כתר המזרח: 5 מסעדות מזרחיות מומלצות

אין ז'אנר מסעדות אהוב יותר על הישראלים מאשר המזרחיות. צלוחיות סלטים קטנות, קבב טוב, פיתות מהתנור ומג'דרה - מי יכול לעמוד בפיתוי הזה?
כניסה לרשימת ספקים ובעלי מקצוע בסיווג מסעדות מזרחיות

מסעדות איטלקיות יש בארץ למכביר וגם אסיאתיות ופיוז'ן לא חסר, אך אם שואלים עשרה ישראלים מה הם הכי אוהבים לאכול - כנראה שתשעה יענו 'אוכל מזרחי'. אי אפשר לעמוד בפני הקסם שבעשרות צלוחיות סלטים על השולחן, עם ריפיל חופשי ופיתות חמות מהתנור, ובשר או דג בגריל עם צ'יפס ומג'דרה למנה עיקרית. מטבע הדברים בולטות בקטיגוריה זו מסעדות ערביות, שממקסמות את הקונספט עם אירוח נדיב כמיטב המסורת ומנות מסקרנות ונדיבות בהתאמה. הנה חמש בולטות במיוחד:

 

דיאנא

 

מסעדת הדגל של נצרת ששמה פרץ מזמן את גבולות העיר והז'אנר. בתפריט: טאבולה, טחינה, חומוס ושאר סלטים, שמתוכם בולטים במיוחד סלטי חצילים במגוון צורות הכנה. פלאפל ירוק מוגש חם היישר מהטיגון, ולנוכח השפע קשה להתאפק ולא לשבוע כבר בשלב זה. אבל האיפוק ראוי כי הבשרים, ובעיקר הקבב, מצוינים. הקבב מתובל בהרבה בצל ופטרוזיליה ומוגש על פיתה גדולה שסופגת את המיצים, מנה פשוטה כביכול אך גורמה בכל קנה מידה. אם אחרי כל זה עוד נותר מקום, אפשר להיענות לספלון קפה ובקלאווה. 
 
לאחרונה הוקמה רשת דיאנא בעיר, שיתוף פעולה של הבעלים עם השף צחי בוקששתר מרשת בלאק בר אנ' בורגר. לרשת סניפים בקניונים בתל אביב, יקנעם, כפר סבא וראשון לציון שמנסים לשחזר חלק מהחוויה, אך כדי לטעום מהדבר האמיתי אין ברירה אלא להרחיק עד למסעדת הבית בנצרת. 
 
 

מפגש הסטייק

 

מיתוס תל אביבי עם יותר מ-40 שנות ותק שעבר גלגולים רבים, בין היתר הכשרת המטבח ופיגוע ירי על רקע פלילי. לפני שנים רבות לכאן נהרו תל אביבים ובליינים רעבים בשעות הלילה המאוחרות, כשכל המקומות האחרים כבר נסגרו. כיום כבר אין תורים ארוכים מול הדלת בהמתנה לקומפלט חומוסצ'יפסלט, אך קהל הלקוחות עדיין שומר אמונים לתפריט שלא משתנה אף פעם, כולל קריצה קטנה לרטרו ולשנות ה-80: פטריות חמות עם בצל, סלטי כרוב וחצילים, ממולאים, בשר בגריל ואיך אפשר בלי קינוח מפגשית. שיפוץ והרחבה הפכו את המקום למודרני יותר, אך השירות והאווירה נותרו ענייניים ויעילים כשהיו. 

 

הזקן והים

 

אם צריך לנקוב בשם של מסעדה מזרחית אחת כמקרה מייצג - הזקן והים היא הדוגמה הטובה ביותר. עד לא מזמן שכנה המסעדה במדרונות יפו, לא הרחק מגבול בת ים. שירות זריז ויעיל, תמורה טובה למחיר ובעיקר תפריט שכולו סלטים טובים ומנות עיקריות נדיבות, משכו למקום המוני לקוחות. בשבתות התור השתרך עד קצה הרחוב, דבר שלא מנע מאנשים להמשיך להגיע ולקוות לטוב. 
 
בעקבות ההצלחה והעומס הבלתי נסבל לעתים, החליטו בעלי המסעדה להשתדרג והעתיקו את מיקומה לנמל יפו המחודש, ממש על קו המים וצמוד לשוק הנמל. השירות והאוכל נותרו טובים כשהיו, כולל שירי יום הולדת שמח בערבית מטייפ שמתנגן ברקע, אך הסביבה נעימה יותר. בחירה שמתאימה לכל המשפחה ותמיד קולעת בול.
 
 

חג' כחיל

 
עוד מסעדה יפואית עם ותק מעט יותר קצר, שכבר הצליחה להתברג בראש הרשימה כאיכותית ואותנטית. חג' כחיל הוא מותג יפואי ששייך למשפחה שנמצאת בעסקי המסעדנות כבר 40 שנה. המסעדה שבכיכר השעון היא הדובדבן שבקצפת ומציעה תפריט מזרחי עם נגיעות ערביות-גליליות.
 
מתוך שפע מנות ראשונות כמו שיש רק במסעדות מסוג זה, בולטים סלטי עשבי בר - עקוב, עולש בר, חוביזה, רגלת הגינה ותרד בר, מעדנים עונתיים ששווה לברר אם קיימים בתפריט באותו רגע. אגף המנות העיקריות לא מפגר מאחור ומצטיין במנסף, מחמר ותבשילים נוספים מהמטבח הערבי גלילי. תיירים מתים על המסעדה, וזה בדיוק המקום לקחת אליו אורחים מחו"ל שכבר ראו וטעמו הכול.  
 
 

אל תנור

 

את מסעדת אלבאבור מאום אל פאחם כולם מכירים. אל תנור, האחות הקטנה במשפחת המסעדות של השף חוסאם עבאס, מוכרת פחות, וזה המקום לשנות את המצב. חלל בהיר ומרווח מקבל את פני הסועדים, ותוך דקות ספורות מלצר ניגש לשולחן ומפרט את המיוחדים של היום. כדאי להקשיב, כי המיוחדים מעניינים ומייצגים את המטבח הערבי-גלילי במיטבו: סלטים על בסיס עשבי בר, לבנה חמצמצה וטובה, צלעות טלה בגריל, סמבוסק וממולאים.
 
אם באים בחבורה, כדאי להתמקד בתבשילי בשר בתנור - שוק, צוואר או כתף טלה במילוי אורז או פריקי (חיטה ירוקה בעלת טעם מעושן עדין). הנתח מוגש לשולחן עטוף ברדיד אלומיניום והמלצר מבצע טקס ומגיש לכל סועד. מעבר לטעם ולניחוחות התבלינים, זו חוויה בלתי נשכחת. בסופי שבוע המקום עמוס, אך בגלל הגודל והשירות, ההמתנה אינה ארוכה מדי. 
 
 

 

רשימה ממוקדת של מסעדות מזרחיות נוספות תוכלו למצוא כאן - באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת. בהצלחה.

 

 
חזרה לרשימת המאמרים בנושא מסעדות מזרחיות
האם המאמר עזר לך?