accessibility
Avatar_add_reviewicon-login-arrow-symbolLogOutFull_Menuדפי זהבPointsAvatar_add_reviewAvatar_add_reviewFavoritesMessagesPeopleEdit_detailsHistory

היי אורח

accessibility
כתבות בנושא דיני עבודה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

החוק שעובד בשביל העובד: זכויות העובדים והחובה לשמור עליהן

החברה האנושית עברה כברת דרך בכל הנוגע ליחסי עובד-מעביד: מימי העבדים במצרים, דרך עידן הקולוניאליזם ועבדות השחורים במערב, ועד לימים אלו, בהם נהנים העובדים מזכויות הקבועות בחוק. מה מגיע לעובד, כיצד מבטיחים שהזכויות ימולאו ויכובדו, ומה עושים כאשר אלו נשללות ביד גסה? מבט על עיקרי זכויות העובדים <p> מאת: נגוהה שפרלינג <p/>

בישראל קיימים עשרות חוקים שמטרתם להגן על העובד ולהבטיח את זכויותיו. ככלל, ניתן לחלק את מגוון החוקים לשלוש קבוצות: האחת - חוקים העוסקים בתנאי העבודה ומבטיחים לעובד זכויות הנוגעות לתנאים ולשכר (חוק חופשה שנתית, הגנת השכר, הודעה לעובד על תנאי עבודה, הודעה מוקדמת לפיטורין והתפטרות, שעות עבודה ומנוחה, שכר מינימום וחוק חיילים משוחררים); בקבוצה השנייה - חוקים המבטיחים שוויון ומונעים אפליה של אוכלוסיות חלשות (חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, חוק עובדים זרים, חוק עבודת נשים, עבודת נוער, שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, חוק הסכמים קיבוציים וחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם); והשלישית - חוקים השואפים להגן על בטחונו של העובד ועל פרטיותו (חוק מידע גנטי והחוק למניעת הטרדה מינית).

הפרת זכויות - עבירה פלילית החוקים השונים קובעים זכויות שונות של העובדים השכירים בישראל ואת חלקם לא ניתן כלל לשנות או לשלול - גם לא בהסכמת העובד. בטרם נעסוק בזכויות עצמן, חשוב לדעת שיש מי שאחראי לאכיפת החוקים הללו ומבטיח את ההגנה על זכויות העובדים בישראל - זהו האגף לאכיפת חוקי העבודה הנמצא במשרד המסחר התעסוקה והתעשייה. מעסיקים שלא מקיימים את סעיפי החוק השונים עלולים להיחשף לחקירה פלילית, להטלת קנס ואף להגשת כתבי אישום. לצידו של האגף פועלים גם גופים שונים המסייעים להגנה על העובד, בהם הסתדרות העובדים הכללית, קו לעובד ועוד. לצידם של אלה קיימים עורכי דין מומחים לדיני עבודה שיכולים לסייע לכל עובד שנפגע מהתנהלות מעסיקו.

מפאת קוצר היריעה לא ניתן לדון בכל הזכויות שמבטיחים החוקים השונים לעובדים, ובשל כך בחרנו לעסוק בזכויות הבולטות והחשובות. חשוב לדעת מה מגיע לכם כעובדים כדי שתוכלו לדרוש זאת מהמעסיק שלכם.

הזכות הראשונה היא שכר מינימום: השכר אשר מעביד מחויב לשלם לעובד לא יהיה נמוך מכפי שנקבע בחוק (בעת כתיבת המדריך - מארס 2012 - עומד שכר המינימום על 4,100 שקלים לחודש, 22.04 שקלים לשעה).

חופשה שנתית: כל עובד זכאי לחופשה שנתית שאורכה תלוי בוותק של העובד במקום עבודתו (ראו פרטים במדריך נפרד בנושא זה).

פיצויי פיטורים: עובד שפוטר לאחר שעבד אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה במשך יותר משנה, זכאי לפיצויי פיטורים. שיעורם מחושב לפי השכר החודשי האחרון עבור כל שנת עבודה בפועל. חובה נוספת החלה על המעביד בעניין פיטורים היא להודיע על כך לעובד בהודעה מוקדמת בכתב מראש (ראו פרטים במדריך נפרד בנושא זה).

תשלום שכר: מעביד חייב לשלם את שכר העובד ביום האחרון של החודש עבורו משולם השכר, ולא יאוחר מה-9 לחודש העוקב. איחור בתשלום נחשב להלנת שכר, והמשמעות - זכות לפיצוי בשיעור של חמישה אחוזים בשבוע הראשון ועשרה אחוזים בכל שבוע שלאחר מכן. על השכר, לפי חוק, לכלול תשלום עבור שעות נוספות שהן מעבר ליום עבודה רגיל במשרה מלאה. החישוב הוא פשוט: עבור השעתיים הנוספות הראשונות לא פחות מ-125% משכרו הרגיל של העובד, ועבור השעה השלישית הנוספת ואילך לא פחות מ-150%. אי תשלום שכר עבור שעות נוספות מהווה גם הוא הלנת שכר.

דמי נסיעות: כל מעביד חייב בהשתתפות בדמי הנסיעה של העובד אל העבודה וממנה, ואלה לא יעברו את התקרה שמתעדכנת מדי תקופה.

דמי הבראה: אדם העובד באותו מקום עבודה לפחות שנה, זכאי לדמי הבראה בגובה 365 שקלים ליום עבור חמישה ימי הבראה בשנה הראשונה, שישה ימים בשנייה ובשלישית ושבעה ימים בשנים הרביעית עד העשירית (ראו פרטים במדריך נפרד בנושא זה).

דמי מחלה: עובד זכאי ל-18 ימי מחלה בשנה, עם זכות לצבירה עד 90 יום לכל היותר. בעד היום הראשון למחלה העובד אינו זכאי לתשלום, בעד הימים השני והשלישי הוא זכאי ל-%37.5 משכרו היומי, והחל מהיום הרביעי ל-%75 משכרו היומי. זכות חשובה נוספת בהקשר זה היא הזכות להיעדר בזמן מחלה של בן זוג ו/או של הורה ו/או של ילד. כך, העובד זכאי לזקוף לרשותו עד שישה ימים בשנה של היעדרות, בשל מחלת בן זוגו או בשל מחלת הורה שמלאו לו 65 שנים, על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו. כן הוא זכאי לזקוף לרשותו ימי היעדרות על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו, בשל מחלת ילדו עד שמונה ימים בשנה - וכל זאת בהתקיים התנאים הקבועים בחוק.

איסור פיטורים בעת מחלה: על פי חוק אסור לפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלתו במהלך תקופת המחלה - בכפוף לסייגים שונים שקובע החוק.

זכויות לנשים הרות ולאמהות טריות: חוקי דיני עבודה שונים מבטיחים את זכויות הנשים לפני הכניסה להריון, במידה שקיים צורך בטיפולי פוריות ו/או בדיקות; ובזמן ההריון ולאחר הלידה (חלק מהזכויות אף מובטחות לבן זוגה של האישה).

לצד אלה, כאמור, ישנן זכויות רבות נוספות שעל המעביד לקיים. אם אחת הזכויות שלך כעובד נשללו ממך, אין סיבה לחשוש מתגובתו של המעביד משום שהחוק עומד לצדך. פנו לעורך דין מומחה לדיני עבודה או לכל מוסד שיוכל לסייע לכם לקבל את המגיע לכם מבלי שמעמדכם במקום העבודה יפגע. רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים בדיני עבודה תוכלו למצוא כאן - באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת. בהצלחה.

>> בואו להתעדכן
במחירון דיני עבודה.
>> בואו לשאול שאלות ולהיתייעץ בפורום דיני עבודה.

 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_infoSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist