כתבות בנושא מסעדות איטלקיות - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

סוגי פסטה - לא מוצאים הבדלים? מדריך פסטה למתחילים

טורטליני, פטוצ'יני או פוזילי? אם גם אתם נוטים ללכת לאיבוד בים הפסטות האיטלקיות, הנה מורה נבוכים שיסייע לכם לתמרן בין סוגי הפסטה, ולשדך אותן בזמן אמת לרוטב הנכון. לגזור ולשמור.

בכתבה זו:
כיצד נשדך בין סוגי הפסטה לרוטב?
קבלו מדריך פשוט ומעשי לכל סוגי הפסטה, השילובים המושלמים עם רטבים נקודות עיקריות:
  • שילוב סוגי פסטה עם רטבים: מתן המלצות לשילובים אופטימליים.
  • הכרות עם סוגי הפסטה: פנה, ספגטי, טורטליני, פרפאלה, טליאטלה ועוד.
  • מקורות הפסטה: סקירת ההיסטוריה ומקור הפסטה.
  • הכנה והגשה: טיפים להכנה מושלמת ושימור הטעמים.
כמה פעמים הזדמן לכם לשבת במסעדה איטלקים, לדמיין כבר את מנת הפסטה המושלמת מחליקה על לשונכם, ואז, בדיוק ברגע הלא נכון, שאלה קטנה של המלצר גורמת לכם להחליף צבעים ולנסות לשחזר במהירות הבזק מהי בעצם צורתו החושנית של פטוצ'יני, למה בעצם התכוון המשורר כאשר כתב בתפריט פרפאלה, והאם טליאטלה הן האטריות הרחבות הללו או שמא הקצרות והמסובבות? ובכלל, כדי לסבך עוד טיפה את העניינים, כיצד בכלל להכריע מי מהן היא הזיווג המושלם לרוטב שבו חשקה נפשכם? 
 
אז אמנם פסטה היא אחת המנות הפשוטות, החסכוניות והקלילות להכנה (המהווה בסיס לתוספות מזינות רבות יש לציין), ואפילו משמעות המילה פסטה באיטלקית היא בפשטות בצק על שום שעשויה מקמח (האיכותיות שבהן עשויות מחיטת דורום), מים ולרוב גם ביצים. ואולם, הפסטה, למעשה, מורכבת מעולם שלם של בחירות שיקבעו את מרקמה, את צורתה ואת טעמה של פסטת החלומות שהזמנתם או שהכנתם בעצמכם. 
 
שורשיה של הפסטה, מספרים יודעי דבר, טמונים אי שם בסין של המאה ה-4 (!) לפני הספירה, ולאו דווקא באיטליה, אלא שאין צורך להיכנס לוויכוח עתיק היומין לגבי האזור שבו מצאו את העדות המוקדמת ביותר לקיומן של האטריות הנחשקות, כדי לקבל מושג כללי על סוגי הפסטות הפופולאריות מבין המאות שקיימים בעולם. כך, בפעם הבאה שבה תשבו במסעדה, ותדמיינו שאתם באחד מרחובותיה הרומנטיים של רומא או הסואנים של שנחאי, מיד יצוף מול עיניכם פטוצ'יני, ריגאטוני או טורטיליני כבקשתכם.
סוגי פסטה : תמונה שאטרסטוק

כיצד נשדך בין סוגי הפסטה לרוטב?

מלבד ספגטי שאותו נהוג לשלב עם רוטב בולונז, כמיטב המסורת הבולונית, אפשר לחלק את סוגי הפסטות לשתי קבוצות עיקריות: ארוכות וחלקות ועגולות וקצרות. את הקבוצה הראשונה מומלץ לשדך בדרך כלל לרטבים נוזליים שאינם מכילים ירקות, פירות ים או בשר. לעומת זאת רטבים מוצקים וכבדים יותר נהוג לשלב עם הקבוצה השנייה, אשר בשל צורתן "אוספות" את המרכיבים ואת טעמם. 
באיטליה ידוע על מאות רבות של סוגי פסטות שונות המסווגות לפי צורתן, לפי אורכן ולעתים לפי האזורים שבהם הן מיוצרות. נתמקד בפופולאריות יותר מביניהן.
ספגטי - Spaghetti
ספגטי המוגש עם רוטב עגבניות טרי וריחני, או בשילוב עם רוטב בולונז כנהוג בבולוניה מזה מאות שנים, הוא אולי סוג הפסטה הידוע ביותר. מקורה של משמעות המילה ספגטי באיטלקית הוא 'חוט דק', וכשמה כן הוא. הספגטי הן אטריות ארוכות ודקות המשתלבות כמעט עם כל רוטב שניתן לחשוב עליו. אצלנו נהוג לסובב את אטריות הספגטי סביב מזלג (ולעתים, שומו שמיים לאסוף אותן לתוך כף), אך במזרח הרחוק יש החותכים אותן לחתיכות קצרות ונעזרים במקלות סיניים לשם אכילתן.
פנה - Penne
הפנה מגיעה בצורת צינור חלול החתוך בקצהו באלכסון. מקור השם פנה הוא מהמילה האיטלקית נוצות, בשל הדמיון לעט נוצה שבאמצעותו היה נהוג להעביר מסרים הרבה לפני עידן הווטסאפ והפייסבוק.
לפנה שתי גרסאות איטלקיות עיקריות: פנה לישה – חלק, ופנה ריגטה - מחורץ. נהוג לבשלו עד לדרגת 'אל דנטה', והיא מתאימה מאוד לרטבים סמיכים המשתחלים לתוך הצינור החלול. הולך נהדר גם בסלט פסטה.
 
טורטליני - Tortellini
כיסונים ממולאים דמויי צדפים שנגזרו מהמילה טורטלו (עוגה באיטלקית). הגיעו לעולם במטרה למחזר את שאריות הבשר שנותרו לאחר שהאצילים העשירים סיימו לחגוג, ויועדו לאוכלוסייה הענייה שמסביב. היום מהווה הטורטליני מעדן בפני עצמו, ונהוג להגישו ממולא בבשר, גבינה, בטטה ועוד. כדי שטעם המילוי יישאר בכותרות, מומלץ להגישו עם רוטב עדין המבוסס על שמן זית, חמאה, עגבניות או גבינות, או כחלק ממרק.
 
פרפאלה - Farfalle
שמה וצורתה של הפסטה דמויי פרפר, ומקורה בצפון איטליה. מתאימה מאוד לרטבים על בסיס גבינה וחמאה.
טליאטלה - Tagliatelle
אטריות מיובשות וארוכות החתוכות באופן מדויק ומוגשות מגולגלות. את ההשראה לחיתוך הפסטה באופן ייחודי זה, קיבל שף החצר של העיירה רומאנה מתסרוקתו של לורד מכובד אשר התקשט לרגל חתונתה של בת מלוכה מהאזור בשנת 1487. מאז הפסטה שהוגשה בתפריט החתונה המלכותית ועד היום, מזוהה הטליאטלה עם אזור רומאנה באיטליה, ושמה יצא למרחקים. משמעות המילה טליאטלה היא "לחתוך", ובשל חיתוכה האלגנטי היא מתאימה לשילוב עם חומרי גלם יוקרתיים, כגון: פטריות כמהין.
 
פטוצ'יני - Fettuccine
שמה נגזר מהמילה סרט באיטלקית, ואכן היא נראית כסרטים דקים, שטוחים וארוכים. הולכת טוב עם רטבים של גבינה ושמנת. פטוצ'יני ברוטב שמנת הפכה לאחת המנות הידועות והפופולאריות.
 
פוזילי - Fusilli
אם עד עכשיו חשבתם שאין גבול ליצירתיות הנגזרת משמות הפסטות שקיימות בעולם, קבלו את הפוזילי. פסטה המסובבת בצורת ספירלה (או ביסלי גריל אם תרצו) הנראית כאילו זה עתה נורתה מלועו של רובה הצלפים אשר על שמו היא קרויה. לרוב מגיעה בצבעים לבן, ירוק (בתוספת תרד) או כתום (עם עגבניות).
קנלוני - Cannelloni
פירוש השם קנלוני הוא צינורות גדולים, וכשמם כן הם: הקנלוני הם גלילי פסטה חלולים אשר קוטרם נע בין 15-20 ס"מ, והם נועדו להיות ממולאים בגבינת ריקוטה, תרד או בשר טחון, ולהיכנס לתנור יחד עם רוטב עגבניות או שמנת ופרמזן ולצאת כשהם הופכים אתכם למאושרים.
 
זיטי - Ziti
פסטה חלולה שנהוג היה ליצרה באורך של כחצי מטר. היום לעומת זאת היא מיוצרת באורכים קצרים הרבה יותר של כ-5 ס"מ, וצורתה כשל צינורות מכופפים. את פסטת הזיטי ניתן למצוא בשתי ורסיות: עבה - המיועדת למילוי ואפייה, ודקה - המתפקדת ככל פסטה שעולה על דעתכם.
 
רביולי - Ravioli
כיסוני פסטה המיוצרים במגוון צורות: חצאי ירח, ריבועים, משולשים או עגולים, וניתן למלא אותם בכל הטוב שיש לעולם להציע: בשר, גבינות, בטטה, תרד וכיד הדמיון הטובה, ולהגישם עם רטבים שונים ומיוחדים.
מקרוני - Macaroni
זוהי בעצם הגרסה החלולה של ספגטי. ניתן למצוא אותה באורכים ובעוביים שונים. מתאימה מאוד למנות ילדים וגם לאפיית פשטידות.
 
לזניה - Lasagna
המאכל המוכר והאהוב שמשמעות שמו נגזרת מהמילה היוונית גיגית או סיר בישול באיטלקית. מורכב משכבות של דפי אטריות רחבים ושטוחים המיועדים לאפייה, כשביניהם מונח רוטב בשר, גבינות או ירקות.
 
רוטלה - Rotella
פסטה יפהפייה ומעוררת השראה בצורת גלגלי כרכרה קטנים ומחוטבים.
 
ניוקי - Gnocchi
ארוחת ניוקי נחשבת לארוחה בריאה שמרכיביה זולים. בדרום אמריקה נהוג להכינה בכל 29 לחודש, כאשר המזומנים אוזלים מהכיסים. אלו כופתאות אשר במטבח האיטלקי נהוג להכינן מתפוחי אדמה, קמח וגבינה, ולהגישן עם רטבים שונים, כגון: רוטב פטריות, רוטב חמאה ומרווה, רוטב פסטו, רוטב עגבניות ועוד. אחד הדברים החשובים כשמיצרים ניוקי הוא שמירה על איזונים נכונים בין המרכיבים והנוזלים על מנת שהניוקי לא ידבקו. 
 
עכשיו כשהכרנו מקרוב את סוגי פסטה השונים, כל שנותר הוא לבחור את סוג הפסטה האהוב עליכם  ולאכול! בתאבון! 

שאלות נפוצות

האם יש פסטה ללא גלוטן? כן, ישנן פסטות ללא גלוטן העשויות מחומרים כמו אורז, תירס או קינואה.

למה לא שוטפים פסטה? שטיפת הפסטה מסירה את העמילן שעל הפנים, המסייע בהדבקת הרוטב לפסטה.

איך לשמור על פסטה טריה? פסטה טריה נשמרת במקרר באריזה אטומה או במקפיא.

האם מבשלים פסטה עם מכסה? לא נהוג לבשל פסטה עם מכסה על מנת למנוע התערובבות יתר של העמילן ולאפשר זרימת אוויר.

האם צריך לסנן פסטה? כן, לאחר בישול, רצוי לסנן את הפסטה מהמים.

מתי ואיפה המציאו את הפסטה? המוצא המדויק של הפסטה אינו ברור, אך ישנם ראיות לאכילת פסטה בסין כבר במאה ה-4 לפנה"ס. הפסטה האיטלקית כפי שאנו מכירים היום התפתחה באיטליה בימי הביניים.

איך מייבשים פסטה? פסטה ניתן לייבש בטמפרטורת החדר על משטח מרופד או במייבש מזון.

האם פסטה היא פחמימה? כן, פסטה היא מקור לפחמימות מורכבות.

האם אפשר להקפיא פסטה טריה? כן, ניתן להקפיא פסטה טריה לשימור ארוך טווח.
אודות כותבת המאמר מעיין נטעלי סמולר - בוגרת המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל. מעיין הינה צלמת, מעצבת וכותבת בתחומי האוכל והקולינריה. היא בעלים שותפה של מיזם מראות - סדנאות צילום מקרבות, במסגרתן היא יוצרת ומנחה סדנאות צילום, התבוננות ופוטותרפיה עבור מגוון אוכלוסיות.
scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist