כתבות בנושא משפט מנהלי ורשויות מקומיות - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

מסחר במרחב הציבורי: המותר והאסור בדיני מכרזים ממשלתיים

אם הינך בעל עסק המספק שירותים או מוצרים כלשהם אתה בוודאי יודע איפה הכסף הגדול: פרויקט בנייה, אספקת שירותי קייטרינג, הדרכה, השכרה, מכירה, משרות, אבטחה ועוד - כל אלו שווים הרבה יותר כשהלקוח או הבוס שלך הוא רשות ציבורית. כדי לספק שירותים או מוצרים לרשות ממשלתית או ציבורית, או מצד שני אם ברצונך לעבוד שם, מכרז הוא מילת המפתח עבורך

בכתבה זו:
יוצאים לדרך: חובת מכרז | זהירות - מכרז פסול | עתירה לבית המשפט כנגד מכרז פסול

מי מאיתנו, המנהל עסק עצמאי, לא רוצה שאחד הלקוחות שלו יהיה גוף ממשלתי: הכסף מגיע בזמן, התשלום גבוה, והקשר בין הצדדים נותן תחושה כללית של יציבות. גם כעובדים, רבים מאיתנו שואפים להיות מועסקים על ידי המדינה, מאותן סיבות ממש. בגלל הביקוש הגבוה לקשרים עסקיים עם מוסדות מדינה, קיים חוק חובת מכרזים.
 
חוק זה והתקנות הנלוות אליו, מסדירים את נושא אספקת השירותים והמוצרים של אזרח פרטי ובעל עסק או של חברה פרטית לרשות ציבורית כלשהי. מטרותיה של הסדרת המכרזים היא להבטיח שוויון הזדמנויות, באופן שיאפשר לכל גורם פרטי להתפרנס מאספקת שירותים לרשות הציבורית ושימנע העדפה פסולה ואינטרסנטית של בעלי קשרים ומקורבים; להבטיח שקיפות של התנהלות הגופים הציבוריים; ולוודא כי השירות שיינתן למדינה יהיה הטוב ביותר, המתאים ביותר, בשווי הוגן, תוך חיסכון בכספי ציבור ותרומה ליעילות תפקודה ופיתוחה.

יוצאים לדרך: חובת מכרז

לשם הגשמת המטרות הללו קובע ההסדר החוקי כי על משרדי ממשלה, רשויות מנהליות, מוסדות ממשלתיים, חברות ממשלתיות, רשויות מקומיות וגופים ציבוריים, חלה חובה להכריז על גיוס או על רכישה של שירות, מוצר, או משאב, לרבות משאב אנושי (עובדים(. ההכרזה מתבצעת באמצעות מכרז המפורסם בעיתונות הכתובה ובמדיה האלקטרונית ואשר מהווה, למעשה, פנייה לציבור המזמינה כל גורם פרטי המעוניין בכך להגיש הצעה העונה על תנאי המכרז ולהשתתף בו. בעקבות פרסום המכרז מקבל הצד המעוניין בשירות או במוצר הצעות מחיר מכמה ספקים, עובדים או קבלנים והוא יכול לבחור מתוכן את ההצעה הטובה או המתאימה ביותר ולחתום על חוזה התקשרות עם נותן ההצעה.
 
כיום, השימוש במכרז כדרך להתחיל משא ומתן עם יזמים, ספקים או קבלנים פוטנציאלים, גלש מהמרחב הציבורי אל המרחב הפרטי. חלק גדול ביותר מהפעילות העסקית בישראל מתבצע באמצעות מכרזים. אמנם חובת המכרז חלה רק על גופים ציבוריים, אולם בתי המשפט קבעו, כי גוף פרטי שבחר לפרסם מכרז נטל על עצמו את החובה לנהלו כדין. כלומר, אם פרסמת מכרז כדי לאתר בעל מקצוע מתאים שיעשה איתך עסקים, שניכם כפופים לכל הכללים הקבועים בדיני המכרזים המבטיחים מכרז שוויוני, שקוף והוגן.
 
מי שמפרסם מכרז ציבורי חייב להקפיד על מספר כללים וכך גם אלו המשתתפים בו: ראשית - תוכן המכרז. מכרז צריך לכלול פירוט רב של מטרתו ותנאיו. ניתן לפנות באמצעותו לכל האזרחים, או לקבוצה מקצועית מסוימת, ועליו לפרט מספר נתונים: תנאי סף - דרישות חובה מינימליות ממגישי ההצעה; פירוט המוצר, השירות, או העבודה המתבקשים; דרישות שונות ממגישי ההצעה; הפרטים שיש לכלול בהצעה ומסמכים שיש לצרף; וכן הודעה האם נדרשת ערבות בנקאית ממגיש ההצעה. בנוסף ניתן, אך אין זו חובה, לפרסם אומדן - הערכת המחיר שמפרסם המכרז חושב שיוכל או שראוי לשלם בגין המוצר או השירות. האומדן מנוסח בעזרת אנשי מקצוע מומחים בתחום ואסור שיחרוג באופן קיצוני משווי השוק.
 
כללי שני לגבי פרסום מכרז הוא תוכן ההצעות. אם אתה מעוניין להשתתף במכרז עליך להגיש הצעה רק אם אתה עומד בתנאי הסף. ההצעה צריכה להיות מנוסחת בהתאם לדרישות, מפורטת במידה המבוקשת במכרז וכוללת את כל המסמכים המבוקשים והפרטים הנדרשים. הצעה החורגת מתנאי המכרז ואשר לא עונה על המתבקש עלולה להיפסל.
 
מפרסם המכרז רשאי לבחור בהצעה האופטימלית עבורו, כאשר מידת ההתאמה איננה נקבעת רק לפי המחיר הזול ביותר, אלא לוקחת בחשבון אפיונים שונים ומגוונים, ביניהם: זמן האספקה של השירות או המוצר, איכות, ניסיון, חומרים בשימוש,  התאמה לבקשות מיוחדות, עמידות כלכלית של מציע ההצעה, אמינות וכדומה.

זהירות - מכרז פסול

מכרז שלא עמד בכללים, או שמפרסמיו או שהנענים לו פעלו בניגוד לדיני המכרזים, עלול להיפסל. כנגד מכרז לא תקין או התנהלות פסולה הנוגעת אליו יכול כמעט כל אדם לעתור. שים לב: אם נחשפת למכרז לא הוגן, לא חוקי או לא תקין - גם אם לא נטלת בו חלק פעיל, אך יש לך זיקה מסוימת אליו - תוכל לעתור בעניין לבית המשפט לעניינים מנהליים.
 
בית המשפט יפסול מכרזים שפורסמו או ייושמו בניגוד לדיני המכרזים. מדובר בין היתר במכרז שכלל תנאים לא ברורים, כלליים מדי, נסתרים וכדומה; במכרז שהעדיף באופן מכוון או שגוי הצעה מסוימת באופן לא הוגן או לא שוויוני; במכרז תפור שנוסח מראש כמכוון להתאים למציע מסוים; במכרז שמנע מגורמים מתאימים להשתתף בו; במכרז מעורפל, או כזה שתנאיו שונו לאחר פרסומו בניגוד לחוק; ובמכרז שנחשף לחלק מהמציעים לפני שפורסם כחוק.

עתירה לבית המשפט כנגד מכרז פסול

בכל המקרים הללו תוכל לעתור לבית המשפט כנגד מפרסם המכרז. אם בית המשפט יסיק כי נפגעת מההתנהלות הפסולה של הרשות הציבורית, לא רק שהמכרז ייפסל ותוצאותיו יבוטלו, ייתכן גם כי תזכה בפיצוי כספי. לכן, רצוי להיעזר בעו"ד מומחה למשפט מנהלי ודיני מכרזים כדי להתנהל נכון מול הרשויות ולהביא לתיקון העוול שנגרם לך. רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים במשפט מנהלי תוכלו למצוא כאן - באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת. בהצלחה.


>> בואו לדבר על זה בפורום משפט מסחרי

 

>> התעדכן במחירון תחום המשפט המנהלי ורשויות מקומיות.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist