כתבות בנושא פיקוד ובקרה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

מערכות פיקוד ובקרה - לאילו תחומים, ולאיזו מטרה?

מה המשמעות של פיקוד ובקרה ואילו שימושים נעשים במערכות פיקוד ובקרה בתעשייה? מה מבטיח שימוש במערכת בקרת איכות, ולאיזו מטרה זקוקים לבקרת יציבות? כל מה שצריך לדעת על תהליך הבקרה.

בכתבה זו:
בקרת איכות | בקרת יציבות | מערכת פיקוד ובקרה במקורות | לימודי קורס בקר מתוכנת - רוצים ללמוד את זה?

עולם התעשייה שבו נכללים מפעלים וארגונים רבים, התקדם מאוד בשנים האחרונות ורבות בזכות מערכות פיקוד ובקרה המאפשרות לשלוט על כל שלב בייצור, ולפקח על איכותו. המערכות המתקדמות מאפשרות שיפור ושכלול מוצרים קיימים. במערכות אלו נעשה שימוש במגוון תחומי התעשייה ובכללם: דפוס, ייצור, אקלים, ביטחון ועוד.

בקרת איכות

מטרת בקרת איכות במפעלים תעשייתיים שונים היא אחת: לבדוק את איכות המוצר המוגמר בשלבי תהליך שונים, על מנת לאתר תקלות, מגרעות וכדומה, כדי להבטיח מוצר מוגמר איכותי, טוב ותקין. את בקרת האיכות מפעילים, בדרך כלל, באופן אקראי על מוצרים מוגמרים. את הבקרה מבצעים או עפ"י משתנים שבהם נבחר מרכיב אחד או יותר מכלל מרכיבי הייצור, או עפ"י תכונות כאשר בודקים אם חלק מסוים תואם לתקני האיכות שנקבעו מראש.
תהליך הבקרה נעשה בשלבים מובנים, הכוללים: הצגת ובחירת הפריט לבדיקה, בדיקת הפריט, קבלת החלטה באשר לתקינותו ועמידותו בבקרת האיכות ונקיטת פעולה והסקת מסקנה בהתאם לתוצאות הבדיקה. תהליך הבקרה יכול להיות ידני או אוטומטי (באמצעות מחשב), עפ"י החלטת המפעל/הארגון. עם זאת, חשוב לציין כי כיום נהוג לאמץ את הגישה המתקדמת יותר, ולבחור בתהליך בקרה אוטומטי שבו חיישני הבקרה מאתרים תקלות ו/או פגמים בשלב הייצור, ומתריעים על כך לפני סיום תהליך הייצור וקבלת מוצר מוגמר. כך אפשרי עדיין לתקן ו"להציל" את המוצר.
רבים נוטים להתבלבל בין הבטחת איכות לבקרת איכות, אין מדובר באותו תהליך. הבטחת איכות לוקחת בחשבון את אורך חיי המוצר, משלב התכנון ועד להפצתו. ואילו בקרת איכות מתייחסת לשלב הייצור, ומתמקדת בו בלבד.

בקרת יציבות

בקרת יציבות משתייכת אף היא לתחום הפיקוד והבקרה, ומשמשת ככלי ממוחשב המסייע לשליטה על כלי תחבורה. בקרת יציבות מותקנת עפ"י רוב ברכבים ובמטוסים. המערכת מנטרת את נתוני הנסיעה של כלי הנסיעה ובמקרה של חוסר יציבות, היא משדרת הוראה לפעולה. מערכת בקרת יציבות קולטת, בעזרת חיישנים, באופן רציף נתוני מהירויות של הגלגלים (כל אחד מהם!), זוויות הגה ומידת הסבסוב, ולמעשה מבצעת פעולת תיקון בהיגוי יתר או תת היגוי.
החל משנת 2010 משרד האוצר והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים קבעו כי התקנת מערכת בקרת יציבות (ESP) בכל המכוניות שמשווקות בארץ, היא חובה. מערכת היציבות נקראת בשמות נוספים: VSA ו ESC ותפקידה לייצב את הרכב ולמנוע איבוד שליטה של הנהג בו. נקודה למחשבה - עפ"י מחקרים, הסיכוי של רכב בעל מערכת בקרת יציבות להיות מעורב בתאונה הוא פחות מ 60%.

מערכת פיקוד ובקרה במקורות

כדי להמחיש כיצד פועלת מערכת פיקוד ובקרה, בחרנו להציג בפניכם את מערכת הפיקוד והבקרה של מערכת המים הארצית שלנו...
מערכת פיקוד ובקרה שמפעילה 'מקורות' היא מערכת מתקדמת ומשוכללת ביותר. המערכת משלבת מספר מערכות ובכללן: מערכת שליטה ראשית, מערכת שליטה מקומית ומערכות תפעול. השילוב בין החומרה, התקשורת והתוכנה מאפשר תפעול תקין ויעיל ובקרה איכותית. מכלול המערכות מאפשרות שליטה אוטומטית מרחוק בכל אלפי מתקני המים הפרוסים, זמינות ואספקה ואפילו חיסכון באנרגיה.
ל'מקורות' שמונה מרכזי פיקוד ובקרה שמקושרים באמצעות לווין, סלולר ותקשורת אלחוטית. מרכזי פיקוד אלו מקנים ל'מקורות' את היכולת לקבל תמונה עדכנית של משק המים, בכל זמן נתון. המערכות המשמשות לתכנון ולניתוח מערכת המים בארץ, משמשות למעקב על גורמי אספקת מים וכן על איכות המים ביחידות ההנדסה. בנוסף לכך, הן משמשות לניתוח נתוני איכות המים והצגתם, ביצוע חישובי צריכה, הפקת דו"ח מעקב של צריכת האנרגיה ותפעול אוטומטי ואידיאלי של כלל המכשור.
הדבר המיוחד ביותר במערכת פיקוד ובקרה של 'מקורות' נוגע למערכת בקרה מרחוק (SCADA). מערכת משוכללת זו קולטת ומעבדת אלפי נתונים ושומרת אותם בבסיס הנתונים, אותם היא מציגה במרכז הבקרה בעזרת: דוחות ושרטוטים סכמתיים. אנשי מרכז הבקרה יודעים בעזרת נתונים אלו  את מצב איכות ואספקת המים, ומתוודעים לתקלות או לדיווח חריג כלשהו.

לימודי קורס בקר מתוכנת - רוצים ללמוד את זה?

תחום זה מאוד פופולרי בשנים האחרונות, לאור הדרישה העולה בתעשייה לאנשי בקרה. קורס בקרים מתוכנתים מקנה ידע רב לבנייה ותפעול של PLC, וקהל היעד הם בעלי רקע בפיקוד מערכות, חשמלאים והנדסאים בתחום.
בקורס בקרים מתוכנתים מתנסים בתרגול מעשי במעבדות מתקדמות ובסימולציות של מערכות פיקוד בעזרת בקר מתוכנת. נושאי הלימוד הנכללים בקורס, הנם מגוונים וכוללים, בין היתר: סוגי בקרים, יסודות הבקרה המתוכנתת, מערכות בקרה, יסודות אלקטרוניקה, שפות תוכנה, תקשורת ומחשב, טיימר ומונה, פונקציות מתקדמות ועוד.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist