כתבות בנושא בגדי ים וחוף - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

עונת המדוזות - איך חוזרים מהים בריאים ושלמים?

מדוזות, מי אתן? עונת הרחצה נפתחת ואיתה האורחות השקופות בחופי הים. איך נזהרים ממדוזות, מה צריך לעשות אם קיבלנו עקיצה ומתי זה עלול להיות מסוכן? המדריך לקיץ בטוח

עם העונה החמה בחודשי יוני עד אוגוסט, מופיעים גם בעלי החיים הקיציים שצריבה, הכשה או עקיצה שלהם יכולה להיות לא נעימה במיוחד או אפילו קטלנית במקרים מסוימים. ניתן להתגונן מפני מזיקי הקיץ בכמה דרכים בטוחות, כאשר הימנעות היא דרך המלך. עצה ראשונה שייתכן מאוד שלא תתאים לרובכם היא להימנע מרחצה בים במהלך החודשים החמים ביותר של השנה, בעונת המדוזות. אם אתם לא מוכנים לוותר על תענוג הבילוי בחוף הים הכולל גם רחצה ושחייה, הביאו בחשבון שאתם עלולים לחוות את המפגש הכואב.

מה אנחנו יודעים על מדוזות?

מדוזות הן מבעלי החיים העתיקים והן בנות לא פחות מ-500 מיליון שנה. מדובר בבעל חיים ימי מרתק ביותר עם מראה גוף דמוי ג׳לי המורכב מ-94%-98% מים, וכן ממינרלים, מלחים וחלבון. צורתן של המדוזות כמטריה וזרועותיהן הארוכות הן אלו שמגע איתן צורב את עורנו. מדוזות הן חסרות לב, מוח, ראש או סנפירים. במקום זאת, יש להן רשת עצבים לא מפותחת, חלל קיבה שמשמש לתזונה ורבייה, קנה שבקצהו פה וכמובן הזרועות המפורסמות, המשמשות גם לציד וגם להגנה.

מדוזהממש ממש לא משחק ילדים. צילום: שאטרסטוק

איך נימנע ממדוזות?

בדרך כלל, ניתן להימנע ממפגש עם מדוזות במעקב אחרי הנדידה שלהן לחופים. אולם, אם בכל זאת בחרתם להתרחץ בחוף ובמים ראיתם מדוזות ספורות, כדי שתדעו כיצד להתמודד עם צריבת מדוזה. חשוב לדעת כי מדוזה יכולה לצרוב אותנו גם כשהיא נמצאת על החוף ואינה במים, ולכן גם אם נדמה לכם שמדובר במדוזה שנפחה את נשמתה והיא כבר לא מזיקה, כדאי להתרחק ממנה ולא לנסות לפנות אותה בעצמכם.

איך נדע שמדוזה צרבה אותנו?

במים, צריבת מדוזה יכולה להיגרם ממגע ישיר עם הזרועות. פעמים רבות, נשחה בים ונרגיש צריבה פתאומית, אך כשננסה למצוא את המדוזה המזיקה, לא תימצא כזאת בסביבה. חשוב לדעת כי גם כשמדוזה אינה נמצאת בסביבתנו, תאי ארס משוטטים שהתנתקו מזרועותיה יכולים להימצא במים, לגרום לצריבה חדה ואפילו להשאיר על עורנו החשוף סימן.

מדוזההכר את האויב. צילום: שאטרסטוק

איך צריבת מדוזה מרגישה וכיצד מטפלים בה?

צריבה של מדוזה יכולה לגרום לכאב חד, לאדמומיות בעור, ובהמשך גם לגרד חזק ולפעמים גם לשלפוחיות ולשטפי דם. גם צריבה של תאי ארס יכולה לגרום לאותה חומרת תסמינים ולכן יש לטפל בהן באותו אופן: לאחר שחשים בצריבה, יש לצאת מהמים ולהסיר מהעור שיירי מדוזה באמצעות מקל כלשהו – בשום פנים ואופן לא באמצעות הידיים, מגבון או נייר, מאחר שחשוב מאוד לא לשפשף את אזור הצריבה. יש לשטוף את אזור הצריבה תחילה במי ים ולאחר מכן תחת זרם מים מתוקים, וזאת במשך כמה דקות. בעבר, ההמלצה היתה לשטוף את האזור עם חומץ, אולם אין הוכחה חד משמעית באשר ליתרונות של חומץ לטיפול בצריבה ועדיף לשטוף את האזור במים בלבד.

מתי הצריבה מסוכנת?

אם לאחר צריבת מדוזה מופיעים תסמינים כמו חום, עייפות חריגה וכאבי שרירים, יש להתייעץ עם רופא. תסמינים כמו קשיי נשימה, נפיחות בגרון, נפיחות מעבר לרגיל וכל תגובה אלרגית אחרת לאחר מפגש עם מדוזה, מחייבים הגעה מיידית לבית חולים או למרפאת חירום על מנת לקבל טיפול רפואי הולם. לכן, במקרים קיצוניים אלה, אל תהססו להזמין אמבולנס או להתפנות לחדר המיון באופן עצמאי ומהיר.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist