כתבות בנושא דיני עבודה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

הכסף הזה מגיע לך: פיצויי פיטורים - השקט הכלכלי להמשיך קדימה

אצל עובדים רבים קיים חשש מהיום שאחרי - איך יסתדרו אם חלילה יפטרו אותם ממקום עבודתם או שייאלצו להתפטר בגלל סיבות שונות. חוק פיצויי פיטורים מבטיח שלא תלכו הביתה בידיים ריקות וחשוב לדעת כיצד ועל סמך אילו נתונים מחשבים את גובה הסכום המגיע לכם

בכתבה זו:
אז מי זכאי? | שאלת מיליון הדולר (או קצת פחות) | ללא דחיות ועיכובים

רק לפני כמה רגעים יצאת ממשרדו של הבוס. זהו, סיימת תקופה ואתה נפרד ממקום העבודה שאליו התרגלת להגיע בכל בוקר. הסיבות מגוונות – ייתכן שפיטרו אותך, אולי התפטרת מאילוצים כלשהם או שפשוט החלטת להמשיך לקריירה אחרת. בכל מקרה אתם לא יוצאים בידיים ריקות ואתם צפויים לקבל סכום כסף לא מבוטל, המוכר כפיצויי פיטורים.

מדוע בעצם עובד אשר קיבל שכר מלא על עבודתו, יהיה זכאי לקבל סכום כסף נוסף, מבלי שיעבוד תמורתו? מטרת חוק הפיצויים היא להבטיח יציבות בשוק העבודה. החוק נועד למנוע מהמעסיק לפטר כל אחר יד את העובד, בכך שהוא יודע כי יידרש לשלם לו סכום כסף גדול אם יעשה זאת. מצד שני הוא נועד למנוע מהעובד להתפטר, על ידי הקביעה כי יאבד את זכאותו לקבלת הכסף (למעט מקרים שיפורטו בהמשך). בנוסף, סכום הפיצויים אמור לתת לעובד מרווח נשימה, אשר יאפשר לו לחפש עבודה בנחת עם פחות לחץ כלכלי.

אז מי זכאי?

ככלל, פיצויי פיטורים משולמים רק למי שפוטר אולם הדבר תלוי בהסכם העבודה או בהסכם הקיבוצי שחל על העובד. קיימים זכאים נוספים, ואלו הם: מי שעבודתו הופסקה בגלל פטירת המעביד או פשיטת רגל; עובד שהתפטר בעקבות מצב בריאותו או של בן משפחתו; אחד מבני הזוג שהתפטר על מנת לטפל בילד תוך תשעה חדשים מיום הלידה או מיום קבלת הילד לאימוץ.
מקרים נוספים בהם עובד זכאי לפיצויי פיטורים על אף שלא פוטר הם כאשר עובדת עזבה את מקום עבודתה עקב שהייה במקלט לנשים מוכות; עובד ששינה את מקום מגוריו לרגל נישואים או מעבר מיישוב עירוני לחקלאי או ליישוב פיתוח; עובד שהתגייס לצבא או למשטרה; עובד שחוזה העבודה שלו הסתיים והמעסיק לא הציע לחדש את החוזה; ועובד שהתפטר בגלל הרעה מוחשית בתנאי העבודה (לדוגמא כאשר המעסיק החליט על הפחתת המשכורת או על שינוי שעות העבודה שלו).

תנאי נוסף לקבלת פיצויי פיטורים הוא שהמפוטר עבד לפחות שנה ברצף (לגבי עובד בענף עונתי - לפחות שתי עונות רצופות, כאשר כל אחת מהן נמשכה לפחות 3 חודשים). התקופה המדוברת  כוללת בתוכה גם יציאה לשירות מילואים, חופשה בהסכמת המעביד, חופשה מכוח חוק, תאונה, מחלה, שבתות, חגים ועוד. חשוב לדעת שאם עובד פוטר לקראת סוף השנה במטרה להימנע מתשלום הפיצויים, הוא יקבל אותם על פי חוק.
אם נערכים חילופים בין המעבידים בזמן תקופת ההעסקה של העובד, קיימות שתי אפשרויות בנוגע לפיצויים: הראשונה – תשלום פיצויים מלא מצד המעביד בטרם עזיבתו, או התחייבות של המעביד החדש לשלם לעובד בעתיד את פיצויי הפיטורים, אם וכאשר יהיה זכאי לכך. במקרה השני העובד לא יקבל כסף בזמן החלפת המעסיקים, ותקופת ההעסקה שלו לצורך חישוב פיצויי הפיטורים תכלול כמובן את שניהם.

שאלת מיליון הדולר (או קצת פחות)

מה שבסופו של דבר הכי מעניין זה כמה כסף מקבל העובד כפיצויים. הסכום משתנה בהתאם לצורת תשלום השכר: לדוגמה, אם העובד קיבל משכורת חודשית, הפיצוי הוא בגובה המשכורת האחרונה כפול שנות העבודה שלו. במקרים אחרים יחושב הסכום לפי סכום של שבועיים עבור כל שנת עבודה. לסכום זה יתווסף חלק יחסי עבור חלק משנת העבודה.

יש לשים לב כי המשכורת המחושבת לצורך תשלום פיצויים כוללת את רכיבי השכר הקבועים בלבד: שכר יסוד, תוספות ותק, תוספת יוקר ומשפחה, תוספות מחלקתיות ומקצועיות וכן עמלות על מכירות. התוספות המותנות אשר לא נכללות הן: בונוס מחלקתי, תשלום על שעות נוספות שבוצעו בפועל (לא גלובליות), שווי שימוש ברכב או אחזקת רכב, משכורת 13, מענקים שונים כגון מענק הצטרפות לעבודה ודמי הבראה.
ישנם מקרים מיוחדים בהם ייעשה החישוב באופן שונה: עובד בשכר לפי שעה יקבל תשלום לפי ממוצע השעות ב-12 חודשי העבודה האחרונים כפול השכר האחרון לשעה; עובד המקבל עמלות (למשל עמלות מכירה) בנוסף לשכר הבסיס, יקבל את העמלה הממוצעת ב-12 החודשים האחרונים יחד עם השכר; עובד המקבל שכר בקבלנות יקבל לפי ממוצע השכר ב-12 חודשי העבודה האחרונים; ועובד ששכרו השתנה באופן מהותי (לדוגמא השכר הופחת, אחוזי המשרה השתנו) יקבל באופן יחסי לפי השכר בכל התקופה. חשוב לציין כי אם השכר היה נמוך באופן בלתי חוקי יחושבו הפיצויים לפי שכר המינימום. 

ללא דחיות ועיכובים

אצל עובדים רבים שעוזבים את מקום עבודתם עולה השאלה האם הסכום שקיים בפועל בקרן הפנסיה – מכספים שהופרשו אליה על חשבון הפיצויים - הוא הסכום שיקבלו או שמדובר רק בחישוב של חודש עבור כל שנה. על פי סעיף 14 לחוק, אם לא נכתב אחרת בהסכם או בהסכם הקיבוצי, החישוב שפירטנו מוקדם יותר הוא שיקבע את גובה התשלום ולא הסכום שקיים בפועל בקרן הפנסיה. כלומר, אם הסכום בקרן נמוך מהחישוב, המעסיק ישלים לעובד את ההפרש עד לגובה הסכום שהתקבל בחישוב. 

הגענו למועד התשלום, שהרי אחרי כל החישובים, העובד מעוניין לראות את הכסף כמה שיותר מהר בחשבון הבנק שלו. ובכן, ככלל על המעסיק לשלם את פיצויי הפיטורים ביום האחרון לעבודתו של העובד. אם לא עשה כן - קיימת הלנת פיצויי פיטורים. הקנס בגין ההלנה משתנה לפי אורכה - בין 16 עד 30 ימים משולמת הצמדה למדד ומעל 30 ימים משולמת הצמדה למדד וכן 20% מפיצויי הפיטורים בגין כל חודש איחור.
הרבה מספרים, חישובים ונתונים כרוכים בקבלת כספי הפיצויים. אמנם על פי חוק, אם עזבתם מקום עבודה אתם אמורים לקבל אותם ללא תקלות ועיכובים, אולם במידה שנתקלתם בבעיה – ולו הקטנה ביותר – מומלץ לפנות לסיוע של עו"ד מתחום דיני העבודה כדי לוודא למה בדיוק אתם זכאים. רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים בדיני עבודה תוכלו למצוא כאן - באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת. בהצלחה

>> בואו להתעדכן ב
מחירון דיני עבודה.
>> בואו לשאול שאלות ולהיתייעץ בפורום דיני עבודה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist