כתבות בנושא משפט מנהלי ורשויות מקומיות - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

חשבון עירוני: מהו מס הארנונה וכיצד נקבע גובהו?

מה המשותף למשאית הזבל שמגיעה בבוקר, לתאורת הרחוב שדולקת בערב, לפרחים בגן הציבורי ולזיקוקים ביום העצמאות? המימון לכל אלו מגיע מהכיס שלכם, באמצעות תשלום הארנונה. הכירו מקרוב את החשבון שאתם נדרשים לשלם לעירייה פעם בחודשיים

בכתבה זו:
מדוע משלמים ארנונה? | ההבדלים בין מחירי הארנונה | מי משלם את הארנונה במקרה של שכירות?

בשגרה היומיומית אתם נהנים משירותים שהרשות המקומית שבשטחה אתם גרים מספקת באופן שוטף: טיפול בנוי במרחב הציבורי, פינוי אשפה וגזם, תיקון מפגעים, אספקת חשמל ברחובות ועוד. המימון לכל אלו מגיע מהציבור באמצעות חשבון דו-חודשי שכולנו נדרשים לשלם - הארנונה.


ראשית, חשוב להבין שהארנונה היא למעשה סוג של מס. אך בשונה ממסים אחרים שאתם מכירים כמו מס הכנסה ומע"מ, הארנונה מוטלת על האזרח על ידי הרשות המקומית או העירייה, ולא נגבית על ידי המדינה באמצעות רשות המיסים. את הארנונה גובה אך ורק העירייה שבשטחה מצוי הנכס (דירה, בית פרטי, בית עסק וכדומה).

תשלום ארנונה. צילום: shutterstock

 

מדוע משלמים ארנונה?

אזרחים רבים שואלים את עצמם מדוע הם נדרשים לשלם מס נוסף, מלבד המסים שהמדינה מטילה עליהם גם כך? התשובה פשוטה וטמונה בכך שארנונה היא מס עירוני. כפי שמטרת המסים שאתם משלמים באמצעות גבייה של מס הכנסה ומע"מ היא לממן את הוצאות הממשלה והמדינה, כך ההכנסה מגביית הארנונה על ידי העירייה נעשית בשביל לממן את פעולותיה השונות - שיפוצים ברחבי העיר, תחזוקה, אירועי תרבות ועוד.

 

ההבדלים בין מחירי הארנונה

מתוקף היותה אחראית על גביית הארנונה, העירייה היא גם זו שקובעת את המחיר שאתם נדרשים לשלם עבור מס זה. גובה המס מחושב באופן זהה בכל מקום: מחיר הארנונה שווה לגודל שטח הנכס כפול תעריף הארנונה למטר מרובע. לדוגמה: אם אתם מחזיקים בדירה שגודלה הבנוי הוא 100 מטר ונקבע שהתעריף של הארנונה בעירכם הוא 5 ש"ח למטר, תידרשו לשלם 500 ש"ח בכל חודש.

עם זאת, קיימים הבדלים בתעריפי הארנונה בין עיר לעיר ומי שגר בפתח תקווה, למשל, יקבל חשבון ארנונה שונה מאשר אדם הגר בנכס בגודל זהה בתל אביב. בנוסף, קיימים גם הבדלים בין התעריפים של סוגי נכסים שונים. כך לדוגמה, תעריף הארנונה של חנות אינו זהה לזה של דירה, בגלל אופי השימוש השונה ביניהן.

ישנם גם הבדלים בין חישובי ארנונה בתוך אותה העיר לפי אזורי החלוקה בה. בכדי לדעת מה התעריף הנוגע אליכם וכמה עליכם לשלם, מומלץ לבדוק את טופס הארנונה שמתפרסם בכל עירייה ובו רשימת התעריפים לפי האזור ולפי סוג הנכס. חשוב לציין כי התעריפים הקבועים בצווי הארנונה תקפים לשנה אחת ובכל שנה מתפרסם צו ארנונה חדש בכל עירייה, עם התעריפים המעודכנים.

 

מי משלם את הארנונה במקרה של שכירות?

במקרים בהם בעל הכנס השכיר אותו לשוכרים - בין אם דירה ובין אם בית עסק, יהיה זה השוכר שמשלם את חשבון הארנונה (בשפה המשפטית - המחזיק או המשתמש). במרבית המקרים גם ידרוש בעל הנכס מהשוכר להעביר את הנכס על שמו, כדי שיהיה רשום בעירייה כמי שמחזיק בו, לצורך עריכת חשבון הארנונה.

קיימים מקרים שבהם מעניקה העיריה הנחה בארנונה לפי קריטריונים מסוימים, כמו למשל נכים, חיילים, עולים חדשים ועוד. מדובר ברשימה ארוכה, ואם אתם רוצים לדעת אם אתם זכאים לפטור, בדקו זאת בעירייה או פנו לעו"ד המתמחה בארנונה ובמיסוי עירוני כדי שיסייע לכם בבירור העניין. ההנחות הללו, יש להדגיש, אינן ניתנות באופן אוטומטי, ויש להגיש בקשה מיוחדת, שגם בניסוחה תוכלו להיעזר במי שמתמחה בתחום.

 

לסיכום, מאחר ואין מי שיש לו פטור מוחלט מארנונה, חשוב להבין את משמעות המס וממה הוא מורכב. אם נתקלתם בבעיה כלשהי - חשבון שנראה לכם מופרז או תעריף שאינו תואם את הנכס בו אתם גרים - מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בנושא כדי שיסייע לכם בהתנהלות מול הרשויות.

 

מחפשים עורך דין לטיפול בנושא ארנונה? בדקו כמה יעלה לכם במחירון המתעדכן של דפי זהב

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist