המטבח האיטלקי בישראל: 5 המסעדות האיטלקיות הטובות ביותר

ישראל דומה לאיטליה בלא מעט תחומים, אז לא פלא שאנחנו אוהבים אוכל איטלקי משובח שמפוזר במסעדות טובות בכל רחבי הארץ. הנה כמה דוגמאות
כניסה לרשימת ספקים ובעלי מקצוע בסיווג מסעדות איטלקיות

במטבח האיטלקי יש כל מה שאהוב באוכל: חומרי גלם מוכרים, טעמים שהם קונצנזוס ומגוון רחב של מנות מתאימות לכל חיך. השמש, אהבת החיים והקלילות האיטלקית משתקפות באוכל וגורמות לכל מי שטועם ללקק את האצבעות. חיפוש באתר דפי זהב עולות כ-712 מסעדות איטלקיות ממג'דל שאמס ועד אילת. מסעדות רבות הוסיפו לתפריט מנות פסטה לפי דרישת הציבור הרחב - ממסעדות שף איטלקיות ועד מסעדות איטלקיות קטנות וביתיות אך קיימות כמה מסעדות איטלקיות שהפכו שם נרדף למטבח האיטלקי. 

 

קוצ'ינה תמר

מסעדת שף - או ליתר דיוק שפית, תמר כהן צדק - שמתעקשת על נאמנות למטבח האיטלקי בכלל ולמחוז אמיליה-רומאנה בפרט. הדיוק מתחיל כבר בעיצוב: מפות בד צחורות, תפריט כתוב בגיר על לוח כמו בטרטוריה כפרית קטנה, ריהוט בקווים ישרים עם קריצה לכיוון הנוסטלגי וחלונות גדולים שמאפשרים לאור התל אביבי לחדור פנימה, אבל משאירים את החום האכזרי בחוץ. 
 
התפריט עונתי, מדויק ובנוי במתכונת איטלקית קלאסית: אנטיפסטי, מנות ראשונות על בסיס פסטה, עיקריות הכוללות דגים ובשר וקינוחים. הסגנון מסורתי עם התאמה קלה לחומרי גלם מתוצרת הארץ במידת הצורך. אל תתנו לכותרות להטעות אתכם, כי כדי להגיע לתוצאות איכותיות במנות כאילו-פשוטות צריך לעבוד ממש קשה.
 
מנת הדגל של המסעדה, שגרפה שבחים ממיטב מבקרי המסעדות בארץ, היא 'טליאטלה בנדיירה': פסטת סלק אדומה מוקפצת עם פטריות, אספרגוס ותרד, המוגשת עם כדור גבינת ריקוטה טרייה. מבחינת צבעוניות המנה היא מחווה לאדום-לבן-ירוק של הדגל האיטלקי, וכדי להבין מדוע השלם גדול מסך חלקיו, אין ברירה אלא לטעום. שירות מוקפד ותפריט יין מהודק מגובה בסומלייה משלימים את החוויה, וכוסית גראפה מתוך מגוון עשיר גורמת לתל אביב להיראות קסומה כמעט כמו רומא.
 
 

רדיו רוסקו

חצר פנימית מוצלת של אחד הבניינים היפים בתל אביב, משמשת תפאורה למסעדה איטלקית קטנה, ביתית ונעימה. אולם מרכזי מחולק לחללים קטנים מצליח לייצר תחושת אינטימיות גם באמצע רחוב אלנבי, והעיצוב פונקציונלי, נוח ולא מנוכר.
 
מי שחתום על רדיו רוסקו הוא מנה שטרום, שף ישראלי עם ידע אין סופי בקולינריה איטלקית. התפריט מכסה את כל גזרות המטבח המקומי, ממרקים וסלטים, דרך מנות ראשונות ופיצות, ועד לפסטה, עיקריות וקינוחים. מגוון מצומצם אך מספק נוגע כמעט בכל חומר גלם: דגים, עוף, פירות ים, בשר ועוד. מחלקת המרקים פחות רלוונטית אמנם לקיץ הישראלי, ובכל זאת לא כדאי לוותר על מרק שעועית נפוליטני כפרי ומנחם, או על מינסטרונה שעושה כבוד לירקות טריים.
 
מומלץ להיצמד למנות איטלקיות קלאסיות שזוכות כאן לביצוע מדויק כמו פטוצ'יני נפוליטנה (מה כבר יכול להיות מפתיע ברוטב עגבניות? זהו, שיכול), ניוקי ואפילו סקלופיני עוף, גרסה מוצלחת למקור על בסיס עגל. אם לא מתחשקת ארוחה מלאה ובכל זאת רוצים לנפוש בחצר, אפשר לעצור במסעדה לפיצה דקיקה, פריכה ומצוינת (המלצה שלנו - מרגריטה עם רוקט ופרמז'ן) וכוס יין אדום מתוך תפריט מגוון להפתיע. טרטורייה אמיתית בלב הלבנט.
 
 

טופולינו

אחד הסודות הקטנים של ירושלים - טרטורייה חלבית כשרה אך אותנטית. בעלות משפחתית מבטיחה עקביות בבישול ובניהול, והתפריט איטלקי קלאסי בלי אינטרפרטציות ופרשנויות, כי כשהמקור טוב באמת שאין צורך בשיפורים. 
 
טופולינו ממוקמת בשוק מחנה יהודה, המתחם הקולינארי הכי חם בעיר, שמוסיף לאווירה האינטימית-רומנטית ומקצר עבור חומרי הגלם את הדרך מהדוכנים אל המטבח. התפריט כולל מנות כמו ניוקי תרד בשמנת, קנלוני במילוי ריקוטה מסקרפונה וגורגונזולה, ניוקי א-לה רומנה ופרוסות מוצרלה על רוטב עגבניות ובזיליקום. מפות הצבעוניות גורמות לחלל המואר להיראות ביתי ומזמין, ופשוט אי אפשר שלא להיכנע לקסם שהמקום משדר.
 
ואם כבר הגעתם עד כאן, אל תפספסו את מה שלדעת רבים הוא היהלום שבכתר - פולנטה צהובה, חמימה, עוטפת ומנחמת ממש כמו שמאמות ברומא מכינות. אם זה לא פינוק, אנחנו לא יודעים מה כן.
 
 

פרונטו

עד לפני שנה וחצי היתה הצטלבות רחוב נחמני ושדרות רוטשילד ידועה כ'צומת של פרונטו'.  ככה זה כשמסעדה נמצאת 22 שנים באותו בניין. היום 'פרונטו' ממוקמת בחלקו  האחורי של מבנה ברחוב הרצל, קרוב למגדל שלום, ונראה שהמעבר רק עשה לה טוב, כי היא לא יורדת מסדר היום.
 
רפי אדר, הבעלים שזכה לאותות הוקרה מממשלת איטליה, חולש על פינת הבר, והמטבח נמסר לניהולו של דייוויד פרנקל, שף צעיר ומצליח שכבר הספיק לגרוף זכיות בתחרויות בישול בינלאומיות. התפריט מתבסס על מנות איטלקיות קלאסיות, אך מרשה לעצמו סטיות קטנות לצדדים.
 
כך, למשל, תמצאו פה ויטלו טונאטו - פרוסות עגל דקיקות ברוטב טונה וצלפים לצד טאליוליני טרטופו עם פרמז'ן, חמאה וכמהין, מנות מעודנות מאזור פיימונטה. לעומתן, ריזוטו סלק עם שרימפס קריסטל הוא מפגן של צבעוניות ותעוזה שאסור לפספס. על הדרך בקשו להציץ בספר של פרונטו, שבנוסף לרומן של אדר עם תרבות איטליה, מתאר באהבה את התקופה הנוסטלגית של חבורת לול ומציצים.
 
 

מנואלה

דווקא בזיכרון יעקב נמצאת מסעדה איטלקית משפחתית טובה, עם פסטה טרייה בעבודת יד וחומרי גלם מאיטליה. השף, נדב שרז, למד ועבד באיטליה שנים רבות ובנה תפריט על בסיס מנות איטלקיות שכולם אוהבים: פוקאצ'ות מתנור אבן, פיצות פריכות (לכו על המרגריטה) ומגוון רחב של פסטות עם רטבים קלאסיים (קרבונרה, פונגי) ומקוריים (סלסיצ'ה וכרובית, רביולי שרימפס, כרישה ומסקרפונה).
 
תפריט יינות איטלקיים אדומים ולבנים משלים את המנות הנדיבות מאוד, והשירות ידידותי לילדים. לאחרונה נפתחה בצמוד למסעדה מעדנייה שבה ניתן לרכוש בנוסף לפסטות גם רטבים, קמח דורום, חומץ יין אדום, לבן ובלסמי וחומרי גלם נוספים. הבעלים מאמינים בתעשיית היין הישראלית ושמים דגש במעדנייה על יינות של יקב אמפורה. 
 
 
 
חזרה לרשימת המאמרים בנושא מסעדות איטלקיות
האם המאמר עזר לך?