
עבודה מוסכמת מראש: חוזה עבודה בין עובד למעסיקו
כולנו רוצים לשמור על יחסים טובים עם המעסיק שלנו, אבל כשצצות מחלוקות חשוב לדעת מה זכויותינו. חוזה עבודה, בו מחזיקים מרבית המועסקים, קובע את התנאים במסגרתם אנו עובדים והוא זה שמגן עלינו ועל המעביד
מרביתנו עובדים ומקבלים משכורת עבור עבודתנו. את התנאים השונים הקשורים בהעסקתנו סיכמנו עם המעביד בתחילת הדרך המשותפת איתו, וכך גם את הזכויות ואת החובות שלנו כלפיו. כל אלו ואחרים נכללים ב"חוזה העבודה", אשר מגדיר את היחסים בינינו לבין המעסיק, ומעגן אותם במסמך משפטי לכל דבר המשמש את שני הצדדים במקרה של מחלוקות.
כדי להבין מה חשיבותו של חוזה עבודה, נניח כי ביניכם לבין הבוס התפתח סכסוך. בעקבות כך המשכורת לא הגיעה בתאריך הקבוע, אבל כשביקשתם להוכיח כמה הוא מחויב לשלם לכם, באיזו צורה, באיזה תאריך וכדומה, התברר לכם שהדברים אינם מתועדים בכתב, או במלים אחרות - שאין בידיכם חוזה עבודה. כעת, תיאלצו לסמוך על טוב לבו של המעסיק ועל כך שתיישרו את ההדורים ביניכם, משום שבהיעדר חוזה קשה להתנהל בסוגיות כאלה מבחינה משפטית.
כמו במרבית החוזים, גם לחוזה עבודה שני צדדים: מעביד ועובד, והתנאים הנכללים בו הם למעשה תנאי ההעסקה הכוללים את הזכויות והחובות שחלים על שני הצדדים. חשוב לציין, כי חוק החוזים לא מחייב שההסכמים ייעשו בכתב וניתן לערוך חוזה גם בעל-פה. יחד עם זאת, כאשר מדובר בחוזה עבודה, הדברים שונים מעט לאחר שבשנת 2002 נחקק "חוק הודעה לעובד" הקובע כי מעביד חייב למסור לעובד, בתוך 30 ימים מיום שהחל להעסיק אותו (אם מדובר בקטין - תוך 7 ימים), הודעה בכתב המפרטת את תנאי ההעסקה. לא זו בלבד, אלא שהחוק גם מגדיר מהם תנאי ההעסקה שיש לכלול בהודעה הזו, כמו לדוגמה מיהו המעביד ומיהו העובד, תאריך תחילת עבודה והאם מדובר בעבודה לתקופה קצובה, תיאור עיקרי התפקיד, ציון שמו של הממונה על העובד ועוד.
לכל חוזה תקופה משלו
חוק הודעה לעובד מנחה ומחייב את המעביד לפרט בהודעה כתובה נושאים מסוימים, אך הוא אינו מחייב את הצדדים לגבי אופן העבודה. הדבר נובע בין היתר מהכלל הידוע של חופש החוזים, המאפשר לעובד ולמעסיק להסכים ביניהם למעשה כמעט על כל סעיף. יחד עם זאת, ניתן לומר כי ישנם שלושה סוגים עיקריים ומוכרים של חוזי עבודה.
הסוג הראשון הוא חוזה עבודה לתקופה בלתי מוגבלת, במסגרתו הצדדים מסכמים על כך שעל העובד לעבוד עבור המעביד ועל המעביד לשלם את משכורתו לתקופה שאיננה מוגבלת בזמן, ללא מועד סיום קבוע ומוגדר מראש. זהו למעשה החוזה הנפוץ שקיים בשוק העבודה ונקרא גם חוזה עבודה אישי. חוזה זה מעגן וכולל את כל התנאים שהעובד מסכם עם המעביד כמו תפקיד, שכר, רכב ותנאים נוספים.
חוזה עבודה לתקופה מוגבלת/קצובה הוא חוזה בו הצדדים מסכמים ביניהם, כי במועד מסוים יחסי העבודה יסתיימו. ניתן למצוא חוזים מסוג זה כאשר המעביד מחפש "ממלא מקום" או "עובד מחליף" בשעה שהעובד הקבוע יוצא לחופשות ארוכות טווח כגון חופשות לידה. אלו כמובן לא המצבים היחידים והעניין נתון לרצונו ושיקול דעתו של המעביד.
חוזה לביצוע משימה מסוימת: הצדדים מסכמים ביניהם כי העובד יבצע עבור המעביד משימה מסוימת וכאשר ישלים אותה יפקעו יחסי העבודה ביניהם. החוזים האלו מקובלים ונפוצים מאוד אצל מתמחים בראיית חשבון, עריכת דין ורפואה.
לא חוצים את הקווים
אחד הסעיפים שחשוב להכיר במסגרת חוזה עבודה הוא "תנאי אי התחרות". תנאי זה מגביל את העובד מבחינת התחרות בשוק העבודה הספציפי ואוסר עליו לעבוד באופן שיהווה תחרות למעביד הקודם (בין אם כשכיר ובין אם כעצמאי). כך לדוגמה, אם מר ישראלי עובד בחברת "שטראוס", תנאי אי התחרות בחוזה שלו יכול להגביל אותו או לאסור עליו לעבוד בחברת "תנובה" לאחר מכן (או לפתוח מחלבה משלו). מדובר בהתנייה בעייתית מבחינה משפטית אשר בתי המשפט עשויים במקרים מסוימים שלא לאכוף אותה. לכן, על המעביד לנסח אותה בצורה מאוזנת וראויה, אשר לא פוגעת בעובד ובחופש העיסוק שלו.
יחסי עבודה בכלל וחוזה עבודה בפרט, הם עניינים מורכבים הדורשים ידע ומומחיות מיוחדת. לכן בכל מקרה בו אתם רוצים לברר עניין כלשהו הנוגע לחוזה העבודה שלכם, פנו לעו"ד מומחה לדיני עבודה אשר יבחן את הסוגייה, ויסייע לכם למצות את זכויותיכם. רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים בדיני עבודה תוכלו למצוא כאן - באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת. בהצלחה.
>> בואו לדבר על זה בפורום דיני עבודה.
>> בוא להיתעדכן במחירון בתחום דיני עבודה וביטוח לאומי.