accessibility
Avatar_add_reviewicon-login-arrow-symbolLogOutFull_Menuדפי זהבPointsAvatar_add_reviewAvatar_add_reviewFavoritesMessagesPeopleEdit_detailsHistory

היי אורח

accessibility
כתבות בנושא מיגון מחשבים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

המדריך השלם למיגון מחשבים ניידים

לא ברור בדיוק מתי זה קרה, אבל העובדה היא שבמהלך השנים, מחשבים ניידים תפסו את מקומם של אלה הנייחים. כיום, הם חלק אינטגראלי לחלוטין בעבודה או בלימודים של לא מעט אנשים, מה שמגדיל עוד יותר את חשיבותם. לא רק שהם עצמם יקרים ומגיעים לסכום של אלפי שקלים, אלא שהמידע שנמצא בהם עשוי להיות רגיש, ופעמים רבות גם שווה הון תועפות. סקר במגזר העסקי, לראיה, הראה שגניבת של מחשב נייד כרוכה באובדן כספים של כ-50,000 דולר לחברות עסקיות. כתוצאה מכך, ברור מדוע מיגון מחשבים ניידים הוא סוגיה שחייבת לקבל התייחסות, ויפה שעה אחת קודם. על הדרכים לעשות זאת, ועל מניעת פרצות שקוראות לגנבים.

בכתבה זו:
תוכנת אנטי וירוס | הגנה מפני פריצות רשת | ומה עם הגנה מפריצות? | מיגון, גיבוי ומה שביניהם | אז איך מתחילים?

הצורך להגן על המחשב הנייד שעשוי להיות נכס רב-חשיבות, הן בשל ערכו הכספי הרב הן בשל ערך המידע שהוא עשוי להכיל, הוביל לפיתוחם של אמצעים שונים שמטרתם להרחיק מן הלפטופ האישי או העסקי את כל הגורמים העוינים שעשויים לחשוק בו מסיבה כזו או אחרת, ואשר עשויים להניח את ידיהם באופן פיזי או וירטואלי על המחשב הנייד שכה יקר ללבכם. איך מגנים על המחשב, ומהן הדרכים שתוכלו לנקוט כדי לחסוך מעצמכם עוגמת נפש והוצאות מיותרות?

תוכנת אנטי וירוס

כשמדברים על מיגון מחשבים ניידים, עולות לא מעט סכנות אפשריות אשר אבטחת מחשבים  חייבת להעניק להן מענה מלא. ברור, בהקשר הזה, כי ההגנה הבסיסית ביותר היא בדמות  תוכנות האנטי וירוס למיניהן. תוכנות אלה מותקנות על גבי המחשב, מנקות אותו מכל אותם  קודים זדוניים או קבצים פגומים שעלולים לחולל נזק משמעותי למחשב (החל מהאטת פעילות ועד להשבתה מוחלטת) ומונעות הורדה של קבצים בעייתיים, שיכולים לחולל את הנזק הזה בעתיד. (בעלי מקצוע בתחום איתור והסרת וירוסים)
 
כיום, מוצעות אינספור תוכנות מהסוג הזה, והן משמשות באותה מידה מחשבים נייחים וניידים. הגם שיש בנמצא תוכנות חינמיות למכביר, או אפילו אתרי אינטרנט המבצעים את הסריקה באופן ישיר, הרי שאם מעוניינים לספק למחשב את ההגנה המלאה ביותר, יש להיפרד מסכום של כמה מאות שקלים, ולרכוש תוכנה מקיפה באמת - תוכנה אשר מספקת מענה בפני מגוון רחב של מזיקים פוטנציאליים, ומתעדכנת באופן תדיר בהתאם לצורות האיום שצצות חדשות לבקרים. זו הנקודה שבה רבים ממליצים גם לבחור בחברה שיודעים מי עומד מאחוריה, כלומר, גורם מקצועי שיוכל ללוות ולספק מענה לסוגיות הנוגעות לתוכנה, ואשר עשויות בהחלט להיות כרוכות בעלויות לא קטנות. בנוסף על כך, יש לציין כי תוכנות  חינמיות ופשוטות לא בהכרח יספקו מענה בפני כל סכנה, כך שהזול עלול להפוך להיות יקר. 

הגנה מפני פריצות רשת

בסוגיה של תוכנות אנטי וירוס, כאמור, דומה כי ההבדלים בין מחשבים נייחים לניידים קטנים, באופן יחסי. אם מתבוננים על חיבור המחשב לאינטרנט, לעומת זאת, חוקי המשחק משתנים בצורה משמעותית. בעוד מחשבים נייחים מחוברים למחשב לרוב באמצעות מודם וכבלים,  אלה הניידים עושים זאת, כמעט תמיד, באמצעות רשת אלחוטית זו או אחרת. מכאן, שהסיכויים לחדירות למחשב באמצעות אותה רשת קיימים גם קיימים, כך שפתרון מיגון מחשבים ניידים המתייחס לכך הופך למתבקש בהחלט.
 
כיום, אפשר למצוא מספר לא מבוטל של תוכנות ושל רכיבים שנועדו לספק אבטחת רשת מקיפה. מערכת IPS (Intrusion Prevention Systems) משמשת לפיקוח ולהתערבות בתעבורת הרשת, בצורה שתאפשר אבטחה של המידע העובר בה. מבחינה מעשית,  מערכות ה-IPS מבצעות ניטור של תעבורת הרשת, מנסות לאתר בדרך זו תבניות שמעידות על פעילות זדונית וחוסמות אותן.
 
מערכות ה-IPS הולכות יד ביד, כמעט תמיד, עם חומת האש, הידועות גם בתור Firewall. מערכת זו משמשת לניטור המצב בתקשורת נתונים, ולחסימת התקשרות שאינה רצויה לרשתות תקשורת, או אפילו למחשבים יחידים: החל מפריצה למחשב, ועד לניסיון להפיץ וירוסים דרך הרשת. חומות האש המתקדמות מאפשרות להגדיר בדיוק את מאפייני הרשת הרצויים, מבצעות רישום של האירועים שנוגעים אליה ומספקות הגנה עבור תכנים הנמצאים ברשת (הודעת דואר אלקטרוני, למשל). יש תוכנות הכוללות בתוכן כלים שמיועדים לשפר את התנהלות הדפדפן, דוגמת מניעת הודעות קופצות (Pop Ups) או הופעה של פרסומות.

ומה עם הגנה מפריצות?

כיום, מחשבים ניידים נחשבים למצרך מבוקש, בכל קנה מידה, עבור הגנבים והפורצים למיניהם. זהו פריט שימושי, שערכו כמה אלפי שקלים, ואשר עקב משקלו הקל פשוט מאוד  ללקיחה. היות ומשתמשי המחשב הממוצעים לא יאחסנו את המחשב שלהם בתוך כספת,  אלא במקום גלוי בבית, נדרש לשאול כיצד אפשר בכל זאת להקטין עד למינימום האפשרי את הסיכויים ללקיחת המחשב. 
 
החדשות הטובות הן שגם כאן, יש לא מעט פתרונות בנושא מיגון מחשבים. מיגון מחשבים ניידים יכול בהחלט לכלול בתוכו גם עזרים פיזיים, הניתנים לרכישה לרוב תמורת כמה עשרות שקלים או מאות שקלים. כאן, נכנסים לתמונה כבלי נעילה למחשבים: אלה מגיעים עם מנעולים ומפתחות ייעודיים, ובמקרים אחרים קוד סודי שאותו רק המשתמש יודע. את הכבלים אפשר לחבר לסוקטים, הנמצאים בכל דגם של מחשב נייד המוצע כיום (כמו גם במחשבים נייחים, במסכים, במקרנים ועוד), כאשר מובטח כי הנעילה תהיה החזקה ביותר האפשרית. דרך נוספת להבטיח כי רק מי שמיועד להשתמש במחשב יעשה זאת, היא השמת תוכנה או מנגנון לזיהוי ביומטרי, מבוסס על טביעת האצבע של המשתמש.
 
פיתוח מתקדם יותר, המגלם בתוכו גם כן את מיטב הטכנולוגיה, הוא מנעול אלקטרוני אלחוטי. המדובר הוא במקלט אלחוטי המתחבר ליחידת זיהוי שהמשתמש נושא כמחזיק מפתחות, ואשר מביא לנעילת המחשב כאשר המשתמש נמצא רחוק ממנו. כאשר יש במחשב מידע רגיש במיוחד, וכשאין בנמצא מקום אחסון שיאפשר לו את הביטחון המקסימאלי, מומלץ בהחלט לשקול רכישת אמצעי מיגון מהסוג הזה.
 
אמצעי הגנה אחרים, הכרוכים בתשלום מעט גדול יותר, הם תוכנות המסוגלות לאתר באופן פיזי את מיקומו של המחשב, לאחר שהוא כבר נלקח, באמצעות מנגנון ה-GPS המוכר כל כך. אמצעים אלה ניתנים אמנם לנטרול, על ידי גנבים "מומחים" במיוחד, אך ברוב המקרים התוכנות הללו עושות את העבודה.

מיגון, גיבוי ומה שביניהם

יחד עם הנאמר מעלה, חשוב לזכור נקודה אחת: אם נוקטים בכל אמצעי הזהירות, מקטינים את הסכנה לגניבה, להרס או לאובדן מידע למינימום האפשרי, אך לא מונעים אותה לחלוטין. בנקודה הזו, רבים ימליצו, ובצדק גמור מבחינתם, לא להשאיר דבר ליד המקרה, ולגבות את המידע החיוני שבוודאי נמצא במחשב. 
 
הדרך הבסיסית לעשות זאת היא באמצעות אמצעי אחסון פיזיים, דוגמת דיסקים או כוננים  קשיחים. עם זאת, בשנים האחרונות גדל בעשרות מונים הביקוש לחברות המספקות פתרון  גיבוי באמצעות שרתים חיצוניים - מה שמכונה "מחשוב ענן" - כאשר לרוב הגיבוי נעשה באופן אוטומטי, בזמנים קבועים מראש. כדאי בהחלט לשקול גם זאת.

אז איך מתחילים?

לסיכומו של עניין, הגם שעבור כל מחשב נשקפות לא מעט סכנות, אפשר לראות שלכולן אפשר למצוא מענה זה או אחר. מיגון מחשבים נידיים חייב להכיל משוואה שונה בכל אחד מהמקרים, בהתאם לתקציב שמעוניינים להקדיש למשימה, בהתאם לסיכונים הספציפיים, בהתאם לעלות המחשב ועל פי רגישות המידע שבו. הגם שאת הפעולות הבסיסיות אפשר  לעשות באופן פשוט באמצעות מדריכים הנמצאים באינטרנט - למשל, הגדרת סיסמה  למחשב - פתרונות מורכבים יצריכו כבר חוות דעת מקצועית. מומלץ בהחלט להתייעץ גם עם  חברות מקצועיות הפועלות בתחום של אבטחת מחשבים, ולהרכיב באמצעותן את חבילת ההגנה האידיאלית.



scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_infoSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist