כתבות בנושא דגים ואקווריומים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

אקווריום ביתי: המדריך לגידול דגי נוי

אקווריום דגים הממוקם בסלון או באחד מחדרי הבית, עשוי לתת שדרוג משמעותי לפן העיצובי, אך בד בבד גם לספק מקור לרוגע ושלווה לנפש. מהו סוד קסמו של המגנט המימי, שגורם לכל העיניים להיות נשואות אליו ומושך את כל תשומת הלב, ומהם הנתונים שכדאי לקחת בחשבון לפני שמשקיעים בקירות הזכוכית ובעולם החי המסתורי והמרתק שמתקיים ביניהם?

בכתבה זו:
איך בוחרים דגים לאקווריום? | תנאים נאותים לגידול דגים | תחזוקה בשגרת היום יום כדי להאריך את חיי הדגים

גידול דגים בבית נחשב כבר עשרות שנים לתחביב מקצועי בקרב אנשים רבים המשקיעים סכומים גבוהים באקווריום גדול ומצויד, בדגי נוי נדירים ובכל הציוד הנלווה. מצד שני נמצאות משפחות לילדים קטנים וגדולים, שהעדיפו לגדל בבית דגים במקום להכניס כלב, חתול או ארנב, וקונים אקווריום קטן או בינוני המכיל כמה דגי נוי.

למרות שלמראית עין נראה כי גידול דגים באקווריום זה דבר פשוט וקל (אין צורך להוריד את החיה למטה כמו כלב או לסבול שריטות על הריפוד בדומה לחתול), מדובר בהשקעה של זמן כמו בכל תחביב אחר, וכמובן האכלה ומתן תשומת לב יומיומית, כדי להבטיח שהדגים יחיו באיכות חיים טובה וישרדו במשך זמן רב.

זיו פוזנר, מנהל "קניון לחיות - באר שבע", מעניק טיפים כיצד לגדל דגים בבית ולהאריך את חייהם.

איך בוחרים דגים לאקווריום?

דגי זהב: דגי זהב ממשפחת הקרפיון הם הפופולריים ביותר בגידול ומכירה. דג זהב אינו זקוק לתנאים מיוחדים ומורכבים. בהשקעה קטנה של ציוד ואביזרים פשוטים ניתן בקלות לגדל דגי זהב. מדובר באחד הדגים שילדים מאוד אוהבים ונחשפים אליו בסיפורים מגיל צעיר בגן או בבית. דג זה חי במים קרירים, בעל יכולת שרידות גבוהה ואינו דורש טיפול רב.

משפחת המשריצים חיים: גופי, מולי, סייפן, פלטי ועוד. מדובר בדגים שצריכים תנאים נאותים הכוללים מערכת פילטרציה, חמצן, מדחום המודד את הטמפרטורה וגוף חימום המחמם את המים. גופי החימום משולבים היום עם טרמוסטט, כאשר הטמפרטורה האופטימלית עבורם היא 26 מעלות צלזיוס. בחורף ובעונת מעבר יורדת הטמפרטורה במי האקווריום, ולכן חובה לחמם את המים לדגים אלו, שלא ישרדו מתחת לטמפרטורה של 18 מעלות. 

דגים מטילי ביצים: חיים בטמפרטורה של מעל 26 מעלות וחייבים חימום מיוחד בחורף. מי שלא ידאג לחימום האקווריום יחווה אכזבה, כי הדגים לא ישרדו.

ציקלידים – טורפים: אוכלי בשר, תולעים, סרטני מים קטנים. אלו דגים שאוכלים חלבון בעיקר מהחי וגם מהצומח. כל שאר הדגים אוכלים חלבון צמחי כמו, אצות, צמחי מים וכד'.

חשוב לדעת: אין לשים בשום אופן דגים ממשפחות שונות יחד, ע"מ שהחזקים לא יטרפו את החלשים יותר. 

דג גדול אוכל דג קטן
אם בא לכם לגוון במשפחות הדגים, החזיקו מספר אקווריומים.

תנאים נאותים לגידול דגים

ראשית כל יש לבחור את מיקום האקווריום. יש לשים ולמקם אותו ליד נקודת חשמל, במיקום מרכזי בבית אך לא ליד חלון מואר, זאת כדי למנוע קרינה והקרנה של אור שמש. אור השמש גורם לתופעה של התפתחות ירוקת ואצות במים. במידה וזה קורה, הדבר יקשה עליכם ליהנות מהאקווריום, משום שתהיו עסוקים בלנקות אותו כל הזמן ולשמור עליו מהתפתחות של הירוקת הלא רצויה על הזכוכית ועל תכולת האקווריום. יש למקם את האקווריום בגובה העיניים של אדם יושב, כדי שזה יוכל ליהנות ממנו בנוחות וללא מאמץ.

לאחר מכן מתחילים לבנות את האקווריום עם מערכות ואביזרים. פילטר לאקווריום הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר. מומלץ לשלב פילטר תת קרקעי, שמסנן ומנקה את החצץ, (פילטר אנארובי). מערכת מסוג זה מנקה את עצמה באופן אוטומטי וזורקת את הבקטריה ואת הרפש ע"י גאות ושפל בחזרה לתוך חול מי האקווריום. מערכות אלו מסננות את מי האקווריום באופן מלאכותי ומחליפות את ההשפעות הטבעיות של פעולות הים. 

כמובן, יש צורך לאזן את מי האקווריום בתכשירים כגון מנטרל כלור ותוסף בקטריה, כמו כן יש צורך במשאבת חמצן. ישנם חובבי דגים, המעדיפים אקווריום מים מלוחים, ונדרשים לשם כך לקנות מערכת המותאמת למים מלוחים. מדובר באופרציה בפני עצמה.

בהתלבטות בין מערכות סינון פנימיות או חיצוניות לאקווריום, עדיפה מערכת הסינון החיצונית. היא יעילה יותר בסינון ובשטח פנים של מושבת הבקטריות. אל האקווריום מוסיפים משאבת חמצן, היושבת מחוץ לאקווריום ומזרימה חמצן לתוך האקווריום. משאבה זו מסייעת בגידול הדגים ובשרידותם לאורך זמן. 

יש לציין כי עיצוב אקווריום אינו מושלם ללא צמחי אקווריום. מומלץ להוסיף צמחייה טבעית, שדורשת תנאי גידול בהתאם לסוגי הדגים, ומערכת של co2 לצמחים. במקום צמחים חיים אפשר לשלב באקווריום גם צמחי דמי מפלסטיק או קישוטים, דקורציות של אבנים, סלעים וכדומה. 

עבור ילדים אפשר לבנות ולעצב אקווריום עם קישוטים כמו גלגלים מסתובבים, דמויים של ספינות טרופות, תיבות אוצר ודקורציות המתאימות לילדים. 
אקווריום עם צמחים
השקיעו באיבזור ותהיה לכם פינה קסומה בתוך הבית.

תחזוקה בשגרת היום יום כדי להאריך את חיי הדגים

פילטר הסינון באקווריום דורש תחזוקה של החלפת החומרים המתכלים. הזנחה או אי תפעול נכון של פילטרים גורמים להצטברות של אמוניה, ורעלים אלו עלולים לגרום לדגים למות. 

אין להכניס לאקווריום ידיים מלוכלכות או מבושמות, על מנת לא להרעיל את הדגים. 

יש להקפיד על מינון נכון של אוכל, האכלה אמורה לארוך בין דקה לשתי דקות. אם האוכל נשאר וצף על המים יותר משתי דקות, כנראה ששמתם יותר מדי וצריך להוציא את היתרה מהמים. אם הדגים אכלו את הכול במשך 1/2 דקה, סימן ששמתם מעט מדי והם עדיין רעבים, יש להוסיף עוד עד סיום משך זמן אכילה של שתי דקות מרגע הכנסת האוכל לאקווריום. 

יש לשים לב לדגים עצמם – כיצד הם שוחים במים, הסנפירים שלהם, אם יש להם פציעה או פטריות. כאשר לדג יש פצע או פטריה או טפילים אחרים, או כשהמים לא בטמפרטורה הנכונה, הדג מקבל חולשה ועלול למות. יש לשים לב לזה, ואז אפשר לטפל בבעיה ע"י הגברת טמפרטורה או על ידי טיפול בתרופות מתאימות שמטפטפים במים – כל זאת לאחר התייעצות עם חנות חיות המתמחה בגידול דגי נוי.

זיו פוזנר מסכם כי: "למרות המורכבות בגידול דגים באקווריום בבית, התמורה גדולה ושווה את ההתעסקות היום יומית שהינה מינימאלית. מדובר בהנאה צרופה ומושלמת מתחביב המעניק רוגע ושלווה, הפגה של מתח, חזות של תנועה והרבה דינמיקה. כל דקה של בהייה באקווריום שווה את המחיר".
ילדה מסתכלת על אקווריום עם דג זהב
אקווריום הוא תעסוקה נפלאה לילדים.

>> יש לכם שאלות? בואו להתעדכן בפורום דגים ואקווריומים.
>> למידע נוסף כנסו למחירון דגים ואקווריומים.


scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist