
מערכות גילוי אש ביתיות, רגע לפני חנוכה
"הנרות הללו שאנו מדליקין"... עלולים לגרום לשרפה בדירה! כך תמנעו את האסון הבא – פרויקט מיוחד לכבוד חג האורים
כל הילדים ורוב המבוגרים ממתינים בכיליון עיניים לרגע שבו הנר הראשון ימוקם בחנוכייה וכל המשפחה תשיר את ברכות החג, כשבאוויר נישא ניחוח הסופגניות הטעימות. עם זאת, ישנם גם כאלו שחוששים מחג החנוכה והכוונה היא לאנשי הכיבוי וההצלה, שמדי שנה נאלצים להתמודד עם עלייה משמעותית במקרי השרפות בבתים במהלך החג.
מעניין לציין שהחלק הארי של השרפות שמקורן בנרות החנוכה, מתרחש בדירות של בני המגזר הדתי והחרדי. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שמשפחות רבות בציבור הדתי והחרדי, נוהגות לאפשר לכל ילד במשפחה להדליק חנוכייה משלו: מטבע הדברים ככול שיש יותר נרות, כך הסכנה לשרפה, גדולה יותר בהתאם.
הטעויות הקטנות שחשוב להכיר (ולהימנע מהן)
חלק ניכר מהשרפות פורצות בשל חוסר תשומת לב ועל רקע טעויות שכל כך בקלות ניתן היה להימנע מהן. כך למשל, נהוג למקם את החנוכייה על אדן החלון, על מנת "לפרסם את הנס לכל העולם". על פניו אין בכך כל רע, למעט במקרים שבהם מדובר בחלון עם וילונות שעשויים לעלות באש או בחלון שעשוי מעץ. לפיכך הכלל הראשון הוא להימנע ממיקום החנוכייה בסמיכות לווילונות ועל אדן חלון מעץ.
בהקשר זה נציין שלפני מספר שנים חנוכייה שמוקמה על מגש פלסטיק שהונח על כיסא עם ריפוד עור, המיסה את הפלסטיק ובשלב מסוים הוא החל לבעור. תוך שניות ספורות האש אחזה בכיסא ומשם התפשטה הלהבה לשאר רחבי הבית. לפיכך חשוב למקם את החנוכייה על משטחים יציבים ממתכת בלבד והרחק מרהיטים או חפצים דליקים מחומרים כמו בד, ניילון, עור וכיו"ב.
מעבר לכל זה, חשוב לוודא שהחנוכייה עצמה לא תגרום לשרפה, שכן לא אחת הילדים חוזרים מהגן עם חנוכיות מאולתרות שהכינו מחומרים דליקים או קלים מאוד. חשוב להפנים כי די בנר אחד שלא יהיה יציב מספיק ובעקבות זאת ייפול מהחנוכייה, כדי לגרום לאסון גדול מאוד. קחו זאת לתשומת ליבכם.
לא משאירים את החנוכייה לבד, אפילו לרגע אחד
המכנה המשותף לחלק ניכר מהשרפות שפורצות מדי שנה בחג החנוכה, הוא שהן מתרחשות בזמן שאיש אינו משגיח על החנוכייה. לאור זאת ההמלצה הטובה ביותר היא להקפיד להדליק את הנרות מוקדם ככול האפשר ולעולם לא ללכת לישון בזמן שהנרות דולקים. מטבע הדברים יש גם להימנע בכל מחיר ממצב שבו הנרות דולקים כשאין איש בבית. כל זה נכון במיוחד כשמדובר בבתים עם חיות מחמד: אם יש לכם כלב או חתול, הקפידו למקם את החנוכייה בנקודה שאליה הם לא יכולים להגיע.
מתקינים גלאי עשן ולא משאירים דבר ליד הגורל
גלאי עשן ביתיים הם בין הדרכים היעילות, הפשוטות והחסכוניות ביותר למנוע את השרפה הבאה. מהסיבה הזו, ישנן לא מעט מדינות בעולם, שבהן חובה להתקין גלאי עשן בדירות מגורים. גלאי העשן מסוגלים להתריע באמצעות צפצוף עוצמתי על התפתחות של שרפה בשלב מוקדם מאוד ולהעיר את בני הבית הישנים (או להסב את תשומת ליבם של הערים). העלות של גלאי עשן היא עשרות שקלים בודדים ואין ספק שמדובר במכשיר חשמלי ששווה את משקלו בזהב.
טיפים חשובים על גלאי עשן
- אחת לחודש (לכל הפחות) יש לעלות על סולם וללחוץ על כפתור הבדיקה של גלאי העשן. כפתור הבדיקה מאפשר לנו לדעת מה מצב הסוללה והאם הגלאי תקין או לא
- אין צורך לחשוש מפני התקנה של גלאי עשן. הגלאים המודרניים פשוטים ביותר להתקנה וחלקם אפילו לא דורשים שימוש במקדחה (חלק מהגלאים מותקנים באמצעות פסי דבק למשל)
- חל איסור מוחלט לצבוע את הגלאי או לעשות בו כל שינוי מכל סוג שהוא
- מומלץ להחליף את הסוללות בגלאי העשן אחת לחצי שנה ואת הגלאי עצמו בתדירות של אחת לעשר שנים (לכל הפחות). כמו כן מומלץ לנקות את הגלאים באמצעות שואב אבק בתדירות של אחת לשנה
- כיוון שהעשן עולה למעלה, יש להתקין את הגלאים על התקרה, כשההמלצה הטובה ביותר היא להתקין גלאי בכניסה לכל חדר שינה וכן במבואה לחדרי השינה ובכניסה למטבח
- חשוב שלא להתקין את הגלאי סמוך לפתחי מיזוג האוויר, שכן האוויר שנפלט מהם עשוי לפזר את העשן ולהרחיק אותו מהגלאים
כעת נותר רק לאחל לכם חג חנוכה שמח, נעים ובטיחותי!