
אקוסטיקה - כל מה שצריך לדעת על בניית חדר אקוסטי
חדר אקוסטי נשמע כמו מושג ששייך לחללים מקצועיים, רחוקים מאוד מהבית הפרטי הממוצע. בפועל זה לא כך: יותר ויותר אנשים כיום מעוניינים בחדר אקוסטי בביתם הפרטי, בין אם לטובת נגינה, להקלטות בתנאי אולפן או פשוט כדי ליהנות מצפייה בסרט קולנוע, בתנאים של אולם קולנוע אמיתי. קראו כיצד זה עובד בפועל, כמו גם כיצד ניתן ליצור חדר באקוסטיקה נכונה ובמחיר סביר ככל האפשר.
כמה נקודות שחובה להתעכב עליהן לפני שיוצאים לדרך
עקרונות כלליים לבניית חדר אקוסטי
אחרי שתכננתם את החדר ובחרתם אותו בקפידה, עוברים לשלב הבנייה עצמה. כאן, חשוב גם כן להיות מודעים לכמה עקרונות בסיסיים:
ספיגה: בין אם מדובר ביצירת אקוסטיקה טובה ובין אם בבידוד מרעש, חשוב לזכור שהקירות, הרצפה והתקרה מוליכים רעש כאשר הם חשופים. במצב כזה, הצליל עצמו 'ייבלע' בהם ויעבור אל מחוץ לחדר, כך שהסאונד יישמע לא טוב, ובנוסף לכך הרעש יישמע היטב מחוץ לחדר. הדרך למנוע זאת פשוטה: מספיק שטיח מקיר לקיר כדי לספוג את רוב הרעש ולמנוע את הולכתו. מי שמעוניין להשקיע יותר, יוכל להדביק ספוגים מיוחדים ולהתקין תקרה אקוסטית וכך ליצור את הבידוד המושלם.
אקוסטיקה משופרת: אחת הדרכים לשפר את האקוסטיקה בחדר, היא ליצור בליטות בכל חלקיו - אותן אפשר ליצור בקלות, אפילו בעזרת קרטונים גליים, ספוגים פשוטים וקרטוני ביצים (אליהם עוד נחזור בהמשך). אם מדובר בחדר חדש שאתם בונים מאפס, תוכלו לתרום לאקוסטיקה על ידי חוסר סימטריה: יצירת קירות שאינם מקבילים ותקרה שנמצאת בשיפוע לעומת הרצפה.
טיפול בחלונות ובדלתות: ברוב המקרים, נקודת התורפה של החדר תהיה החלונות והדלתות. בנוגע לחלונות, מומלץ להתקין כאלו שאינם ניתנים לפתיחה, בעלי זכוכית כפולה או מבודדת. בנוגע לדלתות, חשוב מאוד שהן תהיינה עבות ואטומות אך בעיקר מדויקות (כלומר: ללא רווח מהמשקוף). ניתן להזמין דלתות אקוסטיות ייעודיות, שמחירן כמה אלפי שקלים, או להסתפק בדלת מדויקת, 'עטופה' בגומי מבודד או בכל חומר אחר שידוע כסופג רעשים.
קירות מבודדים: ככלל, כמה שהקירות יותר עבים, כך הם יתרמו יותר לבידוד. מצד שני, לא חייבים לבנות חדר עם בטון מזוין כדי להשיג בידוד - אפשר לעשות זאת גם בעזרת שילוב בין חומרים שונים שמהם ייבנה הקיר. דוגמא טובה לכך היא בניית קיר עשוי שכבת בטון, שכבת גבס וביניהן קורות עץ. כמובן שחומרים מבודדים כמו צמר סלעים או ספוג אקוסטי יתרמו גם הם משמעותית לעניין.
התייעצות עם איש מקצוע: אמנם אפשר 'לאלתר' חדר אקוסטי גם ללא איש מקצוע בעל ניסיון בתחום, אך אם אתם מעוניינים ליצור חדר מקצועי באמת (לטובת הקלטות, למשל, שחייבות להיעשות ברמה הגבוהה ביותר), מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע. אלו יכולים ליצור עבורכם חדר אקוסטי מושלם, ואף לחסוך לכם כסף בהתאם לצורך. אם אתם מקימים את החדר מאפס, מומלץ 'לשדך' בין הארכיטקט והקבלן לבין איש האקוסטיקה, כדי לוודא שהבנייה נעשית תוך התחשבות בענייני סאונד ובידוד מרעש כבר בצעדיה הראשונים.
טיפים, עצות - ושבירת מיתוס אחד
לפני סיום, נעניק לכם עוד כמה טיפים ועצות לבניית החדר האקוסטי שלכם - כאלו שילמדו אתכם יותר על תהליך הבנייה ועל הדרך ליצירת החדר המושלם בהשקעה כספית לא גדולה.
חדר אקוסטי דקורטיבי
היום יש מוצרים דקורטיביים, אשר מאפשרים יצירת חדר אקוסטי ומבודד שאינו פוגע באסתטיקה. תמונות אקוסטיות, ספוגים דקורטיביים ותקרות אקוסטיות סמויות מאפשרות להפוך גם את הסלון לאקוסטי, מבלי לפגוע במראה שלו ובתחושה הביתית החמימה שבו.
שימוש בפריטים ביתיים להשגת אקוסטיקה ובידוד מרעש
כפי שציינו, ניתן ליצור חדר אקוסטי ברמה מסוימת, בעזרת פריטים שאינם יקרים במיוחד. כך, ניתן לרפד את הקירות במזרנים דקים ופשוטים, כאשר גם שטיחים רגילים יעשו את העבודה בצורה טובה.
מנגנים בכלי הקשה? הקימו במה
כשמדובר בכלי הקשה, אמצעי הבידוד חייבים להיות מעט שונים. שטיח, לדוגמה, לא יספיק כדי ליצור את התוצאה המתבקשת, ולכן, מומלץ להקים מעין במה או משטח מוגבה מעט מהרצפה, ותחתיו להניח את החומר המבודד. כך הסאונד יישמע נפלא והרעש לא יעבור מהחדר אל השכנים שלמטה.
קרטוני ביצים? בעיקר אגדה
לא פעם בוודאי שמעתם כי מספיק 'לרפד' את קירות החדר בקרטוני ביצים ריקים, כדי ליצור את האקוסטיקה המושלמת. ובכן, מדובר לצערנו באגדה: הדבר הטוב ביותר שאפשר להשיג בעזרת קרטוני הביצים הוא 'ספיגה' של הצליל, כפי שניתן להשיג עם כל דבר שיבלוט מעט מהקיר (וכמו שציינו מוקדם יותר). בשורה התחתונה, קרטוני הביצים לא יעניקו לחדר אקוסטיקה מרשימה, ובוודאי שלא יבודדו אותו מרעש. חבל על המאמץ.
>> לצפייה במחירים מומלצים בתחום, כנסו למחירון אקוסטיקה, באתר zap דפי זהב.