
להבטיח את השוויון: זכויות נשים המעוגנות בחוק
נשים נלחמו מאות שנים כדי לזכות בשוויון בכל תחומי החיים ובמאה האחרונה חלה התקדמות עצומה בתחום זה, אם כי רבות טוענות שהדרך לשוויון מלא עדיין ארוכה. החוק בישראל עומד לצד הנשים ומגדיר כיצד לדאוג למעמדן בעבודה ובחברה
במשך מאות שנים קופחו הנשים מבחינת משפטית לעומת הגברים, והיה קיים פער בלתי נסבל בכל הקשור לזכויותיהן. עם השנים עמדו הנשים על זכותן לשוויון ויצאו למאבקים רבים כדי להעלות לסדר היום את נושא הקיפוח והאפליה ולהבטיח קיומם של חוקים שמטרתם ביטול הפער בין המינים בשלל תחומי חיים: ממעמד חברתי, דרך תנאי העסקה במקומות עבודה ועד לעניינים הנוגעים למיניות האישה. גם ישראל התפתחה מאוד בתחום זה, וחוקקה חוקים שונים שמטרתם להבטיח שוויון בין גברים לנשים.
עד לתחילת המאה העשרים, זכויות רבות שכיום אנחנו תופסים כמובנות מאליהן, לא ניתנו לנשים: הן לא הורשו להצביע במרבית המדינות, לא הורשו לצאת לעבודה או ללמוד באוניברסיטאות וכדומה. כיום שלילת זכויות אלו - בעיקר במדינות העולם המערבי - נשמעת אבסורד, אך במהלך ההיסטוריה נדרשו הנשים להילחם כדי להגיע לשוויון ולא מעט מהן הפכו לגיבורות לאחר שהובילו מאבקים בתחום זה. הקיפוח בזכויות הללו וחוסר השוויון נבעו משלל סיבות: חברות שונות אינן רואות בנשים כשוות זכויות לגברים בגלל התרבות או הדת ששולטות בהן וגם כיום ניתן להבחין כי במדינות שונות בעולם נשים מקופחות ומדוכאות. עם זאת, מדינות רבות, וישראל ביניהן, הבינו כי יש לשנות את המצב הזה וחוקקו חוקים שונים על מנת לקדם את מעמד האישה ולהקנות לה זכויות שוות לאלו של הגברים.
מתקנים את העוול
אחד המהלכים שנעשו בישראל כדי לתקן עוולות כלפי הנשים הוא העדפה מתקנת. המדינה הבינה כי מעמד האישה צריך להיות זהה לזה של הגבר וכך גם זכויותיה ולשם כך נחקקו מספר חוקים. הבסיס של חוקים אלו הוא העדפת האישה על פני הגבר והענקת זכות יתרה על מנת לשנות מצב שהיה קיים לאורך שנים. הנה דוגמה: אם במקום עבודה מסוים יש כמות גברים באופן שמפלה את הנשים, אז בבחירה למשרה הבאה ישוריינו תקנים שיבטיחו מקום לעובדות, כדי לתקן את המצב הנוכחי. ההעדפה נעשית כדי להביא למצב של שוויון בין המינים.
חוק מרכזי נוסף הוא: "חוק שיווי זכויות האישה" שמטרתו להשוות את זכויות האישה לגבר. סעיף 1 לחוק זה קובע את העקרונות להבטחת שוויון מלא בין הגבר לאישה (ברוח העקרונות של הכרזת המדינה), כמו למשל: האיסור להפלות בחוקים בין המינים, הענקת זכויות קנייניות (רכוש) שונות לאישה באופן שווה לגבר, הענקת הזכות השווה לאפוטרופסות על הילדים, הגדרת שוויון בתחומי החיים השונים כגון: עבודה, חינוך, השכלה, דיור ועוד, הגנה על האישה מפני אלימות, הענקת הזכות על גופה ועוד.