאוכל, לעבור בחנויות לציוד לבישול בשטח וחנויות מזון מבעוד מועד.

הפרטים הקטנים שעושים הבדל ענק

אמנם מדובר בארוחה בשטח, אבל גם אותה אפשר להפוך למיוחדת במינה אם רק נשקיע טיפה מחשבה בטאץ' הסופי. כך לדוגמה, אם אתם מכינים פסטה לארוחת הערב, למה שלא תצטיידו בגוש קטן של פרמזן? תוספת המשקל בתרמיל תהיה אפסית אך השיפור בטעם, בלתי נתפס. במקום פסטה החלטתם ללכת על תבשיל ירקות בסגנון אסייאתי? חופן קטן של פקאנים סיניים קצוצים, שיפוזרו אחר כבוד על הצלחות לפני ההגשה, הוא ערובה בטוחה לתשואות של ממש מקהל הסועדים.

אומרים שהאלוהים נמצא בפרטים הקטנים ובכל הקשור לבישול בשטח, הפתגם העתיק עובד שעות נוספות. אז כל עוד מדובר בתוספת מדליקה שבאמת משדרגת את המנה וכל עוד היא לא תופסת כמעט מקום בתרמיל ולא מכבידה על הגב, אין שום סיבה שלא תשתמשו בה כדי להפוך את ארוחת השטח, לסעודת מלכים.

הפרטים הקטנים שעושים הבדל ענק

התוספת שתופסת

ארוחת הערב מאחוריכם, כולם כבר שבעים, האש נחלשה והגחלים לוחשות? זה הזמן המתאים ביותר לפנק את החברים עם הפתעה לילית קלה להכנה. כך לדוגמה באפשרותכם להכין סיידר חם עם טיפה (או יותר) של וויסקי או למשל שוקולטה חמה מאבקת שוקו איכותית.

אם אתם לא מוגבלים במשקל או בנפח, אתם יכולים לקחת איתכם לדרך פחית שימורים של אפרסקים בסירופ וליצור קינוח שף של אפרסקים ממולאים בשוקולד לבן: פתחו את הקופסה, מלאו חצי אפרסק במעט שוקולד לבן, סגרו אותו עם חצי נוסף, עטפו בנייר כסף והניחו על הגחלים. אחרי מספר דקות (בתלות בחום הגחלים) האפרסקים ייצלו, השוקולד הלבן יימס וההנאה תהיה רבה ביותר.   

החידושים שכדאי להכיר

מטבע הדברים, כל עוד אתם לא מטיילים ברכב, השאיפה היא לסחוב על הגב כמה שפחות ציוד. בשנים האחרונות באו לעולם לא מעט פריטים חדשניים המתאפיינים במשקל נמוך, נפח קטן וחוזק גבוה. הנה כמה שכדאי להכיר עבור ציוד לבישול שטח:

  • קומקום/סיר סיליקון מתקפל – קומקום/סיר איכותי מסיליקון שניתן להשתמש בו מעל אש חיה ללא חשש ופשוט לשטוף ולקפל בגמר השימוש. כמו כן כיום ניתן גם להשיג בקלות מגוון רחב של צלחות, קערות וכוסות מתקפלות המיוצרות מסיליקון איכותי.
  • ספורק – במקום לארוז בנפרד מזלג, סכין וכף, מומלץ להצטייד בספורק איכותי ולסגור את הפינה.
  • משטח חיתוך גמיש – משטח חיתוך הוא אביזר חובה גם במטבחי השדה הבסיסיים ביותר. כדי לחסוך מקום בתיק, הצטיידו במשטח חיתוך איכותי, גמיש וקל משקל.

יש לציין כי שוק ציוד המחנאות לא קופא על השמרים ולכן מומלץ מאוד להתעניין בנוגע לחידושים האחרונים בתחום הבישול בשטח, זמן קצר לפני הטיול הגדול הבא שלכם.

כדאי להתחדש

קינמון מוסיף המון

אחת הטעויות הקולינריות הרווחות ביותר בקרב תרמילאים, באה לידי ביטוי בהיעדר תשומת לב לתבלינים. מדובר בטעות כיוון שתבלינים שוקלים מעט מאוד מצד אחד אך מוסיפים המון טעם מצד שני. אז אם מתחשק לכם (ובצדק) להימנע ממשקל עודף, טוב תעשו אם תוותרו על המחבת הרזרבית. אבל בשום אופן אל תוותרו על התבלינים היבשים. רוצים להגדיל ראש באמת? הכינו לעצמכם שקיות ניילון קטנות (לכריכים) עם תערובות תבלינים שונות מבעוד מועד. באופן הזה גם אם מדי ערב תאכלו בסך הכול מנת אורז, הרי שלכל ארוחה יהיה טעם שונה לחלוטין.

לסיום, קבלו מספר דוגמאות לתערובות תבלינים עשירות בטעמים אך פשוטות להכנה:

  • תבלין פיצה – כף פפריקה אדומה, כפית גרגירי פלפל שחור, כף אבקת שום, כפית אורגנו יבש, כף אבקת בצל, חצי כף זרעי בזיליקום ורבע כפית מלח: טוחנים ומערבבים את כל המרכיבים.
  • תערובת טוסקנית – 2 כפיות מלח, כפית וחצי אורגנו יבש, 2 כפיות זרעי שומר, כפית וחצי אבקת שום, שתי כפיות סוכר, כפית אבקת פלפל קאיין וכפית וחצי כפית אבקת בצל: טוחנים ומערבבים את כל התבלינים.  
  • גרם מסאלה – כפית אגוז מוסקט מגורר טרי, כפית גרגירי פלפל שחור, כפית זרעי כוסברה, 10 מסמרי ציפורן, חצי כפית תרמילי הל ללא הקליפה, כפית קינמון, כפית זרעי כמון: טוחנים ומערבבים את כל התבלינים.

בהרט – רבע כפית אגוז מוסקט טחון, שני מסמרי ציפורן, כפית תרמילי הל, כף גרגירי פלפל אנגלי, שתי כפות גרגירי פלפל שחור, שתי כפות פפריקה מתוקה, כף וחצי זרעי כוסברה, 2 כפיות קינמון, שתי כפות זרעי כמון: טוחנים ומערבבים את כל התבלינים.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite_menu_forumsSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussiness דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_tools