כתבות בנושא חוות דעת מומחים לבית משפט - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

הכר את המומחה: פסילת חוות דעת מומחה

חוות דעתו של מומחה בבית המשפט יכולה לעשות את כל ההבדל בפסק הדין. בשל כך, יש באפשרות מערכת המשפט לפסול מומחה, אם נמצא לא כשיר מסיבות כאלו ואחרות

בכתבה זו:
זווית מכרעת | סיוע לשופטים | לשיקול בית המשפט

הרבה מן התיקים המתנהלים בבית המשפט עוסקים בשאלות ובעניינים שהמחלוקת המרכזית בהם נוגעת למומחיות בתחום כלשהו, ולשם כך נדרשת חוות דעת של מומחה. על חוות דעת זו עשויה ההכרעה לקום וליפול ומנגד, פסילת מומחה מסיבות כאלו ואחרות עלולה להיות עבור הצדדים השותפים לדיון המשפטי משמעותית במיוחד. 

זווית מכרעת

ראשית, חשוב להבין מה תפקידם של המומחים בהקשר של תיק הנדון בבית המשפט. כאשר השופטים - אשר התמחותם נוגעת לענייני משפט - נדרשים להכריע בסוגיה שיש בה מרכיב שאינם בקיאים בו, הם נעזרים באדם המתמחה באותו עניין. כך למשל תידרש חוות דעת של מומחה לנזקי כלי רכב, של שמאי, ושל מומחה אינסטלציה או בניין. עוד דוגמה היא זו של רופא מומחה, כגון אורטופד, פסיכיאטר וכדומה, כאשר העניין שבמחלוקת הוא רפואי.

החוק קובע שמומחה הוא מי שעוסק כמומחה בנושא הנוגע למדע, מחקר, אמנות, או מקצוע אחר, אך יחד עם זאת קיימת אבחנה בין מומחה רגיל למומחה רפואי. כאשר אנחנו מגישים תביעה שיש בה עניין רפואי, חובה עלינו להגיש חוות דעת של רופא יחד עם כתב התביעה, בעוד כאשר מדובר בעניין מתחום אחר אפשר להגיש את חוות הדעת גם לאחר מכן. הדבר נכון גם כאשר אנחנו מבקשים לצרף חוות דעת של מומחה לכתב הגנה אותו אנו מגישים (לגבי תאונות דרכים קיים הסדר שונה).

סיוע לשופטים

כל אחד מהצדדים בתיק רשאי להביא חוות דעת של מומחה מטעמו, ובית המשפט יכול גם למנות מומחה משלו, אך לפני שהוא עושה זאת, עליו לתת לצדדים להשמיע את טענותיהם בעניין. המקרים בהם בית המשפט יבקש למנות מומחה מטעמו - והם אינם מעטים - יהיו כאשר חוות הדעת של המומחים משני הצדדים סותרות האחת את השנייה. בכל מקרה, מינוי המומחה אינו סוף פסוק ולצדדים יש זכות לחקור את המומחה מטעם בית המשפט בנוגע לחוות הדעת שסיפק.

לשיקול בית המשפט

כאמור, כפי שחוות דעת של מומחה יכולה להיות הגורם המכריע בפסק דין, כך פסילה של מומחה עשויה להיות משמעותית במיוחד.
 
הנחת המוצא היא כי מומחים - רפואיים או אחרים - עושים את מלאכתם נאמנה ופועלים בהגינות ובתום לב. על כן נקבע שרק בנסיבות מיוחדות ניתן יהיה לפסול את המומחה שמונה מטעם בית המשפט או את חוות הדעת, ורק אם קיים חשש אמיתי וממשי שזכויות הצדדים להליך המשפטי תפגענה (חשוב לציין שבית המשפט העליון אמר דברים אלו בהתייחס למומחים רפואיים שמונו מטעם בית המשפט).
 
זכויות הצדדים יכולות להיפגע אם לדוגמה קיימים קירבה או קשרים מסוימים בין המומחה מטעם בית המשפט לבין מי מהצדדים, שכן אז עלול להיות חשש אמיתי למשוא פנים. גם אם מתברר שנפל פגם מהותי בשיקול דעתו של המומחה או שקיים חוסר תום לב מצדו, יהיה ניתן לפסול אותו. יש להדגיש כי אלו הן רק כמה דוגמאות וככלל, אין בחוק הוראה ספציפית אשר מורה מתי לפסול את המומחה. העניין נתון לשיקול דעתו של בית המשפט בכל מקרה ומקרה.
 
אם אכן התקיימו נסיבות חריגות שבהן מצא בית המשפט כי יש לפסול את חוות הדעת של המומחה, הרי שלאחר מכן לא ניתן יהיה להסתמך על דברים שנכתבו בחוות הדעת שלו ולמעשה לא מתחשבים בקביעות שקבע.
 
לסיכום, חשיבותו של מומחה מטעם התביעה או ההגנה יכולה להיות מכרעת וכך גם פסילתו. זאת, בשל ההשפעה על ההליך המשפטי כולו.

כאן תמצאו מבחר מומחים בתחומים שונים לבחירתכם, לצורך מתן חוות דעת לבית המשפט. בהצלחה.

בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
 
>> פורום חוות דעת אורתופדית
>> פורום חוות דעת פסיכיאטרית
>> פורום חוות דעת מחשבים ואינטרנט

 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist