כתבות בנושא משפט מנהלי ורשויות מקומיות - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

דע את זכויותיך: חשיבותן של זכויות האדם והשמירה עליהן

זכויות אדם, זכויות מיעוטים, שוויון, חופש העיסוק, חופש התנועה, חופש דת ומצפון, כבוד האדם וצדק. את המושגים האלו אנחנו שומעים כל יום, בכל מקום: בחדשות, בעיתונים, בנאומים, בקמפיינים של מפלגות ובהפגנות. האם אנו באמת יודעים מה משמעותם? מה מקורן של זכויות האדם? ומה באפשרותכם לעשות אם אחת מהזכויות הללו נרמסה בידי הרשויות?<br /> מאת: נגוהה שפרלינג

בכתבה זו:
הכרה עולמית - ומקומית | חוקי יסוד - "כבוד האדם וחירותו" | מהפיכה חוקתית

המושג "זכויות האדם" נשמע לרובנו טריוויאלי כמעט. ברור לנו שכבני אדם אנו מחזיקים בזכויות בסיסיות כמו חופש הביטוי, חופש התנועה ועוד, אבל למרבה הצער הן לא תמיד נשמרות על ידי הרשויות. קבוצות שונות בציבור מוצאות עצמן כמי שזכויותיהן נפגעות וכך גם אנשים פרטיים, וחשוב לדעת מה התוקף המשפטי של כל אלו.
זכויות אדם הן כל אותן זכויות אשר כל אדם זכאי להן בכל מצב, בכל מקרה ובכל מבנה חברתי. הן ראשונות במעלה ואין לגזול אותן בשום אופן ובשום תנאי - לשום מטרה. אלה הן הזכויות בעלות המעמד הגבוה ביותר, המגיעות לאדם בשל היותו אדם. ההכרה בהן והשיח סביבן החל במאות ה-17 וה-18 ומאז הן הוגדרו, מולאו בתוכן ונכללו במגילות שונות, בהצהרות מגוונות ובחוקות של מדינות העולם השונות.
כאשר מדברים על זכויות אדם מתכוונים לארבע זכויות מרכזיות, שמהן נגזרות זכויות נוספות: הזכות לחירות - ממנה נגזרים חופש הביטוי, חופש הדת והמצפון, חופש התנועה, חופש העיסוק, חופש הביטוי, חופש ההתאגדות, הזכות לקניין ולרכוש פרטי ועוד; הזכות לחיים ולביטחון - ממנה נגזרת הזכות לשלמות הגוף; הזכות לשוויון - ממנה נגזרות הזכות לשוויון בפני החוק והזכות להליך הוגן; והזכות לכבוד - ממנה נגזרות הזכות לשם טוב ולהגנה מלשון הרע והזכות לפרטיות.

הכרה עולמית - ומקומית

בשנת 1948 חתמו כל המדינות החברות באו"ם על ההכרזה לכל באי עולם בדבר זכויות האדם. ההכרזה מציגה את החשיבות הרבה של כיבוד ושמירה על זכויות האדם לאור ההיסטוריה ולמען הצדק וההגינות. ברוב המדינות המערביות מעוגנות זכויות אלו בחוקה וכך נמנעת הפגיעה בהן על ידי השלטונות.

חוקי יסוד - "כבוד האדם וחירותו"

בישראל אין חוקה אך ישנם שני חוקי יסוד: חוק יסוד כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד חופש העיסוק, שנותנים הגנה גבוהה מאד לזכויות אדם רבות ומגוונות. חוקי היסוד, למעשה, שואפים למנוע פגיעה של גופים שלטוניים, ציבוריים ומנהליים בזכויות האדם והם אפילו מגבילים את כוחה של הכנסת מפני חקיקת חוקים שפוגעים בזכויות המוגנות בחוקי היסוד.  (כאן ניתן למצוא רשימה של עורכי דין המתמחים בזכויות אדם)
חוקי היסוד נחשבים מעין מגילה ישראלית לזכויות אדם ו והם קובעים כי אין פוגעים בחייו, בגופו, או בכבודו של אדם באשר הוא אדם וכך גם בקניינו. עוד קובעים החוקים, כי כל אדם זכאי להגנה על חייו, על גופו ועל כבודו וכי אין נוטלים ואין מגבילים את חירותו של אדם במאסר, במעצר, בהסגרה או בכל דרך אחרת. החוקים גם קובעים, כי כל אדם חופשי לצאת מישראל וכי כל אזרח ישראלי הנמצא בחו"ל זכאי להיכנס לישראל. עוד קובעים החוקים, כי כל אדם זכאי לפרטיות ולצנעת חייו וכי אסור לפלוש לרשות היחיד של אדם שלא בהסכמתו, אסור לערוך חיפוש ברשות היחיד של אדם - על גופו, בגופו או בכליו - ואסור לפגוע בסוד שיחו של אדם, בכתביו או ברשומותיו. כמו כן, החוקים מעגנים את זכותו של אדם לעסוק בכל עיסוק, מקצוע או משלח יד.

מהפיכה חוקתית

חוקי יסוד אלה כוללים באופן מלא ומפורש את הזכות לחירות, הזכות לחיים ולביטחון, הזכות לקניין, את חופש התנועה ואת הזכות לפרטיות. לצד זאת קיימת מחלוקת משפטית גדולה האם החוק גם כולל זכויות נוספות הנגזרות מהחירויות המוגנות באופן מפורש, כגון חופש הביטוי, חופש הדת והמצפון והזכות לשוויון. כיום עדיין נהוג לפעול בישראל לפי שיטתו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרון ברק, שהנהיג את ה"מהפיכה החוקתית" אשר שאפה להעניק לחוקי היסוד מעמד של חוקה. גישה זו נשענת על החלטתה של הכנסת להעניק לחוקי היסוד מעמד על-חוקי, על ידי חקיקת סעיף שנתן לבתי המשפט סמכות להכריז על בטלותו של חוק רגיל העומד בסתירה לחוקי יסוד אלה.
הדיון והשיח סביב זכויות האדם בישראל טעון ורב שכבות. קיומם של מיעוטים רבים, אופיה הייחודי של מדינת ישראל כמדינת היהודים, האוכלוסייה הדתית, סוגיות ביטחוניות וההטרוגניות החברתית, מנעו עד כה מהמדינה לחוקק חוקה של ממש שתכלול את זכויות האדם. אם כתושב ישראל אתה חש כי זכות אדם בסיסית ניטלה ממך, או שנפגעת בעקבות רמיסת אחת מהזכויות המגיעות לך, באפשרותך לפנות לבית המשפט העליון בשבתו כבית דין גבוה לצדק או לבית משפט מחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, ולעתור נגד התנהלותה הפסולה של הרשות השלטונית שפגעה בך. לשם כך, עליך להסתייע בעורך דין מומחה בתחום המשפט המנהלי ( כאן ניתן למצוא רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים במשפט מנהלי).
חשוב לזכור, כי קיימים במדינה לא מעט ארגונים ששמו להם מטרה לפעול למען הבטחת זכויות האדם בישראל והם מהווים כתובת לכל מי שחש כי זכות בסיסית שלו נפגעה. ארגונים אלה פונים לבג"ץ בסוגיות רבות ומגוונות בהן, לדעת הארגונים, התרחשה פגיעה בזכות יסוד של מי מתושבי המדינה על ידי הרשויות.

>> התעדכן במחירון תחום המשפט המנהלי ורשויות מקומיות.
 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist